Väike pingviin

Väikese pingviini teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Sphenisciformes
Perekond
Spheniscidae
Perekond
Eudüptula
Teaduslik nimi
Eudüptula alaealine

Väikese pingviini kaitse staatus:

Vähim mure

Väike pingviin Asukoht:

Ookean
Okeaania

Väikesed pingviinifaktid

Peamine saak
Krill, kala, krevetid
Eristav tunnus
Väike keha suurus siniste / hallide sulgedega
Elupaik
Kaljused Antarktika saared
Kiskjad
Leopardhüljes, mõõkvaal, haid
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
2
Elustiil
  • Koloonia
Lemmik toit
Krill
Tüüp
Lind
Loosung
Väikseim pingviiniliik!

Väikese pingviini füüsikalised omadused

Värv
  • Hall
  • Sinine
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Eluaeg
10 - 20 aastat
Kaal
1kg - 3kg (2,2 - 6,6 naela)
Kõrgus
35cm - 50cm (14 - 20 tolli)

'Väikseim pingviiniliik'

Väikesed friikartulid Spheniscidae pere, väikeste pingviinide pärismaalased Austraalia ja Uus-Meremaa . Pingviinide sfääris sportivad nad erksiniste sulgedega ja käivad mõnikord haldjaspingviinidest mööda. Väikesed pingviinid söövad ja hullavad ookeanivetes 80 protsenti ajast ning võivad muneda rohkem kui ühe sidemuna munemise ajal.



Kuigi need loomad pole Ohustatud kõrval IUCNi punane nimekiri standardite järgi on nende arv langemas ja teadlased helistavad häirekelladega. Õnneks kaitse pingutused käivad ja lennuvõimetute lindude eestkõnelejad on edukalt lobitanud väikseid pingviinikaitseseadusi.



Üheksa põnevat väikest pingviini fakti

  • Johann Reinhold Forster kirjeldas neid loomi esmakordselt 1871. aastal.
  • Phillipi saarel Summerlandi ranna ümbruses asuvad väikesed pingviinid teevad öiseid paraade ja turistid tulevad vaatama.
  • Ülikool Tasmaania pühendab märkimisväärseid ressursse vähestele pingviinide uurimisprojektidele.
  • Jahimehed hindasid haldjaspingviine oma naha ja sulgede pärast 1800. aastatel ja 1900. aastate alguses.
  • Antipoodide vanade laevade purustatud meremehed sõid neid loomi ellujäämiseks.
  • Nende loomade mune peeti kunagi delikatessiks, eriti aborigeenide austraallaste seas.
  • Linuxi pingviini maskott oli inspireeritud väikesest pingviinist, kes nokitses Austraalia puhkuse ajal operatsioonisüsteemi loojat.
  • Teadlased usuvad, et mõned haldjaspingviinide populatsioonid võivad aeg-ajalt pesitsevaid kolooniaid jagada merelindudega, nagu prioonid ja lühisabalised nurgaveed.
  • Kalurid kasutasid kunagi lõunapoolse kivi püüdmiseks haldjaspingviine homaarid .

Väikese pingviini teaduslik nimi ja muud monikerid

Nende loomade teaduslik nimi onEudüptula-moll.Eudyptula tuleneb kreeka keelest ja tähendab 'head väikest sukeldujat'. Alaealine viitab looma petite kasvule.

Mõned inimesed Austraalias kutsuvad neid 'haldjapingviinideks', samas kui paljud kiivid kasutavad 'väikeseid siniseid pingviine'. Kohalik maori keeles väike pingviin on 'kororā'.



Väike pingviinide alamliik

Merebioloogid lähevad vastuollu vähese pingviinide taksonoomiaga. Mõni teadlane usub, et valgepööpelised pingviinid on nende loomade alamliik, teised arvavad, et see on hoopis teine ​​liik, ja kolmas rühm väidab, et nad on värvimorfsed väikesed pingviinid.

Sarnased küsimused püsivad idaosas rockhopperi pingviin.

Väikese pingviini välimus ja käitumine

Väike pingviin välimus

Nagu võisite arvata, võrreldes teistega Spheniscidae liigid, need loomad on pisikesed. Täpsed mõõtmised varieeruvad alamliikide ja populatsioonide lõikes, kuid üldiselt on nende keskmine kõrgus 13 tolli ja need kaaluvad umbes 3,3 naela - sama palju kui kahe viiluga röster.



Väikesed pingviinisuled on elav tseruleansinine. Kiltkivihall sulestik katab nende kõrvu ja alakülg on valge. Nokad ulatuvad tavaliselt kolme kuni nelja sentimeetri pikkuselt ja nende mustatallaga jalad on võrguga.

Kuidas saab eristada naisi ja mehi nägemise ajal? Pange tähele noka suurust: emastel on õhem.

Nagu kõigi perekonna liikide puhul, on ka need loomad lennuvõimetud linnud - nende 'tiivad' toimivad lehtedena.

Väikese pingviini käitumine

Meeldib inimesed , need loomad on ööpäevased, mis tähendab, et nad on päeva jooksul kõige aktiivsemad. Nad tõusevad koos päikesega ja suunduvad kohe päevale ujumisele ja toidu otsimisele. Õhtuhämaruses naasevad nad koju tibusid toitma ja magama.

Väikesed pingviinid on ühistulised loomad, kes peibutavad üksteist. Täpsemalt eemaldavad nad üksteise raskesti ligipääsetavatest kohtadest parasiidid. Nii nende väikeste hõrgutajate peremeeste kui ka kiskjatena mängivad need loomad oma ökosüsteemis ülitähtsat rolli.

Hoolitsemisest rääkides veedavad nad palju aega oma sulgede õmblemisel õlgadega, mis on toodetud saba kohal näärmes. Protsess aitab hoida nende sulestikku veekindlana. Lisaks maanduvad kolooniad üks kord aastas ise umbes 17-päevase moltimise ajaks. Sel perioodil langevad nende vanad suled maha ja ilmuvad uued. Iga-aastane heitmine on nende veekindla füsioloogia kriitiline osa.

Väikeste pingviinide silmade kohal on ka näärmed, mis filtreerivad merest soola.

Rannale tulles töötavad nad rühmiti. Kaitsestrateegiana liiguvad nad veest maale reas - nagu armee - ning suhtlevad piiksude ja trillidega.

Nagu nende teaduslik nimigi ütleb, on need loomad super sukeldujad ja ujujad, kes veedavad 80 protsenti ajast mõlemale. Keskmiselt ujuvad nad kaks kuni neli kilomeetrit tunnis, kuid teadlased on aeglustanud inimesi kiirusega 6,4 kilomeetrit tunnis. Sukeldudes võivad nad jõuda merepõhja ja keskmine sukeldumine kestab 21 sekundit. Siiani oli kõige pikem registreeritud väike pingviinisukeldumine 90 sekundit.

Need loomad pole mitte ainult suured sukeldujad ja ujujad, vaid ka muljetavaldavad rändurid, kes saavad rännata kaugetesse paikadesse. 1984. aastal jälgisid teadlased Gabo saarelt Victoria sadamani - 4739 miili (7628 kilomeetrit) kaugust!

Väike sinine pingviin kaljul
Väike sinine pingviin kaljul

Väike pingviinide elupaik

Väikesed pingviinid elavad peamiselt Uus-Meremaa rannikul ja saarerohkes Austraalia lõunaosas. Inimesed on väitnud, et näevad liiki aastal Tšiili ja Lõuna-Aafrika , kuid eksperdid on sellel teemal lahknenud. Mõned usuvad, et tunnistajad tuvastasid teise looma valesti; teised arvavad, et need võivad olla inimeste poolt sisse toodud hulkurid. Arutelu kestab.

Kui nad pole vees, elavad haldjaspingviinid rannikualustes. Nad asuvad alati liivastel ja kivistel aladel ning kasutavad oma kodu ehitamiseks hästi koopaid, kiviprausid, palke ja isegi inimese loodud ehitisi.

Mõnda pesitsuskolooniat haldavad looduskaitserühmad ja need toimivad turismisihtkohtadena. Kui lähete, siis pange kaamera siiski alles! Külastajad ei saa väikestest pingviinidest pilte ega videoid teha, sest see uimastab loomi ja võib isegi pimestada.

Väikese pingviini dieet

Need loomad söövad väikeste kalade smorgasbordil, sealhulgas:

Kuna väikesed pingviinid on väikesed, jahivad nad tavaliselt nooremat, väiksemat saaki.

Väikesed pingviinikiskjad ja ohud

Liigina pole need loomad ohustatud. Üksikud elanikkonnad seisavad silmitsi keeruliste takistustega. Kliimamuutuste, rahvastiku kasvu ja reostuse tõttu annavad eksperdid varakult häireid ja kutsuvad kogukondi üles kaitsemeetmeid toetama.

Väikeste pingviinide looduslikud kiskjad

Nende loomade looduslike kiskjate hulka kuuluvad:

Mitteloomulikud ohud väikestele pingviinidele

Kassid , rotid ja rebased ei ole looduslikud pingviinikiskjad - ega ole ka antipoodidele endeemilised. Kuid pärast inimeste sissetoomist on kolm 'sissetungijat' hävitanud piirkondlikud pingviinide populatsioonid.

Kuid on häid uudiseid! Ja see kõik on tänu a kana põllumajandustootja nimega Swampy Marsh, kes soovitas seda kasutada lambakoerad pingviinikolooniate kaitsmiseks. Alguses eirasid inimesed tema ideed. Kuid kui tema kodu lähedale jäi vaid kuus pingviini, andsid volitused, kes andsid looma, ja rebaste peletamiseks härra Marsh'i poegi. See toimis! Tänapäeval kasutatakse lambakoera meetodit seal, kus võõrliigid röövloomad ohustavad põliselanikke.

Inimesed on ka nendele loomadele tohutu oht. Alustuseks tõuseb inimpopulatsioon taevasse. Olukorra kujundamiseks okupeeris 1800. aastal planeedi umbes miljard inimest. 2020. aastal kõndis Maad 7,8 miljardit meist.

Meie kasv lammutab kahjuks sadu elupaiku. Inimesed võtavad ju ruumi! Austraalias tungivad uued elamuarendused elusloodusele ning Skidoose ja mootorpaatide vihisemine ajab pingviinipopulatsioonid nende ajaloolistest kodudest välja. Väikestele pingviinidele tekitavad suuri probleeme ka sõidukilöögid, kaaspüük, plastreostus ja maahaldustulekahjud.

Väikese pingviini paljunemine, imikud ja eluiga

Paljundamine

Pesitsusaeg sõltub peamiselt asukohast ja ookeani temperatuurist. Üldiselt hakkavad isased paaritamise ajaks urke ehitama ja renoveerima millalgi maist septembrini. Nende eesmärk on luua parim pesa, et meelitada naissoost naisi.

Välja arvatud harvadel juhtudel, jäävad partnerid paljunemisperioodiks monogaamseks. Paaritumiseks isoleerivad paarid tavaliselt ennast või moodustavad väiksematest kolooniatest osa suuremast rühmast.

Tavaline sidur koosneb ühest kuni neljast munast, mis on munetud ühe kuni nelja päevase vahega. Alguses kaaluvad nad umbes 0,12 naela (55 grammi) - sama palju kui neli jellybeanit - ja kasvavad 36-päevase inkubatsiooniperioodi jooksul suuremaks. Naishaldjaspingviinid on võimelised hooajal panema rohkem kui ühe siduri, kuid vähesed seda teevad.

Need loomad naasevad aasta-aastalt samadele kasvukohtadele - muutuvad vaid aeg-ajalt.

Imikud

Mõlemad vanemad aitavad tibusid inkubeerida ja taga. Kui sündinud, teevad ema ja isa ületunde, et pesakonnad oleksid 18–38 päeva soojad ja mugavad. Kui beebi saab 7 või 8 nädala vanuseks, kasvavad nende suled ise sisse ja lendavad välja!

Mehed saavad suguküpseks kolmeaastaselt, naised aga kaheaastaselt.

Eluaeg

Nende loomade keskmine eluiga looduses on umbes 6,5 aastat. Vangistuses elavad isikud saavad selle 20-ni.

Väike pingviinide populatsioon

Eksperdid paigutavad nende loomade kogu maailma populatsiooni vahemikku 350 000–600 000. Mõned hinnangud ulatuvad koguni 1 000 000-ni. Seetõttu peab Rahvusvaheline Looduskaitse Liit neid loomade loomadeks Vähim mure .

Kuid see ei räägi kogu lugu.

Uus-Meremaa kolooniad on alates 1960. aastatest pidevalt vähenenud. Looduskaitsjate hinnangul on kesklinnas 70 protsenti. Ka Lõuna-Austraalia ja mandriosa Tasmaania elanikud on hädas inimeste sissetungimise raskuse all.

Õnneks on nii Austraalia kui Uus-Meremaa kehtestanud IUCN-i häire puudumisest hoolimata seadused, mis käsitlevad võimalikke probleeme, enne kui on liiga hilja.

Arvesse lähevad valge lehviga pingviinid, mida mõned teadlased peavad väikeseks pingviinide alamliigiks ohustatud Uus-Meremaal.

Väikesed pingviinid USA loomaaedades

Paljud USA loomaaiad hoolitsevad nende loomade eest, sealhulgas:

See loetelu ei ole täielik. Lähedal asuva loomaaia leidmiseks koos väikese pingviinide ümbrisega minge Google'i lehele!

Vaata kõiki 20 loomad, mis algavad tähega L

Huvitavad Artiklid