Tukaan

Tukaani teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Piciformes
Perekond
Ramphastidae
Perekond
Ramphastos
Teaduslik nimi
Ramphastos Toco

Tukaani kaitse staatus:

Vähim mure

Tukaani asukoht:

Kesk-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Tukaani faktid

Peamine saak
Puu, munad, putukad
Eristav tunnus
Väike keha ja tohutu värvikas nokk
Tiibade siruulatus
50 cm - 119 cm (20 - 47 tolli)
Elupaik
Madalmaa vihmametsa ja troopiliste metsade piirid
Kiskjad
Inimene, nirk, suurlinnud
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
3
Loosung
Seal on rohkem kui 40 erinevat liiki!

Tukaani füüsikalised omadused

Värv
  • Kollane
  • Must
  • Valge
  • Oranž
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
39 mph
Eluaeg
12 - 20 aastat
Kaal
130g - 680g (4.6oz - 24oz)
Kõrgus
29cm - 63cm (11,5 tolli - 29 tolli)

Tukaan on keskmise suurusega lind, kes on pärit Kesk- ja Lõuna-Ameerika ning Kariibi mere vihmametsadest. Lõuna-Ameerika džunglites elab tänapäeval enam kui 40 erinevat toaaniliiki.



Tukaan on kõige paremini tuntud suure värvika nokaga poolest, mis on hoolimata suurest suurusest üllatavalt kerge tänu sellele, et see on valmistatud ainest, mida nimetatakse keratiiniks (sama aine, millest koosnevad paljude loomade, sealhulgas inimeste) küüned ja juuksed. Tukaani noka mõõt on umbes pool tukaani keha pikkusest ja seda kasutatakse paaritumiseks, toitmiseks ja kaitsmiseks. Toukani arve pole aga eriti tugev ja seetõttu kasutatakse seda pigem kiskjate hirmutamiseks kui nende tõrjumiseks.



Tukaanil on ainult väikesed tiivad, kuna ta elab metsades ja seetõttu pole tal vaja suuri vahemaid läbida. Tukaani tiibade siruulatus on umbes sama pikk kui tukaani keha. Kuigi tukaan on lennuvõimeline, ei ole toukan lendamisel eriti osav ega saa õhus olla kuigi kaua. Selle asemel, et kasutada tiibu liikumiseks, hüppab tukaan puuokste vahel kõverate varvaste ja teravate küünistega, et saada hea haardumine kitsast pinnast, millest kinni hoiab.

Tukaanid on kõigesööjad linnud ja toituvad taimede ja loomade segust. Tukaanid söövad puuvilju, marju, pähkleid ja seemneid koos munade, putukate ning väikeste imetajate ja roomajatega. Tukaani peamine toiduallikas on puuvili, mis kasvab puudel, kus tukaan elab.



Tukaanidel on Lõuna-Ameerika džunglis mitmeid kiskjaid, sealhulgas inimesed, suured röövlinnud ja metsikud kassid. Nirk, madu ja rott röövib pigem tukaani mune kui toaani ise (paljusid väikseid loomi hirmutab toaani suur arve tavaliselt).

Ehkki toukanid on söötmisel tavaliselt üksikud, elavad tukaanid sageli väikestes rühmades, kus on umbes 6 või 7 lindu. Tukaani erksad värvid annavad toaani kamuflaaži värvilises vihmametsa varikatuses. Kuid oma erksate värvide tõttu püütakse tukaneid sageli müüa lemmikloomadena, kusjuures eksootiliste lemmikloomade kaubanduses on tukanid populaarne loom.

Tukaanid ehitavad oma pesa puudesse ja munevad umbes 3 muna. Tukaanitibude koorumisel aitavad nii isane kui emane tukaan neid toita ja kaitsta kiskjate eest. Tukaanitibud on sündinud väikeste nokadega, mis ei saavuta oma täissuurust vähemalt paar kuud.



Vaata kõiki 22 loomad, mis algavad tähega T

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid