Vutt

Vuttide teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Galliformes
Perekond
Phasianidae
Perekond
Coturnix
Teaduslik nimi
Coturnix Coturnix

Vuttide kaitse staatus:

Vähim mure

Vuttide asukoht:

Aafrika
Aasia
Kesk-Ameerika
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Okeaania
Lõuna-Ameerika

Vutifaktid

Peamine saak
Seemned, lilled, putukad
Eristav tunnus
Väike keha suurus ja erksavärvilised munad
Tiibade siruulatus
30 cm - 37 cm (12 - 14,6 tolli)
Elupaik
Metsamaa ja metsaalad
Kiskjad
Kassid, maod, kährikud
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Seemned
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
6
Loosung
Elab kogu maailmas metsa- ja metsaaladel!

Vuttide füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Sinine
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
15 mph
Eluaeg
3 - 5 aastat
Kaal
70g - 140g (2,4oz - 4,9oz)
Kõrgus
11–20 cm (4,5–7,8 tolli)

Tuntud oma ploomide ja eristuvate kõnede poolest.



Vutid on lihavad, lühikese kaelaga jahilinnud, kelle loodusliku elupaiga hulka kuuluvad suured alad Põhja-Ameerikas, Euroopas, Aasias ja Põhja-Aafrikas. Nad elavad vähemal määral ka Lõuna-Ameerikas ja Austraalias. Mõningaid liike on kodustatud ja kasvatatud põllumajandusettevõtetes liha ja munade pärast, samas kui teatud kohtade populatsioonid jahivad sageli looduslikke vutte. Need linnud veedavad suurema osa ajast maas, kuna nende kükitatav keha raskendab neil sageli pikkade vahemaade püsimist lennus. Linnumehed saavad hõlpsasti tuvastada mis tahes liigi peas olevate sulgede järgi, mis on väikeste sulgede kogum.



5 vutifakti

  • Vutid liiguvad alusharjas üllatavalt kiiresti ja võivad ehmatades joosta kuni 12 mph.
  • Lühikesi lende, mida need linnud ehmatades teevad, nimetatakse õhetuseks.
  • Täiskasvanud lindudele meeldib tolmuvanni minna, kaevudes kaks kuni kolm tolli sügavale lahtisesse pinnasesse ja vingerdades tiibadega ringi.
  • Kuigi vutid on suuruselt palju erinevad, kuuluvad vutid samasse jahilindude perekonda kui faasanid.
  • Vutid on hõlpsasti tuvastatavad nende häälitsuste järgi, mis sageli kõlavad nagu inimlikud sõnad nagu ‘Chicago’ või ‘Bob White’, mis annab nime USA kaguosas asuvatele vutiliikidele.

Vuttide teaduslik nimi

Harilikul vutil on teaduslik nimetusCoturnix coturnix, mis tähendab vutti või naissoost armastusterminit.Coturnix coturnixviitab Vana Maailma vuttidele, millel on viis alamliiki.

Uue Maailma vutid kuuluvad perekonda Callipepla ja neid nimetatakse mõnikord harjasvuttideks. Uue maailma vuttide üks levinumaid liike on California vutt (Callipepla californica), millel on viis alamliiki. Bobwhites, keda peetakse ka Uue Maailma vuttideks, kuuluvad perekonda Colinus koosColinus virginianus, Virginia Bobwhite, tavaliselt kutsutakse Põhja-Bobwhite, on kõige levinum.



Vuttide välimus ja käitumine

Need on väikesed linnud, kes on tavaliselt punaribast suuremad, kuid varestest väiksemad, kuigi selle liigi vahel on suur erinevus. Mõni neist on kuni neli tolli pikk ja võib ulatuda kuni 11 või 12 tolli kõrguseni. Neil on väikesed pead ja lühikesed, laiad tiivad koos pika ja ruudukujulise sabaga. Nii isastel kui emastel on sulgede tipp, mis ulatuvad ettepoole, isastel on pikem ja suurem ploom, mis on tumedad ja koosneb mitmest sulest. Sulgede värvus ja paigutus kõhualusele annavad välimuse. Mõnel liigil on ka rinna ülaosas täpiline. Paljudel vuttidel on seemnetele omased arved, see tähendab, et need on sakilised, lühikesed, jäigad ja veidi kõverdunud.

Jaapani vuttide isastel on kurgus kellanääre, mis eritab valget vahust vedelikku, mida kasutatakse sageli reproduktiivse võimekuse hindamiseks.

Neid linde võib olla teadupärast raske näha, kuna neile meeldib end alusharja sisse peita. Sageli kuulete nende eristuvaid kõnesid, selle asemel, et neid näha. Isased häälitsevad hommikul, õhtul ja mõnikord ka öösel. Enamasti on nad üksikud linnud, kes eelistavad veeta aega üksi või ainult ühe teise vutiga. Erandiks on paaritumisperiood, mil suured karjad, mida nimetatakse konvoideks, kogunevad umbes 100-liikmelistesse rühmadesse. Bobwhite kipub elama 11–12 linnuga meresoppides, et aidata üksteist kiskjate eest kaitsta. Mõned Vana Maailma vuttide liigid rändavad, kuid enamik Uue Maailma liike ei ela ja elavad samas üldises piirkonnas, kus nad on sündinud.

Nad veedavad suure osa ajast mulla kraapimisega, et toitu üles kaevata, ja eriti meeldib neile toitu põõsaste alla või lehestiku lähedale lagedale pinnasele toita. Ehmatades lendavad nad äkki kiiresti kiirusega kuni 40 miili tunnis. Teised liigid eelistavad ohtu ähvardades liikumatuks jääda. Mõnel liigil on röövloomade eest kaitsmiseks kondine kannusäär. Kõikjal, kus need linnud elavad, vajavad nad katet peitmiseks, puhkamiseks, pesitsemiseks, kiskjate eest põgenemiseks ja ilmastikukaitseks.

Mõnele metsikule liigile, näiteks Gambeli vutile, meeldib tiheda põõsa või puu otsas ööbida. Nad armastavad varju erinevat tüüpi taimestiku eest, kuna tihe taimestik pakub kiskjate eest varju. Emased ehitavad maale pesapaiku, vooderdades need okste, rohutüvede, lehtede ja sulgedega ning eelistades neid peita põõsaste, kivide või muude kaitsealade alla. Paljudele vuttidele meeldib tolmuvanne teha, et kahjurid oma sulgedest kõrvaldada ja end puhtana hoida.

Vangistuses on Jaapani vutt, mis on kõige populaarsem liha ja munade tõttu kasvatatav liik, territoriaalne, kaitstes sageli oma kodu sissetungijate eest. Nad kasutavad mõnikord nokitsemist või kannibalismi, kui neil on ülerahvastatud tingimused.

harilik vutt (Coturnix coturnix) sulgeda vutt

Vuttide elupaik

California vutid leiate kaprraalist, harilikust võsast, tammepuudega ülekaalus olevatest metsamaadest ning California ja Loode jalamimetsadest. Teiste lemmikute elupaikade hulka kuuluvad USA edelaosas ja Mehhikos poolkuivad ja võsavõõsad. Nad on inimeste suhtes sallivad ja võivad olla levinud linnaparkides, aedades ja põllumajanduspiirkondades.



Vutidieet

Need linnud on kõigesööjad loomad, kuid neil on enamasti peamiselt taimetoitlane toitumine. Tibud armastavad süüa putukad , kuid nende dieet läheb küpsemisel järk-järgult üle taimsele materjalile. Nende dieet koosneb seemnetest, lehtedest, nisust, odrast, lilledest ja puuviljadest koos aeg-ajalt rohutirtsude ja ussidega. Mõni liik, näiteks Gambeli vutt, suudab oma toitumist hõlpsasti kohandada aastaajale ja ka niisutusvajadustele. Kui see on saadaval, söövad need vutid kaktusi puuvilju ja marju.

