Hall hüljes

Hallhülge teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Felidae
Perekond
Halichoerus
Teaduslik nimi
Halichoerus Grypus

Hallhülge kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Hallhülge asukoht:

Ookean

Hallhülge faktid

Peamine saak
Kalad, kalmaarid, liivaterad
Elupaik
Jahedad veed ja kivised kaldad
Kiskjad
Inimene, haid, mõõkvaal
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Imetaja
Loosung
Üks haruldasemaid hülgeliike maakeral

Hallhülge füüsikalised omadused

Värv
  • Hall
  • Niisiis
Nahatüüp
Sile
Tippkiirus
6 mph
Eluaeg
18-25 aastat
Kaal
150–300 kg (330–660 naela)

'Hallhüljes võib sukelduda 1500 jalga alla ookeani pinna ja jääda tund aega alla.'



Hallhüljes on tänapäeval üks haruldasemaid hülgeliike. Nad saavad kohaneda rannajoone eluga, kuid toitu jahtides minna ookeani. Need hülged võivad elada 25–35 aastat. Hallhüljeste suur, kumer nina on neile nime pälvinud mere hobusepead.



Hallhülge peamised faktid

Meres soojas viibimine: Hallhülgel on kaks rasket karusnaha ja üks mullikiht, mis hoiavad seda külmas ookeanivees soojana.

Suur loom: Täiskasvanud isane hallhüljes võib kaaluda 880 naela!

Asjatundlikud jahimehed: Hallhülged näevad ja kuulevad veealust paremini kui maal. See aitab neil ookeani vetest oma saaki leida.

Rääkiv hülgejutt: Need hülged suhtlevad omavahel haududes, nutavad, urisevad ja susisevad. Nad klapitavad ka oma lesta. Pitsatitel on oma keel!

Hallhülge teaduslik nimi

Selle mereimetaja üldnimetus on hallhüljes. Vaadates edasi hallhüljeste klassifikatsiooni, on selle teaduslik nimi Halichoerus Grypus. Halichoerus Grypus on ladina keeles konksu ninaga meresiga. Perekonna hallhülge klassifikatsioon on Phocidae ja selle klass on imetajad.

Selle hülge alamliike leidub Atlandi ookeani läänerannikul, Atlandi idaosas ja ka Läänemere rannikul.



Hallhülge välimus ja käitumine

Isasel hallhülgel on selle paksu tumehalli karvkattega laiali hõbedased laigud. Naistel on hõbedane karv, tumedate laikudega. Nii meestel kui naistel on lühikesed lestad, mis sobivad ideaalselt ookeani vetest läbi ujuma, kuid muudavad nad maismaal liikudes röövikuteks.

Isased hülged on umbes 10 jalga pikad ja võivad kaaluda kuni 880 naela! Niisiis, kui te seisaksite täiskasvanud isahülge selle tagaküljel, oleks see poole täiskasvanud kaelkirjaku kõrgusest. Lisaks kaalub täiskasvanud hüljes kaaluga 880 naela veidi vähem kui täiskasvanud araabia hobune. Emased on umbes 7 1/2 jalga pikad ja kaaluvad 550 naela. Naishüljes on umbes pool tiibklaveri kaalust.

Hallhülge keha on loodud selleks, et aidata tal maismaal ja merel ellu jääda. Sellel on kaks võrguga esikülge, millel mõlemal on viis küünist. Nende tagumised rätikud aitavad neil läbi vee liikuda ja suunda muuta. Tugevus hülge õlgadel võimaldab tal end veest üles libisevatele kividele tõsta isegi siis, kui lained tema taga kokku põrkavad.

Hallhülge pikk nina on pälvinud sellele teadusliku nimekonksninaga meresiga. Neid nimetatakse hobupeadeks ka nende pika nina tõttu. Isase hülge nina on üldiselt pikem kui emastel. Sellel hülgel on suured silmad, vuntsid nagu kassil ja teravad hambad. See eripära on üks peamisi erinevusi hallhüljeste ja lähedaste sugulaste sadamahüljeste vahel.

Hülged suudavad sulgeda kõrvad ja ninasõõrmed. See võimaldab neil veeta pikka aega ookeanivees saaki otsides või järgmisse sihtkohta sõites.

Hüljeste rühma nimetatakse mõnikord karjaks või kolooniaks. Need hülged elavad paljunemisperioodil suurtes rühmades ja ülejäänud aasta jooksul rändavad väiksemate rühmadena. Suurim registreeritud koloonia asub Nova Scotia lähedal Sable'i saarel ja sisaldab 100 000 hallhüljest, kes rändavad sinna paljunema.

Hallhülged on uudishimulikud ja mängulised, kuid võivad ohu korral olla agressiivsed. Nad kasutavad oma teravaid hambaid kiskjate hammustamiseks või lestadega löömiseks. Ehkki hallhüljeste lapsed võivad kutsikad välja näha ja armsad, võivad nad ähvardamise korral omal moel agressiivsed olla.

Hallhüljes (Halichoerus Grypus)

Hallhülge elupaik

Need hülged teevad oma kodu edasi paljud rannikud kogu maailmas. Mõned elavad Ida-Kanada rannikul kuni New Englandi rannajooneni. Teised hallhülged elavad Suurbritannia, Iirimaa, Fääri saarte, Norra, Islandi ja Loode-Venemaa rannikul. Läänemere rannikul elab ka väiksem rühm hülgeid.

Hallhülged elavad rannajoonel, kuid konkreetne maastik võib erinevates piirkondades varieeruda. Need hülged asustavad kivise maastikuga rannajooni, jäämägesid, liivaribasid ja saari. Selle paks karusnahk kaitseb teda külmade, mõnikord arktiliste temperatuuride eest, milles ta elab.

Hallhüljestega samas piirkonnas on elanud sadamahülgeid. Neil kahel hülgel on palju samu omadusi ja nad on välimuselt kindlasti sarnased.

Hallhüljeste dieet

Mida söövad hallhülged? Teadlased on leidnud, et hallhülged söövad vähemalt 29 kalaliiki, sealhulgas makrelli, kalmaari, turska, moiva, liiva angerjat ja heeringat. Kalade jahtimiseks sukelduvad nad tavaliselt umbes 200–230 jalga, kuid vajadusel saavad ujuda madalamale. Hülged peavad sööma peaaegu iga päev umbes 30–50 naela, kuid paljunemisperioodil paastuvad (ei söö). Kuni 50 naela lisav kalahunnik kaalub umbes poole rohkem kui keskmine tualettruum.



Hallhülge kiskjad ja ohud

Kuigi hallhülged suudavad ujuda kiirusega kuni 25 miili tunnis, on neil ookeanis siiski kiskjaid. Tapjavaalad On teada, et neid hülgeid ohverdavad ka tapjavaalad ja haid. Orkade rühm võib läheneda jäähunnikul toetuvale hallhüljestele ja tekitada laine, kallutades hülge kiiresti vette.

Inimesed ohustavad ka neid hülgeid. Kemikaalid, nagu ookeani heidetud nafta ja gaas, satuvad kaladesse, mis on hallhüljeste toiduallikaks. Kui hülged söövad kala, võtavad nad neid kemikaale ja see võib põhjustada terviseprobleeme. Samuti võivad nad takerduda paatide külge kinnitatud kalavõrkudesse või traalidesse. Kui see juhtub, ei pruugi neil õnnestuda põgeneda, et hingeldamiseks pinnale tõusta.

Muidugi on inimene ohus, kui läheneb hallhüljestele, et seda toita. Nagu iga loom, võib ka hülge reaktsioon olla ettearvamatu. Lisaks sellele on hallhüljeste söötmine tõenäolisem, et inimesed otsivad toitu. See seab nad ohtu, et neid halvasti koheldakse või toidetakse esemetega, mis haigestuvad. Lisaks võivad nad seilata paatidele liiga lähedal, et toitu hankida ja seetõttu vigastada saada.

Hallhüljes on üks paljudest mereimetajatest, keda kaitseb mereimetajate kaitse seadus. Hallhüljeste kommertsjaht on vähenenud, mis annab neile vähim muret tekitava kaitse seisundi, mis tähendab, et neid ei peeta ohustatud loomadeks. Samuti väidetavalt suureneb nende rahvaarv.

Hallhüljeste paljundamine, imikud ja eluiga

Hallhülge paaritumine

Isane hallhüljes, keda nimetatakse pulliks, võitleb pesitsusajal emaslooma või lehma otsimisel teiste isastega. Isased on selle hooaja jooksul sageli vigastatud ja saavad armid. Mehed ja naised paarituvad terve elu mitme erineva partneriga.

Hallhülge tiinusperiood on 11 kuud. Sadamahüljel on umbes sama pikk rasedusaeg. Läänemere rannikul elav emane hallhüljes sünnitab tavaliselt märtsis, Atlandi ookeani läänerannikul elav emane aga detsembrist veebruarini. Atlandi ookeani idaranniku emased sünnitavad kusagil septembri ja novembri vahel.

Hallhüljes sünnitab ühe lapse või poegi elusalt. Vastsündinud poeg kaalub umbes 35 naela ehk umbes kahe ja poole bowlingu palli!

Hallhülge imikud

Hülgepoeg põetab umbes kolm nädalat, saades emalt suure rasvasisaldusega piima, et tekiks paks kiht. Hülgepojal on sündinud valge karusnaha karvkate, mis on kavandatud soojuse imamiseks, et see soojana tekiks, kui see areneb. Kutsika neljandal elunädalal võõrutab ta ema. Ema hüljes otsib poegadele andmiseks väikseid kalu, kuid ei söö ise midagi. Hallhülgepojal on ainulaadne nutt, mis annab emale teada, kus ta rahvarohkes rannas asub. Mõned teadlased ütlevad, et see nutt kõlab nagu inimese beebi nutt.

Kui hülgepoeg saab kuue nädala vanuseks, jätab ta selle ise ellu. Tervislik kuuenädalane poeg viibib veel paar nädalat karjaga, seejärel hakkab ookeanil omapäi jahti pidama.

Hallhülge laps (Halichoerus Grypus)

Hallhülge eluiga

Isase hallhülge eluiga võib olla kuni 25 aastat, emane aga 35 aastat. Muidugi, kalavõrkude oht, veereostus ja looduslike kiskjate tegur hallhülge eluea jooksul. Vanim hallhüljes elas looduses 46-aastaseks!

Hallhülge populatsioon

Hallhülge populatsioon suureneb. Selle kaitsestaatus on vähim mure, seega ei peeta teda populatsiooni üldarvude järgi ohustatud loomaks.

• Atlandi ookeani läänerannikul on umbes 150 000 hallhüljest.

• Atlandi idaosa rannikul asustab 130 000–140 000 hallhüljest

• Läänemere rannikul elab umbes 7500 hüljest

Vaata kõiki 46 loomad, mis algavad tähega G

Huvitavad Artiklid