Kährikkoer

Kährikukoera teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Canidae
Perekond
Nyctereutes
Teaduslik nimi
Nyctereutes procyonoides

Kährikukoera kaitse staatus:

Vähim mure

Kährikukoera asukoht:

Aasia
Euraasia
Euroopa

Kährikukoera faktid

Peamine saak
Konnad, kalad, närilised
Eristav tunnus
Osavad esikäpad ja terav nina
Elupaik
Paksud metsad vee lähedal
Kiskjad
Rebased, hundid, metskassid
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
8
Elustiil
  • Pakend
Lemmik toit
Konnad
Tüüp
Imetaja
Loosung
Ainus talveunes olev koer!

Kährikkoera füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Kollane
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
3 - 8 aastat
Kaal
3kg - 10kg (6,6 naela - 22 naela)
Pikkus
50–65 cm (19,6–26 tolli)

'Kährikukoerad saavad puu otsa ronida, ujuda ja vee all sukelduda'



Kährikkoerad elavad Euroopas ja Aasias. Kuigi nad näevad välja sarnased kährikud , nad pole nendega seotud. Need loomad on kõigesööjad ja on aktiivsed öösel ja osa päevast. Nende eluiga on 6–11 aastat. Nad on sotsiaalsed loomad, kes elavad paarikaupa või väikeste rühmadena.



Uskumatud pesukaru faktid!

• Need loomad on rebasega tihedalt seotud
• Neil on pesakonnas keskmiselt 6 last
• Nad söövad linde, kalu, putukaid ja puuvilju
• Nende olendite nägemine on väga halb
• Nad jäävad talveunne äärmuslike lumetormide ajal



Kährikukoera teaduslik nimi

Nende loomade teaduslik nimi on Nyctereutes procyonoides. Kreekakeelsed sõnad Nyctereutes procyonoides tähendavad öist rändurit. Sõna jaguneb nii: nykt (öö), ereutes (rändaja). Jaapani kährikkoer, jaapani mäger, tanuki, mangut ja Neoguri on teised selle imetajaga seotud nimed. Neoguri on nende loomade Korea nimi.

Mangut ehk tanuki on väiksema kolju ja väiksemate hammastega alamliik kui Jaapani kährikkoer. Korea kährikkoer (teise nimega Neoguri) ja Ussuri kährikkoer on veel kaks alamliiki.

Kährikkoer kuulub Canidae perekonda ja kuulub Imetajate klassi.



Kährikkoera välimus

Nende loomade paks karv on pruunide, hallide, tanade ja mustade juuste segu. Selle õlgadel on must saba ja must triip. Kährikukoertel on kaks tumedat silma ja kõrva, mis sarnanevad rebase kõrvadega.

Jaapanis ja Hiinas on mõned mangutid ehk tanukid, millel on puhas valge karvkate. Öeldakse, et kui näete üleni valget tanukit, võite eeldada, et teie teele tuleb õnne. Kahjuks näeb neid tanuki harva.

Täiskasvanu pikkus on 20–27 tolli. Kui rivistaksite 13 golfiteed otsast lõpuni, oleksid need võrdsed 27-tollise kährikkoeraga. Täiskasvanud looma kaal jääb vahemikku 9 kuni 20 naela. Näiteks kaalub 20-naelane kährikkoer umbes sama palju kui kaks keskmise suurusega koera toakassid . Raskeim kährikkoer võib saada 22 naela.

Neil on halb nägemine, kuid suurepärane haistmismeel. See aitab neil saaki leida, eriti öösel jahipidamisel.

Kährikukoera armas lähiportree talvises metsas

Maskeeritud nägu

Nendel loomadel on kaelas mustade karvade kõrval mustad juuksed ja mõlema silma ümber mustad rõngad. See mustade juuste mask muudab selle looma kährikuks. Nüüd teate, kuidas see oma nime sai! Kuid see pole tegelikult seotud kährikuga. Tegelikult on tema lähim sugulane rebane .

Kährikukoera käitumine

See imetaja on sotsiaalne ja elab kahekesi või koos väikese perega. Kährikkoerte rühma nimetatakse karjaks. Nad üritavad vältida nähtavust, kuid muutuvad agressiivseks, kui tunnevad end ohustatuna.

Selle looma pruun karvkate võimaldab tal sulanduda oma keskkonda kaitseks kiskjate eest. Need imetajad saavad ohtudest pääsemiseks ka ujuda ja puu otsa ronida. Puude ronimise oskus on omadus, mida nad jagavad veel ühe Canidae perekonna loomaga, nimelt halliga rebane .

Kährikukoera elupaik

Kährikkoerad elavad Euroopas ja Aasias. Täpsemalt, nad elavad Hiinas, Jaapanis, Venemaal, Vietnamis, Põhja-Koreas, Lõuna-Koreas, Austrias, Prantsusmaal, Ungaris, Poolas, Rumeenias, Slovakkias, Saksamaal, Rootsis ja Soomes.

Need loomad elavad parasvöötmes. Nende elupaigaks on okaspuud ja laialehised metsad sama hästi kui rohumaad . On teada, et nad elavad ka linnakeskkonnas.

