Impala

Impala teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Bovidae
Perekond
Aepyceros
Teaduslik nimi
Aepyceros Melampus

Impala kaitse staatus:

Vähim mure

Impala Asukoht:

Aafrika

Impala faktid

Peamine saak
Muru, seemned, lilled
Elupaik
Metsane savann ja tihe võsamaa
Kiskjad
Hüään, lõvi, krokodill
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Oskab hüpata üle 10 jala kõrguse

Impala füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Valge
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
30 miili tunnis
Eluaeg
12-15 aastat
Kaal
37–75 kg (81,6–165 naela)

Ehmatades võib impala loom hüpata kuni 10 jala kõrgusele.



Impala elab Aafrika lõuna- ja idaosas kergetel metsamaadel ja savannis. Need keskmise suurusega antiloopid rändavad ja kogunevad vihmaperioodil sadadesse karjadesse. Vihmad toovad nende karjatamiseks rohkesti rohtu, võrseid, ürte, põõsaid ja põõsaid. Kuival aastaajal leiavad need karjad toidu leidmiseks protsessi, mida nimetatakse sirvimiseks, mille osana nad söövad lehti, oksi ja kõrgema kasvuga taimestikku.



Impala peamised faktid

  • Kuni 39 tolli pikkune impala on umbes suure koera suurune
  • Isased impala sarved võivad kasvada sama pikkusega kui nende keha pikkus
  • Impala on taimtoidulised

Impala teaduslik nimi

Impalal on teaduslik nimetus Aepyceros melampus. See nimi pärineb vanakreeka keelest, kus Aepyceros tähendab 'kõrge sarvedega' ja melampus tähendab 'musta jalga'. Üldnimetus impala on pärit zulu keelest.

Impala kuulub kuningriiki Animalia, perekonda Chordata ja klassi Mammalia. Koos kariloomadega antiloopid , lambad , kitsed , pühvel ja piisonid , kuuluvad nad perekonda Bovidae. Kõigil neil bovidae'tel on kabjad ja sarved. Sarved erinevad hirvedest aga selle poolest, et kasvavad looma kolju esiosast ega haara ega hargne.

Impala välimus ja käitumine

Impalal on enamasti punakaspruun karv, mis aitab neil pintsli vahel peitu pugeda. Kuid nende kõht, lõug, huuled, sisekõrvad, kulmud ja sabad on valged. Looma sabal ja tagaküljel on ka mustade triipude komplekt, mis moodustavad tähe „M.” Vastasel juhul on neil üle lauba, reie ja kõrvaotste rohkem musti.

Naiste impalal, mida nimetatakse utedeks, pole sarvi. Kuid isastel, jääradel, kasvavad harjadest tingitud märkimisväärse keerdunud välimusega kumerad sarved. Need sarved on mustad ja kasvavad kuni 36 tolli.

Isaste pikkus on 30–36 tolli, kabjadest õlgadeni. Emased kasvavad väiksemaks vahemikuks 28–33 tolli. Nende pikkus peast saba põhjani on mõlema soo puhul 47–63 tolli. Impalasaba lisab nende pikkusele 12–18 tolli rohkem. Naiste kaal on tavaliselt 88–99 naela ja meestel 132–143 naela.

Impala jäsemed on pikad, õhukesed ja graatsilised, pahkluude lõhnaäärmetega. Need jalad aitavad neil hüpata kuni 30 jala pikkuse või kuni 10 jala kõrguse.

Impala jääb tavaliselt kokku 100–200 loomalises karjas. Kuivaperioodiks on nende karjade hulgas nii isaseid kui ka naisi, kes teevad koostööd toidu leidmiseks. Kui algab märg hooaeg, jaguneb kari isaseks ja emaseks. Need uued rühmad karjatavad rohket rohtu ja muud taimestikku.



Impala elupaik

Impala eelistab elada veeallika lähedal metsas, rohumaal ja Aafrika savannis. Aafrikas elavad need loomad endiselt kogu Keenias, Botswanas, Angolas, Malawis, Zimbabwes, Sambias, Mosambiigis, Namiibias, Rwandas, Lõuna-Aafrikas, Svaasimaal, Ugandas, Zaire'is ja Tansaanias. Karjad hakkasid hiljuti elama Gabonis. Kuid Burundis on kohalik impala välja surnud.

Impala dieet

Impala osutub väga kohanemisvõimelisteks rohusööjateks. Nad muudavad oma toitumist vastavalt sellele, milline taimestik on nende ümber saadaval. Nad eelistavad süüa värsket rohtu. Kuid siis, kui rohtu pole, toetuvad nad mitut tüüpi lehestikule, sealhulgas ürtidele ja võrsetele. Muud toidud, mida nad söövad, on põõsad, põõsad, puuviljad ja akaatsia kaunad.

Sarnaselt teie lemmikloomakassile on ka impala joogivee suhtes valiv. Nad eelistavad järve- või jõevett, häguste tiikide või lompide asemel. Kuid nad saavad süüa ka piisavalt rohelist taimestikku, et end niisutada.

Impala kiskjad ja ohud

Impala peamiste röövloomade hulka kuuluvad jälitatavad loomad lõvid , leopardid , gepardid , hüäänid ja metsikud koerad . Kuid paljud kaotavad ka oma elu šaakalid , inimesed, kotkad , jahikoerad ja karakalid. Kui loom üritab jõest vett juua või kui ta ei pööra tähelepanu, võib impala saada näljase Niiluse krokodilli eineks.

Püütud impala on tavaliselt selline, mida karjatades neelasid tema enda mõtted. Nad kipuvad oma ümbritsevale tähelepanu pöörama, kui nad on madalal harjas, kus paljud kiskjad jälitavad ja üllatavad. Avamaal olles jäävad nad teadlikuks ja tegutsevad kiiresti ohust pääsemiseks.

Hüppamine ülespoole on 'pronksimine', käitumine, mis ajab impala loomakiskjad segadusse. See võib töötada inimküttide kallal, kes võitlevad seejärel kiire ja kõrgushüppaja pihta. Kui kiskja tuleb lähedale, hakkab kogu karja impala hääldama, et tekitada segane stseen. Kui pronksimine kiskjaid minema saata ei suuda, hajub impala kõikidesse suundadesse ja peidab end madalate harjade ja põõsaste vahele. Selle vertikaalse kuni 10 jalga õhuhüppe kõrval võib impala hüpata kuni 30 jalga väljapoole ja üle põõsaste ja muude tõkete.



Impala paljundamine, imikud ja eluiga

Lisaks sellele, et vihmaperiood annab märku rikkaliku impala toidu kasvust, annab vihmaperiood ka meestele aega konkureerida territooriumi domineerimise nimel. Kuiva hooaja üksik kari jaguneb kaheks, üheks isas- ja naisrühmaks.

Pärast eraldamist pihustavad kõige domineerivad isased uriini ja väljaheiteid, et teha nende kohalolek teatavaks ja tähistada oma maad. Kasutades oma pikki väänlevaid sarvi, kutsuvad isased üksteist oma tugevuse tõestamiseks. Mõned isased leiavad territooriumi ja karjavad sellele territooriumile nii palju naisi kui võimalik. Olles oma territooriumil peibutatud emaste rühmaga, domineerivad isased paarituvad, kasutades samal ajal sarvi sissetulevate rivaalide ähvardamiseks.

Naiste ligimeelitamiseks tegelevad domineerivad isased keelevälgatusega. See tähendab, et nad vilgutavad keelt emastel, kes koonduvad isakarja läbimiseks. Territooriumil mitte domineerivad isased näitavad selle vaatepildi vastu trotsi, põgenedes või visalt oma keelt välgutades.

Mehed, kellel pole karja domineerimist õnnestunud, taanduvad poissmeeste karja. Nad saavad võistlejaid kogu hooaja jooksul proovile panna. Muidugi jäävad nooremad, vanemad ja nõrgemad isased tavaliselt poissmeeste juurde karjatama, kuni kari kuiva hooaja jooksul ühena tagasi tuleb.

Pärast edukat paaritumist sünnitavad emased pärast umbes seitset kuud tiinust umbes 11 naela. Nad ei saa sünnitust edasi lükata kuni kaheksanda kuuni, kui loomade ohutuse huvides pole tingimused sobivad.

Enamik sünnitusi on ainult ühele lapsele. Ema ja vastsündinud munakollased viibivad mitu päeva koos isoleeritud piirkonnas. Ema lahkub siis iga päev, et olla koos karjaga, naastes loomakambrisse õele. Lõpuks ühinevad nad mõlemad emakarja ja teiste järglastega, kus munakud põevad neli kuni kuus kuud enne võõrutamist.

Nagu noores eas lasteaeda minevad inimesed, elavad võõrutatud kaaned karja alarühmas, mida nimetatakse lasteaia rühmaks. Kui nad küpsevad umbes üheaastaselt, jäävad selle rühma naised karja juurde. Kuid mehed peavad liituma poissmeeste rühmaga.

Impala elab looduses 12–15 aastat. Kuid vangistuses ja ilma röövloomade, põua või haiguseta, elavad paljud üle 20-aastaselt.

Impala rahvastik

Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) loetleb impala kui kõige vähem murettekitavat kaitset. See tähendab, et neil on praegu madal väljasuremisoht.

Umbes kaks miljonit impala elab täna looduses või eramaal. Ligikaudu veerand neist elab kaitsealadel Botswanas, Kenyas, Lõuna-Aafrikas, Tansaanias, Sambias ja Zimbabwes. Elanikkond püsib stabiilne, välja arvatud Edela-Angola edelaosas ja Namiibia loodeosas asuvas Kaokolandis musta näoga alamliik, kuhu praegu kuulub vaid 1000 looma. Et aidata mustanahaliste alamliikidel oma populatsiooni taastada, on mõned neist kaitstud Namiibia erafarmides ja Etosha rahvuspargis.

Vaata kõiki 14 loomad, kes algavad minuga

Huvitavad Artiklid