Orangutan

Orang-utani teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Hominidae
Perekond
Panin
Teaduslik nimi
Pongo pygmaeus, Pongo abelii, Pongo tapanuliensis

Orang-utani looduskaitse staatus:

Kriitiliselt ohustatud

Orang-utani asukoht:

Aasia

Orang-utani lõbus fakt:

Jagab 97% oma DNA-st inimestega!

Orang-utani faktid

Saak
Puuviljad, koor, putukad
Noore nimi
Imik
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Jagab 97% oma DNA-st inimestega!
Hinnanguline populatsiooni suurus
20 000
Suurim oht
Jahindus ja elupaikade kadumine
Kõige eristavam omadus
Punased juuksed ja pikemad käed kui jalad
Muud nimed)
Punane ahv, metsainimene
Rasedusaeg
9 kuud
Elupaik
Madalamaade troopiline mets
Kiskjad
Inimene, tiiger, pilves leopard
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Päevane
Üldnimi
Orangutan
Liikide arv
3
Asukoht
Borneo ja Sumatra
Loosung
Jagab 97% oma DNA-st inimestega!
Grupp
Imetaja

Orang-utani füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Net
  • Must
  • Oranž
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
2,7 miili tunnis
Eluaeg
30 - 40 aastat
Kaal
30 kg - 90 kg (66 naela - 200 naela)
Kõrgus
1,25–1,5 m (4–5 jalga)
Seksuaalse küpsuse vanus
12-15 aastat
Võõrutamise vanus
3 aastat

Orang-utani klassifikatsioon ja areng

Orang-utan on üks suurimaid primaate maailmas ja see on ainus ahvlaste perekonna liige, keda leidub väljaspool Aafrikat. Borneo ja Sumatra saartel leidub auravas džunglis kolme orang-utaani liiki: Borneo orang-utan, Sumatrani orang-utan ja Tapanuli orang-utan. Bornean Orang-utan on arvukam ja laialdasemalt levinud kui tema nõbud Sumatral. Bornean Orang-utani kolm erinevat alamliiki asuvad saare erinevates geograafilistes piirkondades. Orang-utaanid on tänapäeva inimestele lähedasemad elavad sugulased ja tegelikult jagame nende metsas elavate ahvidega 96,4% oma DNA-st. Need kolm liiki on tegelikult nii käitumise kui välimuse poolest nii sarnased, et nende nimiMetsarahvasnende kodumaistes Malaisia ​​kogukondades tähendab sõna otseses mõttes „metsaisikut“. Kõiki kolme Orang-utani liiki mõjutab inimtegevus oma kohalikes elupaikades tõsiselt ja IUCN on nende punasesse nimekirja kantud kui kriitiliselt ohustatud.



Orang-utani anatoomia ja välimus

Orang-utan on suur arboreaalne loom, mis tähendab, et ta veedab suurema osa oma elust puude kõrgusel ja seetõttu on metsas elamise hõlbustamiseks välja töötatud mõned väga erilised kohandused. Kuna orang-utaan on ahvi kombel hüppamiseks lihtsalt liiga raske, kiigutavad nad oma pikkade kätega puuoksadel, kuni jõuavad järgmise lähedale haaramiseks piisavalt lähedale. Orang-utani käed ja jalad haaravad okstest ühtemoodi tõhusalt ning nende vastandlikud pöidlad muudavad ka nende nobedad numbrid osavaks. Bornea orang-utaan kipub olema veidi suurem kui Sumatrani orang-utan, mis on heledamalt värvitud ja millel on pikem habe kui tema nõbu. Tapanuli orang-utaanid on välimuselt sarnased Sumatrani orang-utanitega, kuid neil on karvasemad juuksed, väiksemad pead ja lamedamad näod. Isastel orang-utaanidel tekivad küpsemisel lihavad põsepadjad, kuid need on Bornea orang-utanite isaste nägudel palju rohkem väljendunud ning kõigil kolmel liigil on ka kurgukott, mida kasutatakse läbi metsa kajavate sügavate kõnede tegemiseks.



Orang-utani levik ja elupaik

Ehkki Orang-utanid oleks kunagi leitud mitmetelt Indoneesia metsaga troopilistelt saartelt, piirduvad nad tänapäeval vaid kahega, milleks on Borneo ja Sumatra saared. Nende puude eluviis tähendab, et orang-utanid eelistavad tihedaid troopilisi metsi madalikul, kus on palju ja mitmekesist toiduvaru. Lisaks sellele, et neid leidub ka mäenõlval metsades, orgudes ja turbasoode ümbruses, on mõlemal saarel mitmeid isoleeritud populatsioone, mida leidub kõrgetes mägede džunglites palju kõrgemal. Bornean Orang-utan asub Borneo kolmes ülejäänud asukohas, kuid Sumatran Orang-utan elab nüüd ainult Sumatra kõige põhjapoolsemas osas, kusjuures enamik metsikuid isendeid leidub vaid ühes provintsis. Tapanuli Orang-utan asub Sumatra loodeosas kaugel asuvast piirkonnast, kogu elanikkond on leitud vaid 1000 ruutkilomeetri suurusel alal. Kõiki kolme liiki ohustab tõsiselt nende elupaikade drastiline kahanemine, mis on metsade jaoks raadatud või põllumajanduseks raiutud.

Orang-utani käitumine ja elustiil

Orang-utaanidel ja teistel inimahvidel on kaks suurt erinevust: asjaolu, et nad on üksikud ja veedavad peaaegu kogu oma elu kõrgel puude otsas. Orang-utani suur suurus tähendab, et see liigub läbi metsa väga aeglaselt, kuid sageli seetõttu, et nad veedavad nii palju aega ümbritsevate puude otsimiseks ja puuviljade söömiseks. Nad panevad pesad ööseks magama kõrgel varikatuses, voltides oksad kokku ja polsterdades neid lehtedega, et tagada mugav öö. Ehkki neil on oma metsatukad, ei ole orang-utaanid eriti territoriaalsed ja nad isegi taluvad koos toitmist puude ümbruses, kus on palju küpsenud vilju (Sumatraani orang-utaanid näivad olevat seltskondlikumad kui Borneuse orang-utanid). Meessoost orang-utaanid teevad oma kohaloleku teatavaks, tekitades kurgukottide abil valju pikki kõnesid, et hirmutada rivaalitsevaid isaseid ja meelitada emast paaritama.



Orang-utani paljundamine ja elutsüklid

Pärast umbes üheksa kuud kestnud tiinusperioodil sünnitab emane Orang-utan ainsa imiku spetsiaalsesse pesa, mis on ehitatud puude kõrgusele. Noored orang-utanid klammerduvad oma ema juustesse, et olla turvalised, kui ta liigub toitu otsides puude vahelt, ja neid ei võõrutata täielikult enne, kui nad on kolm aastat vanad. Orang-utanid jäävad aga ema juurde, kuni nad on sageli seitsme- või kaheksa-aastased, kui ta õpetab neile metsas ellujäämiseks vajalikke oskusi. See hõlmab nii õppimist selle kohta, milliseid taimi süüa ja kust neid leida, kui ka õpetatakse, kuidas kasutada elu hõlbustamiseks selliseid tööriistu nagu pulgad ja lehed. Orang-utan on üks kõige aeglasemalt arenevaid imetajaid planeedil, kes ei saa ennast paljuneda enne 12–15-aastast vanust. Naistel on elu jooksul maksimaalselt kolm järglast, mis tähendab, et piirkondades, kus populatsioone on mõjutanud jahipidamine või elupaikade kadumine, võtab nende taastumine väga kaua aega.

Orang-utani dieet ja saak

Orang-utan on kõigesööja loom, kes, kuigi sööb nii taimset kui ka loomset ainet, koosneb suurem osa nende toidust paljudest puuvilja tüüpidest. Nende suur suurus ja kokkuhoidev olemus tähendab, et orang-utanid peavad suurema osa oma päevast veetma söömisega, mis on tõenäoliselt põhjus, miks nad on arenenud pooleldi üksildasteks loomadeks. Hoolimata asjaolust, et orang-utaanid liiguvad küll suurtes koduvaldkondades, on neil siiski oma metsajupp, mis kipub sisaldama täiuslikku kogust toitu selle inimese (või poegadega ema) ülalpidamiseks. Orang-utaanid söövad nii küpseid kui ka küpseid puuvilju, sealhulgas mango, litši, duriani ja viigimarja, mida kasvab mõnes kohas rohkesti ja kus paljud isendid võivad kokku puutuda, et neid toita. Kui on hea mageveeallikas, kogub orang-utan selle oma topsi kätesse ja joob seda siis, kui ta kukub, kuid neil pole vaja liiga palju juua, kuna nad saavad suurema osa vajalikust niiskusest oma toidust.

Orang-utani kiskjad ja ähvardused

Ajalooliselt oleks nii Borneo kui Sumatra orang-utaane ohustanud mitmed suured maas elavad kiskjad, mistõttu nad on arenenud peaaegu täielikult arboreaalseks eluks. Orang-utani peamised röövloomad on suured kassid, nagu tiigrid ja pilves leopardid, koos krokodillide ja aeg-ajalt suure Aasia musta karuga. Nii Malaisias kui ka Indoneesias toimunud metsade raadamise tõttu on orangutanide kiskjate arvukus drastiliselt vähenenud, mõned on tänapäeval veelgi ohustatud kui orangaanid ise. Inimesed on ülekaalukalt suurim oht ​​ülejäänud orangutanide populatsioonidele, kuna nad pole mitte ainult hävitanud suure osa oma ainulaadsest metsamaast, vaid ka jahtinud ja püüdnud poegi, kes müüakse seejärel eksootilisse lemmikloomakaubandusse.



Orang-utani huvitavad faktid ja omadused

Orang-utan on Indoneesia troopilistes metsades väga eristatav loom oma erksa, punase ja oranži karvaga, mille tõttu teda tuntakse ka punase ahvina. Orang-utan pole mitte ainult maailma suurim puuloom, vaid ka üks intelligentsemaid. Troopiliste vihmametsade hooajaliste muutuste maksimaalseks kasutamiseks teevad Orang-utanid teadaolevalt mõttekaardi, kus asuvad erinevad viljapuud ja millal nad oma küpsed viljad paljastavad. Nagu paljud teised suured ahvid, kasutavad ka orang-utaanid oma džunglis elu hõlbustamiseks tööriistu, kasutades sageli pulki ja oksi mesilastarudest mee kogumiseks või õõnsate puude seest sipelgate ja termiitide väljavõtmiseks. Kuigi näib, et täpne tööriistaoskuste komplekt sõltub üksikutest populatsioonidest, on need tõesti üsna tähelepanuväärsed. Mõned orang-utanid kasutavad vihmavarjuna tegelikult suuri lehti, et hoida vihma kõige hullem, ja asetavad ka väiksemad lehed pehmele käte ja jalgade padjad, et neid okkalises taimestikus kaitsta.

Orang-utani suhe inimestega

Alates moodsate inimeste saabumisest Indoneesia saarestikku umbes 40 000 aastat tagasi on orangutanide arv kogu Kagu-Aasias vähenenud. Kunagi leitud Jaava saarelt, on orang-utaanid tänapäeval nii jahipidamise kui ka elupaikade kadumise tõttu suures osas oma looduslikust levialast välja surnud. Algselt liha pärast jahitud asjad muutusid kurjemaks 1800. aastatel, kui orang-utaanid olid kogu maailma loomaaedadest suurema nõudlusega ja imikud püüti kinni müüa neile. Eksootiliste lemmikloomade kaubanduse buumiga muutus asi veelgi hullemaks - ema Orang-utanid tapeti sageli, püüdes takistada nende poegi inimeste kätte jäämist. Suurim oht ​​Orang-utanitele on aga elupaikade kadumine metsade hävitamise näol troopiliste puitide sageli ebaseadusliku metsaraie tõttu ja üha suureneva palmiõli tööstuse kliirens.

Orang-utani looduskaitse staatus ja elu tänapäeval

Tänapäeval on IUCN loetletud kõik kolm orang-utaani liiki loomadena, keda nende looduskeskkond tõsiselt ohustab Borneori orang-utan, Sumatrani orang-utan ja Tapanuli orang-utan, mis on loetletud kriitiliselt ohustatud. Kuni 15 000 Bornea orang-utaani, 5000 Sumatrani orang-utaani ja vaid 800 Tapanuli-orang-utaani arvatakse jäävat vähenevatesse vihmametsadesse, olukord ainult halveneb ja hoolimata nende õiguslikust kaitsest tapetakse hinnanguliselt 5000 orang-utaani aasta. Nii Borneos kui ka Sumatras on mitmeid rehabilitatsiooni- ja taastusprojekte, millest mõned on olnud edukad. Ühesse Sumatra rahvusparki, mis on teadaolevalt edukalt pesitsenud, on sisse viidud ebaseadusliku lemmikloomakaubanduse tõttu konfiskeeritud noorte populatsioon, kus praegu elab kokku 70 liiget. Kui nende kahanevate elupaikade osas ei tehta jätkuvalt midagi, arvatakse, et orang-utaanid hävivad loodusest järgmise 10 aasta jooksul.

Kuva kõik 10 loomad, mis algavad tähega O

Kuidas öelda Orang-utani keeles ...
Bulgaaria keelOrangutanid
Katalaani keelOrangutan
Tšehhi keelOrangutan
Taani keelOrangutan
Saksa keelOrang-Utans
IngliseOrangutan
EsperantoOrangutan
Hispaania keelPanin
Soome keelOrangit
Prantsuse keelInimesed
Galicia keelOrangutan
Heebrea keelOrangutanid
HorvaadiOrangutan
Ungari keelOrangutan
Indoneesia keelOrangutan
Itaalia keelPongo (zooloogia)
Jaapani keelOran Utan
Ladina keelPanin
Malai keelOrangutan
HollandiInimesed-oetanid
IngliseOrangutan
Poola keelOrangutan
Portugali keelOrangutan
IngliseOrangutan
Rootsi keelOrangutan
Türgi keelOrangutan
Hiina keelorangutan
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Sumatrani orang-utani teave, saadaval siin: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/39780/0
  9. Bornean Orang-utani teave, saadaval siin: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/17975/0

Huvitavad Artiklid