Sipelgateater

Sipelgate vastane teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Xenarthra
Perekond
Myrmecophagidae
Perekond
Tamandua
Teaduslik nimi
Myrmecophaga Tridactyla

Sipelgate sipelgate kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Sipelgapesa asukoht:

Kesk-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Sipelgapesa faktid

Peamine saak
Sipelgad, termiidid, putukad
Eristav tunnus
Piklik koon ja pikk kleepuv keel
Elupaik
Mets ja rohumaad
Kiskjad
Puma, maod, Jaguar
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Sipelgad
Tüüp
Imetaja
Loosung
Leitud kogu lõunapoolkeral!

Sipelga sipelgate füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
18 mph
Eluaeg
9 - 20 aastat
Kaal
18 kg - 40 kg (40 naela - 88 naela)
Pikkus
0,9–2,1 m (3–7 jalga)

'Üks sipelgate söödik võib ühe päevaga ära tarbida kuni 35 000 sipelgat.'



Sipelgapesa viitab mitmele lõunapoolkeral leitud keskmise suurusega putukaid söövale imetajale. Nad on sündinud loomad, see tähendab, et neil pole hambaid. Kuid nad kasutavad oma pikki keeli putukate söömiseks, mis moodustavad suurema osa nende toidust. Hiiglaslikud sipelgate sipelgad, mis on neljast liigist kõige tuntum, võivad ühe päevaga tarbida kuni 35 000 sipelgat või termiiti. Enamik zoolooge ütleb teile: 'Ärge segage sipelgateedrit, sest see tõesti ei taha olla sõbrad'



5 uskumatut sipelgate fakti

  • Sipelgateater oniga looma pikim keelkeha suuruse suhtes.
  • Pygmy laiskloom on üks sipelgapesa lähimaid sugulasi, kuid nende ühine esivanem onenam kui 55 miljonit aastat vana.
  • Nende jalad, mis näevad välja nagu pandanäod, on osa hiiglasliku sipelgapesa kaitsevärvist. Imikute sipelgapesad on sarnase värvusega, misvõimaldab lapsel 'ära kaduda', muutes samal ajal ema suuremaks.
  • Kõigi nelja liigi käppadel on tohutult paljupikad ja teravad küünisedmis nõuavad, et loomad käiksid oma sõrmenukkidel või randmel, et vältida enda pussitamist.

Sipelgapesa teaduslik nimi

Hiiglasliku sipelgapesa teaduslik nimi onMyrmecophaga tridactyla, mis on kreeka päritoluga ja tähendab kolme sõrmega sipelgapesa. See on loom, kellele enamik inimesi sipelgakunstidele viidates mõtleb. Teised sipelgateed on lõunamaa tamanduad (Tamandua tetradaktüül), põhjapoolsed sipelgad (Mehhiko tamandua) ja siidised sipelgapesad (Tsüklopid didactylus), väikseim loom selles klassifikatsioon . Tamandua tähendab emakeeles Tupi ja brasiilia portugali keeles sipelgapesa. Tetradactyla on kreeka keel nelja küünise kohta. Tsüklopid, ka kreeka keelest, tähendavad orav , samas kui didactylus tähendab kahe varbaga.

Sipelgapesa välimus ja käitumine

Neljast sipelgaliigi liigist on hiiglaslik sipelgapesa suurim, tavaliselt ninast sabani pikkusega viis kuni kaheksa jalga, kaaludes kuni 140 naela. Sellel on pikk nina ja kitsas pea, väikeste silmade ja ümarate kõrvadega. Hiiglaslikel sipelgateistritel on jämedad hallid või pruunid juuksed, mille keha pikkus on valge-must triip. Põõsasaba on kaks kuni kolm jalga pikk.



Hiiglaslikel sipelgateistritel on pikad eesmised küünised, mille külge nad kõndimiseks kõverduvad. Nad kasutavad oma võimsaid jalgu ja küüniseid suuremate loomade tõrjumiseks ning võivad nurka surudes agressiivseks muutuda, tagajalgadele üles kasvades, tasakaaluks saba kasutades. Nad on üldiselt asotsiaalsed, väldivad teisi loomi, sealhulgas teisi sipelgateid, kes tulevad kokku ainult paaritumiseks.

Nendel loomadel on halb nägemine, seetõttu kasutavad nad toidu leidmiseks oma teravat haistmismeelt, mis on 40 korda võimsam kui inimesed. Hiiglaslikel sipelgaõpetajatel on keel, mis ulatub kahe jalani, alustades nende rinnast. Seljaga suunatud spiooniprognoosid katavad nende keelt, mis koos kleepuva süljega aitab vigu koguda.

Põhja-Tamanduad on palju väiksemad kui hiiglaslikud sipelgapaarid, nende keha pikkus on 1,5–2,5 jalga, sabad on 1,3–2,2 jalga. Need sipelgapesad on helepruunist kuni pruunikani, seljaosa jookseb selgelt eristuv must täht V. Need sipelgapesad on aktiivsed nii päeval kui öösel, tavaliselt umbes kaheksatunnise pikkusega ja veedavad umbes poole ajast puudel, millest paljud on õõnsad.



Lõuna-tamanduad, tuntud ka kui kaelarihmad, on vahemikus 1,7 kuni 2,9 jalga, sabad on 1,3 kuni 1,9 jalga. Mõnel on keha, mis on blond, tan või pruun, tugevad mustad märgised. Saba alaosa ja ots on karvutu ja mõnevõrra ketendav. Nad on peamiselt öösel, kuid on päeva jooksul aeg-ajalt aktiivsed. Kaelusega sipelgate söödavad sipelgad veedavad suure osa ajast arboreaalselt, sest nad on kohapeal kohmakad. Puus ähvardades võib see sipelgapesa haarata oksa tagajalgade ja sabaga, kasutades enesekaitseks oma võimsaid käsivarsi.

Tamanduasid nimetatakse mõnikord „metsa haisvateks“, kuna nad suudavad ähvardusel lõhnataolise haisupommi saba all olevast näärest lõhkeda.

Siidised sipelgapesad on liigist kaugelt kõige väiksemad, kaaluvad vähem kui nael. Nad on öised olendid, kes elavad kõrgel puude otsas ja laskuvad harva maapinnale. Need loomad näevad peaaegu välja nagu väikesed kreemid oma siidise karvkatte tõttu, mis sarnaneb peamiselt Ceiba puude seemnekestadega, kus nad peamiselt elavad. Looduses on neid raske leida, nii et nende sotsiaalsetest harjumustest on vähe teada.

Sipelgate elupaik

Hiiglaslik sipelgapesa elab rohumaadel, metsades, džunglites ja Madalamaade mägipiirkondades Keskne ja Lõuna-Ameerika . Et areneda, on neil vaja suuri rohttaimi, mida on palju sipelgad koos metsatukkadega.

Põhja-tamanduad elavad vihmametsad , istandused, galeriimets ja kuivanud savannid. Nad elavad sageli rohkete viinapuudega ojade ja puude kõrval, kus asuvad sageli sipelgad ja termiit pesad. Kui nad pole aktiivsed, puhkavad nad õõnsates puudes või teiste loomade urgudes. Sisse Panama , põhja tamanduaad ujuvad sageli saarte vahel.

Lõuna-tamanduad elavad Lõuna-Ameerikas, ulatudes Venezuela ja Kolmainsus lõuna suunas põhja poole Argentina , lõunapoolne Brasiilia ja Uruguay kõrgustel kuni 6500 jalga. Need sipelgapesad elavad tavaliselt ka ojade ja jõgede lähedal.

Sipelgate sipelgate populatsioon

Hiiglaslike sipelgapopulatsioonide arv väheneb peamiselt elupaikade kadumise ja inimeste liigse jahi tõttu. Aruanded näitavad, et loodusse on jäetud umbes 5000–10 000 isendit. IUCNi andmetel on tamanduad ja siidised sipelgateenijad suhteliselt laialt levinud, kuid populatsiooni hinnanguid pole saadaval.

Sipelgate dieet

Igat tüüpi sipelgate sipelgapesad ja putukapesad rebivad oma teravate küünistega. Nad söövad kiiresti, loksutades oma pikka keelt kuni 150 korda minutis. Enamik hiiglaslikke sipelgate ja tamanduaid toituvad sipelgapesadest või termiidimägedest vähem kui 40 sekundiga. Nendel kiiretel einetel on kaks eesmärki. Esiteks jätavad nad mõned putukad oma pesadesse asustamiseks, et neil oleks pidev toiduallikas. Teiseks väldivad nad sipelgate valulikke torkeid, kui putukad hakkavad mõistma oma pesade ohtu. Siidised sipelgateedikud tarbivad puude latvadest leitud putukaid. Lõuna-Tamanduad väldivad armee sipelgate ja lehesööjate sipelgate söömist, kuna neil liikidel on tugev keemiline kaitse. Nad söövad ka mett ja mesilased .

Sipelgate kiusajad ja ähvardused

Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu (IUCN) punases nimekirjas klassifitseeritakse hiiglaslikud sipelgateetrid ametlikult haavatav , kuna nad on Kesk-Ameerika enim ohustatud imetajad ja on aastal välja surnud Guatemala , Päästja ja Uruguay. Rohumaade elupaikade kadumine on suur oht, kuna suhkruroo kasvatajad põlevad regulaarselt oma põlde, mõjutades lõpuks sipelgate elupaiku. Mõned inimesed jahivad neid toidu järele, teised aga tapavad neid lihtsalt seetõttu, et peavad sipelgate söötajaid kahjuriteks. Brasiilia Cerrado Biome'is tapavad paljud liiklus. Puugid ja jaaguarid on nende loomulikud kiskjad.

Iberá projekt on päästnud Argentinas üle 10 orvuks jäänud sipelgateatri ja viinud nad taas loodusesse. Looduskaitsjad koguvad Cerrado Biome'is andmeid, et teha kindlaks, kuidas sõiduteed neid loomi mõjutavad, lootes, et rakendatakse uusi kaitsemeetmeid.

Põhja tamanduasid ei peeta ohustatuks. Nende looduslike röövloomade hulka kuuluvad jaaguarid , suur maod ja kotkad . Harpy kotkad , kotkakullid ja prillid öökullid saagiks siidised sipelgapesad. Tamanduade ja siidiste sipelgate kaitsestaatus on loetletud järgmiselt: vähemalt muret .

Sipelgate sipelgate paljunemine ja elutsükkel

Kõigil naissoost sipelgaõnnikutel sünnib üks laps, kuigi rasedusperiood varieerub liigiti ja mõnikord ka piirkonniti. Hiiglaslike sipelgate rasedusperiood on umbes 190 päeva, tamandua rasedus aga vahemikus 130 kuni 150 päeva. Siidistel sipelgate mängijatel on rasedus 120 päeva.

Naissoost sipelgad sünnitavad püsti. Imikud ronivad kohe emade selga ja neil on täis karv ja täiskasvanutele sarnane märgistus. Nad veedavad suure osa oma hooldusperioodist emade seljas, et kiskjate eest kaitstud olla, jäädes sinna kuni umbes poole väiksemaks oma emast. Nad saavad oma emaga veeta kuni kaks aastat ja tavaliselt saavad iseseisvaks, kui naine uuesti rasestub. Meessoost sipelgad peidavad munandid oma keha sisse; nende paljunemisharjumustest on vähe teada, kuid nad saavad paljuneda nii sageli kui üheksa kuu jooksul. Sipelgaõpetajad saavad suguküpseks 2,5–4 aastat. Nende eluiga on looduses 14 aastat ja vangistuses koguni 26 aastat.

Tamandua emased onpolüestrist, mis tähendab, et nad saavad paaritusperioodil mitu korda kuumaks, kui nad ei ole immutatud. Paaritumine toimub tavaliselt sügisel, sünniga kevadel. Need beebid klammerduvad ka oma emade selja külge, kuid emaslind asetab emase toitmise ajal mõnikord lapse turvalisele oksale. Nende maksimaalne eluiga on umbes 9 aastat.

Siidised sipelgate emasloomad asetavad poegi puutüve sisse kuivade lehtede pessa. Mõlemad vanemad kasvatavad noori, isane kannab last mõnikord selili. Vanemad toidavad oma järglasi pooleldi seeditavate putukate regurgitatsiooniga. Nende loomade keskmine eluiga on 2,3 aastat.

Loomaaias sipelgakunstnikud

Ligikaudu 90 hiiglaslikku sipelgaõpetajat elab kogu maailma loomaaedades. Aretus toimub vangistuses aastaringselt, kuigi sünd on haruldane. The San Diego loomaaed on üks väheseid rajatisi, kus on sipelgateed. Esimesed sipelgapesad tulid Paraguayst 1937. aastal ja esimene sünd loomaaias toimus 1980. Ka nende toitumine võib olla erinev, sest vangistuses olevad sipelgapesad saavad lisaks putukatele spetsiaalselt valmistatud kõrge valgusisaldusega dieeti koos puuviljade ja lihaga.

Nii San Diego loomaaed kui ka Denveri loomaaed hoiavad oma sipelgad sageli väljapanekutest eemal, kasutades neid peamiselt loomasaadikutena, see tähendab, et neid näidatakse ainult eriürituste või teavitamisprogrammide jaoks.

Vaata kõiki 57 loomad, mis algavad tähega A

Sipelgate sipelgate KKK (korduma kippuvad küsimused)

Mis sööb sipelgaid?

Sõltuvalt nende elukohast röövivad sipelgate liike puumad, jaaguarid, suured maod, öökullid, kullid ja kotkad.

Kas sipelgapesa sööb sipelgaid?

Muidugi teevad, aga nad ei söö igat tüüpi sipelgaid. Nad väldivad sageli eriti tugevate keemiliste signaalidega sipelgaliike.

Kas sipelgateenijad on sõbralikud?

Nad ei ole sõbralikud, kuna eelistavad elada üksildast eluviisi, sageli teistest sipelgapaaridest eemal. Paaritumise suhtes võivad nad olla isegi ükskõiksed.

Mis vahe on sipelgapesal ja aardvarkil?

Kuigi neil on sarnased omadused, näiteks putukate toitumine ning okaste ja väheste ketendavate alade puudumine nahal, on nad üsna erinevad. Ookean eraldab neid Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ja aardvarks elavad Aafrikas. Neil on ka erinevad taksonoomilised klassifikatsioonid. Aardvarks on Tubulidentata ordu liikmed, anteaters aga Xenarthra ordu. Sipelgaõnnil pole hambaid, aardvarkidel aga.

Kuidas öelda sipelgapesa ...
Bulgaaria keelSuur sipelgapesa
Katalaani keelSipelgateater
Tšehhi keelSuurepärane sipelgateater
Taani keelSuur sipelgateater
Saksa keelHiiglaslik sipelgapesa
IngliseHiiglaslik sipelgapesa
Hispaania keelMyrmecophaga tridactyla
Soome keelHarivesilik
Prantsuse keelTamanoir
Ungari keelManed anteater
Itaalia keelMyrmecophaga tridactyla
Jaapani keelOarikui
HollandiHiiglaslik sipelgapesa
IngliseHiiglaslikud sipelga luugid
Poola keelHiiglaslik sipelgapesa
Portugali keelHiiglaslik sipelgapesa
Rootsi keelJättemyrslok
Hiina keelAhne sipelgas
Allikad
  1. National Geographic, saadaval siin: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/giant-anteater/#close
  2. Kate Horowitz vaimse hambaniidi jaoks, saadaval siin: https://www.mentalfloss.com/article/64660/15-majestic-facts-about-anteater
  3. Meremaailm, saadaval siin: https://seaworld.org/animals/facts/mammals/giant-anteater/
  4. Smithsoniani riiklik loomaaia ja looduskaitse bioloogia instituut, saadaval siin: https://nationalzoo.si.edu/animals/giant-anteater
  5. Mom.com, saadaval siin: https://animals.mom.com/kinds-anteaters-3374.html
  6. Kuidas asjad töötavad, saate siit: https://animals.howstuffworks.com/mammals/anteater-vs-aardvark.htm#:~:text=Anteaters%20are%20part%20of%20the%20order%20Pilosa%2C%20along% 20with% 20sloths. & Text = Peale% 20from% 20the% 20tongue% 20and, on% 20more% 20fur% 20than% 20aardvarks.
  7. San Diego loomaaed, saadaval siin: https://animals.sandiegozoo.org/animals/tamandua-or-lesser-anteater

Huvitavad Artiklid