Need imetajad elavad urbades, mis asuvad paksu taimestikuga piirkondades, kus nad saavad peituda ja oma keskkonnaga sulanduda. Kui toitu nende elupaigas napib, rändavad need imetajad uue territooriumi leidmiseks, kus saaki on palju. Nad on kohanemisvõimelised ja suudavad toiduallika leidmiseks liikuda pikki vahemaid.

Nende loomade tegevus aeglustub talvel detsembrist veebruarini. Nad jäävad talveunne, kuid ainult tõsiste lumetormide ajal. Nad leiavad hüljatud uru, mille on loonud a mäger või mõni muu loom ja leppida külmade kuude jooksul. Need imetajad talveunestavad paarikaupa.

Kährikukoera dieet

Mida need loomad söövad? Need loomad on kõigesööjad. See sööb linnud , putukad , sisalikud , maod ja hiired . Menüüs on ka taimed, marjad ja pähklid. See imetaja oskab ujuda, nii et ta lööb konnad , krabid ja kala jõgedes ja ojades.

Mõned kährikkoerad elavad linnakeskkonnas, kus elusloodust on vähe. Niisiis on teada, et nad kaevavad läbi prügikaste ja söövad inimeste poolt ära visatud jääke. Mõnikord varastavad kährikkoerad lindude pesadest mune. Lühidalt, nad kohanevad söömisega, mis on nende keskkonnas, ja mõnikord nimetatakse neid ka puhastajateks.

Kährikukoera kiskjad ja ohud

Nendel loomadel on mõned kiskjad, sealhulgas ahmad , hundid , ilves , Kuldne kotkad ja kodustatud koerad . Kui loom ei pääse kiskja eest põgenema, on tal kaitsmiseks kasutada vaid hambaid ja küüniseid. Paljud tema kiskjad on tugevamad ja võivad sellest imetajast võitu saada.

Inimesed on veel üks oht neile loomadele. Kährikkoera karusnaha järele on nõudlus, seetõttu satuvad nad mõnikord salaküttide seatud lõksudesse. Lisaks on Jaapanis need loomad üks köögi vorme.

Kodu lähedal linnakeskkonnas elavaid kährikkoeri peetakse kahjuriteks, kuna nad võivad haigusi levitada lemmikloomadele ja isegi inimestele. Mõnikord mürgitatakse või lastakse neid maha, kui nad sellesse keskkonda satuvad. Neid saab tappa, proovides ületada ka tiheda liiklusega piirkondi.

Vaatamata kõigile nende kiskjatele ja ohtudele on nende loomade ametlik kaitsestaatus Vähim mure . Nende populatsioon on liigitatud stabiilseks.

Kährikkoera paljunemine, imikud ja eluiga

Nende loomade paaritusperiood algab veebruaris ja kestab aprillis. Naine vabastab lõhna, et anda märku, et ta on valmis paarituma. Kolm või neli isast võitlevad tema pärast, et näha, kumb neist on kõige tugevam. Kord emane ja isane paar on nad elukaaslased. See tähendab, et nad on monogaamsed.

Naise tiinusperiood jääb vahemikku 60–70 päeva. Kährikukoera imikud, tuntud ka kui kutsikad , on sündinud aprillis või mais. Emasel emal on pesakonnas tavaliselt kuus poega, kuid pesakondi on olnud koguni 15 või 16 poega. Nii isased kui naised aitavad poegade eest hoolitseda.

Need pojad on sündinud pimedana, õhukese jämeda karvaga. Nende kaal on kaks kuni kuus untsi. Kuue untsi kährikkoera poeg kaalub sama palju kui lemmiklooma hamster. Kümne päeva pärast avanevad poegade silmad. Neid imetatakse elu esimesed 40–60 päeva, kuid nad hakkavad kolme nädala vanusena sööma mõnda tahket toitu.

Kutsikad jäävad vanemate juurde nelja ja poole kuu vanuseks. Pärast seda lähevad nad välja ja elavad iseseisvalt. Täiskasvanuikka jõuavad nad 10 kuu vanuselt. Nende imetajate eluiga on 6–11 aastat. Vanim Jaapani mäger ehk kährikkoer suri 16-aastaselt. Selle nimi oli Tanu ja ta elas Jaapanis koos ühe perega.

Nende imetajate vananedes võivad nad nii parasiite ja kirpe hankida kui ka arendada. Mõnel juhul on teada, et nad kannavad marutaudi.

Kährikukoerte populatsioon

Nende loomade kaitsestaatus on kõige vähem murettekitav. Ehkki nende täpne populatsioon pole paljudes piirkondades teada, on teadlaste hinnangul Soomes umbes 120 000 täiskasvanud kährikkoera.

Selle imetaja populatsioon liigitatakse stabiilseks enamasti seetõttu, et see on kohanemisvõimeline olend, kes võib leida toitu ja peavarju erinevates keskkondades.

Kährikkoer loomaaias

• Lisateavet pesukaru koerte aka tanuki kohta leiate aadressilt Loomaaed Atlanta

Vaata kõiki 21 loomad, mis algavad tähega R

Huvitavad Artiklid