Borneo elevant

Borneo elevantide teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Proboscidea
Perekond
Elephantidae
Perekond
Elefassid
Teaduslik nimi
Elephas Maximus Borneensis

Borneo elevantide kaitse staatus:

Kriitiliselt ohustatud

Borneo elevant Asukoht:

Aasia
Ookean

Borneo elevandifaktid

Peamine saak
Muru, puu, juured
Eristav tunnus
Pikk pakiruum ja suured jalad
Elupaik
Vihmamets ja troopiline metsamaa
Kiskjad
Inimene, Tiiger
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Väikseim elevandiliik!

Borneo elevandi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
Nahatüüp
Nahk
Tippkiirus
27 mph
Eluaeg
55–70 aastat
Kaal
3000–5000 kg (6500–11 000 naela)
Kõrgus
2–3 m (7–10 jalga)

Borneo elevant on Aasia elevandi alamliik ja ainus liigi liige, kes elab Borneo saarel.



See alamliik kannab ka pügmeelevandi alternatiivset nime. Selles hiiglaslikus olendis pole siiski midagi väikest. Mis tahes mõõtmise järgi on see endiselt suurim maismaaloom Borneo saarel. Palju selle käitumisest jääb teadmata. Kuni Maailma Looduse Fond 2005. aastal väheste Borneo elevantide külge satelliitkraed kinnitas, põhines enamik sellest alamliigist teadaolevast ekstrapoleerimisest teiste Aasia elevantide uurimisel. Kuna tema saatus on tasakaalus, on see nüüd võidujooks ajaga, et päästa see väljasuremisest.



4 uskumatut Borneo elevandifakti

  • Borneo elevandil oli viimati ühine eellane oma Aasia sugulasega300 000 aastat tagasi. Teistest alamliikidest eraldatuna on see arenenud Borneo saarel eraldi, vahetamata kunagi geene teiste elevantide populatsioonidega.
  • Aasia elevandid kasvavadkuus hammaste komplektikogu nende elu.
  • Emastel Aasia elevantidel puuduvad tavaliselt kihvad, kuid neil on tõepoolest pikad hambad, mis asuvad otse ülemise huule taga.
  • Elevandi pagasiruum on muljetavaldav instrument, mis on peaaegu sarnane inimese käega. Üks hämmastavamaid fakte selle kohta on võimemurdma oksi ja pühkima kärbsed.

Borneo elevandi teaduslik nimi

Borneo elevandi teaduslik nimi onElaphas maximus borneensis.Elefassidon ilmselgelt elevantide perekonna nimi, mis hõlmab mõlemat Aafrika elevandid ja Aasia elevandid .Maximuson Aasia elevandiliigi täpne teaduslik nimetus. Nagu te juba teate, on see ladinakeelne termin, mis tähendab suurimat või suurimat, mis peegeldab Aasia elevandi suurust. Sealt saame ka ingliskeelse termini maximum.Borneensis, latiniseeritud sõna Borneo, viitab ainult Borneo konkreetsetele alamliikidele. Aasia elevanti on tegelikult kokku neli alamliiki. Kolm ülejäänud on Sri Lanka elevant , Sumatra elevant , ja India elevant . Arvatakse, et Borneo elevant on Aasia kolleegist piisavalt kaugel arenenud, et õigustada eraldi alamliigi määramist.

Borneo elevandi välimus

Borneo elevandil on Aasia sugulastega palju ühiseid jooni: kahe kupliga pea, väiksemad ümarad kõrvad, tagumise jala neli kabja ja hall nahk koos pisikeste juuksevooludega. Kuid sellel on ka palju füüsilisi erinevusi, sealhulgas sirgemad kihvad ja pikem saba. Aasia elevant on üldiselt väiksem kui Aafrika elevant, kuid Borneo elevant on umbes 30% väiksem kui teistel Aasia elevantidel. Väike on antud juhul suhteline, kuna Borneo elevandi pikkus on 8,2–9,8 jalga ja kaal 6500–11 000 naela. Isastel on tavaliselt palju suurem kaal kui naistel keskmiselt.



Borneo elevant valgel taustal

Borneo elevandikäitumine

Elevandi pagasiruum on uskumatu instrument. Tänu lihaste ja närvide suurele kontsentratsioonile on see peamine vahend, mille kaudu elevant maailmaga suhtleb: hingamine, lõhn, joomine, suhtlemine ja esemete haaramine. (Selle aitamiseks on selle otsas ka sõrmetaoline lisa.)

Elevant vajab sama suurt muljetavaldavat aju, et oma pagasiruumi abil kõik need hämmastavad featsid täita. Borneo elevantide tunnetamist pole laialdaselt uuritud, kuid elevantide perekonnal tervikuna on kõrgelt arenenud neokorteks (sarnane inimesed , ahvid ja delfiinid ), mis võimaldab tal kasutada tööriistu, tunda ennast peeglist, lahendada keerukaid probleeme, matkida käitumist ja tunda keerukaid emotsioone. Vaatlused näitavad, et elevant võib lähedase sõbra või pereliikme surma pärast kogeda leina ja leina.

Kari on mõne elevandi kogu sotsiaalse tegevuse ja igapäevaelu keskpunkt. See väga koostööaldis ja altruistlik üksus koosneb viiest kuni 20 täiskasvanud emasest (nn lehmad) ja nende järglastest. Isased pullid rändavad tavaliselt noorena ise ära või ühinevad kõigi meeste poissmeeste rühmadega, kuid naised jäävad suurema osa oma elust sama karja juurde. Vanim ja suurim emane saab tavaliselt kogu karja matriarhiks. Ta aitab rühmal otsuseid langetada ja juhendab nooremaid emasid, kuidas oma lapsi hooldada.



Aasia elevant on krepuskulaarne liik, mis tähendab, et ta magab päeval ja teeb suurema osa oma tegevustest koidu- ja hämarustundidel. Trotsides oma üsna tülikat stereotüüpi, on elevant kiire jooksja ja üllatavalt hea ujuja. See võib jaheduse säilitamiseks kogu keha vette uputada. Vee kohal on hingamise hõlbustamiseks nähtav ainult selle pagasiruum. Samuti katab elevant mudas või mullas, et hoida kehatemperatuuri soojematel kuudel madalal.

Karja elu keerleb rändava eksistentsi ümber. See tähendab, et see eksleb massilisel territooriumil veesilmade ja rikkalike toiduallikate otsimisel. Mõnikord liituvad mitu rühma vastavalt aastaajale, elupaigale ja muudele tingimustele.

Borneo elevandi elupaik

Borneo elevant, nagu nimigi ütleb, on Kreeka saare kirdeosas endeemiline Borneo . Ehkki ülejäänud piirkonnast isoleeritud Aasia , Borneo on üks Vaikse ookeani suuremaid saari ja tohutu bioloogilise mitmekesisuse allikas. Borneo elevandi suurim kontsentratsioon on Malaisia ​​Sabahi osariigis saare põhjaosas. Siin rändab ta ressursse otsides 12–18 tundi päevas metsade ja rohumaadega.

Borneo elevandidieet

Borneo elevant on an taimtoiduline loom, kes toitub erinevate taimeliikide, sealhulgas lillede, puuviljade, lehtede, terade ja koore mitmekesisest toidust. Enda ülalpidamiseks võib üks elevant ainuüksi ühe päeva jooksul tarbida sadu naelu toitu, kas karjatades mööda maad või sirvides puude lehti ja võrseid. Pagasiruum toimib mitmekülgse jäsemena, mis suudab taimestikust kinni haarata ja toitu suhu viia.

Borneo elevandikiskjad ja ähvardused

Oma tohutu suuruse tõttu pole Borneo elevandil ühtegi looduslikku kiskjat karta. Isegi kõige nooremad elevandid on üsna suured ja igal juhul karja poolt kaitstud. Ainus reaalne oht on inimkond. Kuna see alamliik nõuab elamiseks suures koguses maad, on raietööde, põllumajanduse ja istandike metsaraie halvendanud selle looduslikku elupaika, mis mitte ainult ei tekita killustatud populatsioone, vaid viib ka otsese vastasseisuni inimestega. Mõnikord tapetakse elevante või tehakse neile kahju, sest nad hävitavad põllukultuuride ja istanduste liikumisel kogemata põllukultuure. Mõni elevant on lihtsalt kahetsusväärsete asjaolude ohver. Hinnanguliselt on umbes 20% sellest alamliigist väiksemate ulukite püüdmiseks saanud ebaseaduslike lõksude tõttu vigastusi.

Borneo elevantide paljunemine, imikud ja eluiga

Borneo elevandi sigimisharjumusi pole piisavalt uuritud, kuid lähtudes sellest, mida teame teiste Aasia elevantide kohta, võib ekstrapoleerida mitmeid fakte. Meeste seksuaalkäitumise kõige olulisem element on ajutine seisund, mida nimetatakse musthiks. Nendel perioodidel suurenevad isase hormoonid ja munandid suurenevad. See võimaldab vuntsis isasel konkureerida teiste elevantidega (kes tavaliselt vuntsides pole) emase seksuaalõiguste eest maadeldes, surudes või kihvadega rammides. Nõrgem isane annab tugevamale isasele järele enne, kui need võistlused muutuvad ka tõsiseks ja surmavaks võitluseks. See süsteem eelistab vanemaid mehi, sest mustuse intensiivsus suureneb vanusega.

Kuigi elevandid saavad paarituda aastaringselt, arvatakse, et emane elevant on reproduktiivselt vastuvõtlik ainult piiratud aja jooksul aastas. Ta demonstreerib oma seksuaalset kättesaadavust erinevate häälitsuste ja liikumiste kaudu, pannes isased võistlema tema kiindumuse nimel. Tavaliselt on tema valik, kellega ta paaritub, kuid ta eelistab mustuses olevaid mehi, sest see on signaal tugevusest ja domineerimisest.

Pärast kopulatsiooni viibib isane mõnikord emase juures täpselt nii kaua, et takistada teda kellegi teisega paaritumast, kuid muidu ei mängi ta vanemlikus hoolduses mingit rolli. Kui isa lahkub, kannab emane noori järglasi umbes 22 kuud, mis on võib-olla kõige pikem imetajaliikidest maailmas. Ta toodab korraga ainult ühe vasika ja kaksikuid on tal harva. Seda seetõttu, et Aasia elevandil on erakordselt pikk arenguaeg.

Ehkki nende kaal algab üle 100 naela, peavad vasikad enne nende täissuuruses jõudmist palju kasvama. Laps imetab ema piima vähemalt kaks aastat pärast sündi, kuid täielikku võõrutamist ei toimu peaaegu neli aastat. Sel ajal võtavad nii ema kui ka tema sugulased vasika arengus aktiivset rolli. Nad pakuvad vasikale kaitset ja hoolitsust, kuni ta on valmis iseseisvaks saama. Järglaste kasvatamiseks vajalike tohutute investeeringute tõttu aretab ta ainult üks kord nelja kuni viie aasta jooksul.

Nii mehed kui naised kalduvad seksuaalselt küpsema umbes 10–15-aastaselt. Kui elevant on stressis, võib seksuaalne küpsus veel mitu aastat edasi lükata. Selle liigi tüüpiline eeldatav eluiga on looduses umbes 50 aastat, kuigi mõned isendid võivad elada kuni 60 või 70 aastat.

Borneo elevantide populatsioon

Borneo elevant on an ohustatud liigid, mille looduses on vähem kui 1500 isendit. Hinnanguliselt on populatsioonide arv alates 1980. aastast langenud 60%. Jätkusuutlikuma metsandustava loomiseks teevad mõned organisatsioonid, näiteks Maailma Looduse Fond, koostööd kohalike istandike haldajate ja omanikega elevandi elupaiga lähedal, et luua metsa uuendatud metsakoridorid vaba liikumine killustatud alade vahel. See peaks vähendama ka konflikte inimestega.

Borneo elevandid loomaaias

The Oregoni loomaaed tal on ainus Borneo elevant USA-s: emane nimega Chendra. Ta sündis Sabahis, Malaisia 1993. aastal ja hiljem leidis ta näljasena ja üksi palmiõli istanduses ringi rännates, haavad esijalgadel ja vasakul silmal. Looduses elamiseks sobimatu ta sattus Oregoni loomaaia valdusesse 1999. aastal. Chendra on nüüd koos teiste Aasia elevantidega majutatud elevandimaade sektsioonis. Sellel lõigul on kolm omavahel ühendatud väliruumi, kus elevandid saavad ringi liikuda, lisaks söötmisjaamad, mudarohud ja tohutu bassein.

Borneo elevandi KKK

https://www.worldwildlife.org/species/bornean-elephanthttps://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/asian-elephant/https://www.britannica.com/story/whats-the- erinevus Aasia-Aafrika-elevantide vahelhttps: //animaldiversity.org/accounts/Elephas_maximus/https: //wwf.panda.org/discover/our_focus/forests_practice/deforestation_fronts2/deforestation_in_borneo_and_sumatra/? Vaata kõiki 74 loomad, mis algavad tähega B

Huvitavad Artiklid