Punane hunt

Punase Hundi teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Canidae
Perekond
Canis
Teaduslik nimi
Canis Lupus Rufus

Punase Hundi kaitse staatus:

Kriitiliselt ohustatud

Punase Hundi asukoht:

Põhja-Ameerika

Punase hundi faktid

Peamine saak
Hirved, närilised, kährikud
Eristav tunnus
Punakas karv ja õhukesed valged jalad
Elupaik
Ranniku preeria ja rabamaa
Kiskjad
Hundid, koioodid, inimesed
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
5
Elustiil
  • Pakend
Lemmik toit
Hirved
Tüüp
Imetaja
Loosung
Ainult 100 looduses!

Punahundi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Net
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
46 mph
Eluaeg
10 - 12 aastat
Kaal
18kg - 41kg (40-90 naela)
Pikkus
95cm - 120cm (37 - 47 tolli)

Punane hunt on keskmise suurusega hundiliik, mida leitakse Põhja-Ameerika idaosa lõunaosade rannikualadel. 1970. aastateks arvati, et puhas punane hunt on looduses välja surnud, kuid Põhja-Carolinas on sellest ajast peale taas asustatud populatsioon, mis väidetavalt on praeguseks kuni 100 punase hundi isendit.



Punane hunt uitas mööda Ameerika Ühendriikide kaguosa Texasest Floridani New Yorgini. Punase hundi ajalooline elupaik hõlmas metsa-, soo- ja rannikuäärseid preeriaid, kus ta oleks olnud üks peamisi kiskjaid. Tänapäeval on maailma punahuntide populatsioon siiski piiratud Põhja-Carolina kaitsealaga.



Punane hunt on tavaliselt väiksema suurusega kui hall hunt, keda leidub Põhja-Ameerika põhjapoolsemates osades. Punaseid hunte nimetatakse nende kaneelivärvi karusnaha tõttu, mis on pruunikaspunane ja seljal tumedad laigud. Punastel huntidel on ka nina lai ja pea suuruse järgi suured välimusega kõrvad.

Sarnasel viisil teiste koerte ja tõepoolest teiste hundiliikidega on punane hunt väga seltskondlik loom, kes elab koos mitme teise punase hundi isendiga. Punase hundi pakis on tavaliselt domineeriv isane ja emane ning nende järglased ja need sisaldavad 2–10 liiget. Punane hunt on ka üliterritoriaalne loom, kusjuures punane hundikari valvab oma ulatust selle piirkonna teiste punaste hundikollete sissetungi eest.



Ehkki teadaolevalt jahivad punahundid koos rühmana suurema looma, näiteks hirve, püüdmiseks, söövad punahundid peamiselt väiksemaid maal elavaid loomi, näiteks küülikuid ja närilisi. Punased hundid söövad ka linde, kährikuid ja muid väikeloomi. Suurema looma küttimisel üritab punane hundikari oma saaki segadusse ajada ja nurka panna.

Nende ajaloolises levimuses peeti punahunti üheks kõige domineerivamaks röövloomaks nende keskkonnas, keda ohustavad ainult suuremad kihvad nagu hallhundid või aeg-ajalt koiott. Inimkütid hävitasid punase hundi populatsiooni suures osas nende looduslikust levialast ja arvati, et populatsioon suri lõpuks välja peamiselt elupaikade kadumise tõttu.

Punased hundid on tavaliselt võimelised paljunema 2-aastaseks saades ja hakkavad paarituma veebruari ja märtsi soojematel kevadkuudel. Emane punahunt sünnitab pärast umbes 60 päeva kestnud tiinusperioodi kuni 10 poega. Pojad sünnivad pimedana ja ülejäänud kari põetab neid seni, kuni nad saavad ise jahti pidada ja jäävad kas vanemate juurde või lahkuvad omaenda paki loomiseks.



Tänapäeval pole punane hunt looduses enam välja surnud pärast nende taaskehtestamist Põhja-Carolinasse 1987. aastal ja seal arvatakse praegu olevat veidi üle 100 punase hundi isendi. Sellest hoolimata peetakse punast hunti endiselt kriitiliselt ohustatud loomaks ja seda peetakse maailmas 10. kõige ohustatumaks loomaliigiks.

Vaata kõiki 21 loomad, mis algavad tähega R

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid