Peab



Kudu teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Bovidae
Perekond
Tragelaphus
Teaduslik nimi
Tragelaphus Strepsiceros

Peab kaitseala:

Vähim mure

Kudu asukoht:

Aafrika

Vajad fakte

Peamine saak
Lehed, ürdid, puuviljad, lilled
Elupaik
Põõsasmaa ja savanni tasandikud
Kiskjad
Lõvid, leopardid, metsikud koerad
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Lehed
Tüüp
Imetaja
Loosung
Elab kuni 24 isendiga karjades!

Kudu füüsilised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Net
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
60 mph
Eluaeg
8-14 aastat
Kaal
120–256 kg (265–655 naela)

'Aafrika ökosüsteemi kiired, võimsad ja rahulikud liikmed.'



Nimi kudu kirjeldab kahte erinevat antiloop liigid, mida nimetatakse suuremaks kudu ja vähem kudu, mida leidub Aafrika lõuna- ja idaosas. Mõlemat liiki iseloomustavad pikad keerduvad sarved, mis kasvavad küpsete isaste peas. Neil on ka sarnased elupaigad, kehaehitus ja värvus, ehkki suuremate ja väiksemate liikide vahel on märkimisväärseid erinevusi suuruses. Nende passiivsed karjatamisharjumused ja loomulik kamuflaaž aitavad neil vältida seda, et paljud kiskjad oma kodukohas hõlpsasti märkaksid.



3 Pead faktid

  • Suured kiirused:Kiskja eest põgenemisel üritavad need olendid kiirust ületada 60 miili tunnis.
  • Pidulikud sarved:Looma spiraalsed sarved on hinnatud kohalikes religioossetes tavades ja neist tehakse ka muusikariistu.
  • Viisakas võistlus:Ehkki isased tegelevad mõnikord urisemisega, ei ole nad tavaliselt kaaslaste pärast võisteldes eriti vägivaldsed.

Peab olema teaduslik nimi

Kudu, alternatiivselt speltakood, on tuletatud nimest, mille loomale andis kohalik rändkond Khoikhoi, kelle põliselanikud on edelas Aafrika . Suurem kudu liigitatakse kuiTragelaphus strepsicerosja väiksem kudu ontragelapbus habemeta. PerekondTragelaphusjagab oma nime sõnaga, mille algselt esitas Vana-Kreeka filosoof Aristoteles pooleldi kujuteldava looma suulisel kujutamisel kits ja pool hirved .

Vajab välimust

Mõlemal liigil on sarnane kehaehitus ja proportsioonid, kuigi nende välistes omadustes on mõned märkimisväärsed erinevused. Mõlemal on hall kuni pruun karusnahk, mille katkestab terve rida valgeid triipe ja muid märke, sealhulgas sageli ninas nähtav ševron. Väiksema liigi kehal on tavaliselt 11–15 valget riba, suuremal liigil aga tavaliselt 6–10.



Keha suurus on üks peamisi erinevusi kahe liigi vahel. Väiksem liik on tavaliselt 3–3,5 jalga pikk ja kaalub 130–230 naela. Suurem kudu võib ulatuda palju suuremaks, potentsiaalne õlakõrgus on kuni 5 jalga ja küpsete täiskasvanute kogukaal jääb vahemikku 260–600 naela. Rekordi suurim pulliisan kaalus üle 690 naela.

Kõigil isastel kudu'tel on võimalus kasvatada spiraalseid sarvi, mis võivad olla nende keha suuruse jaoks üsna pikad. Väiksematel kudu-isastel võivad kasvada kuni 3,5 jala pikkused sarved, samas kui mõnest suuremast kudu-st on teatatud, et spordisarved on kuni 6 jalga. Need sarved teevad peast tahapoole lõpp-punkti poole kaldudes 2–3 suurt pööret, mis eristab neid teistest antiloopidest nähtavatest tihedalt keritud sarvedest.

Kudu eraldatud valgel taustal

Vajad käitumist

As taimtoidulised , on enamik kudu bioloogiast ja käitumisest suunatud potentsiaalselt karmis kohalikus elupaigas ellujäämisele ja ohtlike kiskjate vältimisele. Nad kipuvad karjatades väga paigal püsima, mis võimaldab nende värvimisel pakkuda tõhusat kamuflaaži. Nad on kõige aktiivsemad öösel või hommikuti ja otsivad päeval varjupaika tiheda harjaga. Kudu reisib sageli väikeste pakkide või karjadena, kuid neid nähakse sageli ka üksinda. Sarnaselt muud tüüpi antiloopidega on ka nendel loomadel tugev lennurefleks ja nad saavad vahetu ohu korral väga kiiresti liikuda.



Kas elupaik

Mõlemad kudu liigid on pärit Aafrika lõuna- ja idaosast. Suur-kudu geograafiline levik on palju suurem, mis hõlmab ka osi Etioopia , Tansaania , Keenia ja nii kaugele lõunasse kui Lõuna-Aafrika . Kesk-Aafrikas leidub ka üksikuid puuvillase alamliigi populatsioone. Väiksemate kudu levik on palju väiksem ja neid leidub ainult Ida-Aafrika Sarve lähedal asuvates idaosades, sealhulgas Etioopias ja Keenias.

Nendel loomadel on tugev hüppamise ja buldooseriga sõitmise potentsiaal, mis aitab neil liikuda karmil maastikul ümber küngaste või mägede ning julgelt sepistada tiheda harja ja kasvu kaudu metsas. Nad kipuvad asustama metsa- ja metsamaadel, eriti veeallikate ääres. Väiksemad kudu sõltuvad veest natuke vähem kui nende suuremad nõod. Mõlemad liigid saavad osa oma veevajadusest rahuldada, kui nad karjatades otsivad teatud tüüpi taimi.

Pea dieeti

Kudu on paindlikud söödavarumehed, kes tarbivad mitmesuguseid taimseid materjale metsas, tihnikus ja lagedal põllul. Väike-kudu dieet on teadaolevalt peamiselt puude ja põõsaste lehestik, enamus ülejäänud on viinapuudest ja sarnastest taimedest. Kuid kudu võib süüa ka õrnaid noori võrseid, taimejuuri ja võib nende leidmisel isegi teatud tüüpi puuvilju sihtida. Sukulendid, mis hoiavad vett, on peamine eesmärk ka kuival ajal. Vangistuses olevaid kudu söödetakse tavaliselt rohu või lutsernheinaga koos loodusliku söödaga ning rikastatud graanulite või küpsistega.

Kudu kiskjad ja ähvardused

Kudu jagab oma kohalikku leviala paljude üksikute ja röövloomadega, kes kujutavad endast olulist ohtu nende ellujäämisele. Võib-olla on kõige ohtlikumad kiskjad suured kassiliigid, sealhulgas lõvid , gepardid ja leopardid . Kiireloomad kipuvad karjatamise ajal kiiretoimeliste kudu varitsemiseks kasutama varjatud, kannatlikkuse ja kiiruse kombinatsiooni. Laigulised pakid hüäänid ja Aafrika jahikoerad on teadaolevalt ka kudu saaklooma püüdnud või jälitanud.

Inimesed on nii kiskja kui ka tõsine keskkonnaoht kudu populatsioonide pikaajalisele elujõulisusele. Inimesed jahivad loomi liha, suurte nahkade ja eriliste sarvede järgi, mida traditsiooniliselt kasutatakse muusikaliste, dekoratiivsete ja mitmesuguste majapidamisesemete valmistamiseks. Kohalikke elupaiku, eriti väiksemate kudu, ohustab ka inimasustuse jätkuv kasv ja kommertslike põllumajandusettevõtete laienemine kogu piirkonnas.

Väike-kudu on eriti haavatavad elupaikade killustatuse ja küttimise tõttu nende väikese geograafilise leviku tõttu, mis on ajendanud neid liigitama lähedal ähvardatud . Samuti võivad nad kannatada märkimisväärse elanikkonna vähenemise tõttu selliste nakkushaiguste tõttu nagu veiste katk, mis on varem arvu vähendanud. Suurekuudel on palju suurem kohalik leviala ja neid peetakse liikideks vähemalt muret looduskaitsjate poolt.

Kudu paljundamine, imikud ja eluiga

Mõned taimtoidulised võivad paaritumise ajal muutuda üsna vägivaldseks, kuid kudu kuuluvad mandri rahumeelsemate liikide hulka. Isased võistlevad sageli, näidates oma suurust profiililt, kuni üks tõmbub tagasi. Siiski võivad nad sarvede lukustamisega füüsiliselt vaeva näha, kui üks konkurentidest ei tagane. Võidukas ale maadleb sageli emastega ja jälgib neid siis mõnda aega, enne kui paaritub.

Emased jäävad rasedaks umbes 240 päeva enne ühe vasika sünnitamist, kes tavaliselt kaalub umbes 10–15 naela. Emad eraldavad oma rühma enne, kui nad lapse sünnitavad. Nad jätavad vasika hoolikalt pintslisse peidetuna, kui nad 4–5 nädalat pärast sündi rusika ajal toitu otsivad. Sel hetkel käivad vasikad emaga toiduretkedel kuni umbes 6-kuuseks saamiseni.

Hoolimata hoolitsusest ja tähelepanust, mida ema kudu oma poegadele näitab, sureb umbes pool vasikatest enne kuue kuu möödumist. Teadlaste hinnangul teeb selle 3-aastaseks vaid umbes 1 inimene 4-st. Kudu saab suguküpseks mõne aasta jooksul, kuid meestel õnnestub paaritumine harva kuni umbes 4–5-aastaseks saamiseni. Peale noorte noorukite kõrge suremuse elavad loomad sageli looduses 10–15 aastat ja vangistuses kuni 20 aastat.

Kaks täiskasvanut ja üks beebi kudu

Kas teil on rahvastik

Teadlaste hinnangul on Aafrikas järele jäänud vähem kui 100 000 väiksemat kudu. Nende piiratud kohalik leviala koos inimeste elupaikade oluliste häiretega tekitab tõsist muret. Ligikaudu kolmandik neist elab praegu rahvusparkides ja muudel kaitsealadel.

Täpne populatsioonide arv suuremate kudu jaoks pole teada, ehkki puuvillade alamliikide äärmiselt piiratud leviala leidub ainult aastal Tšaad ja Sudaan tähendab, et see võib olla ohustatud kandidaat.

Peab loomaaias

The Smithsoniani riiklik loomaaed külastajatel on vaatamiseks saadaval väike kudu populatsioon. Nad teatasid, et 2019. aastal sündis isane kudu vasikas. Üle kogu riigi on veel tosin linna- ja osariigi loomaaeda, sealhulgas Marylandi loomaaed , on huvilistele vaatajatele ka vähem kudu välja pandud.

Vaata kõiki 13 loomad, mis algavad tähega K

Huvitavad Artiklid