Aafrika põõsas elevant

Aafrika põõsaste elevantide teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Proboscidea
Perekond
Elephantidae
Perekond
Loxodonta
Teaduslik nimi
Loxodonta africana africana

Aafrika põõsaste elevantide kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Aafrika põõsas elevant Asukoht:

Aafrika

Aafrika põõsas elevandi lõbus fakt:

Saab juua kuni 50 liitrit päevas!

Aafrika põõsas elevandi faktid

Saak
Muru, puu, juured
Noore nimi
Vasikas
Grupikäitumine
  • Karja
Naljakas fakt
Saab juua kuni 50 liitrit päevas!
Hinnanguline populatsiooni suurus
300 000
Suurim oht
Salaküttimine ja elupaikade kadumine
Kõige eristavam omadus
Suured ümarad kõrvad
Muud nimed)
Aafrika elevant
Rasedusaeg
20 - 24 kuud
Elupaik
Mets, savann ja üleujutused
Kiskjad
Inimene, lõvi, hüään
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Päevane
Üldnimi
Aafrika põõsas elevant
Liikide arv
1
Asukoht
Kesk- ja Lõuna-Aafrika
Loosung
Saab juua kuni 50 liitrit päevas
Grupp
Imetaja

Aafrika põõsas elevandi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
Nahatüüp
Nahk
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
60–70 aastat
Kaal
3600–5 400 kg (7900–12 000 naela)
Kõrgus
3–3,5 m (10–12 jalga)
Seksuaalse küpsuse vanus
11 - 20 aastat
Võõrutamise vanus
6 - 18 kuud

Aafrika põõsaste elevantide klassifikatsioon ja areng

Aafrika põõsasevant on tänapäeval maismaa kõigist elusolenditest kõige suurem, mõned isikud kaaluvad üle 6 tonni. Arvatakse, et elevant sai nime kreeka keeles elevandiluu kohta, mis tähendab, et elevante nimetati ainulaadselt pikkade kihvade tõttu. Ehkki paljud Aafrika põõsas-elevandi esivanemad surid viimase jääaja jooksul välja (ka villane mammut), on tänapäeval järele jäänud kolm erinevat elevandi liiki, kelleks on Aasia elevant (millest on palju alamliike) ), Aafrika põõsas elevant ja Aafrika metsa elevant. Ehkki need kaks elevandi liiki on väga sarnased, peetakse Aafrika põõsas elevanti üldiselt suuremaks kui ümaramate kõrvade ja sirgemate kihvadega Aafrika metsaelevanti.



Aafrika põõsas elevandi anatoomia ja välimus

Aafrika põõsas-elevant on Maa suurim teadaolev maismaaimetaja, kelle isased Aafrika põõsas-elevandid ulatuvad kuni 3,5 meetri kõrgusele ja naised on veidi väiksemad, umbes 3 meetri kõrgused. Aafrika põõsas elevantide keha võib kasvada ka 6–7 meetri pikkuseks. Aafrika põõsas elevandi kihvad võivad olla ligi 2,5 meetri pikkused ja kaaluda tavaliselt 50–100 naela, mis on umbes sama, mis väike täiskasvanud inimene. Aafrika põõsas elevantidel on neli molaarhammast, igaüks kaalub umbes 5,0 kg ja pikkus on umbes 12 tolli. Kui Aafrika Bush Elephanti suus molaaride esipaar kulub ja langeb tükkidena välja, nihkub tagumine paar ettepoole ja kaks uut molaari ilmuvad Aafrika Bush Elephanti suu tagaküljele. Aafrika põõsas elevandid asendavad oma elu jooksul hambaid kuus korda, kuid kui Aafrika põõsas elevant on 40–60 aastat vana, pole tal enam hambaid ja ta sureb tõenäoliselt nälga, mis on kahjuks levinud elevantide surma põhjus Aafrikas kõrbes.



Aafrika põõsaste elevantide levik ja elupaik

Ehkki tema esivanemate ajalooline leviala ulatus otse polaarjooneni, on tänapäeval Aafrika põõsas elevanti peamiselt Kesk- ja Lõuna-Aafrikas rändkarjades, kes rändavad Aafrika tasandikel ja rohumaadel toiduks karjatamas ja veeauke otsimas. Erinevalt veidi väiksemast Aafrika metsaelevandist elab Aafrika põõsasevant Aafrika mandri rohtunud savanni tasandikke ja põõsamaad rühmadena, mis sisaldavad emasid ja vasikaid. Üldiselt sisaldab Aafrika põõsaste elevantide kari umbes 10 isendit, kuid pole haruldane, kui peregrupid ühinevad, moodustades klanni, mis võib sisaldada üle 1000 elevandi. See väga sotsiaalne eluviis tähendab, et Aafrika põõsas elevandid on Aafrika avatud tasandikul vähem haavatavad.

Aafrika põõsaste elevantide käitumine ja elustiil

Aafrika Bush Elephant pole mitte ainult uskumatult seltskondlik imetaja, vaid ka väga aktiivne imetaja. Aafrika põõsas elevandid on rändloomad, mis tähendab, et nad on toitu otsides pidevalt liikvel, nii et liikumine nendes perekarjades võimaldab neil saada suuremat kaitset nii kiskjate kui ka elementide eest. Aafrika põõsas elevandi pagasiruum on üks selle kõige eristavamaid omadusi ja see eriti pikk nina pole mitte ainult toidu kogumiseks ja käsitsemiseks piisavalt paindlik, vaid suudab ka vett koguda. Selle pagasiruumi koos kihvadega saab kasutada ka selleks, et kaitsta end kiskjate, näiteks Lõvide eest, ja võidelda paaritusajal teiste isaste Aafrika põõsaselevantidega. Aafrika põõsas elevante peetakse ka väga intelligentseteks ja emotsionaalseteks loomadeks, kellel on käitumine, mis hõlmab armastuse andmist ja vastuvõtmist, noorte eest sügavat hoolitsemist ja surnud sugulaste leinamist.



Aafrika põõsaste elevantide paljunemine ja elutsüklid

Aafrika põõsas-elevandid elavad tavaliselt suhteliselt pikka elu, keskmine eluiga on 60–70 aastat, emased Aafrika põõsas-elevandid saavad seksuaalse küpsuse (on võimelised paljunema) 10 või 11 aasta pärast, kuid arvatakse, et nad on kõige viljakamad vanuses 25–45 aastat. Isased Aafrika põõsas elevandid saavad sageli suguküpseks alles siis, kui nad on ligi 20 aastat vanad. Pärast paaritumist ja kuni 2-aastast tiinusperioodi sünnitab emane Aafrika põõsasevant ühe vasika (kaksikud on olnud teada, kuid äärmiselt haruldased). Aafrika põõsasevandvasikat imetatakse 2 aastat, kuid ta jääb karja juhendamisel ja kaitsel seni, kuni ta on piisavalt vana, et ennast ülal pidada (umbes 6-aastane). Just sel hetkel hakkavad Aafrika põõsas elevandi vasika kihvad kasvama.

Aafrika põõsaste elevantide dieet ja saak

Vaatamata tohutusele suurusele on Aafrika põõsas-elevant taimtoiduline imetaja, mis tähendab, et ta elab ellu dieedil, mis koosneb ainult taimedest ja taimsetest ainetest. Suurema osa Aafrika põõsaseleviku dieedist moodustavad lehed ja oksad, mis eemaldatakse tema tüve abil puudelt ja põõsastelt. Aafrika põõsas elevant karjatab ka puuvilju ja heintaimi ning kasutab oma tohutuid kihva maa juurte kaevamiseks ja puude koorimiseks. Toitu suunatakse pagasiruumi abil suhu ja Aafrika põõsas elevandi suured lamedad hambad on seejärel ideaalne vahend taimestiku ja taimede peenestamiseks, et neid oleks siis kergem seedida.

Aafrika põõsaste elevantide kiskjad ja ohud

Aafrika põõsasevandil pole tõelisi looduslikke kiskjaid, kes ohustaksid tema ellujäämist, peamiselt tänu oma suurusele ja asjaolule, et Aafrika põõsas elevandid jäävad sageli karja ohutusse piirkonda. Aafrika põõsas elevandid on Aafrika rahumeelsed hiiglased ja neid võib näha ilma probleemideta koos teiste suurte imetajate ja lindudega Aafrika kõrbes asustamas. Loomamaailmas võivad lõvid ja hüäänid aeg-ajalt kätte saada noore Aafrika põõsasevandi, kes on eraldatud emast ja on teadaolevalt rünnanud ka vanu ja haigeid ning seetõttu haavatavamaid täiskasvanuid. Inimesed, kes röövivad Aafrika põõsas elevante elevandiluust kihvade pärast, on suurim oht ​​nende ellujäämiseks koos elupaikade kadumisega kogu mandril.