Vutikiskjad ja ohud

Kuna vutid on väikesed, on neil palju erinevaid loomakiskjaid. Paljudele imetajatele meeldib neid süüa, sealhulgas kährikud , rebased , oravad , koioodid , bobcatsid , skunkid , koerad ja kassid . Kullid, öökullid, rotid ja nastikud küttib ka vutimune.

Inimesed peetakse ka röövloomadeks, kuid valdav hulk inimeste tarbitud vuti- ja vutimune tuleb kommertsfarmidest. Metsikuid vutte jälitavad aga sageli USA kaguosa jahimehed.

Vuttide paljunemine, imikud ja eluiga

Vangistuses on vutte lihtne kasvatada. Kuigi tavalised kodulinnuhaigused neid mõjutavad, on nad mõnevõrra resistentsed. Kõige populaarsem kodustatud tõug - jaapani vutt - valmib umbes kuus nädalat pärast koorumist. Nõuetekohase hoolduse korral saavad nad paljunema hakata 50–60 päeva vanuseks. Kanad suudavad esimesel aastal muneda keskmiselt 200 muna. Nende lindude eluiga on vangistuses kaks ja pool aastat. Ühe isase rühmitamine kolme emasega annab kõrge viljakuse. Munade koorumine võtab keskmiselt 23 päeva. Äsja koorunud vutitibud on väikesed ja neid tuleb kaitsta veeküngadesse uppumise eest, täites need alad veerisega või marmoriga, et vältida nende sattumist vette. Kui tibud saavad ühe nädala vanuseks, saab veeris eemaldada.

Mõned liigid, näiteks Gambeli vutid, on monogaamsed, kuid teised, nagu näiteks California vutt, moodustavad pesakonnad, mis sisaldavad mitut isast ja emast. Kevadisel paaritusperioodil väidavad isased oma territooriumi ja võistlevad emaste pärast, kes ehitavad pesasid, et pärast viljastamist muneda 12–16 muna. Tibude eest hoolitsevad nii isased kui ka emased.

Enamiku liikide tibud on eelsotsiaalsed, see tähendab, et nad on sündides hästi arenenud ja suudavad pesast lahkuda ja oma vanemaid järgida. Kahe nädala pärast saavad nad lennata ja on kolme kuni nelja nädala pärast mõistlikult iseseisvad. Metsikute vuttide keskmine eluiga on kaks kuni kolm aastat, kuid paljud võivad elada isegi viis või kuus aastat.

Mõne liigi, näiteks põhja-Bobwhite, ellujäämismäär on pärast esimest aastat vaid 20 protsenti. Lisaks koorub edukalt vaid 32–44 protsenti pesadest. Selle madala ellujäämismäära tõttu püüab Põhja-Bobwhite sageli igal hooajal tõsta kaks kuni kolm poega. Selle liigi koorumine algab aprilli lõpus ja jätkub juuli alguses.

Üldiselt sureb igal aastal umbes 70–80 protsenti metsvutipopulatsioonist. Aretuse kõrge tase korvab suremuse.

Vuttide populatsioon

Ligikaudu 130 vutiliiki on kogu maailmas, seega arvestatakse nende kaitsestaatust vähemalt muret poolt Rahvusvaheline Looduskaitse Liit . Nendest liikidest on umbes 70 kodustatud.

1990. aastatel peeti aga California vutti ohustatud liikide arv, sest nende arv oli langenud alla 100. Nende arv on taastunud ja neid ei peeta enam väljasuremisohus.

Elupaikade hävitamine ja kontrollimatu küttimine mõjutavad negatiivselt käputäie metsvutte. Kõige tähelepanuväärsem on Lõuna-Bobwhite, kes on kannatanud linnade laienemise ja oma lemmikelupaikade hävitamise tõttu.

Ehkki Gambeli vutt on populaarne jahilind, on selle liigi arvukus ulatuslik, mistõttu puuduvad olulised kaitse- ja jahipiirangud.

Vaata kõiki 4 loomad, mis algavad Q-ga

Huvitavad Artiklid