Numbat

Numbati teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Dasyuromorphia
Perekond
Myrmecobiidae
Perekond
Myrmecobius
Teaduslik nimi
Myrmecobius Fasciatus

Numbati kaitse staatus:

Ohustatud

Numbati asukoht:

Okeaania

Numbati faktid

Peamine saak
Termiidid, sipelgad, putukad
Elupaik
Eukalüpti metsamaa ja rohumaa
Kiskjad
Madud, rebased, röövlinnud
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
4
Elustiil
  • Seltskondlik
Lemmik toit
Termiidid
Tüüp
Imetaja
Loosung
Looduses on järele jäänud vähem kui 1000!

Numbati füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Net
  • Must
  • Valge
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
15 mph
Eluaeg
4-8 aastat
Kaal
280–550 g (9,9–19 oz)

'Numbatid söövad iga päev kuni 20 000 termiiti'



Null on mereloom, kes elab Lääne-Austraalias. See väike imetaja kasutab oma pikka kleepuvat keelt maa all elavate termiitide püüdmiseks. Numbatid elavad õõnsates palkides ja urgudes. Nad jahivad päeval termiite ja öösel magavad. Tänapäeval elab looduses vähem kui 1000 tuimast.



Numbat Peamised faktid

• Numbats on ainus toiduallikas termiinid

• Need ohvrialused suhtlevad omavahel pehmelt klõpsates

• Numbatidel on tuhmid tihvtitaolised hambad, kuna nad ei närita termiite enne nende neelamist

Numbat Teaduslik nimi

Numbat on selle looma üldnimetus, kuid mõnikord nimetatakse seda ka vöödiliseks sipelgate sipelgaks või Walpurti'ks. Selle teaduslik nimi on Myrmecobius fasciatus. Sõna myrmex tähendab sipelgat, sõna bios elu ja sõna fasciatus triibulist. See kuulub Myrmecobiidae perekonda ja selle klass on imetajad. Sellel mereloomal on kaks alamliiki. Üks on nüüdseks välja surnud Myrmecobius fasciatus rufus. Teine on tuntud kui Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbati välimus ja käitumine

Närvikate on segu punakaspruunist, mustade ja valgete triipudega seljal ning väikesest mustast triibust iga tumeda silma kohal. Selle kõrvad on õhukesed ja teravad. Selle õhuke korpus on 7–12 tolli pikk. 12-tollise pikkusega tuim on sama suur kui tavaline joonlaud. Numbati põõsasaba pikkus on 4–8 tolli. Mõned inimesed võrdlevad tuima saba välimust idahalli oravaga. Täiskasvanud mees- ja naissoost tuimad kaaluvad veidi üle ühe naela. Kujutage ette, et loomapoest on kaks hamstrit ja teil on täiskasvanud tuima kogukaal. Selle pika nina ja keele tõttu on tuimusid võrreldud sipelgate söögikohtadega, kes söövad ka tuhandeid putukaid toiduks. Numbatidel pole teravaid hambaid nagu teistel kiskjatel. Selle asemel on neil hambad, mis näevad välja nagu tuhmid servad. Numbatid ei näri kinni haaratud termiite, nii et neil pole vaja teravaid hambaid, mis liha läbi lõikaksid.

Röövloomade läheduses aitab tuima pruunikas punane karv sulanduda oma metsakeskkonda. Samuti on nende silmad pea külgedel, et nad näeksid õigeaegselt ohtu, et palgist või urust kaitset otsida. Numbatid on kiired ja suudavad oma pikkade küünistega puule puurida, et koorest kinni haarata ja kiskjast pääseda. Tegelikult võivad tuimad liikuda kuni 20 miili tunnis, kui neil on vaja kuskile kiireks teha!

Täiskasvanud tuimad on üksikud loomad. See on enamasti tingitud asjaolust, et nad peavad energiataseme säilitamiseks sööma palju termiite. Üksi elamine tähendab, et nad ei pea toidu pärast konkureerima tuimade rühmaga. Üks väheseid kordi, kui näete tuimasid koos, on pesitsusperioodil. Samuti elavad beebitundlased mõnda aega koos, kuni nad on valmis pesast lahkuma ja ise teele asuma. Kui tuimad otsustavad kunagi koos koguneda, nimetatakse seda rühma kolooniaks või pilveks.

Üldiselt ei ole tuimad agressiivsed loomad. Nad on erksad ja esimeste ohumärkide korral valmis külmuma või jooksma. Kuid kaks isast võivad pesitsusajal emaslooma eest võisteldes näidata agressiooni üksteise suhtes.

Numbat jalutab maas

Numbati elupaik

Numbatsid elasid kunagi nii Austraalia lõunaosas kui ka Uus-Lõuna-Walesis ja Victoria piirkonnas. Nüüd, nende territooriumil on Lääne-Austraalia edelaosas Eucalypt'i metsamaal. Narandini lähedal asuvad Manandinupi kõrval asuvad Perupi looduskaitseala lähedal asuvad Dryandra metsamaad on kaks kohta, kus näete tuima. Eukalüpti metsamaal on suuri puurühmi, kuid maa soojendamiseks on päikesevalguse jaoks piisavalt ruumi filtreerimiseks. See on oluline, sest termiidid ei muutu aktiivseks, kui maa on külm. Nendel metsamaadel on kliima kuiv ja parasvöötme.

Numbati dieet

Mida tuimad söövad? Nuttu dieet sisaldab ainult termiite. Kui nad juhtuvad sipelgaid või muud tüüpi putukaid sööma, on põhjuseks see, et sissetunginud putukas oli teel, kui tuima keel haaras maa all termiite. Numbatid söövad päevas 20 000 termiiti. Kui tuim sööb 20 000 termiiti, sööb ta toidus kümnendikku oma kaalust.

Numbatid on aktiivsed alati, kui termiidid on aktiivsed. Niisiis, suvel, kui päike soojendab maapinda hommikul termiite segades, on tuimad neid otsimas. Talveperioodil, kui päike on keskpäeval kõige kuumem, on termiidid aktiivsed ja samamoodi ka tuimad. Numbad kasutavad lõhnataju, et leida maa alt termiite. Samuti usuvad mõned teadlased metsaalusel kõndides, et tuimad tunnevad termiitide tegevuse võnkeid. Numbatid saavad veevarust söödud termiitidest. See on aidanud neil kohaneda kuivas keskkonnas, kus nad elavad.



Numbati kiskjad ja ohud

Nagu arvata võis, on tuimadel palju kiskjaid. Neid söövad röövlinnud selles piirkonnas nagu pistrikud , kiilukotkad ja kaelusega varblased. Samuti on nad vaippüütonite, goannade ja muude roomajate saagiks. Rebased ja metsikud kassid jahivad ka tuima.

Tuimade elupaika ohustavad maju ehitavad inimesed ja põllumaade laiendamine. Puude langetamine ja eemaldamine tuimade elupiirkonnast võtab ära nende peavarju ja ka toiduallika. Põõsastulekahjud hävitavad ka puud, mis võtavad tuima eest varju.

Nimmide populatsioon on umbes 1000. Selle põhjuseks on kõigi nende röövloomad ja ka keskkonnaohud. Numbati ametlik kaitsestaatus on Ohustatud . See on viinud nad Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu (IUCN) punasesse nimekirja. Numbatid on Austraalia seaduste alusel kaitstud. Niisiis, on karistusi, kui keegi jääb mingil põhjusel nende jahtima või tabama.

Õnneks on pühamuid, kus inimesed hoolitsevad tuimade eest, et kogu elanikkonda suurendada. Kaks neist pühapaikadest on Scotia ja Yookamurra pühamu Austraalias.

Paljundamine, imikud ja eluiga

Tuima paaritumisperiood kestab detsembrist jaanuarini. Isane tuim kasutab oma rinnakorvist haisvat ainet oma territooriumil palkide märkimiseks, et anda emastele teada, et ta otsib kaaslast. Selle aja jooksul paaritub tuim mitme emasega. Numbati rasedusaeg on vaid 14 päeva. See on kõigi imetajate jaoks üks lühemaid tiinusperioode. Emane tuim sünnitab elusalt 4 poega, kelle igaüks kaalub vähem kui üks nael.

Pärast nende sündi kinnitavad tuimad pojad end ema juurde põetama. Ta kannab neid rinnal kuni umbes 6-kuuseks saamiseni. Ema tuimaga on rinnal väikesed nahavoldid, et kaitsta poegi puude otsas ja üle maa. Nahavoltide sees on poegade soojas hoidmiseks isegi väikesed karvad, mida nimetatakse kaitsekarvadeks. Need nahavoldid on omamoodi nagu kängurukoti tuima versioon. Veel üks tuima kutsika kohanemine on seotud tema ninaga. Tuim kutsikal on lame, lühike nina, mis võimaldab tal mitu kuud hõlpsasti põetada. Pärast seda, kui poeg jõuab punkti, kus ta hakkab termiite sööma, areneb tal täiskasvanud tuimadel nähtav pikk ja terav nina. Kui kutsikad on 6 kuud vanad, eraldab ema nad oma kehast osaliselt seetõttu, et nad on nüüd liiga rasked, et teda endaga kaasas kanda. Ta jätab poegad õõnsasse palki või urgu, kus ta külastab neid iga päev põetamas. Kui nad on 8 või 9 kuud vanad, lahkuvad pojad teatud ajavahemikuks urgust, et harjutada termiitide püüdmist. Kui tuim kutsikas saab 1-aastaseks, lahkub ta urgust kodu leidmiseks ja omaette elu alustamiseks. Siit leiate pildi a Numbat kutsikas

Isas- ja emasloomad looduses elavad keskmiselt 5 aastat. Pühakojas kaitstud elu elavad numbatid võivad mõnikord elada 8 aastat. Nuudi elu võib vigastuse korral lüheneda ja vigastus nakatub. Samuti on need kukkurloomad haigusi põhjustavate parasiitide suhtes haavatavad.

Rahvaarv

Nimmide koguarv on alla 1000. Numbati ametlik staatus on: Ohustatud. Numbatid on nüüd kaitstud liik, kuid populatsioon on endiselt languses. Kuid tuimade hulga suurendamiseks Austraalias astutakse samme. Perthi loomaaed aretab tuima ja laseb noori loodusesse. Samuti on kaitsealasid nagu Mt. Gibsoni looduskaitseala, kus tuimad saavad paljuneda ja on kiskjate, sealhulgas rebaste ja metsikute kasside eest kaitstud.

Vaata kõiki 12 loomad, mis algavad tähega N

Huvitavad Artiklid