Känguru

Känguru teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Diprotodontia
Perekond
Macropodidae
Perekond
Makropus
Teaduslik nimi
Macropus Giganteus

Känguru kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Känguru asukoht:

Okeaania

Känguru faktid

Peamine saak
Muru, seemned, lilled
Elupaik
Kuivad metsad, kõrb ja rohumaa
Kiskjad
Inimene, Dingo
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
2
Elustiil
  • Seltskondlik
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Naistel on ees sügav kott!

Känguru füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
35 miili tunnis
Eluaeg
4-10 aastat
Kaal
18–95 kg (40–200 naela)

Känguru on marsupial, kes on Austraalia ja Indoneesia Uus-Guinea saare põliselanik. Kuigi kängurusid nähakse sageli rühmade kaupa, on kängurud üldiselt üsna üksikud imetajad, kuid kängurud on tuntud ka seltskondlike loomadena koos teiste kängurudega.



Kängurude esiküljel on poegade kandmiseks sügav kott. Känguru beebit nimetatakse joey'ks. Kängurud söövad taimi, pähkleid, marju ja putukaid, mida kängurud kuivas kõrbes tuhnivad.



Kängurud on kõige paremini tuntud selle poolest, et suudavad hüpata fenomenaalset distantsi. Känguru on seitsmekotilistest suurim, loomade rühm, kuhu kuuluvad koaalad ja harilik harjasaba. Marsupialasi eristab kott, mis neil loomadel on kõhul ja milles nad poegi kannavad.

Praegu on olemas kolm peamist känguruliiki ja need on punane känguru, mis on kõigist känguruliikidest kõige suurem ja tuntum. Ida hall känguru on teadaolevalt kõige raskem känguru liik vaatamata sellele, et punane känguru on kõrgem. Läänehalli känguru võib leida arvukalt ja see võib olla hallis kuni pruunis värvitoonis kõikjal. Känguru on Austraalia rahvusloom ja embleem.



Kängurudel on suured lamedad jalad, mida kängurud kasutavad oma liikumise hõlbustamiseks, mida kängurud hüppades teevad. Hoolimata asjaolust, et kängurud ei liigu tavapärasel viisil, võib kängurusid sageli näha jooksmas suurel kiirusel, tavaliselt siis, kui känguru on hirmul või lähenevad kiskjad jälitavad.

Ehkki kängurusid ei kasvatata kaubanduslikul eesmärgil, jälitavad metskänguruid sageli jahimehed spordi, liha, karusnaha pärast ja kui põllumehed hooldavad oma karjamaad oma lammaste ja lehmade jaoks. Sellel säästva jahinduse meetodil on väidetavalt rohkem kasu tervisele ja keskkonnale kui lammastel ja veistel.

Loodusliku känguru keskmine vanus kipub jääma alla 10 aasta, ehkki on teada, et mõned looduses elavad känguru isendid lähevad 20-aastasele vanusele. Kängurud elavad tavaliselt umbes 23-aastaselt, kui känguru on vangistuses.



Vaata kõiki 13 loomad, mis algavad tähega K

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid