Falcon

Falconi teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Falconiformes
Perekond
Falconidae
Perekond
Kull
Teaduslik nimi
Falconiforme

Falconi kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Falconi asukoht:

Aasia
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika

Falconi faktid

Peamine saak
Linnud, küülikud, nahkhiired
Eristav tunnus
Terav, terav nokk ja aerodünaamiline keha kuju
Tiibade siruulatus
51 cm - 110 cm (20 tolli - 43 tolli)
Elupaik
Kõrged alad nagu mäed ja kaljud
Kiskjad
Inimene, kotkad, öökullid, hundid
Dieet
Kiskja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Linnud
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
3
Loosung
Kiireimad olendid planeedil!

Falconi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Kollane
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
200 miili tunnis
Eluaeg
12-18 aastat
Kaal
0,7 kg - 1,2 kg (1,5 naela - 2,6 naela)
Kõrgus
22–40 cm (9–19 tolli)

Pistrikud on keskmise suurusega röövlinnud, keda leidub kogu maailmas, kuigi pistrikud eelistavad pigem põhjapoolkera parasvöötme piirkondi. Pistrikud on kõige paremini tuntud oma halastamatuse ja uskumatute lennuvõimete poolest.



Pistrikel on kitsenevad tiivad, mis võimaldavad pistrikul eriti kiiresti suunda muuta, eriti võrreldes teiste lindudega. Falconeid on registreeritud sukeldumas kiirusega kuni 200 mph, mis tähendab, et nad on planeedi kiireimad olendid!



Üle maailma leidub üle 40 erineva pistrikuliigi, nagu peregrine ja must pistrik. Pistrikute suurus varieerub vahemikus 25 cm kuni üle 60 cm, kuid pistriku kõrgus sõltub liigist. Rändpistrik on maailmas kõige tavalisem röövlind ja teda leidub lisaks Antarktikale igal kontinendil.

Falconid on röövlinnud ja on seetõttu tuntud oma uskumatute jahipidamisoskuste ning halastamatu, domineeriva kiskjana oma keskkonnas. Falconid jahtivad oma saaki ülaltoodud taevast ja peksavad õhku, et seda kätte saada, kui nad on oma uskumatu nägemisega einet märganud. Pistrikud jahivad igasuguseid väikeloomi, näiteks hiiri, konni, kalu ja pistrikud püüavad õhust isegi väikseid linde.



Pistriku suure suuruse, kiiruse ja erksuse tõttu on pistrikul vähe looduslikke kiskjaid ja veelgi vähem on neid tegelikult õhus. Inimesed ja hundid kipuvad olema maapinnal peamised röövloomad ning teadaolevalt on kotkad ja isegi suured öökullid jahtinud õhus olevaid väiksemaid pistrikuliike (ja muidugi ka noori ja kogenematuid pistrikke). Pistriku munad ja tibud on söömise suhtes eriti haavatavad.

Falcons on mitmel viisil kohanenud, et maksimeerida oma võimalusi ellu jääda taevas. Pistrikul on kitsenevad tiivad, mis võimaldavad pistrikul väledamat olemist; uskumatult äge nägemine, mis võimaldab pistrikul saaki märgata maas kaugel; aerodünaamiline kehakuju tähendab seda, et pistrik libiseb kergemini läbi õhu ja terav terav nokk aitab pistrikul saaki paremini haarata ja süüa.

Pistrikud pesitsevad kõrgel maal nagu mäed ja kaljud ning kõrgete puude otsas. See tähendab, et haavandi haavatavad munad ja tibud on võimalikult ohutus kohas. Pistrikud hakkavad paljunema umbes aastaselt. Emased pistrikud munevad keskmiselt 3 muna siduri kohta ja hoolitsevad oma tibude eest, kuni nad on piisavalt suured ja piisavalt tugevad, et nad ise hakkama saaksid.



Pistrikud on üldjuhul üksildased linnud ja tõepoolest tulevad nad kokku ainult paaritumiseks. Kuigi pistrikud viibivad teadaolevalt samas kohas, on paljud pistrikuliigid rändlinnud ja on teada, et nad rändavad aastas üle 15 000 miili.

Vaata kõiki 26 loomad, mis algavad tähega F

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid