Jääkaru

Jääkaru teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Ursidae
Perekond
Ursus
Teaduslik nimi
jääkaru

Jääkaru kaitse staatus:

Haavatav

Jääkaru asukoht:

Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Ookean

Jääkaru lõbus fakt:

Võib järgmise 30 aasta jooksul välja surra!

Jääkaru faktid

Saak
Hüljes, morss, merelinnud
Noore nimi
Cub
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Võib järgmise 30 aasta jooksul välja surra!
Hinnanguline populatsiooni suurus
20 000 - 25 000
Suurim oht
Globaalne soojenemine
Kõige eristavam omadus
Selge mitte valge karv ja must nahk
Muud nimed)
Nanuuq
Rasedusaeg
6 - 9 kuud
Vee tüüp
Soolane vesi
Elupaik
Rannikujääväljad ja ujuvjää
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
2
Elustiil
  • Päevane
Üldnimi
Jääkaru
Liikide arv
1
Asukoht
arktiline Ookean
Loosung
Võib järgmise 30 aasta jooksul välja surra!
Grupp
Imetaja

Jääkaru füüsikalised omadused

Värv
  • Kollane
  • Valge
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
20 - 30 aastat
Kaal
150–600 kg (330–1 322 naela)
Pikkus
2–2,5 m (6,5–8,3 jalga)
Seksuaalse küpsuse vanus
3 - 5 aastat
Võõrutamise vanus
2 - 3 aastat

Jääkaru klassifikatsioon ja areng

Jääkaru on suur karuliik, kes elab Põhja-Jäämeres asuvatel jääväljadel. See on maailma suurim karuliik (välja arvatud Alaskal leitud Kodiaki pruunkarud, mis võivad ulatuda sarnastesse suurustesse) ja kelle isased kaaluvad sageli umbes 600 kg. Arvatakse, et see on tihedalt seotud pruunkaruga, tähendab jääkarude nimi tegelikult „merekaru”, kuna teadaolevalt nad veedavad mitte ainult palju aega ranniku lähedal, vaid on ka tugevad ja võimekad ujujad, keda on märgatud kuni 100 miili kaugusel lähimast jääst või maast. Globaalne soojenemine mõjutab neid aga laastavalt, kuna jää, millele nad nii väga toetuvad, kaob kiiresti ja on viinud selleni, et jääkarust on saanud kliimamuutuste mõju tugev sümbol. Jääkaru populatsioon on langenud ka üle Põhja-Jäämere jahi, reostuse ning nafta ja gaasi puurimise tõttu, mille tõttu nad kuuluvad ohustatud liikide hulka.



Jääkaru anatoomia ja välimus

Täiskasvanud jääkarude pikkus on tavaliselt üle kahe meetri ja kaal umbes pool tonni. Naised on siiski palju kergemad kui nende meessoost kolleegid, mis on peaaegu kaks korda suuremad kui nende kaal. Jääkarud on ühed vähestest sellistes vaenulikes tingimustes leitud imetajatest ja on jääl eluga hästi kohanenud. Nende karusnahk on paks ja tihe ning koosneb soojast aluskarvast, mille peal on pikemad kaitsekarvad, mis on selged, õõnsad torud, mis püüavad päikeselt soojust kinni ja edastavad selle otse nende mustale nahale, mis neelab siis tervitatavat soojust. Jääkarul on tugev ja lihaseline keha, millel on laiad esikäpad, mis aitavad vees aerutades, ja jalgade põhjas olev karusnahk, mis mitte ainult ei aita neid soojana hoida, vaid annab ka jääkarule täiendava haarde. jää. Neil on teiste karuliikidega võrreldes väga pikad kaelad, mis võimaldavad pea ujumisel vee kohal püsida. Neil on ka pikemad koonud ja väiksemad kõrvad kui nende sugulastel.



Jääkaru levik ja elupaik

Jääkarud on jäistel rannikutel, mis ümbritsevad põhjapoolust ja lõunasse kuni Hudsoni laheni. Ligikaudu 60% jääkarudest võib leida Põhja-Kanadast, ülejäänud isendid on levinud kogu Gröönimaal, Alaskal, Svalbardis ja Venemaal, kus neid kiputakse leidma suhteliselt ookeani lähedal, hulkudes tohutult kaugel üle jääväljade. Jääkaru populatsioon on kogu oma loodusliku leviala ulatuses drastiliselt langenud, suurim oht ​​sellele tohutule kiskjale on globaalne soojenemine. Ehkki Jääkarud on harjunud põhjapolaarjoone hooajaliste muutustega, toimub suvine jääsulamine aasta-aastalt varem ja raevukamalt, mis tähendab, et jääkarudel on jääl enne jahtumist vähem aega jahti pidada. Inimeste sissetungimine jahipidamise, kasvavate asulate ja keemiliste saasteainete vette laskmise kaudu mõjutab nende ebakindlaid elupaiku tõsiselt.

Jääkaru käitumine ja elustiil

Jääkaru on üksildane loom, kes suudab mitte ainult joosta kiirusega kuni 25 km / h, vaid tema tugev võime ujuda kiirusel 6 km / h teeb temast oma keskkonnas tõeliselt tipukiskja. Need poolveeimetajad saavad jahti pidada nii jääl kui ka vees ning teadaolevalt ujuvad nad toitu otsides üle avatud ookeani tohutuid vahemaid. Jääkarud on võimelised oma saagi püüdmiseks vee alla sukelduma, mida nad teevad, hoides silmi lahti ja hoides hinge kinni kuni kaks minutit. Maal kipuvad nad jahti pidama, kasutades kahte peamist tehnikat: nad kas varitsevad ja jälitavad siis oma saaki või istuvad kuni mitu tundi hingamisava kõrval ja ootavad enne hülge varjamist. Jääkaru söömine on jääkaru ellujäämiseks ülioluline, kuna nad suudavad talle pakkuda suure energiasisaldusega einet. Lühikese Arktika suve jooksul on jääkarud sunnitud jää taandudes põhja poole, kui nad peavad toituma teistest sisemaal asuvatest loomadest.



Jääkaru reprodutseerimine ja elutsüklid

Jääkarud kipuvad paljunema kevadel ajavahemikus aprillist maini, kusjuures tiinusperiood varieerub implantatsiooni hilinemise tõttu märkimisväärselt (olenevalt emase tervisest). Kuni 9 kuud hiljem sünnitab emane 1–4 poega lund või maasse kaevatud kaevus. Pojad kaaluvad vastsündinud, karvadeta ja ei näe, üle poole kilo. Emased sisenevad sügisesse sügisesse ja ilmuvad koos poegadega alles siis, kui karmid talvised olud on muutunud kevadeks. Kuigi Jääkaru karupojad hakkavad tahket toitu sööma umbes viiekuusena, võõrutatakse neid alles kahe kuni kolme vahel. On teada, et karupojad mängivad teiste poegadega tavaliselt võitlust, mis hõlmab maadlust ja tagaajamist, hammaste paljastamist ja isegi üksteise hammustamist, kuid kahju tekitamata. Need mängud on Jääkaru karupoegadele üliolulised, kui nad õpivad võitlema ja seetõttu ennast edukalt kaitsma, kui nad on ema lahkunud ja omaette elanud.

Jääkaru dieet ja saak

Jääkaru on suurim lihasööja imetaja maal ja peab regulaarselt jahti tagama, et ta oleks hästi toidetud ning säilitaks soojuse säilitamiseks isoleeriva rasvakihi. Rõngastatud hüljeste nahad ja räbu moodustavad suurema osa jääkarude dieedist, kuna need jätavad sageli järelejäänud liha, mis on oluliseks toiduallikaks teistele loomadele, näiteks arktilistele rebastele. Ehkki hülged on nende peamine toiduallikas, söövad jääkarud ka linde, marju, kalu ja põhjapõtru (eriti keerulisematel suvekuudel) koos aeg-ajalt morssidega. Suurte mereimetajate, sealhulgas hüljeste, morskade ja isegi vaalade korjused pakuvad jääkarudele regulaarset toiduallikat, millel on väidetavalt nii hea haistmismeel, et nad suudavad neid märkimisväärselt kaugelt nuusata. Jääkarud murravad teadaolevalt ka maa-aluseid hülgekogusid, et nende sees olevaid poegi jahtida.

Jääkaru kiskjad ja ohud

Tulenevalt asjaolust, et jääkaru on tohutu ja metsik kiskja, pole neid ümbritsevas keskkonnas loomi, kes neid rööviks. Neil on tavaliselt kõige rohkem probleeme teiste jääkarudega ja emased kaitsevad poegi ägedalt isaste eest, kes võivad neid proovida kahjustada. Inimesed on ülekaalukalt suurim oht ​​väheneva jääkaru populatsiooni arvule, kuna nad on neid ahnelt jahtinud alates nende saabumisest Põhja-Jäämerele 1600. aastatel kuni 1970. aastate keskpaigani, mil rahvusvahelised jahikeeldud kehtima hakkasid. Koos taanduvate jääväljadega, mis on jääkaru kliimamuutustest põhjustatud ellujäämise seisukohalt üliolulised, mõjutavad neid tugevalt ka nafta ja gaasi puurimine, suurenenud laevandusaktiivsus ja vett saastavate tööstuskemikaalide taseme tõus. Jääkaru taastootmise kiirus on suhteliselt aeglane, mis tähendab, et populatsioonid mitte ainult ei kahane kiiresti, vaid ei kasva ka piisavalt kiiresti, et end ülal pidada. Mõned eksperdid väidavad, et jääkaru võib loodusest järgmise 30 aasta jooksul välja surra.



Jääkaru huvitavaid fakte ja funktsioone

Enne kui karmid talvised olud on täielikult kätte jõudnud, kaevavad emased jääkarud endale lume sisse kaevu, kus nad nende vaenulike kuude jooksul talveunne jäävad (ja kus nad poegade ilmale toovad) ja ilmuvad alles kevadel. Need tihedused on teadaolevalt kuni nelikümmend kraadi soojemad kui väljastpoolt, kuid isased näivad eelistavat olla aastaringselt aktiivsed. Jääkarude naha all on kuni 4 tolli paksune mullikiht, mis aitab neid soojana hoida. Nad on tegelikult nii hästi isoleeritud, et jääkarud peavad suurema osa ajast liikuma aeglaselt, et nad ei kuumeneks üle. Jääkarud heidavad suvel karusnahku, see tähendab, et sügise alguses tunduvad nad kõige valgemad. Kevadeks paistab nende mantlid olevat kollakamat värvi, mis arvatavasti on osaliselt tingitud hülgekoorest leitud õlidest.

Jääkaru suhe inimestega

Enne 1600. aastaid, kui Euroopa, Venemaa ja Ameerika jahimehed Põhjapolaarjoone südamesse saabusid, teadsid neist pärismaalased tõesti midagi. Jääkarusid kütiti halastamatult kuni 1973. aastani, kui rahvusvaheline leping lõpetas sellise kontrollimatu jahinduse. Isegi tänapäeval on põliselanikel lubatud jääkaru traditsioonilistel eesmärkidel jahtida, kuid jääkarude suurim oht ​​on kiiresti sulav jääriiul. Arvatakse, et inimeste põhjustatud globaalne soojenemine vähendab seda tegelikult nii kiiresti, et mõned ütlevad, et nende Hudsoni lahe lõunapiiril pole aastaks 2080 üldse jääd. Jääkarud on inimeste suhtes agressiivsed, teatatud rünnakutega, sealhulgas kõige värskem ja kuulsam vahejuhtum Svalbardis, kui jääkaru ründas nende laagris mitmeid teismelisi ja nende ekspeditsioonijuhte.

Jääkaru kaitseseisund ja elu tänapäeval

Tänapäeval on jääkaru IUCNi punasesse nimekirja kantud kui liik, mis on oma looduskeskkonnas haavatav. Ehkki rahvusvahelised jahikeeldud on takistanud nii kõrget küttimist, osutuvad põhjapolaarjoone kaitsealased jõupingutused raskeks ühe asjaga, mida jääkaru tegelikult ellujäämiseks vajab, kadudes igal aastal rohkem. Suurenenud tööstuslik aktiivsus nende looduslikus keskkonnas põhjustab ka nende ülejäänud elupaikade kvaliteedi languse. Põhjapooluse lähedal on hulkuma jäänud hinnanguliselt 20 000–25 000 jääkaru, neist enamus leiti Põhja-Kanadast.

Kuva kõik 38 loomad, mis algavad tähega P

Kuidas öelda jääkaru ...
Bulgaaria keelValge Karu
Tšehhi keelJääkaru
Taani keelJääkaru
Saksa keelJääkaru
IngliseJääkaru
EsperantoTühi urso
Hispaania keelJääkaru
EestlaneJääkaru
Prantsuse keelValge Karu
Soome keelJääkaru
Heebrea keeljääkaru
HorvaadiJääkaru
Indoneesia keelJääkaru
Itaalia keelJääkaru
Hiina keelJääkaru
Malai keelJääkaru
HollandiJääkaru
IngliseJääkaru
Poola keeljääkaru
Portugali keelJääkaru
IngliseUrs polaarne
Rootsi keelJääkaru
Türgi keelKutupi jää
Jaapani keelHokkyo karu
Ungari keelJääkaru
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Jääkaru teave, saadaval siin: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Jääkaru faktid, saadaval siin: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Jääkaru ohud, saadaval siin: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Huvitavad Artiklid