Kraana

Kraana teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Gruiformes
Perekond
Gruidae
Teaduslik nimi
Gruidae

Kraana kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Kraana asukoht:

Aafrika
Aasia
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Okeaania

Kraana faktid

Peamine saak
Putukad. Kala, teravili
Eristav tunnus
Suur keha suurus ja pikk nokk
Tiibade siruulatus
1,8 m - 2,4 m (71 tolli - 95 tolli)
Elupaik
Parasvöötme märgalad
Kiskjad
Rebane, Kotkas, Metskassid
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Parv
Lemmik toit
Putukad
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
4
Loosung
Paljud on kriitiliselt ohustatud liigid!

Kraana füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Net
  • Sinine
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
15 - 30 aastat
Kaal
3,7 kg - 10 kg (8,2 naela - 22 naela)
Pikkus
1–4,4 m (40–55 tolli)

'Kraanad tantsivad, et kaaslast meelitada!'



Kraanad on pikkade jalgadega kõrgete linnuliikide kogu. Maailmas on neid linde 15 erinevat liiki, millel on tavaliselt pruun, valge või hall värvus. Nende lindude erinevad liigid elavad kõikidel mandritel, välja arvatud Lõuna-Ameerika ja Antarktika, pesitsevad tavaliselt põhjas ja lendavad talveks lõuna poole soojemasse kliimasse. Ameerika suurim lind on hunnikraana, mis on viis jalga pikk ja laiutab kuni seitsme jalaga tiibu. Nad on tuntud väga sotsiaalsete lindude poolest, kes esitavad keerukaid tantse, et meelitada elukestvaid kaaslasi.



5 kraanafakti

  • Tänapäeval on maailmas 15 kraanaliiki
  • Linnud lendavad väljasirutatud kaela ja jalgadega
  • Need linnud on kõigesööjad
  • Need väga sotsiaalsed linnud elavad karjadena
  • Nende lend viib nad maast kõrgemale kui 26 000 jalga

Kraana teaduslik nimi

Viiel mandril elab nende lindude 15 erinevat liiki. Kõik need suurepärased linnud kuuluvad Aves-klassi, Gruiformes'i klassi, superperekonda Gruoidea ja perekonda Gruidae. Kraana nimi on germaani päritolu, saksa keeles sõnad Kran ja hollandi keeles kraan. Samal ajal ajaloos, 16. sajandil, arenes maailm Kesk-Inglise kaudu kraanana. See sõna tähendab 'kähisevat nuttu'. Nüüd kasutatakse seda sõna ka selleks, et kirjeldada kedagi, kes sirutab oma kaela või jäsemeid nagu lind, näiteks: 'Ta sirutas kaela.'

Nende piiride alamliikide ja nende sooja aastaaja elupaikade hulka kuuluvad:

  • Euraasia (tavaline) kraana Põhja-Euraasias, Türgis ja Kaukaasias
  • Põhja-Ameerika, Kuuba ja Ida-Siberi liivakraana
  • Demoiselle kraana Loode-Aafrikas, Ukrainas ja Venemaa lõunaosas, Kesk- ja Ida-Aasias
  • Lõuna-Aafrika ja Namiibia sinine kraana
  • Etioopia, Lõuna-Aafrika ja Lõuna-Aafrika vahatatud kraana
  • Siberi kraana Lääne-Siberis ja Kirde-Siberis
  • Kirde-Hiina ja Venemaa kaguosa kapuutkraana
  • Kanada, Wisconsini ja Florida läkakraan
  • Lääne-ja Ida-Aafrika must kroonkraana
  • Lõuna- ja Ida-Aafrika hall kroonkraana
  • Sarus Crane Pakistanist, Põhja-India, Nepaal, Indohiina, Myanmar, Austraalia põhjaosa
  • Brolga, Austraalia ja Uus-Guinea põhjaosa kraana
  • Mongoolia valge napakraana, Kirde-Hiina, Venemaa kaug-ida
  • Punase krooniga Jaapani kraana Kirde-Hiinast, Venemaa kaguosast ja Jaapanist
  • Musta kaelusega kraana Põhja-Indiast, Lääne-Hiinast ja Kesk-Hiinast

Kraana välimus ja käitumine

Need linnud on maailma kõrgeimad lendavad linnud, kelle suurus on kõigest 35 tolli kuni 69 tolli pikk. Demoiselle - on kõige väiksem ja Sarus Crane on pikim. Kuid kõige raskem on punakrooniline Jaapani kraana, mis kaalub kuni 26 naela, enne kui lendate talveks lõunasse või suveks põhja poole. Lindudel on kõigil pikad jalad, pikad kaelad, suured tiivad ja voolujooneline keha. Nende tiibade siruulatus on erinev, tiivad on ümarate välimustega. Mehed ja naised näevad välja ühesugused, kuid isased on natuke suuremad.

Suled ja märgised varieeruvad vastavalt nende elupaigale. Avatud märgalade lindude värvus on tavaliselt suurem kui metsade või väikeste märgalade liikidel. Metsas või väikestes märgalade elupaikades elavatel lindudel on rohkem halli värvi. Ka valged linnud kasvavad üldiselt suuremaks. Tumedama värvusega väiksemad metsalinnud saavad pesitsedes oma keskkonda paremini sulanduda. Nendest metsaelanikest kannavad Sandhill - ja harilikud kraanad oma sulgedele muda, et kiskjate eest paremini peita.

Kõigi nende linnutüüpide, välja arvatud sinise ja demoiselle kraana, näol on paljas nahk. Nad kasutavad seda nahka teiste lindudega suhtlemiseks, laiendades ja lõdvestades nende lihaseid. See tegevus muudab ka nende näo värvi. Sinised, vahatatud ja Demoiselle kraanad võivad oma karja märguandmiseks oma peas olevaid sulgi liigutada.

Nendel lindudel on kurguomadused, mis aitavad neil ka suhelda. Mõnel on lühem hingetoru, mis surub vaid õrnalt rinnal olevat luu. Teistel on pikem hingetoru, mis surub sügavalt luu rinnus. Veel teistel kraanaliikidel on hingetoru ja rinna kondid kokku sulanud, mis annavad nende kõnedele rohkem jõudu. Selles viimases rühmas võivad kõned ulatuda mitme miili kaugusele.

Nende lindude kõned hõlmavad suurt sõnavara. Nad hakkavad õppima neid erilisi kõnesid, mis töötavad nagu inimkeel, alates nende koorumisest. Nende esimesed üleskutsed paluvad vanematelt toitu ja annavad märku, et nad on rahul või vajavad vanemate tähelepanu. Varsti õpivad nad häirekõnesid ja kõnesignaale, et hakkavad lendu lendama. Nad tunnevad üksteist ära oma kõnede järgi ja moodustavad isegi duette.

Haudeperioodil muutuvad need linnud väga territoriaalseks ja jäävad täiskohaga oma territooriumile. Pesitsusajal moodustavad paljud nende lindude liigid suured karjad, suhtlevad, suhtlevad omavahel ja toituvad koos. Enamasti taimi söövad linnud toituvad karjadena, lihasööjad aga toituvad pererühmades ja ühinevad karjaga puhkamiseks või reisimiseks. Nende lindude jaoks on oluline jääda rühmadesse kokku, et hoida neid puhates, kaitsta poegi ja suhelda.



Kraanad Ueno loomaaias, Taito-ku, Tokyo, Jaapan
Kraanad Ueno loomaaias, Taito-ku, Tokyo, Jaapan

Kraana elupaik

Need linnud elavad kõigil mandritel, välja arvatud Lõuna-Ameerika ja Antarktika. Aafrikas ja Ida-Aasias on nende piirkonnas ühes piirkonnas elavate lindude jaoks kõige erinevam sort. Aafrikas on tipphooajal kaheksa liiki, Ida-Aasias aga kuus. 15 laiema kraanaperekonna seas on 15 erinevat liiki ja igal tüübil on oma eelistatud elupaik.

Enamik neist vajab oma ellujäämiseks märgalasid, aga ka laia ja avatud ala. Enamik pesitseb ka märgalade madalikes, mõned pesitsevad seal, kuid viivad tibud päevase toitmise jaoks rohtumaadele. Märgaladel ei käi ainult kahte tüüpi Aafrika kroonitud kraanasid. Selle asemel kolavad nad puudel.

Kõik need linnud ei rända aastaaegade vaheldumisel. Mõned on istuvad, mis tähendab, et nad viibivad kogu aasta jooksul ühes piirkonnas. Neist, kes lendavad talveks soojemate ilmade juurde, rändavad paljud tuhandete kilomeetrite jooksul oma pesitsuspaikadesse.

Kraana dieet

Need linnud on kõigesööjad. Nad saavad süüa nii loomi kui taimi. Eelistatud toidud maal on seemned, pähklid, tammetõrud, lehed, marjad ja puuviljad. Nad söövad ka putukaid, linde, väikeseid roomajaid, väikseid imetajaid, teod ja usse. Märgaladel elades toituvad nad juurtest, mugulatest, risoomidest, teodest, konnadest ja väikestest kaladest. Nende toitumine on väga kohanemisvõimeline vastavalt nende asukohale, aastaajale ja toidu kättesaadavusele. Lühema nokaga linnud eelistavad aga kuivmäestikku ja pikema arvega linnud märgalatoitu.

Märgaladel toituvad linnud kaevavad mugulaid ja risoome. See nõuab, et nad jääksid pikaks ajaks ühte kohta, kui nad neid toite otsides auku kaevavad ja laiendavad. Nad langetavad ka pead ja liiguvad putukatele ja väikestele loomadele arveid uurides väga aeglaselt edasi.

Konkurentsi vähendamiseks võtavad kaks üksteise lähedal elavat liiki oma elupaigad omaks. See hoiab ära olemasolevate toiduainete üle söötmise ja tagab kõigile juurdepääsu toitumisele. Näiteks Hiinas toituvad Siberi kraanad madalas vees ja mudavooludes, samal ajal kui nende naabruses asuvad White Napedi kraanad toituvad märgalade servadest. Samal ajal toituvad selles piirkonnas kapuutsiga kraanad niitudest ja põllupõldudest, jagades põlde tavaliste Euraasia kraanadega.

Kraana kiskjad ja ohud

Kuna täiskasvanud linnud on nii suured, panevad vähesed kiskjad neile loomulikus elupaigas väljakutse. Kuid mõned kiskjad on olemas ja nende hulka kuuluvad ka teised suured röövlinnud, näiteks öökullid ja kotkad . Nende hulka kuuluvad ka rebased ja metskassid. Tibud on nende maapealsete kiskjate suhtes väga haavatavad.

Inimesed võtavad oma elupaiga üle ja ähvardavad neid linde linnastumise kaudu. See mõjutab elanikkonna arvu, juhtides kraanad eemale pesitsus-, pesitsus- ja toitumispaigast.



Kraana paljundamine, imikud ja eluiga

Need linnud on monogaamsed. See tähendab, et neil on eluaegne kaaslane. Selle kaaslase leiavad nad tavaliselt teisel või kolmandal eluaastal. Kuid nad ei paljune edukalt mitu aastat. Kaaslase ligimeelitamiseks esitavad noorlinnud paaritustantsu. Nad klapivad tiibu, kummarduvad, hüppavad ja viskavad väikesi pulgakesi või taimi.

Esimeste aretuskatsete käigus nad sageli ebaõnnestuvad. Mõnikord viib see ebaõnnestumisperiood lindude “lahutuseni”, et leida uusi kaaslasi. Niikaua kui nad edukalt paljunevad, jäävad isane ja emane oma eluaegses paarituses koos.

Teadlased uurisid Floridas Sandhilli kraanasid. Nendest 22 paarist seitse paari püsisid koos 11 aastat. 15st, kes ei püsinud koos, lõppes veidi üle poolte suhetest ühe lindude surma tõttu. Ligikaudu 18 protsenti lindudest lahutas ja teadlased ei suutnud 29 protsenti paaridest jälgida.

Need linnud paljunevad vastavalt nende liigi individuaalsele pesitsusajale. Hooaeg sõltub kohalikust kliimast ja oludest. Rändlinnud paljunevad kohe pärast suvekodusse saabumist hiliskevadest varasuveni. Troopilised, eelistavad nad paljuneda tavaliselt märjal või mussoonajal.

Munad kooruvad umbes kuu pärast munemist. Kui tibud kooruvad, toidavad vanemad neid seni, kuni lapsed saavad pesast eemale lennata. Tavaliselt toimub see kahe kuu pärast. Noored linnud võivad paljuneda kolme kuni viie aasta vanuselt.

Metslinnud elavad tavaliselt 20–30 aastat. Vangistuses elas Siberi kraana 83 aastat.

Kraana populatsioon

Kuna neid linde on nii palju, on populatsioon väga erinev. Kaitsestaatus sõltub ka üksikutest liikidest.

Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu andmetel on allpool toodud kõigi 15 tüüpi kraanade kaitse seisund maailmas.

  • Euraasia (harilik) kraana populatsioon on 590 000–660 000 lindu ja see on loetletud ohustamata.
  • Sandhilli kraana populatsioon on 670 000 kuni 830 000 lindu ja see on loetletud ohustamata.
  • Demoiselle kraana populatsioon on 200 000–240 000 lindu ja see on loetletud ohustamata.
  • Sinikraana populatsioon on 25 000–30 000 lindu ja see on kantud kui ähvardas .
  • Wattled Crane populatsioon on 6500–8100 lindu ja see on loetletud kui ähvardas .
  • Siberi kraana populatsioon on 3500 kuni 3800 lindu ja see on loetletud kui kriitiliselt ohustatud .
  • Kapuutkraana populatsioon on 11 550–11 650 lindu ja see on loetletud kui ähvardas.
  • Lingikraana populatsioon on 300 kuni 310 lindu ja see on loetletud kui ohustatud .
  • Musta kroonkraana populatsioon on 33 000–70 000 lindu ja see on loetletud kui ähvardas.
  • Hallkroonade populatsioon on 32 000–49 000 lindu ja see on loetletud kui ohustatud .
  • Sarus Crane populatsioon on 24 300–26 800 lindu ja see on kantud nimekirja ähvardas .
  • Austraalia kraana Brolga populatsioon on 35 000–100 000 lindu ja see on loetletud ohustamata.
  • Valge napakraana populatsioon on 5500–6500 lindu ja see on loetletud kui ähvardas .
  • Punakroonise Jaapani kraana populatsioon on 2510–2600 lindu ja see on loetletud kui ohustatud .
  • Musta kaelusega kraana populatsioon on 10 000 kuni 11 000 lindu ja see on loetletud kui ähvardas .
Vaata kõiki 59 loomad, mis algavad tähega C

Huvitavad Artiklid