Hirved

Hirvede teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Cervidae
Teaduslik nimi
Odocoileus virginiana

Hirvede kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Hirved Asukoht:

Aasia
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika

Hirvede faktid

Peamine saak
Tammetõrud, puuviljad, rohi
Eristav tunnus
Pikkadel kõrvadel ja mõnel isasel liigil on sarved
Elupaik
Tihe mets ja istutatud alad
Kiskjad
Hunt, Karu, Puuma
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Tammetõrud
Tüüp
Imetaja
Loosung
Seal on umbes 40 erinevat liiki!

Hirvede füüsilised omadused

Värv
  • Pruun
  • Valge
  • Niisiis
  • Oranž
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
43 mph
Eluaeg
10 - 20 aastat
Kaal
10–450 kg (22–990 naela)
Kõrgus
60–105 cm (24–206 tolli)

Metsade ja tasandike vahel kõhnalt toitudes on hirv kogu looduses üks tuntumaid ja äratuntavamaid vaatamisväärsusi.




Hirved on kogu maailmas levinud ja välja töötanud palju kohandusi, mis aitavad tal vaenuliku maailma raskustega toime tulla. Selle kuninglikud sarved on loomariigis kõige tähelepanuväärsemad omadused, mida kasutatakse kaitseks ja seksuaalseks signaalimiseks. Kui see on häiritud, võib see oma märkimisväärse kiiruse, väleduse ja peenusega tööle hakata. Ja see on välja töötanud ainulaadse võime seedida igasugust taimestikku. Hirv on omamoodi evolutsiooniline edulugu.



Hirvede faktid

  • Nendel loomadel on traditsiooniliselt olnud kogu maailmas erinevates kultuurides ja mütoloogiates lahutamatu roll. Lascauxi kuulsad koopamaalingud, mis pärinevad umbes 17 000 aastast, kujutavad rikkalikku, kujutlusvõimelist lõuendit hobustest, hirvedest ja muudest loomadest.
  • Tugevuse ja õilsuse sümboliks kaunistasid nad kunagi paljusid keskaegse Euroopa lippe, lipukesi ja vapimärke.
  • Isaseid tuntakse taalade või hirvedena, emaseid aga emasloomadena. Suurematel liikidel on õiged mõisted pull ja lehm.
  • Hirved heidavad sarvi ja kasvavad siis igal aastal pärast paaritumisaja lõppu oma sarvi tagasi.

Hirvede teaduslik nimi

Cervidae on kõigi hirveliikide teaduslik nimetus. See tuleneb ladinakeelsest sõnast cervus, mis tähendab lihtsalt hirve või hirve. Cervidae perekond kuulub Artiodactyla klassi, mis esindab kõiki kindla jalaga sõralisi või sõralisi. Tellimus sisaldab kaelkirjakud , piisonid , jõehobud , sead , kaamelid , lambad ja kariloomad . Värskemad tõendid viitavad sellele, et vaalalised on samuti selle liikme liikmed, kuna nad on arenenud kümnete miljonite aastate eest paarisvarvaste kabiloomadest.

Taksonoomid nõustuvad üldiselt, et neid loomi on kolm alamperekonda. Capreolinae, mis sisaldab põhjapõder , valge sabaga hirved ja põder , on kõnekeeles tuntud kui uue maailma hirved. Cervinae, millel on põder, punahirv, troopilised muntjakid ja tuttpõdrad, on tuntud kui vana maailma hirved. Kolmas alamperekond Hydropotinae on esindatud lihtsalt vesihirvedega. Mõisted Vana maailm ja Uus maailm ei tähista hirvede praegust leviala, vaid pigem nende arengut. Neid saab üksteisest eristada skeletimorfoloogia põhierinevuste järgi.

Enamiku inimeste jaoks on Cervidae perekond seotud valgesaba, punahirve, muulhirve, põdra, karibu ja põdraga. Kuid kogu perekond sisaldab tegelikult tohutult mitmekesisust. Taksonoomid näivad liikide täpse arvu osas eriarvamusel olevat, kuid enamasti elab veel vähemalt 40 inimest, kellest igaüks on omamoodi ainulaadne. Mõnes allikas on arvukus üle 50 liigi.

Fossiilsete andmete põhjal võib arvata, et need loomad arenesid tõenäoliselt umbes 20 miljonit aastat tagasi. Varasemad liigid olid tõenäoliselt väikesed elukad (umbes nagu praegused hiirehirved), kellel olid lihtsad, algelised sarved ja koerte kihvad. Hiljutise pleistotseeni ajastul õitsesid paljud liigid, sealhulgas tõeliselt massiline Iiri põder, kelle sarved võisid kaaluda kuni 90 naela.

Hirve välimus ja käitumine

Enamikul hirveliikidel on ühine põhiomaduste komplekt: kaks kabja mõlemal jalal, neljakambriline kõht, pikad ja spindlikud jalad, lühikesed sabad ning karva värv, mis tavaliselt varieerub pruuni, punase või halli vahel. Samuti jagavad nad hämariku tundide kohta kalduvust. Kuid kõige silmapaistvam ja silmatorkavam omadus on sarvkomplekt peas.

See suur ornament paljastab selge piiritluse isaste ja emaste vahel. Kõigil isastel on sarved, emastel aga puudu. Ainult karibuul (või põhjapõtradel) kasvavad ka emased sarved. Veehirv on üksik kõrvalekalle, kus kumbki sugu sarvi ei kasvata. Selle asemel kasvatavad nii mees- kui naisliikmed elegantse sarvede võrgu asemel meriluusarnaseid koeri. Tundub, et see peegeldab nende evolutsiooni varasemat sarvede-eelset seisundit.

Sarved koosnevad lihtsast luust (ja seega fossiilses materjalis hästi säilinud) koos naha ja veresoonte kihiga, mida nimetatakse sametiks, et aidata neil kasvada. Sarvede täieliku õisiku saavutamiseks kulub mitu kuud, sel ajal libiseb hirv sametkihist. Sarve peamine eesmärk on aidata looma võitluses ja paljunemisel. Kuna sarved vajavad kasvamiseks nii suurt energiainvesteeringut, annab nende suurus naistele märku isaste sigimisvõimest ja üldisest tervisest. Need aitavad ka rühmas sotsiaalse staatuse ja hierarhia kehtestada.

Sarvede suurus, kõverus ja struktuur on liikide vahel tohutult erinev. Mõnel neist on suur keskpalmaatne (nagu põdrasarvedel), teistel aga pikad üksiktalad, millel on erinev harude arv. Mõnel hirvel pole midagi muud kui sarvedele mõeldud lihtsad piigid. Põhjapõtradel on keha suuruse suhtes kõige suuremad sarved, kuid põder võib nendega absoluutarvestuses konkureerida.

Need loomad on sotsiaalsed olendid. Tavaliselt koonduvad nad söötmiseks, paaritumiseks ja kaitsmiseks väikesteks rühmadeks. Kõige tihedamalt pakitud aladel võivad tekkida tõeliselt massilised karjad, sõltuvalt toidu rohkusest ja populatsiooni koosseisust. Mõned liigid on oma olemuselt rändavad ja rändavad koos karjaga sadu miile. Sotsiaalsete korralduste piiritlemiseks tuginevad nad oma teravale haistmismeelele ja häälekale suhtlemisele. Paljudel hirvedel on silmade esiosa lähedal näonääre. Nääre võib oma territooriumi tähistamiseks vabastada tugeva feromooni, kui loom hõõrub keha puude või põõsaste vastu. Muud näärmed asuvad jalgadel ja jalgadel.

Väikseim hirveliik on tagasihoidlik pudu. See võib olla vahemikus üks kuni kolm jalga. Suurim Cervidae liik on põder. See võib ulatuda 10 jala pikkuseks ja kaaluda kuni 1800 naela. Nende kahe äärmuse vahel asub harilik valge sabahirv, kelle pikkus ja kaal on umbes samad kui inimesel. Isased kipuvad peaaegu igas liigis olema suuremad kui emased.



Punahirv jõe kõrval
Punahirv jõe kõrval

Hirvede elupaik

Neid loomi leidub peaaegu kõigil maailma mandritel, kaasa arvatud Põhja-Ameerika, Lõuna-Ameerika, Euroopa ja Aasia suured katkematud avarused. Aafrika on erand. See sisaldab ainult ühte kohalike hirvede liiki, Barbary punahirve. Austraalial pole kohalikke liike, kuid mitmed on loodusesse sisse toodud. Need loomad arenevad lehtmetsades, troopilistes vihmametsades, märgaladel ja rohumaadel. Üksikud liigid elavad põhja külmas tundras, toitudes hõredast taimestikust. Kõige sagedamini leidub neid metsade ja lagendike vahelistel aladel. Nad on võimelised kohanema ka linna- ja äärelinna tingimustega, mis tähendab, et mõned liigid suudavad inimeste pealetungimisest hoolimata areneda.

Hirvede dieet

Selle looma dieet koosneb peaaegu täielikult lehtedest, rohust, samblikest, pungadest, puuviljadest ja ürtidest. Hirveperekond on mäletsejaliste tüüp - imetaja, kes suudab oma nelja kambrilise maoga taimi lagundada ja kääritada. Igas kambris on selle ülesande täitmiseks mitmesuguseid mikroobe. Pärast seda, kui toit on esimese kõhu kaudu töödeldud, taaskasutab loom seda kaisuna ja proovib kõva taimse materjali läbi närida. Seejärel kulgeb toit seedimiseks läbi mao ülejäänud kambrite. Kuid erinevalt paljudest teistest mäletsejalistest, näiteks lammastest ja veistest, on nende suulae selektiivsem. Nad eelistavad kvaliteetset toitu, mida on kergem seedida. Selle põhjuseks on sarvede kasvatamiseks vajalik suur energia ja toitumine.

Hirvede kiskjad ja ähvardused

Need loomad on kriitiline toiduallikas paljudele kiskjatele looduses, sealhulgas karud , mägilõvid , jaaguarid , tiigrid , ilves , koioodid , hundid ja suured röövlid. Linnud ja väikesed imetajad võivad toituda surnud hirve rümbast. Üksikud loomad, eriti noorkanad, on kisklusele vastuvõtlikud. Nad ei ole metsikute kiskjate vastu täiesti kaitsetud, kuid kui neile antakse valikuvõimalus, eelistavad nad tavaliselt joosta. Valgesaba-hirvedel on võime spurtida kuni 30 MPH. Samuti võivad nad hüpata tohutuid vahemaid kuni 30 jalga. Kui avastatakse lähedal asuvat ohtu, võib hirv proovida hoiatada lähedasi karja liikmeid. Üksildasemat põder on selle suuruse tõttu kaitstud.

Alates inimeste esmakordsest arengust on hirved olnud enamiku ühiskondade jaoks ajalooliselt oluliseks toidu, riiete ja materjali allikaks. Kaasaegne jahipidamine ja elupaikade kadumine on ohustanud mõningaid hirveliike, eriti Lõuna-Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas, kuid vastutustundliku hoolduse korral saab hirvede arvu säilitada tervena. Kliimamuutused on ka terav probleem. Hirvede looduslike elupaikade muutumisel sunnib see paljusid neist põhja poole seiklema.

Muud ohuallikad on puugid, täid, parasiidid ja haigused. Osa neist haigustest võib levida teist tüüpi loomadele, eriti kariloomadele.



Hirvede paljunemine, imikud ja eluiga

Hirvede pesitsusaeg toimub igal aastal vaid lühikese aja jooksul. Enamik liike järgib paljunemisstrateegiat, mida nimetatakse polügynyks, kus ühel domineerival isasel on mitu naissoost partnerit. Ainult mõned liigid eelistavad olla monogaamsed. Kuna konkurents võib olla tihe, kipuvad isased kogu paaritumisperioodi vältel agressiivselt käituma, kuna nad üritavad oma territooriume ja kaaslasi võimalike rivaalide eest kaitsta. Nagu varem mainitud, on sarve suurus reproduktiivse edu oluline määrav tegur.

Kui emane hirv on immutatud, võib tiinus kesta kuus kuni kaheksa kuud. Emad kipuvad korraga kasvatama ühte või kahte järglast. Harvem annab emane kolm järglast. Noori hirvi tuntakse olenevalt liigi suurusest kas kana või vasikana.

Toidu otsimise ajal varjavad emad taime lähedal asuvas taimestikus, kuni noorloom on piisavalt tugev, et alustada oma jõududega. Kullid on sageli sündinud valgete laikudega, et tagada kiskjate kamuflaaž. Järeltulijad võõrutatakse kahe kuni viie kuu järel, kuid nad võivad ema juures olla kuni aasta. Isased mängivad noorte lindude kasvatamisel sageli minimaalseid rolle.

Pärast esimest eluaastat hakkavad isased sarvi kasvatama igal aastal. Hirved võivad vabas looduses elada umbes 12 aastat, anda või võtta paar aastat, kuid jahipidamine, kisklus ja sõidukite kokkupõrked võivad nende elu pikkust oluliselt kärpida. Paljud ei ela üle oma viienda tegutsemisaasta.

Hirvede populatsioon

Kommertskasutuse tõttu langesid 20. sajandi alguses ja keskel paljude hirveliikide populatsioonid. Kuid tänu kaitsepüüdlustele on populatsioonid taastunud. Mõne hinnangu kohaselt on hariliku valgesaba hirve populatsiooni suurus umbes 30 miljonit. Ülerahvastatusest on tegelikult saanud märkimisväärne probleem, kuna inimesed on küttinud paljusid kiskjaid, kes hirvede populatsiooni vaos hoiavad. Seetõttu soovitatakse paljudes osariikides reguleeritud jahti rahvastiku kontrollimise vahendina.

Ameerikas on palju hirveliike. Valgehirved hõivavad suure levila Lõuna-Ameerika ranniku, Kesk-Ameerika, USA idaosa ja Kanada osade vahel. Muulhirv kipub okupeerima Ameerika Ühendriikide lääneosa ja kattub mõnes kohas valge sabaga. Lääne-Kanada rahvusparkidesse kogunevad tohutud hirviklastrid, sealhulgas valge-sabahirv, muulhirv, karibu, põder ja põder.

Vaatamata oma üldlevimusele on paljud hirvede liigid ja alamliigid ohus. Pärsia metskits, Tšiili huemul, Kashmiri hirv, India sigahirv, Bawe'i hirv ja Eldi hirv on kas ohustatud või kriitiliselt ohustatud. Põhjapõder, vesihirv, barasingha ja teised lähenevad haavatavale seisundile. Hiinast pärinev Pere Davidi hirv kuulutati looduses välja surnuks, kuid neid on püütud taas oma loomulikku elukohta tuua.

Vaata kõiki 26 loomad, mis algavad tähega D

Huvitavad Artiklid