Hüüdja ​​ahv

Hüüdja ​​ahvi teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Atelidae
Perekond
Alouatta
Teaduslik nimi
Alouatta

Hüüdja ​​ahvi kaitse staatus:

Vähim mure

Howler Monkey Asukoht:

Kesk-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Orava ahvi faktid

Peamine saak
Puuvili, pähklid, seemned
Elupaik
Vihmamets ja tihe džungel
Kiskjad
Jaguar, maod, linnud
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Väeosa
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Imetaja
Loosung
Kulutab 80% ajast puhkamiseks!

Orava ahvi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
18 mph
Eluaeg
15–20 aastat
Kaal
3-9kg (6.6-20lbs)

Suurim Uue Maailma ahv



Hüüdev ahv on Ameerika ahv, mis on tuntud oma möirgava nutu pärast. Seda ulgumist kuuleb kuni kolm miili. Kesk- ja Lõuna-Ameerikas elades on nende ahvide pikkus 16–28 tolli. Nende sabad on veel 20 või 30 tolli. Liik tervikuna pole praegu ohustatud. Kuid nad elavad pidevalt kaotatud elupaiga ja inimeste salaküttimise ohus.



3 uskumatut ulukahvi fakti

  • Hõõguvatel ahvidel on kolmevärviline nägemus nagu inimestelgi!
  • Kihisevate ahvide sabad on nende kehast kuni viis korda pikemad!
  • Hüüdev ahvi koor kõlab hirmutavalt, kuid nad tülitsevad harva.

Hüüdja ​​ahvi teaduslik nimi

Orava ahvi teaduslik nimi on Alouatta palliata. See on uus ladina ja prantsuse meessõna. See tähendab: 'Troopiline Ameerika ulguv ahv sabaga, mida kasutatakse puude vahel kiikumiseks ja puuviljade söömiseks.'

Seal on 15 liiki ulguvaid ahve. Nende liigid kuuluvad Atelidae perekonda. Teised Atelidae sugulased on ämblik-, vill- ja ämblik-ahvid. Kõik selle pere ahvid elavad Lõuna- ja Kesk-Ameerikas.

Kähisevate ahvide alamliikide hulka kuuluvad Kolumbia punahüüd, Amazoni must ulg, Maranhao Brasiilia punakäeline ulgahv ja Guatemala, Belize'i ning Lõuna-Mehhiko Yucatani mustahviline ahv.

Härdava ahvi välimus ja käitumine

Hüüdjad ahvid on suuremad kui kõik teised uue maailma ahvid. Hüüdjatel on laiad ninasõõrmed, mis avanevad külgedelt. Neil pole padjakesi padjakesi nagu teistel Uue Maailma ahvidel.

Nende üks olulisemaid omadusi on saba. Nad kasutavad seda saba nagu viiendat kätt. Nende saba haarab oksi, aitab neil läbi puude kiikuda ja hoiab toitu. Ka ulmeahvidel on pikad, habemega paksud juuksed. Need juuksed nende peanahal ja näol on pruunid, mustad või punased. Punane on nende kõige levinum värv, mis on osa punastest uljuliikidest.



Hüüdja ​​ahv

Hõõguvad ahvid veedavad suurema osa oma elust puude otsas. Seal kiiguvad nad oksalt oksale ja söövad oma eelistatud lehtede dieeti.

Kihisevate ahvide rühmadesse kuulub tavaliselt kuni 15 täiskasvanud meest ja naist. Teadlased nimetavad oma rühma 'trupiks'. Üks alfaisane võtab trupi üle kontrolli. Kui noored isased ja naised saavad küpseks, sunnib rühm neid iseseisvalt välja surema. Seejärel rändab üksik ahv džunglis või isegi inimeste ja ämblikahvide seas, kuni nad leiavad veel ühe trupi, kes on valmis neid vastu võtma.

Ohvri ahvi ulg on väga hirmutav, eriti inimeste või loomade jaoks, kes neid esimest korda kuulevad. Kuid need ahvid on tegelikult kahjutud. Nad on rahulikud lehesööjad, kes ulguvad vaid selleks, et omavahel rääkida. Röövloomade eemalhoidmiseks, näiteks inimeste jõudmiseks oma trupile liiga lähedale, pissivad nad üldkuludest. Kui te ei soovi märjaks saada, ei tohiks te kunagi seista ulguvate ahvide all puudel!

Nagu varem öeldud, on ulukahvitruppidel domineeriv isane. Kuid neil on ka domineeriv naine. Isane on kogu grupi boss. Emaslind aitab tal kõiki korras hoida. Harva võitlevad trupi liikmed omavahel, kuigi enamikul on pahur meel. Nad hoiavad tihedalt üksteise kõrval ja valvavad üksteist. Mõnikord võib lühike sülitamine põhjustada vigastusi, näiteks kui mees ja naine võitlevad omavahel. Truppidel on tavaliselt üks mees iga nelja naise kohta.

Kuna uluvad ahvid veedavad 80 protsenti oma elust puhates, on nad väidetavalt maailma kõige laisemad ahvid. Need imetajad ei käitu inimeste ümber agressiivselt, kuid vangistuses ei ela nad hästi. Enamik vangistuses olevatest uluvatest ahvidest lõpetavad söömise, kuna tunnevad oma rühmast puudust. See muudab nende elus hoidmise keeruliseks. See tähendab, et välja arvatud must ulg ahv. Mustad urised on õrn alamliik, millest saavad head lemmikloomad.

