Faasan

Faasani teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Galliformes
Perekond
Phasianidae
Perekond
Phasianus
Teaduslik nimi
Phasianus Colchicus

Faasani kaitse staatus:

Vähim mure

Faasani asukoht:

Aafrika
Aasia
Kesk-Ameerika
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Okeaania
Lõuna-Ameerika

Faasani faktid

Peamine saak
Putukad, marjad, seemned
Eristav tunnus
Isase erksavärvilised suled ja pikk saba
Tiibade siruulatus
71cm - 86cm (28-34 tolli)
Elupaik
Rohumaad, põllud ja märgalad
Kiskjad
Rebane, koer, inimene
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Putukad
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
10
Loosung
Emased munevad 8–12 muna siduri kohta!

Fasaani füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Kollane
  • Net
  • Must
  • Niisiis
  • Roheline
  • Oranž
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
18 mph
Eluaeg
7 - 10 aastat
Kaal
0,9 kg - 1,5 kg (1,9 naela - 3,3 naela)
Pikkus
53 cm - 84 cm (21 tolli - 33 tolli)

Faasanid on uhked jahilinnud, kellel on ilus sulestik ja pikad, võimsad jalad. Hinnanguliselt on 49 faasaniliiki, kuid harilik faasan, kuldfaasan, Reevesi faasan ja hõbefaasan on kõige tuntumad tüübid. Lind on pärit Aasiast ja ta toodi Ameerika Ühendriikidesse 1880. aastatel. Faasanid on küll võimelised lendama, kuid nad on selles osas kohmakad ja eelistavad olla maas. See on Lõuna-Dakota osariigi lind.



5 faasani fakti

• Faasanitele ei meeldi lennata

• Linnuliigil on pikk uhke saba

• Kuldsed faasanid on erksavärvilised ja uimastatavad

• Faasanid suplevad tolmus

• Faasanid maitsevad nagu kana, kuid on veidi magusama maitsega



Faasani teaduslik nimi

Hariliku faasani teaduslik nimi on Phasianus colchicus ja lind kuulub Phasianidae perekonda. Lind on ka Avese klassis. Selle liiginimi on colchicus, mis on ladinakeelne sõna, mis tähendab 'Colchisest'. Varem oli Colchis riik, mis asus Musta mere ääres. Täna on see Gruusia riik. Hariliku faasani alternatiivne nimi on rõngakaelaga faasan. Neid linde on umbes 30 alamliiki. Alamliigi linnu saate tuvastada isase sulestiku järgi. Eelkõige otsite valget rõngast linnu kaelas või selle puudumist. Linnuperekonna nimi pärineb ladinakeelsest sõnast 'phasianus'.

Faasani välimus ja käitumine

Meeste ja naiste faasanid näevad välja väga erinevad. Isaslindudel, keda nimetatakse ka kukedeks ja kukkedeks, on nende näol erksad punased maskid. Nende nägusid ümbritsevad läikivad rohelised suled, mis asuvad nende pea külgedel. Emased on tavaliselt kaunistamata ja tavaliselt hariliku pruuni varjundiga. Emasloomade põhivärv hoiab neid kiskjate eest rohkem varjatud. Nii meestel kui naistel on pikk, terav saba. Linnu saba on sageli pool linnu kogupikkusest. Kui faasan arvab end olevat ohus, tekitab see jämedat krooksumist. Lindudel on ka tugevad jalalihased, mis aitavad neil kiskjate eest põgeneda.

Täiskasvanud linnu pikkus on umbes 21 kuni 34 tolli. Lindude tiibade siruulatus jääb vahemikku 28–34 tolli ja nende kaal on 2–3 naela. Mis puudutab reisimist ühest kohast teise, siis eelistavad need linnud kõndida või joosta. Need pole aeglased. Tegelikult saavad linnud joosta kuni 10 miili tunnis. Kui peaksite ühe ära ehmatama, võib see oma peidukohast välja paiskuda ja lennata õhku kiirusega kuni 50 miili tunnis.

Kuldfaasan, mida nimetatakse ka Hiina faasaniks, on uimastatav lind. Nagu tavalised faasanid, on ka mehed ja naised välimuselt erinevad. Isaste pikkus on 35–41 tolli ja saba moodustab üle poole linnu kogupikkusest. Emased on isastest veidi väiksemad. Nende suurus on 23–31 tolli pikk. Emase saba on umbes pool tema pikkusest. Seda tüüpi faasanide tiibade siruulatus on umbes 27 tolli. Seda tüüpi faasanid kaaluvad umbes 1 nael.

Kuked on erksavärvilised, sealhulgas punase tooniga kuldne kamm. See värv algab nende pea otsast ja kaelast. Linnul on erkpunane aluskarv, helepruun, pika vöötiga saba ja tumedad tiivad. Nende alaselg on kuldne ja ülaselg roheline. Isastel on erekollased silmad. Nende kurk, nägu ja lõug on roostevärvilised, samal ajal kui vatt, nahk, nokk, jalad ja jalad on kollased.

Emased pole nii erksavärvilised. Emasloomadel on nii täpilised pruunid suled kui ka helepruunid näod, rinnad, kurgud ja tiivad. Nende jalad on helekollased. Samuti on emased kuldfaasanid vähem kohevad kui isased.

Linnuliikidel pole higinäärmeid. Kui nad muutuvad liiga kuumaks, siis nad hingeldavad samamoodi nagu koerad, et välistada lisakehasoojust. Nagu teistele olenditele, sealhulgas inimestele, ei meeldi neile lindudele halva ilmaga väljas olla. Väljamineku asemel jäävad linnud päevade kaupa söömata.

Need linnud ei rända. Võib juhtuda, et linnud logelevad üksi või väikestes rühmades. Isased võivad pesitsusterritooriumide rajamisel olla agressiivsed. Mustuse, õli, surnud naharakkude ja vanade sulgede kõrvaldamiseks teevad nad endale tolmuvannid.



Faasan seisab rohus

Faasani elupaik

Need linnud elavad paljudes elupaikades, alates merepinnast kuni 11 000 jala kõrguste mägipiirkondadeni. Linnud elavad rohumaadel, kõrbetes ja metsades. Vaatamata sellele, et linnud on kohanemisvõimelised erinevate elupaikadega, eelistavad linnud teatud tegevuste jaoks teatud tüüpi keskkonda. Näiteks kevadel ja suvel käivad nad tihedates põõsastes ja puudes. Kukkumise saabudes kolivad linnud talupõldudele, metsastunud märgaladele ja umbrohulistele kohtadele. Varajase hooaja pesitsemine põhjustab lindude varjupaika otsimist aiajoonte, kraavide ja rohttaimede ääres. Kuna taimestik hakkab kevadel kasvama tihedamaks ja kõrgemaks, viivad faasanid oma pesitsustegevuse lutserniväljadele ja heinamaadele. Need linnud pesitsevad maa peal, kuid öösel sibavad linnud puuoksades.

Kuldfaasan on pärit Lääne- ja Kesk-Hiina mägipiirkondadest. Inimesed tutvustasid seda tüüpi faasaneid Suurbritannias umbes 100 aastat tagasi.

Faasanidieet

Rõngakaelaga faasani toitumine erineb aastaaegadest. Talvel söövad linnud juuri, marju, teravilja ja seemneid. Suve saabudes närivad nad putukaid, ämblikke ja värskeid rohelisi võrseid. Kui neid kasvatatakse toidu või spordi jaoks, on 50 tibu 6 nädala jooksul ülal pidamiseks vaja umbes 100 naela sööta, mis on umbes sama raske kui känguru. See kogus on hinnanguliselt 2 naela sööta iga linnu kohta esimese kuue nädala jooksul. Kuna linnud jõuavad vanusesse 6 nädalat kuni 20 nädalat, peab iga lind iga nädal sööma umbes 1 kilo sööta.

Kuigi faasanid võivad looduses vihmausse süüa, ärge andke oma lindudele usse, kui kasvatate faasaneid. Ussid võivad olla tervisele ohtlikud, kuna need võivad levitada paljude kahjulike parasiitide mune.

Faasani kiskjad ja ähvardused

Noortest faasanidest röövivad loomad hõlmavad ka öökullid , rebased ja kullid samal ajal skunkid ja kährikud meeldib toituda faasanimunadest. Öökullid ja kullid suudavad talvel linde hõlpsalt sihtida, kuna lumi vähendab faasani peitumisvõimet. Kuigi faasanid ei ole praegu ohus hääbumas , väheneb linnupopulatsioon elupaikade kadumise ja inimeste liigse jahi tõttu. Tegelikult on jahimehed oma looduslikes elupaikades pannud linnud surmale lähenema. Inimesed vastutavad elupaikade hävitamise ja munarakkude kogumise eest.

