Ilves

Ilvese teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Felidae
Perekond
Ilves
Teaduslik nimi
felis sylvestris

Ilvese kaitse staatus:

Vähim mure

Ilvese asukoht:

Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika

Ilvese faktid

Peamine saak
Jänes, linnud, hirved
Elupaik
Eraldatud metsad ja mägised piirkonnad
Kiskjad
Hunt, koiott, inimene, puuma
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
4
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Jänes
Tüüp
Imetaja
Loosung
Elage kivimites ja lagede all!

Ilvese füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Kollane
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
50 miili tunnis
Eluaeg
12-20 aastat
Kaal
10–25 kg (22–55 naela)

Üksikute ja varjatud kiskjatena näeb ilvest inimestel harva.



Kanada ilves on üks suurimaid metsikuid kasse Põhja-Ameerikas, kuid nende kasside teised liigid elavad ka Euroopas ja Aasias. Ilvest on lihtne märgata oma tohutute karvaste käppade, põikpäise saba ja pikkade kõrvatimpudega. Tohutud käpad toimivad looduslike räätsadena, mis aitavad neil liikuda lumistes, külmades metsades ja mägedes, mida see koju kutsub.



Uskumatud Lynxi faktid!

  • Need on üksikud metsikud kassid, kes tulevad tavaliselt kokku ainult paaritumiseks
  • Neli sellist kassi liiki leidub paljudes kohtades üle maailma, sealhulgas Põhja-Ameerikas, Venemaal, Euroopas ja Aasias
  • Ilves on oportunistlik kiskja, kes sööb tavaliselt kõik saagid, mida ta on võimeline tapma
  • Need loomad on hõlpsasti äratuntavad nende suurte käppade, tuttide kõrvade, kohmakate saba ja hallikaspruunide karvavärvide järgi

Ilves Teaduslik nimi

Ilves viitab neljale isase sabaga metskassiliigile, kes elavad Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia külmades metsades. Kõik need loomad kuuluvad imetajate klassi, Carnivora klassi, Feliformia alamsüsteemi, Felidae sugukonda ja Felinae alamperekonda. Nimi ilves on osa teaduslik nimi kõigist neljast liigist. See pärineb vanast kreeka sõnast, mis tähendas valgust või heledust. Arvatakse, et see termin viitab ilvese säravatele, peegeldavatele silmadele. Nende loomade neli liiki on järgmised:

  • Kanada ilves (L canadensis)
  • Bobcat (L rufus)
  • Euraasia ilves (L ilves)
  • Pürenee ilves (L pardinus)

Ilvese välimus

Nende kasside kõige tähelepanuväärsemad omadused on nende tohutud käpad, torgatud kõrvad ja kangekaelne saba. Looma värv varieerub sõltuvalt liigist. Kehavärv järgib keskmise pruuni kuni kuldpruuni kuni helehalli kui hallikasvalget gradienti. Kõigil liikidel on karvane räbal. See on tavaliselt tähistatud mustade ribadega, mis näevad välja nagu kikilips, kuid see pole alati nähtav. Kõigi liikide keha alakülgedel on valge karv.



Looma suurus ja kaal sõltuvad liigist. Euraasia ilves on suurim isaste kaaluga 40–66 naela. See seisab õlal umbes 27 tolli. Kanada ilves kaalub 18–31 naela ja on õlgade vahel 19–22 tolli. Pürenee ilves kaalub isastel 28, emastel 20 naela. Kõrgus varieerub vahemikus 23–27 tolli. Bobcat kaalub 16-30 naela ja on õlal 20-24 tolli.

Bobcatsid on tehniliselt osa ilveseliikidest, kuid näevad välja ülejäänud kolme liigiga võrreldes pisut erinevad. Neil ei ole tavaliselt pikki kõrvakimbusid ning nende käpad ei ole nii ilmselgelt suured ja polsterdatud nende ühise elupaiga tõttu soojemates oludes. Bobcati teaduslik nimetus rufus viitab selle punakaspruunile värvusele ja sellel on sageli ka silmatorkavaid musti laike.

Kanada ilves kõnnib päikesepaistelisel päeval metsas sügavas lumekattes. Lynx canadensis Alaska talve metsikus looduses. Kanada ilves oksa ja puutüve taustal
Kanada ilves kõnnib päikesepaistelisel päeval metsas sügavas lumekattes.

Ilvese käitumine

Need kassid on tavaliselt üksikud loomad. Harva rändavad väikesed kasside rühmad koos saaki jahtima. Nad elavad tavaliselt kraavides, mis on sisse kaevatud servadesse või kivistesse pragudesse. Siin kasvatavad nad ka oma kassipoegi. Ilves ei võta oma toitu tavaliselt oma koopasse tagasi, kui just ema ei pea kassipoegi toitma. Need loomad on väga hiilivad ja oskavad inimasustust vältida, mistõttu neid nähakse harva.



Ilvese elupaik

Enamik liike liigub kõrgel metsades, mis pakuvad rohkelt kaitset tihedate põõsaste, puude ja kõrge rohuga. Kuigi see metsik kass jahib tavaliselt maas, on ta täielikult võimeline puude otsa ronima ja ujuma. Euraasia ilves elab Kesk- ja Põhja-Euroopas ning üle India, Põhja-Pakistani ja Iraani Damavandi mäe lähedal. Seda liiki leidub kõige sagedamini Põhja-Euroopa riikides nagu Norra, Soome ja Rootsi, samuti enamikus Venemaal.

Pürenee ilves on palju haruldasem ja elab ainult Hispaania lõunaosades. Varem elas see ka Ida-Portugalis, kuid suri seal välja.

Kanada ilves elab peamiselt Kanadas ja Alaskal, kuid teda leidub ka mõnes USA põhjaosas, nagu Washington, Montana ja Maine. Selle elupaigaks on peamiselt boreaalsed metsad, mis on tuntud ka kui lumemetsad ja koosnevad suures osas okaspuudest.

The bobcat ulatub kaugemale kui Kanada ilves. Seda leidub Lõuna-Kanadas, suuremas osas Ameerika mandriosast ja lõunas kuni Mehhiko põhjaosani. Ta elab nii metsades kui ka rohumaadel.

Ilvese dieet

See loom on oportunistlik kiskja ja võib küttida väga erinevaid loomi. See on range kiskja. Kanada ilves eelistab tungivalt räätsajänes ja tema arvukus kõigub vastavalt jänese kättesaadavusele. Kuid see peab ka jahti kala , oravad , küülikud , linnud , riis , kalkun , ja veel. Suurem Euraasia ilves küttib sageli suuremaid loomi, näiteks hirved , põhjapõder , ja isegi põdrad.

Ilvesekiskjad ja ähvardused

Neid loomi ähvardavad peamiselt nii temast suuremad kiskjad kui ka inimesed. Euraasia ilves on üks suuremaid kiskjaid Euroopas, kus on ainult hall hunt ja pruunkaru olles suurem. Põhja-Ameerikas puuma, hall hunt ja koiott ähvardada ilvest. Inimesed on ilvest sageli oma karusnaha pärast jahtinud, kuid mõned liigid on nüüd kaitstud, sõltuvalt piirkonnast. Euraasia ja Kanada ilves on elupaiga kadumise suhtes kõige haavatavamad. Mõlemad sõltuvad ka sellest, kas saakloomade arv jääb terveks. The bobcat on kõigist ilveseliikidest kõige vähem ohustatud ning tema arvukus jääb inimeste saagiks vaatamata sadadele tuhandetele.

Pürenee ilves on neist kassiliikidest kõige rohkem ohustatud. 2004. aastal elas Lõuna-Hispaanias ainult 100 looma. Tänu Hispaania valitsuse jõupingutustele looduskaitsel on nad mõnevõrra taastunud. 2014. aasta seisuga leiti samast piirkonnast üle 300 looma.

Ilvese paljunemine, imikud ja eluiga

Euraasia ilves paaritub ajavahemikus jaanuarist aprillini, emasel on sel ajal neli kuni seitse päeva üks munemisperiood. Isased teevad sügavat urinat, et potentsiaalseid kaaslasi nende kohaloleku hoiatada, emased aga pehmemaid mjäu helisid. Rasedad naised otsivad oma pesade ehitamiseks salajasi kohti, mis asuvad sageli koobastes või tihedustes. Tiinus kestab 67–74 päeva ja selle tulemuseks on tavaliselt kaks kassipoega. Kolm või enam pesakonnas olevat kassipoega on haruldased. Need kassipojad on vahemikus 8,5 kuni 15,2 untsi. Nad on kaetud hallikaspruuni karusnahaga ja saavad täiskasvanute värvuse 11 nädalaks. Nende silmad avanevad umbes 10 päeva pärast. Tahket toitu saavad nad süüa umbes kuue nädala jooksul, kuid täielikult võõrutatakse alles vähemalt viis kuud. Emane ilves lahkub pesast kaks või kolm kuud pärast sündi ja kassipojad saadavad teda kuni kümne kuuni.

Kanada ilvestel on märts ja aprill ajavahemikul ühe kuu pikkune paaritusperiood. Kutsumiste paaritamine ja uriiniga märgistamine on tüüpiline paarituskäitumine. Tiinus on vahemikus kaks kuni kolm kuud ja saadud pesakond võib olla üks kassipoeg või kuni kaheksa. Pesakonna suurus varieerub sõltuvalt saagi olemasolust. Kassipojad kaaluvad 6,2–8,3 untsi ja ei ava silmi 14 päeva. Need kassipojad jätavad ka oma ema umbes 10 kuuks.

Pürenee ilvese pesakond sünnib märtsist septembrini pärast kahekuulist tiinusperioodi. Suurem osa sündidest on märtsis ja aprillis. Need kassipojad kaaluvad 7–8,8 untsi. Kümne kuu pärast on kassipojad enamasti iseseisvad, kuid paljud jäävad ema juurde umbes 20. elukuuni. Teadupärast satuvad nad omavahel vägivaldsesse võitlusse, mis viib sageli surma. See hakkab juhtuma 30–60 päeva vanuselt.

Bobcatsid paaritub tavaliselt veebruari ja märtsi vahel. Isane bobcat reisib ühe emasega ja paaritub temaga mitu korda. Emane bobcat kasvatab kassipojad pärast sündi üksi. Bobcati pesakonnad koosnevad tavaliselt kahest kuni neljast kassipojast, kuid neid võib olla kuni kuus. Tiinus kestab 60 kuni 70 päeva, mille tagajärjeks on tavaliselt aprilli või mai sünd. Bobcati kassipojad avavad oma silmad üheksa päeva paiku ja võõrutatakse kahest kuust. Kolme kuni viie kuu vanuselt hakkavad nad pesast lahkuma ja reisivad koos emakobakaga.

Euraasia ilves on vangistuses elanud kuni 21 aastat. Teadaolevalt elab Kanada ilves vangistuses kuni 27 aastat ja looduses 10–16 aastat. Bobcat elab looduses 7–10 aastat, üks märkimisväärne erand on 16 aastat. Vangistuses elas vanim bobcat 32 aastat. Pürenee ilveste maksimaalne metsik eluiga on 13 aastat.

Ilvese populatsioon

Kanada ja Euraasia ilvese ja bobcati kaitsestaatus on vähemalt muret . Arvatakse Pürenee ilvest ohustatud . 2015. aasta seisuga elab Pürenee poolsaarel 400 Pürenee ilvest. Ameerika Ühendriikide bobcatsi populatsiooni arvatakse olevat mitusada tuhat. Euraasia ilveste populatsiooni arvatakse olevat üle 45 000 ja seda peetakse üldiselt stabiilseks. Ka Kanada ilveste populatsioon on stabiilne ja seda arvatakse olevat kümneid tuhandeid.

Ilves loomaaias

Ameerika Ühendriikide loomaaedades on nendest kassidest kõige levinumad Kanada ilves ja bobcat. Neid on hõlpsasti kogu riigi loomaaedades, sealhulgas järgmised:

Ilves vs Bobcat

Bobcat on ilveseliik, kuid tema välimus on kergesti eristatav Kanada ilvestest, kellega ta jagab mõnda leviala. Bobcatil on tavaliselt silmatorkavad mustad laigud ja punakas karusnahk. Ka tema karusnahk on vähem paks ja sellel pole pikki kõrvakobaraid ega Kanada ilvese tohutuid käppasid. Bobcatit leidub peaaegu igasugustes elupaikades ja see asub kogu Ameerika Ühendriikides ja Kanada lõunaosades. Kanada ilvest leidub enamasti Kanada ja USA põhjaosa lumemetsades

Vaata kõiki 20 loomad, mis algavad tähega L

Huvitavad Artiklid