Gopher

Gopheri teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Rodentia
Perekond
Geomyidae
Perekond
Geomys
Teaduslik nimi
Geomys bursarius

Gopheri kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Gopher Asukoht:

Kesk-Ameerika
Põhja-Ameerika

Gopheri faktid

Peamine saak
Juured, puuviljad, lehed
Elupaik
Metsamaa ja rohu preeriad
Kiskjad
Öökullid, maod, koioodid
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
6
Elustiil
  • Sotsiaalne
Lemmik toit
Juured
Tüüp
Imetaja
Loosung
Nad kaevavad suuri tunnelivõrke!

Gopheri füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
16 mph
Eluaeg
3-5 aastat
Kaal
220–1 000 g (7,8–35,2oz)

'Goferi pea näeb kaks korda suurem välja, kui põskekotid on toitu täis topitud'



Gophers on närilised, kes elavad Põhja-Ameerikas ja Kesk-Ameerikas. Nad on taimtoidulised, kes söövad erinevaid taimi. Ehkki need närilised on päeval aktiivsed, viibivad nad peamiselt tunnelites maa all. Nad on üksikud loomad. Goferi eluiga on vahemikus 1 kuni 3 aastat.



Uskumatud gopheri faktid!

• Taskuhobune võib oma karusnahaga vooderdatud kotid sisu eemaldamiseks pöörata, nagu tasku
• Gopher suudab oma huuled sulgeda, hoides samal ajal lõikehambaid lahti; kui nad seda ei teeks, saaksid nad kaevamise ajal suhu palju mustust
• Gophersil pole vaja tunnelitest lahkuda isegi vee leidmiseks. Veevarustuse saavad nad taimede niiskusest, mida nad söövad
• Neil on lamedad hambad, mis aitavad neil sibulaid, juuri ja muid taimeosi lihvida
• Nad jagavad mõnikord oma tunneleid teiste loomadega

Gopheri teaduslik nimi

Selle goferi teaduslik nimi on Geomys bursarius. See kuulub perekonda Geomyidae ja kuulub klassi imetajad . Seda närilist tuntakse ka taskuhäälena, kuna tal on põskede sees kotikesi vooderdav karusnahk. See on võimeline need kotid sisu eemaldamiseks seestpoolt pöörama. Nagu tasku!



Arvatakse, et sõna gopher pärineb prantsuse sõnast gaufre. Gaufre tähendab vahvlit, mis võib viidata taskuhunnikute tehtud tunnelite keerulisele mustrile.

Sellel gopheril on palju alamliike. Mõned neist hõlmavad Geomys bursarius ozarkensis, Geomys bursarius illinoensis ja Geomys bursarius missouriensis. Goferi ehk taskugoferi alamliik elab kogu Ameerika Ühendriikides ja Mehhikosse.

Gopheri välimus ja käitumine

Goferitel on nii pruunikas, must karv kui ka väikesed tumedad silmad ja pisikesed kõrvad. Gopheril on õhuke keha, mida ta saab lamedamaks muuta, võimaldades tal mahtuda kitsastesse tunnelitesse. Selle närilise pikkus on 5–14 tolli. 5 tolli pikkune gopher on tollist või nii lühem kui keskmine pliiats.



Tavaliselt kaaluvad need närilised umbes ühe naela. Ühe naela kaaluv gopher on kaalult võrdne kahe hamstriga, mida näeksite lemmiklooma poes. Suurim goferi liik võib kasvada 2,2 naelaks ja elada Kesk-Ameerikas.

Sellel närilisel on kotid põskedes. See topib oma kotikesed toiduga ja viib selle erinevatesse kohtadesse, kaotamata sellest ühtegi. Võimalus põske toppida võimaldab närilisel toitu maa alla viia ja ohutult süüa.

Gopheril on suu ja hambad, mis on loodud selleks, et aidata tal oma keskkonnas ellu jääda. Näiteks on gophersil lamedad molaarid, mis hõlbustavad kuiva kareda taimestiku närimist. Samuti suudavad nad sulgeda oma huuled, hoides samal ajal lõikehambad lahti. Mõned teadlased võrdlevad goferi lõikehammaste välimust peitliga. Oma tunnelite valmistamiseks kaevavad nad lõikehammastega läbi kuiva kiviklibuse maa. Nad suruvad edenedes kive ja kive üles. Kui gopher ei suutnud oma huuli sulgeda, satuks ta kaevamise ajal suhu palju mustust!

Selle looma esikäppadel on küünised, mis aitavad tal kiiresti urgu minna, nii et tal on koht, kuhu kiskjate eest peita. Maa alla peitmine on selle looma peamine kaitse tema väiksuse tõttu.

Goferid on häbelikud üksildased loomad, välja arvatud paljunemisperioodil. Kuid nad on olnud teada oma urke jagama ja tunnelid koos muude loomadega kui haudurid. Küülikud , sisalikud ja kärnkonnad on kõik loomad, kellel võib olla tunnelisüsteem gopheriga ühine. Nad ei pruugi olla parimad sõbrad, kuid neil õnnestub jagada sama elamispinda!

Gopher karjub heinamaal

Gopher elupaik

Goferid elavad Põhja-Ameerikas Suurel Tasandikul Texasest kuni Kanada piirini. Kesk-Ameerikas elab spetsiaalselt Mehhikosse ka gofereid.

Mõned nende näriliste liigid elavad äärmiselt kuuma temperatuuriga kõrbetes, teised aga külmema tempoga mägede lähedal. Goferi peamine elutingimus on liivane pinnas, kuhu nad võivad kaevu teha. Kuumusest või külmast pääsemiseks võivad nad minna maa alla.

Taskuhambad teevad kahte tüüpi tunneleid. Üks tunnelitüüp on pikk, paljude keerdkäikudega. See on maapinna lähedal ja goferid liiguvad läbi selle tunneli, et leida taimejuuri. Teist tüüpi tunnel asub sügavamal maa sees. Gopherid kasutavad neid tunneleid oma pesade jaoks, hoides toitu ja peituvad kiskjate eest.

Nad saavad elada metsaalad , rohumaad, kõrbed või heinamaad. Need närilised ei rända ega jää talveunne. Nad on tunnelite pikendamiseks hõivatud, otsivad toitu või paljunevad aastaringselt erinevatel aegadel.

Gopheri dieet

Mida gopher sööb? Gophers on taimtoidulised. Neile meeldib süüa juured, sibulad ja mugulad taime koos lehtedega. Tavaliselt leiab gopher oma tunnelitest kasvavate taimede juured ja tõmbab taime seda sööma. Röövloomade eest kaitsmiseks väldib see näriline oma tunnelite jätmist maapinnale taimede jaoks toitu otsima.

Gophersil pole isegi tunnuseks vaja oma tunnelitest lahkuda. Veevarustuse saavad nad söödud taimede niiskusest.

Gopher Kiskjad ja ohud

Mõni goferi röövloom on koioodid , maod , nastikud , kullid ja öökullid . Kui kaljukas märkab kiskjat, suundub ta oma urgu kaitsma. Need närilised võivad liikuda isegi tagurpidi liikudes, et kiiresti oma urgu kaduda. Neil on tundlikud sabad, mis aitavad neid tagasi oma kodu ohutusse suunata.

Kui gofer on taimede jaoks maapinnast toitu otsimas, võib see hõlpsasti langeda öökull või kull. Lisaks on paljudel madudel võimalik nende püüdmiseks minna tunnelitesse. Koioodid , bobcatsid ja teised suuremad loomad võivad neist närilistest üle saada.

Goferi ametlik kaitsestaatus on Vähim mure . Mõnes linnas peetakse gofere kahjuriteks, kus nad kaevavad tunneleid aedade all ja kodude ümbruses. Kuid nende elanikkond jääb stabiilseks.

Gopheri paljunemine, imikud ja eluiga

Kevadhooajal lähevad isasmalmud otsima urke, kus elavad emasloomad. Enamik gofreid paljunevad igal aastal vaid üks kord, kuigi mõned neist on teadaolevalt paljunevad nii sügishooajal kui kevadel.

Gophersil on rohkem kui üks tüürimees. Naisgoferi tiinus on vahemikus 18 kuni 30 päeva. Tavaliselt on emasel gopheril 5–6 elusat last, keda nimetatakse ka poegadeks. Poegade rühma nimetatakse pesakonnaks. Neil on pesakond tunnelisüsteemi sees pesas.

Gopheri pojad sünnivad nii pimedana kui ka kinniste kõrvadega. Nad ei näe ega kuule enne, kui nad on 5 nädalat vanad. Kutsikad põevad mitu nädalat oma ema ja võõrutatakse umbes 40 päeva vanuselt. Gopheri ema hoolitseb poegade eest ise. Gopheri pojad võivad jääda ema juurde kuni kaheks kuuks, seejärel lähevad nad ise oma urgu kaevama.

Goferi eluiga on vahemikus 1 kuni 3 aastat. Kuigi nad on kiiresti liikuvad närilised, on neil palju kiskjaid, kes elavad läheduses ja jagavad oma keskkonda.

Gopheri rahvastik

Taskukarva kaitsestaatus on Vähim mure ja selle elanikkonnast hoiab kindlalt. Teadlaste hinnangul on aakri maa kohta keskmiselt 4–5 kaljat. Elupaikade kadumise tõttu väheneb aga üksikuid gopheri liike. Kaks näidet hõlmavad troopilist taskuhobust ja Michoacani taskuhobust.

Troopiline taskuhobune elab Mehhikos. Selle ametlik kaitsestaatus on elupaikade kadumise tõttu ohustatud. Maa puhastamine ja ehitamine võtab selle goferi elupaiga ära. Nad on Mehhikos väga ohustatud loomade nimekirjas.

Michoacani taskuhobune elab samuti Mehhikos ja on samuti ohustatud. Metsa lageraiest tingitud elupaikade kadumine ja konkurents teiste keskkonnas olevate loomade toidu pärast on kaks konkreetset põhjust, miks Michoacani taskukakla populatsioon väheneb. Mehhiko valitsus kaitseb seda nüüd kui väljasuremisohus looma.

Vaata kõiki 46 loomad, mis algavad tähega G

Gopheri KKK (korduma kippuvad küsimused)

Mis on gopher?

Gofer, keda nimetatakse ka taskuhobuseks, on väike näriline, kes kaalub 1–2,2 naela. See on rohusööja, kes veedab suurema osa oma elust tunnelite süsteemis maa all. See näriline on samasse perekonda kobras . Selle põskedel on kotid, kuhu see toiduaineid hoiab ja erinevatesse kohtadesse toimetab.

Kuidas vabaneda karjatest?

On teada, et Gopherid kaevavad kodude esi- ja tagahoovides auke ja tunneleid. Sellepärast peetakse neid mõnes piirkonnas kahjuriks.

Mõned inimesed vabanevad kaljatest elusate lõksude seadmisega, nii et kui kaljukas on püünisesse sattunud, saab ta elama asuda metsaalale.

Lisaks sellele piisab mõnikord sellest, et kinnistul on koer, et karjategijaid taga ajada või takistada neil isegi kodu lähedale tulemast.

Kas gophers on ohtlikud?

Ei, goferid pole ohtlikud. Nad on häbelikud loomad, kes soovivad silma alt eemale hoida, kui nad ei pea toidu leidmiseks ilmuma maapinnast kõrgemale.

Kuidas panete gopheri lõksu?

Elavat gopheri lõksu on lihtne seada. Kõigepealt toetage lõksu uks lahti, kasutades lõksu küljel asuvat päästikut. Pange sööt lõksu kaugemasse otsa. Salatilehed on söödaks hea valik. Veenduge, et uks on seatud nii, et kui gopher salati saamiseks platvormile alla vajutab, langeb see uks suletuna, püüdes närilist kinni. Jälgige lõksu, et saaksite püütud gopheri teise kohta viia ja vabaks lasta.

Hoidke puuri alati raskete kinnastega, sest lõksus olev gopher võib ehmuda ja proovida lõksu traatseinu läbi hammustada.

Mis vahe on gopheril ja groundhogil?

Kuigi a gopher ja groundhog sarnased, on palju erinevusi. Esiteks on maapõrsad suuremad kui kaljukad. Tegelikult võib rähn olla mõnikord isegi 2 jalga pikk! Samuti on goferi lõikehambad alati nähtavad ka siis, kui suu on suletud. Teise võimalusena võib muruhambaid näha ainult siis, kui suu on lahti. Maapea sabal on paks karusnahk, samas kui kalasaba sabal pole juukseid.

Õppige need peamised erinevused ja te ei eksi kunagi gopherit maapõue vastu või vastupidi!

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Arizona-Sonora kõrbemuuseum, saadaval siin: https://www.desertmuseum.org/books/nhsd_gophers.php#:~:text=These%20little%20animals%20are%20active,use%20gopher%20holes%20and%20tunnels.
  9. Riiklik metsloomaliit, saadaval siin: https://www.nwf.org/Educational-Resources/Wildlife-Guide/Mammals/Pocket-Gophers#:~:text=Pocket%20gopher%20teeth%20are%20well,are%20perfect % 20for% 20 jahvatamine% 20 taimestik.
  10. IUCNi ohustatud liikide punane nimekiri, saadaval siin: https://www.iucnredlist.org/species/42588/115192675#population
  11. Loomade faktide entsüklopeedia, saadaval siin: https://www.animalfactsencyclopedia.com/difference-between-groundhog-and-gopher.html

Huvitavad Artiklid