Haukuv ahv ulub

Hõõguvad ahvid teevad sügavat ja madalat heli valjemini kui peaaegu kõik teised maismaaloomad. Heli läbib kolm miili, kusjuures isane on emast valjem. Nad teevad oma ulgumise heli, tõmmates õhu kurku läbi nende suurte hüoidluude õõnsuse.

Ujumine on nende sotsiaalse käitumise kriitiline osa. Trupi isased helistavad igal hommikul ja õhtul. Samuti helistatakse päeva jooksul, et “vestelda” teiste trupi liikmetega. Kõned võivad öelda teistele trupiliikmetele, et nad puude otsas rohkem ruumi leiaksid. Teised kõned käskivad grupil üksteisele lähemale tulla. Teised teatavad lähedalasuvast sissetungijast või manitsevad mõnda teist grupiliiget oma kaaslasest eemale hoidma.

Orava ahvi elupaik

Hüüdjad elavad peamiselt troopilises Mehhikos, ülejäänud Kesk-Ameerikas ja Lõuna-Ameerikas. Nad elavad pilvemetsades, vihmametsades ja troopilistes kuivades metsades.

Vihmametsade ökosüsteemis on suur ja oluline roll ulukahvidel. Kui metsas elab rohkem ulgujaid, elab ka rohkem linde. See juhtub seetõttu, et puud annavad rohkem lehti ja vilju, kui uluvad ahvid neist toituvad. Kuna iga puu jaoks on rohkem lehti ja vilju, järgneb rohkem putukaid. Putukate rohkus võib toita rohkem linde.



Orava ahvi dieet

Kähisevad ahvid on ainsad uue maailma loomad, keda tuntakse lehesööjatena. See tähendab, et nad söövad enamasti lehti. Kuid nad ei söö ühtegi lehte. Nad korjavad igast puust ainult parimad lehed. Parimad lehed on need, kus on kõige rohkem valke ja muid toitaineid.

Hüüavad ahvid armastavad puuvilju. Kuid ämblikahvid söövad neid palju kiiremini. Ämblikahvid varastavad suurema osa viljadest minema, enne kui uluvad ahvid nende juurde pääsevad. Lisaks aeg-ajalt viljadele meeldivad Howleri ahvidele ka munade varastamine kanakuudidest, kui nad elavad inimese lähedal.

Mõnikord söövad hüüdjad taimi, milles on toksiine. See võib kogu nende trupi haigeks teha. Sageli tapab see kogu grupi.

Kiskjad ja ohud

Peamine oht ulguvatele ahvidele on inimene. Inimesed hävitavad metsad, kus ahvid elavad. Nad raiuvad puid maha, et luua farme või müüa urisevate ahvide elupaigast saadud puitu. Paljud Kesk- ja Lõuna-Ameerikas elavad inimesed armastavad ka ulurite liha süüa. Hüüdjad ahvid ei pea inimeste ümber suurt võitlust, nii et nad teevad kerge saagi. Inimesed varastavad ka palju ulgumist oma trupist eemal loomaaedade jaoks või teisi, kes soovivad neid koduloomadeks. Paljud vangistuses olevad ulgujad surevad.

Üks koletavate ahvide kõige kohutavam oht ​​on elektrijuhtmed. Suures osas Costa Ricast hukkuvad hüüdjad teede ääres pingestatud juhtmetega. Ahvid üritavad juhtmeid kasutada teiste puudeni jõudmiseks. Nad surevad ka trafodele, millel pole katteid.

Orava ahvi paljunemine, imikud ja eluiga

Orava ahvi paljundamine

Naiste ulujatel on esimesed beebid enne nelja-aastast. Rasedus kestab kuus kuud. Enamik sünnitusi toimub korraga ühele lapsele. Nagu inimestel, on ka hüüdjatel lapsi igal aastaajal.

Imikud

Kuna emadel on korraga ainult üks laps, hoolitsevad nad oma poegade eest väga. Need beebid kasvavad väga kiiresti. Emad hoolitsevad nende eest esimest aastat, andes neile kogu toidu, armastuse ja õppimise, mida nad vajavad, et iseseisvalt ellu jääda.

Umbes üheaastaselt peavad noored ulujad oma trupist lahkuma. Nad visatakse grupist välja, et leida uus. Sel perioodil uurivad noored ulujad metsa. Nad otsivad teise trupi, kuhu neid sisse võtta, tundudes kogu aeg väga kurvad ja üksildased. Paljud üritavad oma uue trupina liituda inimestega. Teised üritavad siduda ämblikahvidega. Kuid varsti peavad kõik noored ulguvad ahvid leidma omalaadsed, et neid aktsepteerida.

Eluaeg

Oma väikestes rühmades ja kõrgel puude all elades elavad enamik ulukahvid 10–25 aastat õnnelikku elu.

Orava ahvi populatsioon

Teadlased leiavad, et ulguvad ahvid ei ole ohustatud. Kuid inimesed hävitavad oma elupaika pidevalt, nii et see võib kiiresti muutuda. Kokku jääb loodusse umbes 100 000 ulualust kõigist alamliikidest.

Kolumbia punahüüdja ​​elanikkond on kõigi 15 ulualuse hulgas kõige suurem. Brasiilia Maranhao punakäelised uluvad ahvid on väga ohustatud, nagu nad on olnud alates 1996. aastast. Neid on kütitud ja nad kannatavad kaotatud elupaiga pärast, mis võtab nende populatsioonile lõivu. Ökoloogid loendasid 2008. aastal ainult umbes 2500 Maranhao punakäelist ulgumist. Alates 2003. aastast on ökoloogid loetlenud ohustatud ka Guatemala, Mehhiko ja Belize'i Yucatani mustanahalised.

Vaata kõiki 28 loomad, mis algavad tähega H

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid