Elevandi pitsat

Elevanthüljeste teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Felidae
Perekond
Mirounga
Teaduslik nimi
Mirounga

Elevanthüljeste kaitse staatus:

Vähim mure

Elevandi tihendi asukoht:

Ookean

Elevandihülge faktid

Peamine saak
Kala, kalmaar, kaheksajalg
Eristav tunnus
Pika pagasiruumi sarnane nina ja suur keha
Elupaik
Soojad rannikuveed maa lähedal
Kiskjad
Inimene, haid, mõõkvaalad
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Imetaja
Loosung
Suurim hülgeliik maailmas!

Elevandihülge füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
12 mph
Eluaeg
18 - 22 aastat
Kaal
900 kg - 3 000 kg (2000 naela - 6000 naela)
Pikkus
3–5 m (10–16 jalga)

Elevanthülged võivad sukelduda üle 5000 jala ookeani ja võivad kaks tundi hinge kinni hoida.



Selle tihendi pagasiruumi meenutav nina võimaldab hõlpsasti näha, kuidas see oma nime sai. Põhjaelevandi hülge keskmine eluiga on üheksa aastat, Antarktika piirkonnas elav elevandihüljes võib elada 20–22 aastat. Isaste hüljeste kaal võib olla kuni 4,5 tonni. Nemad on kiskjad dieedil elamine kalmaar , kala , kiired , pingviinid , ja mõned väikesed liigid haid .



5 elevandipitsati fakti

• Need hülged veedavad vees umbes üheksa kuud aastas.

• Nad on suurepärased ujujad, kuid liiguvad maismaal olles kohmakalt.

• Isaseid elevandihülgeid nimetatakse pullideks.

• Neid hülgeid jahti 19. sajandil, kuni nad olid peaaegu välja surnud.

• Elevanthüljes saab täiskasvanuks kolmeaastaselt.

Elevanthülge teaduslik nimi

Nende hüljeste teaduslik nimi on Mirounga. Mirounga ehk ‘miouroung’ on Austraalia põliselanike sõna, mis tähendab hüljest. Elevanthüljes kuulub Phocidae perekonda ja klassi Mammalia.



Elevanthülge liike on kaks: põhjapoolne (Mirounga angustirostris) ja lõuna (Mirounga leonina).

Elevanthüljeste välimus ja käitumine

Need tihendid on kaetud heleda või tumepruuni või hallika karvkatte kihiga. Kui isastel hüljestel on suur pagasiruumi sarnane nina, mida nimetatakse ka probosiks, siis emastel hüljestel on normaalse suurusega nina. Nendel hüljestel on suur ümmargune nägu, tumedad silmad ja vuntsid.

Selle kahel lühikesel eesmisel lestal on otstes küüned, mis näevad välja nagu pikad tumedad küüned. Selle tagumised lestad on võrguga, mis muudab selle olendi üheks kõige asjatundlikumaks ujujaks ookeanis!

Isased hülged on palju suuremad kui emased. Isane põhjaelevandi hüljes võib kaaluda kuni 4400 naela ja kasvada üle 13 jala pikkuseks. Emane kaalub umbes 1300 naela ja kasvab umbes 10 jala pikkuseks. Teise võimalusena kaalub isane lõunase elevandi hüljes umbes 11 000 naela ja kasvab umbes 16 jala pikkuseks! Selle liigi emane hüljes kaalub umbes 2000 naela ja kasvab umbes 10 jala pikkuseks.

Võrdluseks võib öelda, et 4400 naela kaaluv isahüljes kaalub umbes sama palju kui ninasarvik, samas kui 2000 naela kaaluv emane on kaalult võrdne kahe tiibklaveriga. Pole ime, miks enamik loomi neist hüljestest eemale juhib!

Vaadates nende hüljeste pikkust, on kümne jalaga elevandihüljes suurus võrdne poolega täiskasvanud kaelkirjakust. 16-suu pikkune hüljes on pikkusega võrdne kahe täissuuruses jõulupuuga. Hiiglaslik elevandipitser hoiab rekordit kõige pikemana - mõõtudega ligi 22 jalga!

Selle pitseri lühikestel esi- ja tagatelgedel on kõigil kindel eesmärk. Selle esilattad aitavad hüljestel ujudes suunda muuta, samal ajal kui nende võrguga tagumised rätikud liigutavad neid edasi läbi ookeani. Maal olles kasutavad need hülged oma eesmisi rätte, et end tagumistest ripsmetest lohistades edasi raputada. Pole raske mõista, miks see hüljes eelistab vees olla!

Elevanthülged on nii üksikud kui ka sotsiaalsed. Kui nad ujuvad ookeanis, on nad üksildased. Kui nad aga maale naasevad ja pesitsusajal rookeryga liituvad, muutuvad nad sotsiaalseks. Hüljeste rühmal on palju nimesid, sealhulgas kari, bob, koloonia või haarem (ainult emased).

Elevanthülged on äärmiselt territoriaalsed ja võivad oma kaldaala kaitsmisel olla väga agressiivsed. Isane hüljes kogub 40–50 emast hüljest ehk haaremi, et jääda tema territooriumile. Kui üks mees üritab teise territooriumile tungida, võib territooriumi kaitsmisel see põhjustada verise ja vägivaldse võitluse. See on ka väga lärmakas. Isased hülged teevad teise isasega sõdides sügavaid kajavaid helisid, mis sarnanevad trummilöökidega.

elevandihüljes (Mirounga angustirostris) kaks elevandihüljest

Elevanthüljeste elupaik

Põhja-elevandi hülged elavad Vaikse ookeani põhjaosas Mehhikos Baja California lähedal Aleuudi saarte ja Alaska laheni. Lõuna-elevandi hülged elavad Antarktika ja Antarktika vetes.

Need hülged rändavad ookeani ja veedavad mitu kuud toitu otsides. Merebioloogid on leidnud, et isased hülged rändavad samasugust rada pidi, kui emased hülged valivad ookeanis liikumiseks erinevaid teid. Detsembri keskel naasevad need hülged maale paljunema, suundudes märtsi lõpus tagasi ookeani.

Nendel tihenditel olevad paksud rasvakihid hoiavad neid ookeani külmades vetes ujudes soojas. Lisaks on neil välja töötatud spetsiaalselt välja töötatud kopsud, mis tühjenevad, kui nad sukelduvad sügavale ookeani toidu järele ja täidavad uuesti pinnale tulles õhku.



Elevanthüljeste dieet

Mida söövad elevandihülged? Kalmaar , kiired , pingviinid , väike hai , krabid ja kala on kõik nende kiskjate menüüs. Umbes üheksa ookeanis veedetud kuu jooksul nähakse neid veepinnal harva. Nad kas ujuvad just pinna all või sukelduvad toitu otsides sügavamale. Need hülged lisavad nende kuude jooksul nende kehale palju rasva. Kui paaritumisperiood algab, algab neil paastuaeg (nad ei söö).

Elevanthüljeste kiskjad ja ohud

Suured valged haid ja Tapjavaalad on nende hüljeste kaks kiskjat. Nad on nii suured, et neil on ookeanil väga vähe kiskjaid.

Inimeste kalapüük võib aga ohustada neid hülgeid. Mõnikord jäävad nad sassi suurtes kaubanduslikes kalavõrkudes, mis põhjustab suuri vigastusi või surma. Samuti tabavad neid hülgeid mõnikord suured laevad ja muud ookeanilaevad, mis võivad põhjustada nende surma.

Keskkonnaüritused, nagu orkaanid ja troopilised tormid, võivad vähendada elevandihüljeste populatsiooni. Hülgepojad, kes pole veel tugevad ujujad, võib nende ilmastikunähtuste korral üles pühkida ja tappa.

Korraga jahtisid salakütid neid hülgeid oma mullis oleva õli järele. Nüüd on neil salaküttimistegevuse eest õiguskaitse. Elevanthüljeste kaitsestaatus vastavalt Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) , on vähemalt muret .

Elevanthüljeste paljunemine, imikud ja eluiga

Elevanthüljeste paaritumisperiood algab detsembris. Nad tulevad ookeanist välja ja asuvad maismaale. Isased hülgelevidid, keda kutsutakse ka pullideks, saabuvad rookery'sse enne emaseid. Isased hülged võitlevad omavahel territooriumi ja domineerimise pärast. Isane hüljes tõstab keha ülemise poole, lastes mõnikord seista kuue jala kõrgusel. Kaks isast hüljest löövad üksteist elevandilaadse ninaga, hammustavad ja suruvad üksteist, kuni üks annab alla või on nii vigastatud, et see ei saa jätkuda. See on lärmakas, ohtlik kohtumine!

Kui domineerivad isased hülged on oma territooriumi rajanud, saabuvad emased hülged ookeanist. Isasel hülgel on tema territooriumil 40–50 emast. Naiste rühma nimetatakse haaremiks. Isane paaritub enamiku haaremis olevate emasloomadega.

Emase elevandi hülge tiinusperiood on 11 kuud. Kui hülge emane rasestub, naaseb ta ookeani. Hiljem tuleb ta tagasi kaldale ja sünnitab ühe beebi, keda kutsutakse ka kutsikaks, elusalt sündima. Vastsündinud hülgepoeg kaalub umbes 75 naela ja on kaetud musta karvaga. The poeg suudab sünnist alates näha, kuulda ja liikuda.

Hülgeema põetab poega ühe kuu, siis hakkab see sööma tahket toitu. Ema lahkub poegadest vaid ühe kuu pärast ja pesitseb enne rookeryst lahkumist isasega, et naasta ookeani. Kuu vana elevandi hülgepoeg peab iseseisvalt õppima ja harjutama oma ujumis- ja jahipidamisoskusi.

Põhja-elevandi hüljeste keskmine eluiga on üheksa aastat, samas kui lõuna-elevandi hüljeste eluiga on 20–22 aastat. Emased hülged elavad tavaliselt kauem kui isased hülged, sest isased hülged peavad võitlema territooriumi eest ja saama mõnikord elu lühendavaid vigastusi. Need hülged on haavatavad ka mitmesuguste nahahaiguste suhtes.

Elevanthüljeste populatsioon

Põhja elevandihüljeste populatsiooni arvatakse olevat umbes 127 000. Mehhiko ranniku lähedal elab 26 000 inimest, ülejäänud aga California ranniku lähedal. Olemas on umbes 650 000 lõunapoolset elevandihüljest.

Nende hüljeste populatsioon on kas stabiilne või suureneb. See on hea uudis, kui arvestada, et nad 19. sajandil salaküttimistegevuse tõttu peaaegu välja surid. Tänapäeval on mõlema liigi kaitsestaatus vähemalt muret .

Vaata kõiki 22 loomad, mis algavad tähega E

Huvitavad Artiklid