Põhjapõder

Põhjapõtrade teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Cervidae
Perekond
Rangifer
Teaduslik nimi
Rangifer Tarandus

Põhjapõtrade kaitse staatus:

Vähim mure

Põhjapõtrade asukoht:

Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Ookean

Põhjapõtrade faktid

Peamine saak
Muru, ürdid, marjad
Elupaik
Metsad Arktika tundra lähedal
Kiskjad
Inimene, karud, hundid
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Tuntud ka kui Caribou

Põhjapõdra füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Valge
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
50 miili tunnis
Eluaeg
12-15 aastat
Kaal
60–320 kg (132–705 naela)

'Rändab jalgsi aastas rohkem maaruumi kui ükski teine ​​Maa peal hulkuv olend.'

Põhjapõder on muutunud mõneti kapriisseks olendiks. Jutud jõuluvana saani vedamiseks lennuvõimest ja muud sellised lood on muutnud need lõbusaks fookuseks nii noortele kui vanadele inimestele. Kuid selle maailma suurematest loomadest, mida leidub kogu maailmas külmemas kliimas, on palju õppida.

Põhjapõdrad on kariibu taga suuruselt teisel kohal hirveliigid. Need loomad hõlmavad kogu aasta jooksul rändamise ajal teadaolevalt 3100 ruut miili maad. Karjades reisides võib põhjapõder olla oma rühma teiste liikmete suhtes väga kaitsev. Enamasti on põhjapõder õrn ja lõdvestunud olend.



3 korda hämmastavaid põhjapõtrade fakte

  • Põhjapõdradel on võimalus kasutada oma nina sissehingatava õhu soojendamiseks, enne kui see tungib nende kopsudesse.
  • Kaljukotkad on sündides üks suuremaid põhjapõdravasikate kiskjaid.
  • Teadlased on põhjapõtru uurinud rohkem kui kaks sajandit.

Põhjapõdra teaduslik nimi

Rangifer Tarandus on põhjapõtrade teaduslik nimi. Rangifer on algselt tuntud kui väike tähtkuju, mis leiti Cassiopeia ja Camelopardalise tähtkujude vahel. Ladina keeles tähendavad nii Rangifer kui ka Tarandus põhjapõtru, kusjuures Rangifer on üldnimi ja Tarandus on konkreetne nimi.



Põhjapõdra füüsilised omadused

Kui on olemas erinevaid põhjapõtrade tüüpe, mille suurus võib liigiti erineda, siis harilik põhjapõder seisab õlgadel keskmiselt 4 jalga. Need loomad võivad kasvada kuue jala pikkuseks. See on sama pikk kui kahe üheinimesevoodi.

Põhjapõdra kaal võib olla tüübiti väga erinev. Keskmine emane põhjapõder kaalub umbes 240 naela, mis on kaks korda raskem kui keskmine kaheksajalg. Isase keskmine kaal on 365 naela, veidi vähem kui pool a kaalust Grisli karu . Siiski on registreeritud, et mõni põhjapõder võib ulatuda 700 naelani. See on keskmise auto kaalust viiendik.

Nende kaitsmiseks Arktika külmades oludes, kus nad elavad, on põhjapõtradel paks karv, mis katab kogu keha. See karusnahk koosneb õõnsatest karvadest, mis võimaldavad põhjapõtrade soojas hoidmiseks õhku kinni hoida ja kuumutada. See soojustatud õõnes karv annab loomale ka vajadusel hõljumiseks suurema ujuvuse. See funktsioon muudab jõgede ületamise rände ajal palju lihtsamaks. Põhjapõdra karusnahk võib olla üks paljudest pruunidest toonidest helebeež. Valgeid laike leidub rinnal, kõhul, kaelal ja kabja kohal.

Põhjapõdra kabjad on kasulikud tööriistad, mis on olulised nende ellujäämiseks. Kabjad on suured. Talvel on kabjad kõvad, võimaldades põhjapõtradel haardumiseks lume ja jää sisse lõigata. Soojemal aastaajal muutuvad põhjapõdra kabjad pehmemaks ning võimaldavad hõlpsamat ujumist ja mudas haaramist. Kui kõõlused hõõruvad kabjaluust, tekib eristatav heli.

Nii isastel kui emastel põhjapõtradel kasvavad sarved. Meeste põhjapõdrasarved on aga tavaliselt kaks korda suuremad. Isase sarvi ümbritsev samet kipub augusti lõpus maha kukkuma. Nad heidavad sarved pärast sügisröövi, mis toimub oktoobri või novembri lõpus. Emasloomad ei kipu sarvi alles kevadeni.

Põhjapõder (Rangifer Tarandus)

Põhjapõdra käitumine

Põhjapõder võib joosta kuni 50 miili tunnis! Lisaks sellele, et põhjapõdrad on kiired sprinterid, on nad ka rändemeistrid. Loomad läbivad teadaolevalt ühe aastaga rohkem kui 3100 miili - sama kaua kui eneseületuse võistlus, mis on maailma pikim sertifitseeritud jalajälg.

Põhjapõdrad reisivad suvekuudel suurte pakkidena, mis võivad igal ajal sisaldada kümneid tuhandeid loomi. Neid rühmi tuntakse karjana. Teadlased usuvad, et see annab leevendust sääskedele, marmorkärbestele ja ninasõõrikutele, kes võivad põhjapõtradele häirivaks muutuda. Kui ilm hakkab jahenema, hakkab kari hõrenema. Selle aja jooksul võivad karjad kahaneda nii vähe kui korraga vaid kümme liiget. Sageli juhtub see sügisel toimuval rutohooajal. See on ka aeg, mil tõuaretus toimub kõige sagedamini karjas.



Põhjapõdra elupaik

Leiad põhjapõdra, kes elab polaarses ja arktilises kliimas. Enamik põhjapõtru on põhjapoolkeral. Karju on märgatud Euroopas, Aasias ja Põhja-Ameerikas. Loomad eelistavad metsi, kuna need ruumid on täidetud loomade ellujäämiseks vajalike toiduvarudega. Puude, nagu männid, kuused ja muud okaspuud, kate annab põhjapõtradele voodikohti. Need puud pakuvad mõningast kaitset ilmastikuelementide eest ja kiskjate hõlpsalt märkamise eest.

Põhjapõtrade alamliikide asukoht kogu maailmas

Teadaolevalt on Maal hulkumas põhjapõtradel kuus peamist alamliiki. Nende hulka kuuluvad järgmised:

  • Svalbardi põhjapõder- Leitud Norra Svalbardi saarestikust, see on registreeritud põhjapõtrade väikseim alamliik.
  • Soome metsa põhjapõder- See põhjapõtrade alamliik on haruldane ja liigitatakse ohustatud tõuks. Soome metsapõdrad on levinud Venemaa Karjalas ja provintsides, sealhulgas Põhja-Karjalas, Kainuus ja Savoonias Lõuna-Soomes.
  • Boreaalne metsamaa karibou- Enam tuntud kui Woodland caribou, elavad Boreal Woodland caribou Kanada ja Põhja-Ameerika metsades.
  • Viljatu maa kariibu- See põhjapõdra alamliik hõlmab ka Porcupine caribou. Neid loomi leidub kogu Kanada territooriumil, sealhulgas Nanavutis ja Loodealadel. Ka Gröönimaal Kitaa linnas on salvestatud viljatu maapealse karibu rändlust.
  • Euraasia Tundra põhjapõder- Seda põhjapõtrade alamliiki võib kasutada ka Skandinaavia läänepoolse poolsaare atmosfääri nautides. Enamik neist karjadest asuvad Norras.
  • Peary caribou- Põhja-Ameerika karibuust kõige väiksem, need põhjapõtrade sugulased elavad nii Põhja-Arktika saarel Nanavutis kui ka Kanada loodealadel.

Põhjapõtrade dieet

Taimtoidulisteks klassifitseeritud põhjapõdrad elavad taimede ja taimestiku dieedil. Põhjapõdra lemmiktoitude hulka kuuluvad paju- ja kaselehed, seened, sarikad, puuvillane rohi ja maismaataim. Loomad naudivad puuvilju ja marju, kui need on saadaval. Ehkki need toidud on maiusena okei, pole nende rohke söömine põhjapõtradele tervislik.

Külmemal ajal, kui taimed ja taimestik on piiratud, kasutavad põhjapõdrad lume alt samblike leidmiseks oma teravat lõhna. Kasutades lume- ja jääkatte läbimurdmiseks oma kõvad kabjad, pääsevad loomad sellele toidule ligi. Lehmad kasutavad nendes olukordades oma sarvi, et aidata samblikule juurde pääseda. Põhjapõder tarbib keskmiselt iga päev 9–18 naela.

Kuigi see pole nende esimene valik toidus, on teada, et põhjapõdrad söövad hädas väikseid närilisi. See annab neile võimaluse säilitada oma toitumisvajadused ja täita toiduvalgu vajadus valgu ja raua järele.



Põhjapõtrade kiskjad ja ohud

Looduses elades seisavad põhjapõdrad silmitsi erinevat tüüpi kiskjate ohuga. Põhjapõtrade saagiks on kõige sagedamini hundid, konnakotkad ja karud. Tapmisel tarbivad põhjapõdra liha aga teised lihasööjad loomad.

Inimesed on põhjapõtrade üks suurimaid kiskjaid. Nad jahivad loomi liha, nahkade ja karusnaha pärast. Karusnahka kasutatakse sooja riietuse loomiseks äärmuslike külmade ilmastikutingimuste korral. Nahad on pargitud. Nii tekib veekindel nahamaterjal, mis sobib ideaalselt kingade, telkide ja rõivaste valmistamiseks.

Kui kodustatud põhjapõdrad ei muretse sageli kiskjate pärast, kuna need ohustavad nende elatist, on neil ka muud tüüpi ohte. Enamik vangistuses hoitavaid põhjapõtru ei ole oma elustiili säilitamiseks varustatud sobiva keskkonnaga. See võib põhjustada loomade surma depressiooni, haiguste ja isegi nälja tõttu, kui õiget tüüpi toitu ei pakuta.

Põhjapõtrade paljunemine ja elutsüklid

Põhjapõtrade pesitsusaeg toimub oktoobri algusest novembri lõpuni. Seda tuntakse kukkumisrööpana. Isane valib pesitsusajal karemist 5-15 emast, et luua haarem. Selle iga-aastase ürituse ettevalmistamiseks hõõrub isas sarvetelt samet. Nende keha hakkab suurenema kaela turse ja kaela alla moodustuva karvkatte tõttu.

Põhjapõtrade raseduse tiinusperiood kokku on 228–234 päeva. Imikute sünniks valmistumiseks jätavad lehmad oma karja ja rändavad kevadel ühisele poegimisplatsile. Emadel on tavaline, et poegib korraga ühe vasika. Harvadel juhtudel on kaksikud sündinud emale. See on ainus pesakond, mis naissoost põhjapõdrale aastaks jääb.

Vasikad imevad elu esimesel nädalal. Tahke toit lisatakse nende dieedile pärast seda perioodi. Kahenädalaseks saades kahekordistavad beebid oma sünnikaalu kõige sagedamini. Lapse võõrutamine algab umbes kuue kuu vanuselt. Imikud jäävad aga esimest aastat ema juurde. Looduses elavate põhjapõtrade keskmine eeldatav eluiga on 15 aastat. See ajavahemik on kodustatud loomade jaoks veelgi väiksem, kuna neil puudub sama stimulatsioon kui loomulikes elupaikades.

Põhjapõtrade populatsioon

Teatatud on 2,1 miljonit põhjapõtrade ja karibude karja, kes elavad maailma erinevates piirkondades. See on vähem kui pool 1996. aastal teatatud elanikkonnast. Sel ajal uurisid teadlased Maal ringi uitamas 4,7 miljonit karja.

Rahvaarvu vähenemisel on palju põhjuseid. Esiteks väheneb pideva inimarenguga keskkond, kus põhjapõdrad peavarju ja toitu vajavad. Hundi- ja karupopulatsiooni suurenemine tekitab loomadele ka suuremat ohtu. Lõpuks on inimeste karusnahkide jaht jätkuvalt ohuks neile loomadele.

Kuva kõik 21 loomad, mis algavad tähega R

Huvitavad Artiklid