Ida-Gorilla

Ida-Gorilla teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Hominidae
Perekond
Gorilla
Teaduslik nimi
Gorilla berengei

Ida-Gorilla kaitse staatus:

Kriitiliselt ohustatud

Ida-Gorilla Asukoht:

Aafrika

Ida-Gorilla faktid

Peamine saak
Lehed, seemned, ürdid
Elupaik
Troopiline mets ja džunglid mägistes piirkondades
Kiskjad
Inimene, Leopard
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Sotsiaalne
Lemmik toit
Lehed
Tüüp
Imetaja
Loosung
Suurim primaat maailmas!

Ida-Gorilla füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
35 - 50 aastat
Kaal
204–227 kg (450–500 naela)
Kõrgus
1,5–1,8 m (5–6 jalga)

'Ida-Gorilla on tuntud kui suurim elav primaat'



Ida-gorilla kuulub perekonda gorilla. See on üks suurest inimahvidest ja on inimestega väga tihedalt seotud. Sageli täheldatakse, et idapoolsel gorillal, mida leidub kõige sagedamini džunglites mäetippudel, on mitu omadust, mis hõlbustasid selle looduses püsimist.



Ida-gorilla, mis kannab teaduslikku nime Gorilla beringei, on palju lähemal inimesed kui algul arvasin ja suudab täita mitmeid ülesandeid nagu puuviljade käsitsi koorimine - umbes nagu inimesed. Idagorillal on praeguse seisuga kaks alamliiki - idapoolne mägigorilla ja idapoolne madalgorilla, mida tuntakse ka kui Graueri gorillat.

Uskumatud Ida-Gorilla faktid!

  • Üle 12-aastased isased idagorillad muutuvad karusnaha värvuses - eriti nende seljas -, mis muutub mustast halliks, andes neile seega nime 'hõbedased seljad'.
  • Sarnaselt inimestega on idagorilladel mõlemal käel viis sõrme ja mõlemal jalal viis varvast.
  • Nende ninajälgi saab kasutada iga idapoolse gorilla tuvastamiseks, umbes nagu inimeste sõrmejäljed. See on ainulaadne ja kaks neist ei saa kunagi olla ühesugused.
  • Ida-gorilladel on 32 hammast ja suhteliselt väikesed kõrvad.
  • Ida-gorillad on väga intelligentsed ja neil on erinevad suhtlemisviisid. Nad kasutavad omavahel suhtlemiseks umbes 25 erinevat müra.

Ida-gorilla teaduslik nimi

Üldiselt tuntud kui idagorillad, kuuluvad need olendid vastavalt ahvide ja imetajate perekonda ja klassi ning lähevad teadusliku nimega Gorilla beringei ja kuuluvad perekonda gorilla.



Sõna “gorilla” on tuletatud navigaatoriks ja maadeavastajaks olnud Hanno ajaloost, kes oli ekskursioonil Lääne-Aafrika rannikule. Tuuri liikmed kohtusid inimestega, keda hiljem nimetati gorilladeks.
Ehkki on ebaselge, kas ekspeditsiooniliikmed puutusid kokku gorilladega, kõlas isendi uurimine ka selle kirjeldusega, mida Hanno neid kirjeldas, andes nii neile ka nime.

Idapoolsete gorillaperekondade isasliikmed - keda vananedes tuntakse sageli kui „hõbeselgi“, kuna nende seljal olev karusnahk muutub aastate jooksul mustast halliks - see annab neile nime.

Idagorillal on kaks teadaolevat alamliiki - idapoolne mägigorilla ja idamaa madalgorilla.



Ida-gorilla välimus ja käitumine

Ida-gorilladel on teadaolevalt tugevad tugevad kered, mis on kaetud musta värvi karvkattega. Neil on laiad rinnad ja pikad käed. Kuid rindkere piirkond, nagu nende gorillade nägu, käed ja tallad, on palju vähem karvane kui ülejäänud keha.

Isaste vananedes hakkab nende seljaosa karusnahk muutuma mustast halliks. Mägorilla alamliikidel on aga sinakas määrdunud karv, mis on tavaliselt idapoolsetest gorilladest lühem.

Isaste idagorillade kõrgus on keskmiselt umbes 1,7 meetrit (mis on umbes sama kõrge kui keskmise inimesel). Mõnel juhul võivad nad aga tõusta ka kuni 1,9 meetrini. Vahepeal on emaste idagorillade pikkus tavaliselt vaid 1,5 meetrit.

Kaalu järgi kiiguvad isased idagorillad tavaliselt vahemikus 300–440 naela, samas kui emased on tavaliselt umbes 195–220 naela.

Ida-gorillad elavad rühmades ja nende sotsiaalne suhtlus põhineb grupil, kuhu nad kuuluvad. Rühma juhib tavaliselt hõbedane isane koos emaste ja nende järglastega. Grupid on sageli omavahel ühendatud, kuhu kuulub 35–50 liiget.

Need gorillad veedavad teadaolevalt umbes 40% oma päevast lõõgastudes ja ülejäänud 30% toiduga seotud tegevustega. Ülejäänud päev möödub tavaliselt ringi kolades. On teada, et nad puhkavad ja magavad oma pesades, mis on ehitatud puudele või mõnikord ka maapinnale.

Enamik idapoolseid gorillasid on rahulikud. Mõned isased on oma domineerimise kinnitamiseks agressiivsed.

Ida-gorilla hõbedane tagumine isane vihmametsas.

Ida-Gorilla elupaik

Ida-gorillasid võib leida erinevates piirkondades. Nende leidmise koht sõltub sageli alamliigist. Neid kahte alamliiki leidub erinevates piirkondades - alates Ugandast, Rwandast ja Kongo Demokraatlikust Vabariigist.

Ida-madaliku gorillat või Graueri gorillat leidub sageli Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas. Vahepeal on idapoolne mägigorill jaotatud rühmadesse, mis jaotuvad piirkondade vahel.

Mõned neist elavad Virunga mägedes umbes 1500–400 meetri kõrgusel merepinnast, teised võivad sageli asuda Ugandas Bwindi rahvuspargis, kus nad elavad tavaliselt järsetes mägedes - 1100–2400 meetri kõrgusel. Mõned muud kohad, kus idapoolsed madalad gorillad elavad, hõlmavad Tanganyika ja Edwardi järvede ning Lualaba jõe vahelisi alasid.

Kuna suur osa idagorillade elust hõlmab jooksmist või ronimist, annavad nende muljetavaldavad lihased neile jõudu nii ülakeha kui ka käte vahel. Inimeste moodi sõrmede ja pöidladega saavad nad hõlpsalt toitu koguda nii madalast kui madalast kohast.

Ida-Gorilla dieet

Allikad väidavad, et idapoolsed gorillad on peamiselt taimtoidulised, hankides oma toitaineid nende loodusliku elupaiga taimestikust. Dieet võib siiski erineda sellest, kus nad asuvad ja kui palju nad elavad.

Enamasti Bwindi piirkonnas leiduvad gorillad söövad tavaliselt puuvilju. Vastasel juhul võivad idapoolsed gorillad teistes kohtades toituda ka lilledest, puukoortest ja mõnel juhul isegi väikestest selgrootutest. Nende dieet sisaldab ka metsamarju, seeni ja puitu.

Ida-Gorilla kiskjad ja ohud

Peamised ohud, mis varitsevad idapoolseid gorillasid, on elupaikade degeneratsioon, salaküttimine ja vägivald nendes piirkondades, kus nad elavad. On täheldatud, et paljud neist gorilladest on surnud elupaikade tulistamise tõttu. Leopardid ja paaritu krokodillid arvatakse olevat idagorillade peamised kiskjad. Samal ajal on idapoolsete gorillade terviseriskideks näiteks mikrofilaria, simiani immuunpuudulikkuse viirus ja malaaria.

The IUCN on kuulutanud idagorilla ohustatuks ja öeldakse, et nende ahvide populatsioon on pidevalt languses. Ida mägorillal on suurem väljasuremisoht. Allikad väidavad, et praeguse seisuga on alles jäänud vaid küpsed idapoolsed mägigorillad. Vahepeal arvatakse, et idagorillade koguarv maailmas on alla 5000.

Ida-Gorilla reproduktsioon, imikud ja eluiga

Ida-gorilladel on polügüünne paljunemissüsteem, mis tähendab, et iga rühma domineeriv isane paaritub kõigi klanni emastega. Need gorillad paarituvad teadaolevalt aasta läbi. Pärast eostamist kestab idapoolsetes gorillades rasedusaeg tavaliselt umbes 8,5 kuud, pärast mida emane sünnitab ühe lapse. Emased sünnitavad pikkade rasedusperioodide ja vanemliku protsessi tõttu ainult üks kord iga kolme kuni nelja aasta tagant.

Kohe pärast sündi sõltub laps vanematest - eriti emast, kes kannab teda ringi, kuni ta on umbes üheksa nädala vanuseks roomamiseks valmis. Nende sõltuvus kestab neli esimest aastat, sel ajal põetab ema neid esmase toiduallikana. Isegi kui laps ei vaja enam ema piima, õpivad ja mängivad nad iga päev, kuni saavad iseenda eest hoolitseda.

Aretus võib alata juba 15-aastaselt, ehkki idagorilla eluiga on tavaliselt 35–40 aastat. Vangistuses võivad need primaadid elada kuni 50 aastat.

Ida-Gorilla populatsioon

Praegu on idapoolsed gorillad ohustatud ja idapoolsete gorillade populatsioon on viimastel aastatel pidevalt vähenenud. 1990. aastatel oli nende gorillade populatsioon hinnanguliselt umbes 17 000. Värske aruanne näitas aga, et kogu maailmas on elanike arv langenud alla 5000 ja peaaegu 4000-ni.

Samuti on täheldatud, et idapoolsed madalad gorillad elavad nüüd vaid 13 protsendil piirkondades, kus neid varem leidus. Ida mägigorillal on aga suurem väljasuremisoht.

Looduskaitsepingutused

Selle ohustatud olendi säilitamiseks on algatatud mitu projekti. Üks selline projekt on Walikale Gorilla ja metsakaitse projekt mis algas 2001. aastal pärast seda, kui idapoolsete gorillade populatsioon hakkas vähenema.
Nad on töötanud looduslike elupaikade säilitamise nimel, et gorillad saaksid areneda, nii et elupaikade degeneratsioon ei muutuks nende vähenemise tavaliseks põhjuseks.

Teised projektid on julgustanud mägigorillade paremat turismi algatama, et nende kaitsmiseks saaks vahendeid koguda. Kuid avalikkus peab olema ettevaatlik, et ta ei oleks haige looma läheduses, sest igasugust ohtu juba ohustatud liikidele tuleks ja tuleb vältida.

Ida-Gorilla loomaaias

Aruanded näitavad, et Antwerpeni loomaaed Belgias on juhtumisi ainus loomaaed, millel on emane idagorilla. Siiski pole teada, et idamaiseid mägigorillasid praegu Ameerika Ühendriikide loomaaedades hoitakse.

Vaata kõiki 22 loomad, mis algavad tähega E

Huvitavad Artiklid