Gorilla mägi

Mountain Gorilla teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Hominidae
Perekond
Gorilla
Teaduslik nimi
Gorilla Berengei Berengei

Mountain Gorilla kaitse staatus:

Ohustatud

Gorilla mägi Asukoht:

Aafrika

Gorilla mägi faktid

Peamine saak
Lehed, seemned, ürdid
Elupaik
Troopiline mets ja džunglid mägistes piirkondades
Kiskjad
Inimene, Leopard
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Sotsiaalne
Lemmik toit
Lehed
Tüüp
Imetaja
Loosung
Mägedest leitud üksikud populatsioonid!

Mountain Gorilla füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
35-50 aastat
Kaal
204–227 kg (450–500 naela)

Suur, kuid samas õrn, äge ja kaastundlik mägigorilla on huvitav äärmuste kontrast.



Need suured rängad hiiglased elavad sügaval Kesk-Aafrika pilvemetsades. Mägigorilladel on elav intelligentsus ning rikkalik emotsionaalne ja sotsiaalne elu. Inimkonna ühe lähima elava sugulasena pakuvad nad põnevat pilguheit meie enda arengusse ja arengusse. Vaatamata rahumeelsele olemasolule on mägigorillad nüüd inimeste sissetungimise ja kliimamuutuste ohus.



Gorilla mägi faktid

  • Ühele genoomi suuruse mõõdikule tuginedes jagavad gorillad inimestega umbes 98,4 protsenti samast DNA-st. See on ainult veidi madalam kui šimpansi ja inimese 98,7-protsendiline sarnasus.
  • Üksikuid mägigorillasid saab tuvastada nina kuju ja mustrite järgi, nagu ka inimesi sõrmejälgede järgi. Ühelgi gorillal pole täpselt sama mustrit.
  • Täiskasvanud mägigorillade tagaküljel paikneva hõbedase karvkatte tõttu on neid üldtuntud ka hõbeselgadena.
  • Mägigorillapojad klammerduvad oma ema esimeseks kaheks-kolmeks aastaks.
  • Lõhn on gorillasuhtluse oluline aspekt. Lõhnad võivad anda märku lähedal asuvatest kiskjate ähvardustest või emaste sigimisvõimalustest.

Mountain Gorilla teaduslik nimi

Mägigorilla teaduslik nimi onGorilla beringei beringei. See on tegelikult üks kahest alamliigist idapoolne gorilla - teine ​​on idamaa madaliku gorilla või Graueri gorilla. Kuigi need liigid on samad, on nad siiski geograafiliste eelistustega eraldatud ja ei kipu omavahel ristuma.

Lähim suguluses elav liik on lääne gorilla . Kunagi klassifitseeriti see idapoolsete gorillarühmade kolmandaks alamliigiks, kuid geneetiline analüüs näitas piisavalt erinevust, et õigustada eraldi liiginimetust.

Mägorilla kuulub samasse perekonda,Hominidae, nagu šimpansid , orangutanid ja inimesed , muutes selle meie jaoks pisut kaugeks sugulaseks. Ehkki täpset kuupäeva on keeruline anda, näisid inimeste ja gorillade ühised esivanemad jagunevat umbes üheksa kuni kümme miljonit aastat tagasi. See on ligikaudne aeg, mil gorilla ja inimese evolutsiooniline liin lahknesid.

Gorilla mägede välimus

Mägigorilla on suur, räpane primaat, millel on pikad käed, lame nina, piklik, peaaegu koonusekujuline pea ja suur paistes kõht. Selle juuksed on peaaegu täielikult musta või pruunika värvusega, kuid vanematel isastel on ka mööda selga kulgev hõbedane või valge triip. Jalad, käed, nägu ja rinnad on täiesti kiilased.

Võrreldes lähedaste idapoolsete madalsoo alamliikidega on mägigorillal pikemad juuksed, lühemad käed ja suurem kehaehitus. See võimaldab neil elada külmemates tingimustes, mis mõnikord langevad öösel alla külmumise.

Tüüpiline mägigorilla on kahel jalal seistes umbes neli kuni kuus jalga pikk. See on umbes tüüpilise inimese suurus. Kuid massilise massi tõttu võivad nad kaaluda 300–500 naela. Isane gorilla on tavaliselt suurem kui emane ja kaalub kuni kaks korda rohkem. Ühtekokku on mägigorilla maailmas suuruselt teine ​​primaat, jäädes vaid lähedase sugulusega idapoolse madaliku gorilla taha.



mägigorilla (Gorilla beringei beringei) mägigorilla nägu harjas

Gorilla mägede käitumine

Mägorillal on ainulaadne liikumismeetod, mida nimetatakse sõrmenukkidega kõndimiseks. See tähendab, et ta kõnnib kõigil neljal jäsemel ringi, sõrmenukid maas kokku keeratud. Kuid see on ka piiratud aja jooksul võimeline kõndima kahel jalal. Tema käed on väga osavad ning suudavad haarata, rebida ja tõmmata ainult inimese ületatud täpsusega.

Nagu teisi suuri ahve, peetakse mägigorillat planeedi üheks intelligentsemaks olendiks. Arvatakse, et nad on võimelised ennast kajastama, tööriistu kasutama ja hoolikalt planeerima. Intensiivsed vangistuses olevate gorillade, näiteks tuntud ‘Koko’ uuringud on näidanud, et inimesed saavad viipekeelt teatud oskusega mõista ja juurutada. Nad on ka väga sotsiaalsed olendid, kes suudavad teiste üle naerda, kurvastada ja tugevalt kiinduda. Nende sotsiaalne käitumine on keeruline ja kogenud. Hoolitsemine on sotsiaalse sideme oluline aspekt. See mitte ainult ei hoia gorillasid mustusest ja parasiitidest, vaid tugevdab ka olulisi suhteid suurema grupi sees.

Gorillad elavad väikestes rühmades, mida nimetatakse väeosaks, mis võib mõnikord ületada 20 inimest. Need rühmad koosnevad ühest domineerivast isasest, paljudest emastest ja noortest järglastest. Domineeriv mees on vanem täiskasvanu, kes pakub organiseeritust ja kaitset kõigile liikmetele. Tal on emastega peaaegu ainuõigus. Seda aretuskonfiguratsiooni tuntakse haaremina. Mõnikord võivad rühmaga kaasas olla mõned nooremad isased (tavaliselt juhi poeg või vennad), kuid nad on domineerivale isasele alluvad. Alluvad isased hajuvad vägedest suurema tõenäosusega, kui nad ei suuda paljunemisalast edu saavutada. Nad võivad vabalt minna või moodustada ajutisi poissmeeste gruppe.

Gorilladel on enamasti küllaltki rahulik ja mahe isiksus, kuid kui nad tajuvad ohtu, võivad isased rindkeret põrutades ja hirmuäratavat möiret tehes üsna agressiivseks muutuda. Oma keeruliste soovide ja emotsioonide edastamiseks on mägigorilladel umbes 25 erinevat tüüpi häälitsusi, mis väljendavad kõike alates häirest kuni uudishimuni. Ja nagu inimesed, aitavad ka kehaasend ja silmside suhtlemist hõlbustada.

Gorilla on suures osas maapealne olend, kes kleepub maale, kuid tal on piiratud võime ronida puudesse, mis toetavad tema kaalu. Väiksema suuruse tõttu on noored gorillad mõnevõrra vilunud puu ronijad. Nii täiskasvanud kui ka lapsed saavad magada maas või puudel pesades. Mägorilla on päeval kõige aktiivsem ja magab öösel. Samuti on päeval puhkehetkedeks ja mänguaegadeks vaheldumisi pause. Ühtekokku võib ühe rühma kogu ulatus hõlmata kuni 16 ruut miili.

Gorilla mägi elupaik

Mägorilla asustab Kesk-Aafrikas väga kitsaid vahemikke. Peamised asustuskeskused asuvad Mgahinga Gorilla rahvuspargis ja Bwindi läbimatu rahvuspargis Ugandas, samuti vulkaanide rahvuspargis Rwandas ja Virunga rahvuspargis Kongo Demokraatlikus Vabariigis. Nagu nimest järeldada võib, eelistab alamliik mägiselupaikade metsaseid alasid vahemikus 8 000–13 000 jalga üles. Nende kõige tavalisemate elupaikade hulka kuuluvad vihmamets, bambusemets, alamalapiirkonna rohumaad ja segametsad.

Mägorilla dieet

Mägigorillad pidutsevad mitmel erineval maitsekal taimestikul, kaasa arvatud juured, puuviljad, lilled, lehed ja puukoort. Ehkki nad on enamasti taimtoidulised, on teada, et nad söövad putukad kui muid toiduvalikuid pole läheduses. Dieedi täpne koostis sõltub kohalike taimede ja puude mitmekesisusest.

Gorillad veedavad umbes veerandi oma päevast kuni 75 naela toiduga. Oma pikkade soolte ja ainulaadsete molaaridega on nad spetsiaalselt kohandatud taimse aine söömiseks ja lagundamiseks. Gorilladel on oluline roll ka seemnete levitamisel keskkonnas.



Mägorilla kiskjad ja ohud

Oma suuruse ja tugevuse tõttu on mägigorillal looduses vähe looduslikke kiskjaid. Ainult suured loomad nagu leopardid ja krokodillid on teada, et nad tapavad rutiinselt üksikuid gorillasid, eriti gorillalapsi ja imikuid. Ükski kiskja pole siiski piisavalt äge, et võtta vastu kogu ühendatud vägi.

Väheste looduslike röövloomade korral on nende ellujäämiseks suurim oht ​​olnud inimtegevus, sealhulgas sõjapidamine, ebaseaduslik jahipidamine ning kaevandamise, põllumajanduse ja tööstuse elupaikade kadumine. Põllumajandustava tüüp, mida nimetatakse kaldkriipsuks ja põletuseks, mille käigus põllumehed puhastavad maad taimestiku põletamise teel, on eriti kahjulik mägigorilla elupaigale. Ja kuna inimesed ja gorillad on nii sarnased, pole harvad juhtumid, kus haigused teevad lähedase kontakti hetkedel liikidevahelise hüppe. Kliimamuutused süvendavad veelgi muutuva keskkonna ohtu, millega gorilla peab kohanema.

Mägigorillade habras sotsiaalse korralduse tõttu võib juhtiva isase surm grupile sügavalt mõjuda ja kogu sotsiaalse struktuuri lahti harutada. Kui juhile pole kohe sobivat asendajat saadaval, võib rühm lõplikult lahku minna.

Mägorilla reproduktsioon, imikud ja eluiga

Gorilla reprodutseerimine jagab inimese reproduktsiooniga palju ühiseid aspekte. Naistel on sama üheksa kuud tiinusperiood. Nad kipuvad korraga sünnitama ainult ühe imiku. Ja nad saavad paarituda aastaringselt, mitte ühe konkreetse hooaja. Kuid erinevalt inimestest saavad gorillad poegida pikema järglaste arenguaegade ja ema kehale avalduva stressi tõttu vaid üks kord mitme aasta jooksul.

Küpsema gorillaga võrreldes on vastsündinu üllatavalt tühine. See kaalub üsast välja ainult umbes neli kilo. Sünnist alates on vastsündinu peaaegu lahutamatu emast, kelle külge ta klammerdub oma elu esimesed kaks või kolm aastat. See puudutab ka seda, kui kaua võtab aega ka lapse täielik võõrutamine.

Suurema osa järelejäänud noorukieast hakkab gorilla õppima väärtuslikke suhtlemis- ja sotsiaalseid oskusi sagedaste mänguaegade, näiteks tagaajamise ja maadlemise kaudu. Ema eest vastutab peamiselt õendus ja hooldamine, kuid kogu väeosa tunneb lapse kasvatamise vastu huvi.

Isased gorillad alustavad täiskasvanute elu puhaste mustade juustega. See omadus on pälvinud neile mustanahaliste nime. Siiski kipuvad neil umbes 12-aastaselt tekkima seljal ja puusadel hõbedane karvavöö. Neid isaseid tuntakse hõbeselgadena. Nad kaitsevad väga oma reproduktiivset edu. Kui emane ja tema imik liituvad uue rühmaga, võib domineeriv isane lapse tappa, et ajendada emast uuesti sigima, et ta saaks hakata ise oma lapsi tootma.

Tavaliselt kulub vähemalt kümme aastat, enne kui inimene saab täieliku suguküpsuse. Kokku võib mägigorilla looduses elada umbes 35 aastat, kuid dokumenteeritud on kuni 50-aastased eluead.

Gorilla mägede populatsioon

Mägigorillad olid kunagi Kesk-Aafrika mägedes mõnevõrra laialt levinud, kuid elanike arv on alates 20. sajandist järsult langenud. Maailmas on järele jäänud umbes tuhat mägigorillat (ja idapoolsete gorillaliikide liikmeid on kokku umbes 5000). Pooled neist elavad Virunga metsades.

Tänu hoolikatele kaitsepüüdlustele on mägigorillade arv pärast nende arvu langemist näidanud paranemise märke kriitiliselt ohustatud tasemed. The Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) Punane nimekiri loetleb neid nüüd õiglastena ohustatud . Kuid neil on jätkuvalt oht sissetungivatele ohtudele kaotada.

Stabiilsem poliitiline õhkkond piirkonnas parandaks dramaatiliselt alamliikide pikaajalise ellujäämise väljavaateid - ja nii ka katsed peatada inimeste sissetungimine ja salaküttimine piirkonnas. Aafrika valitsused on hakanud võtma aktiivsemat rolli oma kohalike liikide säilitamisel, andes neile lootust võimalikuks tulevikuks.

Kuva kõik 40 loomad, mis algavad tähega M

Huvitavad Artiklid