Aafrika põõsas elevant Huvitavad faktid ja omadused

19. sajandi alguses oli Aafrika põõsas elevandi lugu väga erinev, kuna Aafrika mandril oli arvatavasti hulkunud kuni viis miljonit isendit. Kuid elevandiluu suurenenud nõudluse tõttu arvatakse, et Aafrika põõsaste elevantide populatsioon on mõnes piirkonnas langenud koguni 85%. Mõned väidavad, et Aafrika põõsas elevandi suured kõrvad on mõnevõrra Aafrika kujuga, kuid need suured nahaklapid pole mõeldud ainult kuulmiseks, vaid on elulise tähtsusega vahendiks, et hoida elevant Aafrika kuumuses jahedas. Nagu paljud kogu Aafrikas leiduvad taimtoidulised loomad, saavad ka vasikad sündides kõndida, et maksimeerida nende ellujäämisvõimalusi. Täiskasvanud Aafrika põõsas-elevant võib iga päev juua kuni 50 liitrit vett ja suudab korraga 1,5 liitrit vett oma pagasiruumidesse võtta.

Aafrika põõsas elevandi suhe inimestega

Kahjuks vähenes Aafrika ja tema eksootiliste imede (eriti 20. sajandi keskpaiga suunas) suurenenud välishuvi tõttu Aafrika põõsas elevantide populatsioon hävitavalt hävimise suunas. Pärast seda, kui salakütid olid neid aastaid elevandiluu pärast julmalt tapnud, olid Aafrika põõsas elevandid kadunud suurel osal oma kodukandist. 1989. aastal jõustus elevant elevandiluu jahipidamise keeld kogu maailmas, kui populatsioonid olid kogu mandril nii dramaatiliselt langenud. Aafrika põhja- ja keskosas on Aafrika põõsas-elevant nüüd haruldane ja piiratud kaitsealadega ning kuigi lugu on lõunas sarnane, arvatakse, et Lõuna-Aafrika elevantide populatsioonidel läheb selles piirkonnas hinnanguliselt 300 000 isendiga paremini.

Aafrika põõsaste elevantide kaitse staatus ja elu tänapäeval

Ehkki Aafrika põõsaselevandide populatsioone on taastumas, ähvardab neid endiselt ebaseadusliku salaküttimise ja elupaikade hävitamise kasv. Metsade hävitamine Aafrika põõsas elevandi territooriumil tähendab seda, et Aafrika põõsas elevandid kaotavad nii toidu kui peavarju, muutes nad looduses haavatavamaks. Vaatamata keelule ähvardavad Aafrika põõsas elevante pidevalt ka salakütid, kes jahivad elevante elevandiluu kihvade pärast.

Vaata kõiki 57 loomad, mis algavad tähega A

Kuidas öelda Aafrika põõsas elevanti ...
Bulgaaria keelAafrika savann elevant
Tšehhi keelAafrika elevant
Taani keelAafrika savann elevant
Saksa keelAafrika elevant
IngliseSavannah elevant, Bush elevant
Hispaania keelAafrika savanni elevant
Prantsuse keelAafrika elevant
Soome keelSavanninorsu
HorvaadiAafrika elevant
Ungari keelAafrika telefon
Jaapani keelAafrika elevant
HollandiAafrika elevant
Poola keelAafrika elevant
Portugali keelElevant, Aafrika elevant
Rootsi keelAafrika elevant
Türgi keelAfrika fili
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Aafrika põõsaste elevantide klassifikatsioon, saadaval siin: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Elevantide evolutsioon, saadaval siin: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Elevandi luure, saadaval siin: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Aafrika elevantide teave, saadaval siin: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. Aafrika põõsas elevantide kohta. Saadaval siit: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Huvitavad Artiklid