Jäälind

Kingfisheri teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Coraciiformes
Perekond
Alkediinid
Teaduslik nimi
Coraciiformes

Jääkaluri kaitsestaatus:

Ohustatud lähedal

Jääkaluri asukoht:

Aafrika
Aasia
Kesk-Ameerika
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Ookean
Lõuna-Ameerika

Jääkaluri faktid

Peamine saak
Kalad, krevetid, putukad, kullesed
Eristav tunnus
Väike kere ning pikad, teravad ja sirged nokad
Tiibade siruulatus
20cm - 66cm (7,8 - 26 tolli)
Elupaik
Madalmaade mageveealad ja jõesuudmed
Kiskjad
Rebased, maod, kährikud
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
4
Loosung
Elab üle maailma märgaladel ja metsamaadel!

Jääkaluri füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Kollane
  • Net
  • Sinine
  • Must
  • Roheline
  • Oranž
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
6 - 10 aastat
Kaal
10g - 170g (0,4oz - 6oz)
Kõrgus
10–37,5 cm (4–15 tolli)

Jäälind on väike ja keskmise suurusega värvikas lind, mis on tavaliselt vee lähedal. Üle maailma leidub ligi 100 erinevat jäälinnu liiki.



Jäälinnud elavad nii märgaladel kui ka metsamaadel kogu maailmas, toitudes peamiselt kaladest, aga ka putukatest, konnadest ja vähkidest koos metsamaal elavate jäälindude liikidega, kes söövad aeg-ajalt roomajaid, linde ja isegi väikseid imetajaid.



Üle maakera on kolm peamist jäälindude tüüpi, milleks on jõed, puude ja vesilindud, kellel kõigil on suured pead, pikad teravad teravad arved, lühikesed jalad ja kohmakad sabad.

Väikseim jäälindude liik on Aafrika kääbusjääkala, kelle kaal on keskmiselt 10,4 g ja pikkus vaid 10 cm (4 tolli). Suurim jäälindude liik on hiiglaslik jääkala, kelle mass on keskmiselt 355 g (13,5 untsi) ja kasvab 45 cm-ni (18 tolli). Naeruv Kookaburra nime all tuntud tuttav Austraalia jääkalur võib olla aga teadaolevalt kõige raskem jäälindude liik, sest suured täiskasvanud Austraalia jäälinnud, kelle kaal ületab 450 g, on üsna tavalised.



Jäälind pesitseb puude lohkudes ja maasse kaevatud aukudes, mis kipuvad olema jõekallastel või järvede külgedel. Jäälinnumehed kaevavad pesaga otsas väikesi tunneleid, mille pikkus võib olenevalt liigist olla erinev. Hiiglaslik merilind kaevab teadaolevalt üle 8 meetri pikkuseid tunneleid! Emased jäälinnumehed munevad kuni 10 muna (ehkki tavaliselt vähem) ning nii isased kui ka emased jäälinnud aitavad haududa mune, mis kooruvad 3–4 nädala jooksul.

Jäälind on hästi tuntud oma erksavärviliste sulgede poolest, mille värvus on mustast punasest roheliseni. Mõnel jäälindude liigil on peas sulgede kimbud, mis jäävad ülespoole, kuigi paljudel jäälinnu liikidel on keha siledad ja lamedad suled.

Üldiselt väikese suuruse tõttu on jäälindjatel terve rida kiskjaid kogu maailmas. Jäälinnu peamised röövloomad on rebased, kährikud, kassid ja maod, kuid jäälinde röövivad ka teised väikesed imetajad ja suured linnud. Jäälinnu mune röövivad ka paljud jäälinnu kiskjad.



Paljusid jäälindude liike peetakse ohustatud liikideks, kuna nende arv on vähenenud peamiselt elupaikade kadumise tõttu. Need ohustatud jäälindude liigid kipuvad olema jäälindude liigid, kes elavad metsas ja metsades, kuna nende elupaik hävib metsade hävitamise tõttu, mida esineb paljudes maailma piirkondades.

Vaata kõiki 13 loomad, mis algavad tähega K

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid