Dingo

Dingo teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Canidae
Perekond
Canis
Teaduslik nimi
Canis Lupus Dingo

Dingo kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Dingo asukoht:

Okeaania

Dingo faktid

Peamine saak
Jänes, sisalikud, närilised
Eristav tunnus
Torgatud kõrvad ja pikk põõsas saba
Elupaik
Kõrb, märjad ja kuivad metsad
Kiskjad
Inimene, suured roomajad
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
6
Elustiil
  • Pakend
Lemmik toit
Jänes
Tüüp
Imetaja
Loosung
Looduslikult leitud Austraalia mandrilt!

Dingo füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Kollane
  • Net
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
30 miili tunnis
Eluaeg
7 - 15 aastat
Kaal
13 kg - 20 kg (28 naela - 44 naela)
Pikkus
100 cm - 125 cm (39 tolli - 49 tolli)

Dingo on ainus Austraaliast pärit koerte liik.



Märgivad vanemad, kuid ägedad kiskjad, dingod on Austraalia ja Vaikse ookeani piirkonna karmis ja mitmekesises kliimas hästi kohanenud. Neid olendeid peetakse metsikuks koeratüübiks ning neil on sarnane karjakäitumine ja jahistrateegiad nagu lähedalt seotud hundil. Sarnastest kihvadest saab neid eristada peaaegu tulipunase karvavärvi järgi.



5 uskumatut dingofakti!

  • Tundub, et dingo mängib vähest rolli mõne põlise austraallase mütoloogilises ja religioosses veendumuses.
  • Dingod on võimelised kodustatud koertega ristuma, mis on tekitanud probleeme loodusliku dingoliini säilimisega.
  • Tundub, et dingopakkidel on ranged sotsiaalsed hierarhiad. Neid hoiavad koos alfaisaste ja alfaisaste juhtimine ja kavalus, keda ülejäänud kari peab austama ja neist edasi hoidma. Alfatel on ka ainuõigus.
  • Dingod asuvad enamasti saare kõige asustamata piirkondades väga paljude parkide ja reservaatidega.
  • Inimasustuse sissetungi tõttu võivad mõned populatsioonid elada mõnes piirkonnas elavate inimeste läheduses.

Dingo teaduslik nimi

Dingo teaduslik nimi onCanis lupus dingo. Lupus, nagu paljud inimesed juba teavad, on ladinakeelne sõna hunt, dingo nimi võeti aga Sydney piirkonnas asuvate põlisrahvaste austraallaste kohalikust dharugi keelest. Dingo taksonoomiline klassifikatsioon on aga ägeda arutelu objekt. Loom on praegu liigitatud loomaliigi alamliiki hall hunt , kuid mõned taksonoomid usuvad, et on piisavalt füüsilisi ja geneetilisi erinevusi, et klassifitseerida see täielikult eraldi liigiks. Mõlemal juhul on dingo osa perekonnast Canis, mis muudab selle ka tihedalt sugulaseks koiott , Aafrika kuldhunt ja Etioopia hunt. See on kaugemal seotud rebased .

Vanim kunagi väljakaevatud dingofossiil on umbes 3500 aastat vana, kuid uuringute kohaselt saabus alamliik tõenäoliselt Austraaliasse juba tükk aega enne seda. Domineeriv seisukoht on, et dingod tõid inimesed üle pärast koerte kodustamist, mis teeb neist väidetavalt esimesed paljudest platsentaimetajatest, kes on Austraaliasse tahtlikult sisse viidud. Kuid mitte kõik eksperdid pole selle seisukohaga nõus. Alternatiivne seisukoht on, et dingod võisid iseseisvalt rännata tuhandeid aastaid varem, kui saare ja mandri vahelised merepinnad olid palju madalamad.

Dingo välimus ja käitumine

Lahja välimuse, teravate kõrvade, lühikese karvase, põõsase saba ja pika koonuga meenutab dingo loom keskmise suurusega koer enamikus selle silmapaistvates omadustes. Loom mõõdab pea ja keha vahel umbes nelja jalga, samal ajal kui saba lisab pikkusele veel ühe jala. Kaal on vahemikus 22–33 naela. Karvkatte värv võib varieeruda pruuni, punase või kollase värvuse vahel. Isikutel on kõhtu ja sisejalgu pidi valge värv, kuid looduses on tuvastatud ka musti mustreid.

Dingo on üsna sarnane hunt oma väga mitmekesises ja keerulises sotsiaalses korralduses. Kui noored isased kipuvad olema üksikud olendid, siis kõige tavalisem sotsiaalne korraldus koosneb korraga kuni 10 isendist koosnevatest pakkidest. Pakis on tavaliselt peamine paarituspaar, järglased, mõni laiendatud perekond ja võib-olla ka eelmise aasta järglased. Mehed kipuvad domineerima naisliikmete ees ja kõrgema astme liikmed üritavad kehtestada domineerimise madalama asetusega karja liikmete üle ja valvavad nende auastmeid ägedalt. Pakett pakub kaitset ja turvalisust igale oma liikmele, olenemata auastmest. Liikmed teevad koostööd üksteisega toidu kogumiseks, noorte kaitsmiseks ja looduses ellujäämiseks.

Dingosuhtlus koosneb haukumise, ulgumise ja urisemise erinevatest vormidest. Nende haukumine erineb väga koera haukumisest ja moodustab vaid väikese osa nende verbaalsest repertuaarist. Nende urisemine on mõeldud võimalike ohtude ja ohtude tõrjumiseks ning seda kasutatakse ka vahendina teiste paki liikmete üle domineerimise tagamiseks. Lisaks on neil mitu erinevat ulgumisvormi, mille heli ja intensiivsus võivad erineda aastaajast ja kellaajast sõltuvalt, ehkki pole päris selge, miks nad ulguvad. Nagu teistel kihvadel, on ka dingodel suurepärane lõhnataju. On teada, et nad tähistavad oma lõhnu erinevatele objektidele või kohtadele teabe edastamiseks teistele inimestele.

Dingod ei reisi tavaliselt esialgsest sünnikohast kaugele. Nad elavad, jahivad ja kasvatavad oma perekonda kitsal territooriumil, kus on vaid mõni miil korraga. Dingod on ka öösel olendid; nad veedavad suurema osa oma ärkveloleku ajast öösel tipptegevusega hämaruse ja koidu paiku. Dingodel on lühike tegevusperiood, millele järgneb pikem puhkeaeg.



dingo (Canis lupus dingo) punakasvärvilised dingod

Hull elupaik

Dingoloom asub laialdaselt üle Austraalia maamassi, välja arvatud teatavad kaguosad ja Tasmaania saar. Mõned populatsioonid asuvad ka Kagu-Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas, sealhulgas Tai, Laose, Malaisia, Indoneesia, Borneo, Filipiinide ja Uus-Guinea riikides. Soodsate elupaikade hulka kuuluvad metsad, tasandikud, mäed ja teatud kõrbed, mis sisaldavad veeauke. Nad kipuvad kodu tegema koobastest, palkidest või aukudest.

Dingo dieet

Dingosid saab kõige paremini kirjeldada kui oportunistlikke öiseid kiskjaid. Nad toituvad suvalisest hulgast väikestest loomadest, sõltuvalt kohalike eluslooduse olemasolust sel ajal. Need võivad hõlmata järgmist küülikud , närilised, linnud , roomajad, kala , krabid , kahepaiksed, putukad ja isegi mõnda tüüpi seemneid ja puuvilju. Dieedi ülejäänud osa koosneb suurematest loomadest, sealhulgas wallabies , kängurud , lambad , veised ja possums . Võimaluse korral püüavad nad teadaolevalt ka inimjäätmete jääke ja jäätmeid.

Ehkki kiirus ja vastupidavus on dingodel jahimehena põhivaraks, peavad nad ka suurima saagi mahavõtmiseks kooskõlastama pakkide kaupa, mis võib olla üksikisikutele ohtlik asi. Nende taktika hõlmab tavaliselt saagi jälitamist teiste paki liikmete poole või saagi ammendamist puhta vastupidavuse kaudu. Samuti ahistavad nad mõnikord haigeid või vigastatud loomi, kes on oma karjast või rühmadest kaugele eksinud. Dingo tapab tavaliselt saaklooma, hammustades kaela ning katkestades kurgu ja veresooni. On teada, et nad näksivad pahkluudest ja kontsadest ka saaklooma aeglustamiseks.

Dingo kiskjad ja ohud

Austraalia ökosüsteemi tipukiskjana on täiskasvanud dingol vähe muid looduslikke kiskjaid, eriti kui seda kaitseb kogu pakk. Kuid suured kiskjad nagu krokodillid , šaakalid ja röövlinnud võivad endiselt tappa noorimaid ja kõige kaitsmata dingosid, kui nad on kiskluse suhtes haavatavad. On teada, et dingod surevad ka madude hammustuse ning pühvlite või veiste rünnakute tõttu.

Inimesed kujutavad endast suuremat ohtu dingo pidevale olemasolule. Palju nagu hundid Põhja-Ameerikas ja Euroopas peavad mõned põllumehed dingosid kahjuriteks, kuna nad ründavad ja tapavad kodustatud loomi. Kariloomade edasise hävitamise vältimiseks on rakendatud mitmeid dingotõrjemeetmeid, sealhulgas Austraalia kaguosa peamiste lambakasvatusalade ümber püstitatud suur tara. Kui dingo sinna piirkonda rändab, võidakse see pearaha eest tappa. Mürgitus on veel üks potentsiaalne meetod dingo rünnakute ärahoidmiseks. Õnneks, kuna dingod hõivavad peaaegu kogu Austraalia regiooni (isegi paigad, mis on inimasustuse jaoks enamasti ebasõbralikud), ei ohusta enamikku elanikkonda inimtegevus.

Teine potentsiaalne ohuallikas tuleb samuti ootamatust nurgast. On teada, et dingod paljunevad ja hübridiseeruvad kodustatud koertega. See kõrvaldab aeglaselt dingopopulatsiooni geneetilise mitmekesisuse. Arvatakse, et suured dingode populatsioonid koosnevad nüüd hübriididest (eriti suurte inimasustuste lähedal) ja isegi metsikutel populatsioonidel on väikesed geneetilise hübridisatsiooni elemendid. Eksperdid arutavad selle kaotuse tagajärgede üle ja selle üle, kuidas seda tagasi pöörata. Mõned bioloogid ütlevad, et see on vältimatute geneetiliste muutuste tulemus ja seda ei saa üldse tagasi pöörata.



Dingo paljundamine, imikud ja eluiga

Dingodel on range ja rügemendiline paaritumissüsteem. Nad kipuvad paljunema ainult üks kord aastas umbes samal ajal. Umbes kahekuuse tiinusperioodi järel toodab emane pesakond keskmiselt umbes viiest poegadest, kuid potentsiaalselt kuni kümme poega. Poegadel võtab täielik võõrutamine umbes kaks kuud. Selle aja möödudes õpetatakse neile olulisi oskusi, nagu jahipidamine ja suhtlemine, mis on nende ellujäämiseks lahutamatud. Kutsikad saavutavad täieliku iseseisvuse mitu kuud hiljem. Kuid selle asemel, et iseseisvalt minna, võivad pojad jääda ringi ja aidata oma vanematel kasvatada järgnevat poegade pesakonda.

Dingod saavutavad seksuaalse küpsuse umbes kaks aastat oma elus. See on siis, kui nad tavaliselt eksivad omaette ja elavad üksinda. Kui mees ja naine on omavahel paaritatud, paarituvad nad tavaliselt kogu elu ja moodustavad uue paki. Dingod võivad looduses elada kuni 10 aastat ja vangistuses potentsiaalselt kuni 13 või 14 aastat.

Dingo rahvastik

Dingo populatsiooni arvu on raske hinnata, kuid arvatakse, et puhta dingo populatsioon väheneb, võib-olla tänu kohalike koertega ristumisele. The Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) Punane nimekiri, mis jälgib erinevate liikide ohustatud seisundit, oli need varem potentsiaalselt loetlenud haavatav , kuid hiljem eemaldas see dingod nimekirjast nende määratlemise raskuste tõttu. See pidas neid metsikuteks koerteks.

Dingo on praegu kaitstud suurel hulgal rahvusparkides ja kaitsealadel. Neil on väljaspool neid piirkondi vähe õiguslikku kaitset, kuid mitmed organisatsioonid on pühendunud puhaste dingoliinide kaitsele.

Vaata kõiki 26 loomad, mis algavad tähega D

Huvitavad Artiklid