Ibis

Ibise teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Ciconiiformes
Perekond
Threskiornithidae
Teaduslik nimi
Threskiornithidae

Ibise kaitse staatus:

Vähim mure

Ibis Asukoht:

Aafrika
Aasia
Kesk-Ameerika
Euraasia
Okeaania
Lõuna-Ameerika

Ibis Faktid

Peamine saak
Kala, krabi, putukad
Eristav tunnus
Ümardatud keha ning pikk kael ja nokk
Tiibade siruulatus
80cm - 120cm (32 - 47 tolli)
Elupaik
Sood, märgalad ja sood
Kiskjad
Falcon, Hawks, Herons
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Parv
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
2
Loosung
Leitud soodest, soodest ja märgaladest!

Ibise füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Eluaeg
8 - 15 aastat
Kaal
0,3 kg - 2 kg (0,6 naela - 4 naela)
Kõrgus
50–65 cm (19,7–25 tolli)

Vana-egiptlased austasid püha iibist, kuid tänapäevast Egiptust ei ela praegu ühtegi linnuliiki.



Kõigil mandritel leiduvate liikidega, millest lahutatakse Antarktika, on ibise loom, üks linnutüüp, üks tuntumaid kahlulinde maailmas. Praegu on olemas ligi 30 erinevat liiki ja need erinevad suuruse, värvuse ja muude muutujate osas märkimisväärselt. Mõned ibise liigid on nüüdseks välja surnud ja mitmed liigid on liigitatud ohustatud .



Uskumatud Ibis-faktid!

  • Ibise värvus põhineb peamiselt toitumiskäitumisel ja elupaigal. Sarnaselt flamingoga saab ka scarlet ibis oma erkroosa tooni krevetirohkest dieedist.
  • Tänu arve sees olevatele tundlikele tunnetajatele suudab ibises tuvastada toitu, mille ta nokaga proovides proovib.
  • Enamikul ibise liikidest on paljad piirkonnad, sealhulgas pea, nägu ja rind. Pesitsusajal muutuvad need alad erkpunaseks.
  • Isased ja emased ibised inkubeerivad kordamööda mune ning kordamööda toidavad nad ka tibusid.
  • Ibised on seotud toonekurgedega ja nad kuuluvad samasse järjekorda,Ciconiiformes, lusikavillidena.

Ibise teaduslik nimi

Ibise loom kuulub klassiLinnud, TellimusPelecaniformes,ja perekondThreskiornithidae. Need klassifitseeritakse edasi 12 erinevaks perekonnaks ja nende kohal leidub 28 lindude liiki. Mõiste “ibis” oli traditsiooniline sõna, mida kasutati selle linnugrupi puhul nii ladina kui ka vanakreeka keeles. Sõna “ibis” on seotud ka egiptuse mõistega “hab”, mis tähendab “püha lind”.

Ibise välimus ja käitumine

Ibised erinevad välimuse järgi liigiti. Kuid need kahlulinnud kipuvad keskmiselt olema pikkusega 22–30 tolli. Suurim liik, hiiglaslik ibis, on keskmiselt üle kolme jala pikk ja kaalub keskmiselt 10 naela. Naiste ibised on tavaliselt väiksemad kui isased, tavaliselt kaaluvad nad umbes 10 untsi vähem ning neil on väiksemad arved ja lühemad tiivad.

Vaatamata liikide välimusele on kõikidel ibise loomadel jalgpallikujuline keha ning pikad jalad ja varbad. Nende pikki allapoole kaardunud arveid kasutatakse muda ja vee uurimiseks toiduks. Huvitav on see, et baby ibises'i arved on sündides sirged ja hakkavad allapoole kaarduma umbes 14 päeva pärast sündi.

Ibise värvus on liigiti erinev ja nende värvuse määravad ka toitumisharjumused ja elupaik. Näiteks tulipunase ibise erkroosa värvus tuleneb asjaolust, et see tarbib suuri koguseid krevetid . Enamikul ibistest on kiilas pea või nägu ja pesitsusperioodil muutub naha alus erepunaseks.

Need kahlulindude arved on spetsiaalselt loodud selleks, et aidata neil toidupinda uurida. Nende ninasõõrmed asuvad otsa asemel arve põhjas, mis võimaldab neil proovimise ajal hingamist jätkata. Leitud toidu tuvastamiseks kasutavad nad arvetes ka tundlikke tunnetajaid, kaotades vajaduse toitu maha visata ja seda kõigepealt vaadata.

Enamik ibise liike on tavaliselt vait. Pesitsusperioodil võivad nad oma kohaloleku teatavaks tegemiseks vilistada, vinguda või valjult hingata. Ka emased ibised kasutavad poegade kutsumiseks mõnikord spetsiaalset heli.

Sotsiaalsed linnud, ibised elavad tavaliselt koos suurte karjadena. Peamiselt päeval aktiivsed veedavad ibisekarjad päevavalgustunde söötmise, puhkamise ja einestamisega. Kõik linnu eksisteerinud liigid on lennuvõimelised ja nad lendavad koos karjadena ööbimiskohtadelt söötmiskohtadele ja tagasi. Nad lendavad mõnikord sirgjoonelistes ja mõnikord V-kujulistes koosseisudes. Uskumatul kombel peksavad ibised lennu ajal tiibu ühtselt ja lähevad üheaegselt lehvimise ja libisemise vahele. Lennu ajal hoiavad ibised kaela ja jalgu sirutatuna, vaheldumisi lehvitades ja purjetades.

Ibised ehitavad põõsaste ja puude madalatele aladele kompaktseid pesasid, tavaliselt pulkadest. Mõned liigid ehitavad neid isegi järsudele kaljudele. Nad pesitsevad koos suurtes rühmades, mis võivad koosneda sadadest kuni tuhandetest pesitsevatest paaridest.

Liigiti ja elupaigiti varieeruva pesitsusperioodi jooksul lähevad üksikud ibise karjad kokku, moodustades massilisi kolooniaid. Mõni ibise liik paaritub sama partneriga aastast aastasse, teine ​​aga igal aastal uute partneritega. Mõlemad vanemad valmistavad munade jaoks pesa ette. Emased munevad tavaliselt kolm kuni viis muna hooajal ja peiteperiood keskmiselt kolm kuni neli nädalat. Selle aja jooksul inkubeerivad mõlemad vanemad kordamööda mune.

Pärast koorumist on tibudel tavaliselt pruun, hall või must alt. Mõlemad vanemad söödavad tibusid kordamööda, lastes igal tibul vanema suus peani jõuda ja kätte saada tagasiulatunud toidu. Ibise tibud lendavad keskmiselt 28–56 päeva ja nad saavad täielikult iseseisvaks üks kuni neli nädalat pärast seda. Mõned ibise liigid jäävad aga vanemate juurde palju kauemaks, et õppida selliste asjade nagu rändemustrid ja toitumisstrateegiad peenemaid külgi.



mustpeaga ibis (Threskiornis melanocephalus) must-valge ibis soos

Ibis elupaik

Neid linde leidub kõigis maailma soojades (tavaliselt troopilistest kuni subtroopilistes) piirkondades, välja arvatud Vaikse ookeani lõunaosa saared. Neid leidub kõige sagedamini märgaladel, kuid neid leidub ka põllumaadel, avatud niitudel, rohumaadel ja metsaga kaetud aladel. Ehkki enamik ibise elupaiku on merepinnal, asuvad mõned ibis mägistes piirkondades.

Põhja-Ameerikas leidub tavaliselt kolme ibise liiki: läikiv ibis,Läikiv valge falcinellusPlegadis chihiEudocimus. Mõned, nagu hadada ibis, asuvad Aafrikas. Teised, nagu erak ibis,Geronticus eremita, leidub Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas. Üks liik, mida nimetatakse õlgkaelusega ibis,Threskiornis spinicollis, leidub ainult Austraalias. Püha ibis,Threskiornis aethiopica, austati Vana-Egiptuses. Tänapäeval ei leidu liiki enam Egiptuses, vaid see asub peamiselt Lõuna-Araabias ja Sahara-taguses Aafrikas.

Ibis Dieet

Need linnud on oportunistlikud toitjad, mis tähendab, et nad söövad peaaegu kõike, mida nad kohtavad, kui see on söödav. Enamasti kipuvad nad olema aga lihasööjad ja elavad peamiselt ära putukas vastsed, ussid, krevetid , mardikad , rohutirtsud , väike kala ja pehmed koorikloomad. Mõnikord võivad need linnud tarbida ka vetikaid ja veetaimi, kuid need organismid moodustavad harva suure osa nende toidust.

Ibis Kiskjad ja ohud

Enamik ibiseliike on paljudes maailma paikades laialt levinud ja rohkesti. Mõnda peetakse siiski ohustatud . Näiteks klassifitseeritakse Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida erak ibis ohustatud poolt Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) . Kunagi leitud seda liiki Kesk- ja Lõuna-Euroopas, Alžeerias ja Türgis, leidub seda liiki nüüd ainult Türgis ja Marokos. Teine ohustatud ibise liik, mida nimetatakse jaapani- või harivesilikuks ibiseks,Nipponia nippon, oli 20. sajandi lõpu lähedal väljasuremise äärel. Kriitilise ohuga on loetletud ka mitmed liigid, sealhulgas hiiglane ibis, kääbus oliivi ibis, Waldrapp või põhjapoolne kiilas ibe ja valge õlgaga ibis.

Ibise liike on kogu maailmas 28 või praegu olemas. Kuus liiki on läinud väljasurnud , sealhulgas kaks lennuvõimetut lindu -apteribisHavai saartest jaxenicibisJamaical, millel olid klubitaolised tiivad.

Ibised seisavad silmitsi erinevate kiskjatega sõltuvalt nende elupaigast. Ibise tavaliste kiskjate hulka kuuluvad röövlinnud, ahvid , varesed, maod ja iguaanid . Tegurid, mis võivad populatsioonitaset negatiivselt mõjutada, hõlmavad intensiivset jahti; märgalade elupaikade kuivendamine; pestitsiidide kasutamine; ja pesitsuskohtade äriline metsaraie. Ibise munad ja ibis tibud langevad sageli ka pesadest välja.



Ibise paljunemine, imikud ja eluiga

Keskmiselt elavad ibised 16–27 aastat. Vanim registreeritud valge ibis looduses oli vähemalt 16 aastat ja neli kuud vana. Floridas 1972. aastal asuv lind oli 1956. aastal Alabamas vööditud.

Pesitsusaeg varieerub liikide, geograafilise asukoha ja muude tegurite järgi. Kui on aeg paljuneda, saavad üksikud ibisekarjad kokku, moodustades tohutuid pesitsuskolooniaid. Haudeperioodil muutuvad need tavaliselt vaikivad linnud palju lärmakamaks. Need tekitavad potentsiaalsete kaaslaste tähelepanu äratamiseks helisevad vilinad ja kriuksumised. Mõni ibiseliik paaritub aasta-aastalt sama partneriga, teine ​​aga igal aastal erinevate partneritega.

Isane ja emane ibis töötavad koos munade jaoks pesa valmistamiseks, kasutades pilliroogu, oksi ja rohtu. Munade saabudes - tavaliselt munetakse igal hooajal kolm kuni viis -, inkubeerivad mõlemad vanemad neid kordamööda. Inkubatsiooniperiood kestab kolm kuni neli nädalat. Tibude eest hoolitsevad siis mõlemad vanemad. Isane või emane ibis tarbib toitu ja seejärel sööstib selle uuesti suhu. Seejärel jõuab tibu vanema suhu, et toitu kätte saada.

Ibis-tibud hakkavad lendama (piisavalt arenenud lennuks) kuskil 28–56 päeva pärast sündi. Seejärel kulub lindude vanematest täiesti sõltumatuks saamiseks veel üks kuni neli nädalat. Mõned ibise liigid jäävad vanematele veelgi kauemaks ajaks.

Ibise rahvastik

Enamiku ibiseliikide populatsioon on püsinud stabiilsena. Mõni liik on aga ohustatud ja peamine süüdlane on elupaiga kadumine. Kaubanduslik metsaraie kõrvaldab pesitsuspaigad, põhjustades populatsioonitaseme langust. Märgalade elupaigad kuivendatakse sageli inimeste elamiseks, kõrvaldades ibise õitsemiseks ohutud alad. Mõnes piirkonnas jahitakse linde intensiivselt ja pestitsiidide laialdane kasutamine võib negatiivselt mõjutada ka nende mune.

Ohustatud liikide ibise populatsiooni taset on püütud parandada. Näiteks klassifitseeriti kunagi Waldrapp ibis ehk kiilas ibis kriitiliselt ohustatud IUCN. Tänu peamiselt õnnestunud vangistuses aretusprogrammidele on see liik nüüd loetletud kui ohustatud .

Vaata kõiki 14 loomad, kes algavad minuga

Huvitavad Artiklid