Opossum

Opossumi teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Didelphimorphia
Perekond
Didelphidae
Perekond
Didelphis
Teaduslik nimi
Didelphis Virginiana

Opossumi kaitse staatus:

Vähim mure

Opossumi asukoht:

Põhja-Ameerika

Opossumi faktid

Peamine saak
Puu, putukad, konnad
Elupaik
Metsa- ja põllumaa vee lähedal
Kiskjad
Rebane, kass, röövlinnud
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
6
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Imetaja
Loosung
Arvatakse, et see on teatud maomürgi suhtes immuunne!

Opossumi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
15 mph
Eluaeg
2-7 aastat
Kaal
0,5–6 kg (1,1–13 naela)

Opossumites eristatakse, et ta on ainus marsupial, kes elab Ameerika Ühendriikides ja Kanadas!



Suures osas Ameerika Ühendriikide ajaloost jahiti ja tarbiti opossume laialdaselt. Ehkki see jääb mõnes USA lõunaosa piirkonnas paika, on need asjatundlikud kukkurloomad nüüd paremini tuntud kui kahjurid nende püüdmisharjumuste tõttu, mis jätavad prügikastid pahaks ja segadusse. Neid jahipidatakse jätkuvalt mitmel pool Kesk- ja Lõuna-Ameerikas; tegelikult on nende loomade jahinduse piiramiseks nendes piirkondades kehtestatud piirangud.



Huvitavad Opossumi faktid!

  • Opossumid pärinevad Lõuna-Ameerikast ja arvatakse, et nad on sisenenud Põhja-Ameerikasse Suure Ameerika vahetuse ajal, millal mandrid ühendusid ja arvatakse, et need on toimunud umbes 2,7 miljonit aastat tagasi.
  • Ameerika Ühendriikides ja Kanadas elab ainult üks opossumi liik, Virginia opossum. Seda tuntakse ka hariliku opossumina.
  • Nagu teistelki mereloomadel, on ka nendel loomadel kott, kus imikuid hoitakse küpsemise ajal.
  • Opossumitel on 50 hammast, mis on rohkem kui ühelgi teisel maismaaimetajal Põhja-Ameerikas.
  • Ehkki neil on sarnane nimi, pole Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerika opossumid seotud alamsordi Phalangeriformes arboreaalsete marsupialidega, mida tavaliselt nimetatakse possumiteks, kuid mis on idapoolkeral endeemilised.

Opossumi teaduslik nimi

Koosnedes enam kui 103 liigist, mis hõlmavad 19 erinevat perekonda, on opossumite teaduslik nimetusDidelphidae. See imetaja on klassifitseeritud järjekorrasDidelphimorphia, mis on läänepoolkera suurim. See termin peegeldab tõsiasja, et neil kukkurloomadel on sisuliselt kaks emakat - üks, milles lapsed algselt kasvavad, ja kott, kus nad jätkavad küpsemist - „di” tähendab „kaks” ja „delphus” tähendab „emakas”. Virginia opossum, ainus liik USA-s ja Kanadas, kannab teaduslikku nime Didelphis virginiana.

Sõna “opossum” registreeriti esmakordselt aastatel 1607–1611. Arvatakse, et see on laenatud Powhatani keelest ja tuletatud algo-algonkide sõnast “apousoum”, mis tähendab “valget koera või koerataolist looma. ” Selle sõna esimesed registreeritud juhtumid on pärit John Smithist ja Jamestowni Virginia kolooniast.

Opossumi välimus

Imetaja tüüp, mida tuntakse kui marsupialt, täielikult välja kasvanud opossum on umbes toakassisuurune. Keskmiselt mõõdavad possiumid, nagu neid ka teatakse, ninast sabani umbes 2,5 jalga pikad ja kaaluvad 8,8–13,2 naela. Enamasti halli värvusega loomadel on tavaliselt valged näod ja pikad teravad ninad. Nende suus on 50 hammast - rohkem kui ühelgi teisel maismaaimetajal Põhja-Ameerikas.

Lisaks neljale lühikesele jäsemele on neil spetsiaalsed sabad, mida nad kasutavad mitmel viisil. Kuna need rotilaadsed sabad on võimelised asjadest kinni haarama, peetakse neid eeltõmbavaks. Tänu sellele funktsioonile saavad opossumid kasutada oma saba tasakaalu hoidmiseks, puudel ronimiseks ja pesitsematerjalide hoidmiseks ronimise ajal. Noored loomad hoiavad oma eelsoodumissabade abil oma ema selga kinni, samal ajal kui neid ümber kantakse. Vastupidiselt levinud arvamusele ei riputa opossumid aga puude otsast tagurpidi saba otsas nagu nahkhiired.



Nendel imetajate tagajalgadel on ka vastupidised pöidlad, mis võimaldavad neil veelgi tõhusamalt okstest jms kinni hoida.

Isased on tavaliselt veidi suuremad kui naised. Neil on ka suuremad koerahambad ja need on tavaliselt oluliselt raskemad.

Virginia Opossum (Didelphis virginiana) Ohio kirdeosas kadakas.
Virginia Opossum (Didelphis virginiana) Ohio kirdeosas kadakas.

Opossumi käitumine

Üksildastel ja üldiselt ränduritel on neil loomadel liiklemiseks iseloomulik, aeglaselt liikuv ja rabelev viis. Need imetajate silmad on pimedusega hästi kohanenud peamiselt öösel, kui nad toitu otsivad ja tegelevad enamiku muude tegevustega. Päeval kipuvad opossumid pesitsema pigem mugavates õõnsustes. Näited hõlmavad puuaukude sisemust ja harjavaiaid või inimtekkeliste struktuuride all.

Soojematel kuudel kipuvad need seilikud liikuma. Tavaliselt reisivad nad sinna, kuhu toit viib. Talvel kipuvad need seilikud püsivatesse pesitsuskohtadesse jääma. Kuid nad püsivad kogu külmemate kuude jooksul mõõdukalt aktiivsed ja pole seetõttu tõelised talveunestajad.

Nende loomade üks tuntumaid käitumisjooni on nende kalduvus kiskjate silmitsi seistes surnuks mängida. Tuntud ka kui „possumi mängimine“, on see tehnika teine ​​võimalus, kui imetaja esialgne reaktsioon ähvardusele - sibistamine, hammaste paljastamine ja urisemine - ei peleta seda. Kui kiskja jätkab rünnakut, muutub loom täiesti loiuks ja satub peaaegu katatoonilisse seisundisse. Küljelt üle kukutatult võib marsupial silmad sulgeda või jätta need tühja pilgu kosmosesse. Laiendatud keelega võib olend tunduda märkimisväärselt surnud. Mida inimesed sageli ei tea, on see, et opossumid roojavad ja surnult mängides ka päraku näärmetest tavaliselt roojavad ja eraldavad ebameeldiva lõhnaga rohelist ainet. Loom võib selles seisundis olla kuni kuus tundi; selle aja jooksul aeglustub selle hingamine ja pulss märkimisväärselt.

Ehkki neid ei peeta puuküllasteks (kes elavad puudes), on nad suurepärased puu ronijad ja veedavad palju aega varikatustes. Neil on teravad küünised, mis sobivad suurepäraselt puukoorest haaramiseks, ja nad kasutavad oma eelsoodumissabasid ronimisel ja ümber manööverdamisel. Uskumatul kombel suudavad opossumid end puukidest puhastada ja on võimelised neid kulutama hooajal rohkem kui 5000.

Põliselupaik

Ameerika Ühendriikides ja Kanadas leidub ainult ühte opossumi liiki - Virginia opossumit. Selle liigi elupaik ulatub Põhja-Kanadasse ja Lõuna-Kesk-Ameerikasse. Sealt lõuna pool võib leida veel kümneid opossumi liike.

Opossumid on Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ellujäämiseks kohanenud, luues eeltõmbuvad sabad, mis lasevad neil puu jäsemetest kinni haarata. Ka nende tagajalgadel olevad vastupandavad pöidlad aitavad selles osas kaasa.

Arvestades tohutut ala, kus nad elavad, suudavad opossumid ellu jääda erinevates kliimatingimustes.



Opossumi dieet

Opossumid on koristajad. Mugavalt on nad ka kõigesööjad, mis tähendab, et nad on valmis toimetulekuks leidma nii taimseid kui ka loomseid materjale. Nad on tuntud inimeste puhastamise poolest; eriti kipuvad nad toitu otsima prügikastidesse, prügikastidesse jms.

Opossumeid köidab ka raip (lagunev liha), seetõttu nähakse neid sageli roadkilli tarbimas. Üldiselt koosnevad opossumi dieedid puuviljadest, rohust ja erinevat tüüpi pähklitest.

Need imetajad hakkavad ka jahti pidama linnud , hiired , ussid, maod , putukad ja isegi kanad . Paljud opossumi liigid on krattimadude ja lohurästikute mürgi suhtes immuunsed ning seetõttu võimelised neid olendeid ohverdama.

See dieedi paindlikkus on üks paljudest omadustest, mis on teinud opossumist nii eduka liigi.

Kiskjad ja ähvardused opossumites

Inimesed on suurim oht ​​opossumitele. Ehkki Ameerika Ühendriikides pole see enam levinud, jahiti neid imetajaid ja tarvitati neid regulaarselt; President Jimmy Carter oli teadaolevalt nende jahil. Opossumijaht on endiselt populaarne mitmel pool Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, kus kohalikud omavalitsused on kehtestanud piirangud jahipidamisele. Siiski klassifitseeritakse opossumid vähemalt muret ”Poolt Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) nii et neid ei peeta ohustatuks.

Paljundamine, imikud ja eluiga

Opossumid paarituvad talve keskpaigast suve keskpaigani. Ühe aasta jooksul võib emasel opossumil olla mitu pesakonda beebi opossume. Pärast paaritumist sünnitavad emased opossumid tavaliselt umbes kahe nädalaga.

Ühes pesakonnas võib sündida kuni 20 opossumit. Keskmiselt jääb ellu aga vähem kui pooled. Sündides on beebiopossumid peaaegu täielikult abitud. Pimedad, alasti ja peaaegu läbipaistva välimusega vastsündinud opossumid on umbes pool tolli pikad ja kaaluvad vaid 1/200-d untsi; see muudab nad ligikaudu mesilase suuruseks.

Kohe pärast sündi pugevad beebiopossid ema kotti. Seal kohtavad nad hobuserauakujulist paigutust 13 nisast, mille nad kohe kinni haaravad. Need, kes on jäänud ilma nisata, saavad kinni haarata. Kui nukk on kinni kinnitatud, paisub see üles ja jääb beebi suhu umbes kaheks kuuks. Sel hetkel hakkavad imikute silmad avanema ja nad hakkavad aeg-ajalt kotist välja tulema ja neid võidakse jahil olles emade seljas kanda. Nad saavad täiesti iseseisvaks umbes kolme kuu vanuselt.

Hariliku ehk Virginia opossumi keskmine eluiga on üks kuni kaks aastat.

Opossumi populatsioon

Ehkki nad seisavad silmitsi mitme kiskjaga - eelkõige inimestega, koertega ja kassidega -, on opossumid ellujäänud, kes paljunevad kiiresti. Seetõttu on nende populatsioon tänapäeval püsinud stabiilsena ja neid ei klassifitseerita ohustatud loomadeks.

Kuva kõik 10 loomad, mis algavad tähega O

Huvitavad Artiklid