Faasaneid ohustab ka linnugripp, mis on haigus, mis mõjutab kodulinde ja looduses elavaid linde. Kui lind nakatub haigusesse, võivad nad seda oma süljest, väljaheitest ja ninaeritusest teistele levitada.



Faasanite paljunemine, imikud ja eluiga

Faasanid alustavad paaritumisrituaali tavaliselt märtsi lõpus ja see saavutab tipu mais. Selle aja jooksul väidavad meesfaasanid oma territooriumi. Need erinevad suurusest alates mitme aakri suurusest kuni aladeni, mille pikkus on pool või enam. Emaslindude ligimeelitamiseks kukk variseb ja sirutab. Kui mõni teine ​​mees peaks tema territooriumile sisenema, siis ta ründab. Samuti lööb isaslind kiiresti tiibu, näidates kana, et ta on tugev ja võimas. Seetõttu on ka tema järeltulijad tugevad ja võimsad.

Ringkaelaga faasanid teevad pesa heki alla või tiheda katte alla. Nad vooderdavad oma pesa lehtede ja rohuga. Mõnikord pesitsevad emaslinnud pesa sees, mille teine ​​lind on hüljanud. Isased faasanid on polügüünsed ja neil on sageli haarem, mis hõlmab mitut emaslindu.

Faasanid toodavad kaheksa kuni 15 muna. Neil võib olla kuni 18 muna, kuid enamasti on neid 10–12. Fasaanimunad on oliivärvilised ja emaslinnud munevad neid kahe kuni kolme nädala jooksul aprillist juunini. Faasanite puhul on inkubatsiooniaeg umbes 22 kuni 27 päeva. Kui faasanipojad on koorunud, jäävad nad mõneks nädalaks ema juurde. Pesast lahkuvad nad aga vaid mõne tunni vanuselt. Tibud sünnivad avatud silmadega. Need on kaetud ka allapoole.

Nagu teisi linde, nimetatakse ka faasanipoegi tibudeks. Pärast koorumist kasvavad tibud kiiresti. Nad saavad lennata, kui nad on vaid 12–14 päeva vanad. Tibud näevad välja nagu täiskasvanud faasanid, kui nad saavad 15 nädala vanuseks. Tibud söövad samu asju nagu täiskasvanud. Nad einestavad puuviljadel, teraviljal ja lehtedel koos röövikute, rohutirtsude ja muude putukatega.

Faasanid on saaklind ja sellisena peavad nad silmitsi seisma peamiste suremuse allikatega, mis algavad ajast, mil nad on pesas muna sees. Pehmel talvel kaitsekeskkonnas on faasanitel ellujäämisprotsent 95%, raskel talvel aga lindude 50%. Kui talv on pehme ja linnud on kehvas elupaigas, on nende ellujäämismäär 80%. Kui nad tegelevad karmi talvega kehvas elupaigas, siis on nende ellujäämismäär vaid 20%. Looduses elavad faasanid 1 kuni 2 aastat. Vangistuses olles elavad nad 18 aastat.

Faasanipopulatsioon

Faasanite arvukus väheneb paljudes kohtades. 60-ndate ja 70-ndate aastate jooksul tappis üle 250 000 jahimehe neist paar korda aastas üle miljoni inimese Illinois . Muutused põllumajanduses ja selles, kuidas inimesed maad kasutavad, on põhjustanud faasanipopulatsiooni suure languse. 2000. aastal tappis hinnanguliselt 59 000 jahimeest umbes 157 000 lindu. Jahihooajaks 2017–2018 korjas umbes 12 500 jahimeest ligi 34 000 metslindu.

Faasanipopulatsioon on riigiti erinev. 2018. aastal teatas Iowa lindude paremast arvust. Uuringu järel teatas faasanite hindamise meeskond, et nad leidsid iga 30 miili kohta keskmiselt 21 lindu. Selleks aastaks osariigi hinnangul oli tal 250 000 kuni 300 000 kukke.

Kuva kõik 38 loomad, mis algavad tähega P

Huvitavad Artiklid