Ühine Loon

Ühine Loon teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Gaviiformes
Perekond
Gaviidae
Perekond
Gavia
Teaduslik nimi
Gavia Alati

Hariliku Looni kaitse staatus:

Vähim mure

Ühine Looni asukoht:

Euroopa
Põhja-Ameerika

Ühised Loon Faktid

Peamine saak
Kalad, konnad, putukad
Eristav tunnus
Suur keha suurus ja õudne, jodelilaadne kõne
Tiibade siruulatus
100 cm - 136 cm (39 tolli - 53,5 tolli)
Elupaik
Mageveejärved jahedamas kliimas
Kiskjad
Inimene, Kotkad, Kalakotkas
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Parv
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
2
Loosung
Tuntud ka kui Põhja põhja sukelduja

Ühised loonud füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Eluaeg
15 - 25 aastat
Kaal
3kg - 5kg (6,6 - 11 naela)
Pikkus
63 cm - 81 cm (24,8 tolli - 31,8 tolli)

'Veealuse jahi ekspert'



Ehkki maismaal on see kohmakas, on tavaline lonakas loom graatsiline jahimees vee peal. See enamasti külma ilmaga veelind õpib sukelduma juba enne, kui ta lendama õpib, ja tuleb igal aastal pea kümnendiks tagasi sama pesakonnaga sama pesaga. Lind on leidnud tee mitmetesse põliselanike ameeriklaste muistenditesse ning olnud Kanada ühe dollari mündi nägu. Ehkki reostus likvideeris tavalised loonad suures osas Põhja-Ameerika idaosas, õitseb see lind eriti Kanadas. Ehkki nimi 'loon' tuleneb selle rumalast jalutuskäigust, kirjeldab seda tõenäoliselt paremini selle teine ​​ingliskeelne nimi: 'Great Northern Diver'.



Uskumatud ühised loonud faktid!

  • Sügav sukelduja: harilik põnn võib kala püüdmiseks sukelduda vee alla kuni 200 jalga!
  • Juba kuulus: Kanada ühe dollari mündil, mida nimetatakse 'loonie'ks', on tavaline loon!
  • Püsikliend: tavaline loon võib rännates lennata sadu kilomeetreid!
  • Valjult ja uhkelt: Loon heli sisaldab territooriumi taotlemisel eristavat 'joodi'!

Üldine loonud teaduslik nimetus

Hariliku looni teaduslik nimi, mida tuntakse ka kui 'Põhja põhja sukeldujat', ongavia alati.Gaviapärineb merelindude ladinakeelsest terminist jaalativõiks olla pärit norra sõnast “tuhk” (selle välimuse tõttu) või ladina sõnadestMa sukeldunvõikaasamine, mis tähendab „uppumist” või „sukeldumist”.

Levinud loonu välimus ja käitumine

Loon näeb välja nagu paljud teised pardid, välja arvatud see, et arve on teravam, nagu laululind. Tema suled on enamasti mustad, peaaegu võrgulaadse mustriga valged laigud üle tiibade ja kõri ning valge kõht.

Tavalised loonud helid on hästi teada inimestele, kes elavad oma elupaikade lähedal. Nende hulka kuulub iseloomulik joodel, hädaldav heli ja müristamine. Kaaslase leidmiseks või pesitsuskoha väljakuulutamiseks kasutatakse tavalist loon-kõnet.



Harilik Loon (Gavia Immer)

Jalad tavalisel loonul

Hariliku põõsa jalad on tema kehal kaugemal kui teised veelinnud. See teeb neist suurepärased ujujad ja tuukrid. See tundub aga kohmakas alati, kui ta maismaal kõnnib. Arvatakse, et see rumala välimusega jalutuskäik pälvis nime 'loon'. Selle ainulaadsed jalad muudavad selle ka teistest pardidest erinevaks. Kui enamik parte maandub vee peal jalgu koorides, peavad tavalised põnnid kõhuli koorima.

Tavaline loonakas elupaik

Harilikud loonad eelistavad veealuseid jahedamaid alasid. Neid leidub kõige sagedamini kogu Kanadas ja nad on levinud Uus-Inglismaal. Lisaks Kanadale on loonid levinud ka Alaskal, Gröönimaal, Islandil ja Šotimaal. Nad kipuvad elama väiksemate tiikide lähedal suvel, kui nad pesitsevad, ja rändavad talvel suurematele järvedele ja rannikualadele.

Levinud loonudieet

Harilik loon sööb palju kala. See on ekspert sukeldumisel vette sukeldumiseks. Konkreetne kala, mida tavaline loon sööb, sõltub sellest, kus ta suurema osa ajast veedab. Rannikualade lähedal asuvate loonude jaoks tähendab õhtusöök lesta, heeringat, kivikalasid ja meriforelli. Vahepeal söövad magevee lähedal olevad harilikud lutsud basse, ahvenat, haugi, päikesekala ja forelli.

Jahtimiseks pistab harilik lonk esmalt pea veepinna alla. Kui ta näeb oma saaklooma, võib ta sukelduda kuni 200 jalga! Väiksemaid kalu saab tervelt süüa, samas kui suuremad kalad viiakse kohta, kus neid saab süüa.



Levinud loonud kiskjad ja ohud

Inimesed kujutavad endast lunade suurimat ohtu, kuigi see pole tõsine. Veereostuse tõttu on Põhja-Ameerika idaosast kadunud tavalised põnnid. Rahvusvaheline Looduskaitse Liit loetleb hariliku lonni kui „kõige vähem murettekitavat”, see tähendab, et praegu pole ohtu kaduda.

Tavalised loonud võivad ohustada ka munarakkude imetamist väikeste imetajate poolt. See võib pesitsuskohti muuta, kui see juhtub.

Kuidas reostus mõjutab harilikku lonikat

Mürgine vesi kujutab endast ohtu tavalisele põõsale, sest see eelistab sama liiki vett, milles ta sündis. See tähendab, et saastatud järvel koorunud harilik lonk mõningate uuringute järgi , otsige sarnase reostusega järve, kui see pesitseb hilisemas elus. Ta otsib seda tüüpi järvi, isegi kui sellel järvel on vähem kalu või see on uute tibude koorumiseks halvem.

Tavaline loona paljunemine, imikud ja eluiga

Harilikud loonud paljunevad monogaamselt, mis tähendab, et igal aastal sigivad sama isas- ja emasloomad. Harilikud põnnid elavad umbes 10 aastat ja sigivad suurema osa oma elust üks kord aastas. Igal aastal kasvatab tavaline lonne emane kaks beebipoega ehk tibu. Seda on palju vähem kui tüüpilistel veelindudel. Näiteks emane sinikaelpart muneb igal aastal koguni 13 muna.

Tavalised loonud ehitavad pesa veeserva lähedale, enamasti pulkadest, pilliroost ja rohust. Nad kasutavad igal aastal sama pesa või pesitsuskohta. Isane võib pesa liigutada, kui munad röövloomadele kaotsi lähevad.

Harilikud loonud hakkavad paljunema kaheaastaselt. Nad leiavad kaaslase varasuvel ja nad panevad pesitsuskoha maha, keerates selle pea kohal ringi ja tehes juveldavat häält. Ema muneb tavaliselt kaks muna. Tavalised lunamunad istuvad enne koorumist peaaegu kuu aega, mõlemad vanemad istuvad kordamööda munadel. Pärast koorumist söödavad nii ema kui ka isa tibusid, kui nad kasvavad. Tibudel kulub lendamise õppimiseks ligi kolm kuud, ujumiseks ja sukeldumiseks aga vähem kui nädal. Isased ja emased rändavad pärast tibude kasvu eraldi talveaega. Seejärel naasevad nad iga suve alguses samale kasvulavale.

Tavaline loonukas elanikkond

Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu (IUCN) hinnangul kogu maailmas eksisteerib koguni 640 000 harilikku loonut. Enamik neist loonudest asuvad Põhja-Ameerikas, eriti Kanadas. Hinnanguliselt elab Euroopas umbes 2600 harilikku looni.

Kui Põhja-Ameerikas näis elanikkond veidi kasvavat, siis IUCN ütles, et see väheneb Euroopas.

Kuva kõik 59 loomad, mis algavad tähega C

Huvitavad Artiklid