Karusnahk

Kasukahüljeste teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Otariidae
Perekond
Arctocephalus
Teaduslik nimi
Arctocephalinae

Karusnahkade kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Karusnahk Asukoht:

Ookean

Karusnahkade faktid

Peamine saak
Kalmaarid, kalad, linnud
Eristav tunnus
Välised kõrvaklapid ja jässakas kehaehitus
Elupaik
Külm vesi ja kivine maa
Kiskjad
Leopardhüljes, haid, mõõkvaal
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Kalmaar
Tüüp
Imetaja
Loosung
Leitud ainult põhjapoolkeral!

Kasukahülje füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
27 mph
Eluaeg
12 - 18 aastat
Kaal
105 kg - 300 kg (230 naela - 661 naela)
Pikkus
1,5–2 m (59–79 tolli)

Maapeal kõndida võimaldavad tihendid



Üheksa eraldi kasukaliiki moodustavad perekonnad Arctocephalus ja Callorhinus. Kui neist kaheksa kuuluvad Artocephalusesse ja elavad lõunameredes, siis üheksas liik kuulub Callorhinusesse ja elab Vaikse ookeani põhjaosas. Kõik üheksa liiki on kõik loivalised või imetajad, kellel on neli lehtsatut liidet. Karusnahksed arenesid välja iidsetest karudest ja nad on tänapäevaste merilõvide lähedased sugulased.



3 hämmastavat fakti karusnahkade kohta

1. Vaatamata suurele suurusele saavad karusnahk ujuda muljetavaldava 15 miili ja tunniga.

2. Karusnahkade lestadel on väikesed küünised, mis aitavad maismaal haarata

3. Mõned kasukad võivad sukelduda kuni 800 jalga sügavale ookeani!

Teaduslik nimi

Lõunapoolsed kasukahülged kuuluvad Arctocephalinae perekonda. Kaheksa liiginime on järgmised:



  • A. gazella: Antarktika karusnahk
  • A. tropicalis: Subantarktika karusnahk
  • A. galapagoensis: Galapagose kasukas
  • A. australis: Lõuna-Ameerika kasukas
  • A. philippii: Juan Fernandezi kasukas
  • A. Townendi: Guadalupe kasukas
  • A. Fosteri: Uus-Meremaa kasukahüljes
  • A. pusillus: pruun kasukas

Karusnahkade põhjapoolne liik C. ursinus kuulub perekonda Callorhinus.

Välimus

Kasukahülje eristavaks tunnuseks on selle pehme karvane aluskarv. Möödunud aegadel muutis see funktsioon need loomad väga atraktiivseks jahimeestele, kes said karusnahka lisatasu eest müüa.

Kõigil üheksal liigil on erinevalt teist tüüpi hüljestest kõrvad ehk puunad. Karusnahkadel on vuntsid, mida nimetatakse ka vibrissaeks. Nende pea sarnaneb pikkade, teravate kannudega koertele.

Neil on tugevad jäsemed, mis on pitseri järele pikad ja maismaareiside tõhusamaks muutmiseks saavad nad tagumisi lesta keerata. Eesmistel lestadel on väikesed küünised, mis haaravad maismaal olles. Nende esijalad toimivad ujumisel aerutena.

Nad on kaetud karusnahaga, välja arvatud nende lestad. Need suured karvutu alad aitavad hüljestel kuuma ilmaga jahedamana püsida. Nad muudavad tihendid ka kiireteks, tõhusateks ujujateks. Nad saavad ujuda kuni 15 miili tunnis. Võrdluseks võib öelda, et olümpiavõitja Michael Phelpsi suurim ujumiskiirus on umbes 6 miili tunnis.

Mõne karusnahkliigi isased võivad olla emaste omast viis korda suuremad. Isased võivad kaaluda kuni 700 naela, peaaegu sama palju kui hobune. Emased kaaluvad 100–200 naela, umbes sama palju kui täiskasvanud inimene. Karusnahkade isased võivad ulatuda kuni 10 jalani, samas kui emased keskmiselt neli kuni viis jalga.

Samuti on mõne liigi isastel ja emastel erinevad füüsikalised omadused. Näiteks on nende karusnahk erinevat värvi. Neid soolisi erinevusi nimetatakse dimorfismiks.

Suurem osa karvhüljeste poegadest on sündides tumepruunid. Esimese kihi moltivad nad mõne kuu jooksul ja ilmub heledam pruun värv. Põhjapoolsete kasukahüljeste seas on emastel punakaspruunil rinnal hallikas karvakasv ja seljal on hõbehall. Selle liigi isased on pruunid või mustad.

Käitumine

Hülged on imetajad ja peavad õhku hingama. Sellest hoolimata veedavad nad vees võimalikult palju aega. Sageli viibivad nad mitu kuud meres. Paljud karusnahkade tüübid võivad ilma pinnata minna 10 minutit või kauem. Mõned võivad sukelduda kuni 800 jalga.

Keskmiselt sukelduvad need imetajad siiski umbes 100 jalga. Sageli jäävad nad vette umbes viieks minutiks. Inimesed saavad ilma sukeldumisvarustuseta sukelduda ainult 20–40 jalga.

Karusnahkade naha all on paks kiht mullid. See aitab neil hõljuda. See toimib ka isolatsioonina. Koos karusnahast kasukatega kaitseb mullapea neid ookeani külma temperatuuri eest.

Nad on õnnelikud ise või väikestes rühmades. Ainult sigimisperioodil suheldakse kasukaid. See on siis, kui mehed on kõige agressiivsemad ka teiste meeste suhtes. Mõnikord hammustavad nad isegi inimesi, kes tulevad liiga lähedale.



Karusnahkade elupaik

Lõunapoolkera rannikualadel elab kaheksa kasukahülge liiki. Nende elupaik ulatub Lõuna-Austraaliasse, Uus-Meremaale, Aafrikasse, Galapagose saartele, Lõuna-Ameerikasse ja Antarktikasse.

Ülejäänud liigid elavad Vaikse ookeani piirkonnas. Põhjapoolseima hüljeste lõunapoolsem elupaik on Lõuna-California. Need ulatuvad Beringi mereni põhja poole ja neid leidub ka Jaapanist põhja pool asuvates meredes.

Need mereimetajad elavad peamiselt ookeanides. Haudeperioodil veedavad nad suurema osa ajast kivistel rannajoonel.

Nad ei rända regulaarselt, kuid kasukad rändavad üle maa, kui toitu napib. Vajadusel läbivad nad toiduallika leidmiseks sadu miile.

Dieet

Karusnahksed on kiskjad ja neile pakutakse laias valikus erinevaid toite, lähtudes nende elupaigas pakutavast. Nad söövad kalu, kalmaare, linde nagu pingviinid ja krillid. Keskmiselt võib mees süüa terve tonni neid väikseid koorikloomi aastas.

Isased lõpetavad söömise tavaliselt pesitsusajal. Nad on liiga hõivatud paaritamise ja oma territooriumi kaitsmisega teiste isaste eest. Seetõttu kaotavad nad sageli mitu kilo päevas.

Kiskjad ja ohud karusnahale

Mitmed mereloomad röövivad kasukaid, sealhulgas haid, mõõkvaalad või orkad ja muud tüüpi hülged. Leopard- ja hallhülged on kaks neist. Rebased röövivad ka põhjapoolseid kasukaid.

Pikka aega kujutasid inimesed suurimat ohtu hüljeste populatsioonidele. Kui nende mereimetajate kaitseks puudusid seadused, panid jahimehed paksude vaipade eest surnuks suure hulga poegi ja täiskasvanuid. Teise maailmasõja järgsel ajastul armastasid inimesed kanda hülgemantleid ja mütse.

Kuigi tänapäeval on mõned seadused, mis kaitsevad kasukaid hülgeid jahimeeste eest, ei tähenda see veel, et nad oleksid vabad riskidest. Kliimamuutused ja ookeanide soojenemine ohustavad nende looduslikku elupaika ning kutselised kalavõrgud kahjustavad endiselt igal aastal tahtmatult paljusid hülgeid.

Paljundamine ja imikud

Igal suvel kogunevad paaritumiseks pikad rannajooned suured kasukate kolooniad. Alfa-pullid tunnevad emastel soovi, et nad saaksid oma paaritusbasseinidesse lisada. Üks isane võib endale nõuda 40–100 lehma, sageli pärast arvukaid lahinguid isasrivaalidega. Võitlevad isased möirgavad, füüsiliselt ähvardavad ja hammustavad teisi isaseid domineerimise kindlakstegemiseks.

Isased paarituvad ja paljunevad igal paaritusajal mitme emasega. Tavaliselt sünnitavad emased eelmise hooaja beebid varsti pärast rookery'sse saabumist ja siis vaid nädal hiljem saavad nad uuesti rasestuda.

Järgmisel aastal kasvab loode ema sees. See on palju pikem kui imetajate keskmine üheksa kuu tiinusperiood. Noored sünnivad elavalt järgmise hooaja paaritusplatsi rookeris.

Vastsündinud poegade kaal on 11–13 naela, mis on peaaegu kaks korda suurem kui enamikul inimlapsikutel. Pojad saavad varsti pärast sündi kõndida ja ujuda. Nende emad põevad tavaliselt poegi, kuni nad on jälle valmis sünnitama.

Enamikul emastel on vaid üks poeg, mitte pesakond. Mõne liigi emased, näiteks põhjapoolne karusnahk, võivad kutsika hääle järgi oma poegi sadade teiste keskel üles leida.

Karusnahkade eluiga

Vaikse ookeani äärsete karvade hülged elavad mõnikord 20ndate keskpaigani. Kuid nende keskmine eluiga on röövloomade, keskkonnategurite ja kutselise kalapüügi tõttu alla 20 aasta.

Antarktika karusnahkade eluiga on sarnane. Keskmiselt elavad naised umbes 25-aastaselt. Isased on keskmiselt vaid umbes 15 aastat, umbes sama kaua kui koer.

Rahvaarv

Antarktika karusnahkliik on praegu suurim. Guadalupe liigil on kõige vähem kasukaid. Kuna karusnahk veedab suure osa oma elust merel, on populatsiooni hindamine ebatäpne teadus. Kuid teadlased on välja tulnud järgmiste numbritega:

  • Antarktika karusnahk: kaks kuni neli miljonit
  • Pruun kasukas: 2 120 000
  • Põhjapoolne kasukahüljes: 880 000 USA vetes
  • Lõuna-Ameerika kasukahüljes: 300 000–450 000
  • Subantarktika karusnahk: 300 000
  • Uus-Meremaa kasukas: 50 000
  • Guadalupe kasukas: 34 000
  • Galapagose kasukas: 10 000-15 000
  • Juan Fernandezi kasukas: 12 000
Vaata kõiki 26 loomad, mis algavad tähega F

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid