Väike lehm

Vaquita teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Phocoenidae
Perekond
Phocoena
Teaduslik nimi
Phocoena sinus

Vaquita kaitse staatus:

Kriitiliselt ohustatud

Vaquita Asukoht:

Põhja-Ameerika
Ookean

Vaquita lõbus fakt:

Väikseim vaal vaal ookeanis

Vaquita faktid

Saak
Kalad, koorikloomad, kalmaarid
Peamine saak
Haid
Grupikäitumine
  • Kool
Naljakas fakt
Väikseim vaal vaal ookeanis
Hinnanguline populatsiooni suurus
10
Suurim oht
Kaaspüük
Kõige eristavam omadus
Noka puudub, silmade ümber on tumedad rõngad
Muud nimed)
Väike lehm
Rasedusaeg
11 kuud
Vee tüüp
  • Sool
Elupaik
Ookean
Kiskjad
Haid
Dieet
Kõigesööja
Tüüp
Vaalitsalised
Üldnimi
Väike lehm

Vaquita füüsikalised omadused

Värv
  • Hall
Nahatüüp
Nahk
Eluaeg
240
Kaal
90 naela
Pikkus
4-5 jalga

Vaquita kokkuvõte

Vaquita omab oma vaalaliste seas mitmeid rekordeid, sealhulgas kõigi teadaolevate mereimetajate seas väikseimaid ja haruldasemaid. Seda pringel liigi avastasid ja kataloogisid alles hiljuti teadlased, kellel polnud uuritavat eluproovi alles 1980. aastatel. Neid leidub ainult väikesel alal California lahe põhjaotsas piirkonnas, mida tuntakse Cortezi merena. Kuigi teave nende loomade bioloogia ja käitumise kohta on väga piiratud, on looduskaitsjad kindlad, et nad on täieliku väljasuremise äärel.



3 Vaquita fakti

  • Haruldased kirjed:Vaquita omab mitmeid rekordeid, sealhulgas haruldasemaid ja kõige väiksema levilaga mereimetajaid.
  • Lauvärv:Silmaümbruse tume värv on looma tunnusjoon ja seda kasutatakse nende kiireks tuvastamiseks looduses.
  • Tagatiskahjud:Liigi eelseisev väljasuremine on peaaegu täielikult tingitud teiste loomade püüdmiseks mõeldud kalavõrkude juhuslikust surmast.

Vaquita klassifikatsioon ja teaduslik nimi

Vaquita on hispaaniakeelne sõna, mis tähendab 'väikest lehma', mis tuleneb tema üliväikesest kasvust teiste pringliliikide suhtes. Vaalalisena on väike lehm tihedalt seotud teiste mereimetajatega delfiinid ja vaalad . See liik on klassifitseeritud Phocoena sinusesse, mis sõna otseses mõttes tähendab 'pringlit California lahest'. See laht on looma ainus teadaolev looduslik elupaik. Nad kuuluvad Imetajate klassi Phocoenidae perekonda.



Vaquita välimus

Maailma väikseima vaalaliste liikidena nimetatakse väikest lehma tabavalt. Täiskasvanud inimesed kasvavad umbes 4–5 jalga pikkuseks, kaal on 60–120 naela. Neil on oma suuruse suhtes selgelt suur ja nurgeline seljauim. Täiskasvanud naised on isastest veidi pikemad, kuid seljauimed on vähem silmatorkavad. Nagu delfiinid ja muud mereimetajad, peavad nad hingamiseks perioodiliselt pinda tõusma.

Nende suhteliselt väikestel kehadel on ümar kuju, millel pole märgatavat nokka, mis annab neile selgelt erineva ilme kui nende delfiinist nõod. Vaquita keha on enamasti hall, selle ülaosas on tumedam nahk ja kõht on heledam. Neil on silmaümbruse ja suu ümbruses ka iseloomulik tume värv.



Paar vaquita ujumist

Vaquita levik, populatsioon ja elupaik

Vaquital on nii maailma haruldasemate kui ka kõige väiksema geograafilise ulatusega mereimetajate kahtlased rekordid. Neid on leitud ainult Cortezi mere suhteliselt kaitstud vetest, mis on soolase veekoguga California lahe põhjaotsast. Lahe pakub korralikku peavarju Vaikse ookeani tugevamate ookeanivoolude eest, samuti tormide ja suuremate kiskjate turbulentsi eest.

Nad kalduvad kinni madalatest vetest ja ujuvad tavaliselt 500 jala kaugusel pinnast. See on üks põhjustest, miks nad on nakkavõrkude ja muude kohalike kutseliste kalapüügipraktikate suhtes eriti haavatavad. Paljud vaquitad on viimase paarikümne aasta jooksul kaotsi läinud, kuna nad on kogemata sattunud ebaseaduslike võrkudesse, mis on loodud ohustatud totoaba püüdmiseks trummikala , krevetid ja muud veeliigid. Nendel väikestel mereimetajatel on kalavõrkude kaaspüügi kõrval mitmeid ohte, sealhulgas kokkupuude reostusega ja kohaliku toiduvarustuse häired.

Looduskaitsjate ja teadlaste hinnangul on looduses alles vaid umbes 10 vaquita isendit, mis on ajendanud neid liigitama kriitiliselt ohustatud . Viimased jõupingutused liigi liikmete ümberpaigutamiseks ja säilitamiseks ei osutunud edukaks, hoolimata üldsuse märkimisväärsest teadlikkusest, rahastamisest ja rahvusvahelisest osalusest. Eksperdid usuvad, et loom võib täieliku väljasuremise ees olla juba 2021. aastal.



Vaquita kiskjad ja saakloomad

Kiskjad: mida Vaquita sööb

Väga piiratud vaatluse tõttu on teadlastel olnud raske välja selgitada vaquita osalemise üksikasju kohalikus toiduahelas. Kalurite teated näitavad, et mõned hailiigid on looma saagiks, kuid arvatakse, et see ei ole peamine tegur, mis aitab kaasa nende eelseisvale väljasuremisele. Mõlemad suured valged haid ja vaalhaid siseneda California lahele. Nad ei ole ühegi tänapäevase harrastus- või kutselise kalapüügi tuntud sihtmärk.

Saak: väikese lehma dieet

Vaquitas on üldkiskjad nagu delfiinid ja muud vaalalised. Nende sihtrühm on mitmesugused kohalikud kalad, nende toidus on suureks osaks krookerid ja muud põhjakalaliigid. Nad võivad ka tarbida kalmaarid ja koorikloomad, kui nad neid leiavad.

Vaquita paljundamine ja eluiga

Vaquitas paljuneb suhteliselt aeglaselt, mis ainult süvendas hiljutist rahvastikukriisi. Piiratud tähelepanekud loomade käitumise kohta näitavad, et isased võistlevad suuremate emaste tähelepanu nimel. Arvatakse, et potentsiaalsed emad sünnitavad igal teisel aastal ühe vasika pärast 10–11-kuulist tiinust. Vasikate sünd on tavaliselt umbes 2,5 jalga pikk ja umbes 15 naela. Arvatakse, et nende mereimetajate eluiga võib ulatuda üle 20 aasta ja täiskasvanud emased saavad suguküpseks 3–6-aastaselt.

Vaquita kalapüügi ja toiduvalmistamise alal

Vaquita ise ei ole olnud kaubandusliku kalapüügi eesmärk ei hiljuti ega ajalooliselt. Kuid nad on eriti vastuvõtlikud nakkevõrkudele, mida kasutatakse kohalike totoaba kalade küttimiseks. Mehhiko valitsus ohustab ja kaitseb neid kalu ka kriitiliselt, kuid ebaseaduslikke kalapüügitoiminguid soodustab nõudlus looma õhupõie järele Aasia turgudel.

Vaquita rahvastik

Lahes jäänud vaquita isendite täpset arvu on praktiliselt võimatu kindlaks teha, kuid teadlastel on nende arvu jälgimiseks ja hindamiseks mitu võimalust. Üldarv on viimastel aastakümnetel järsult langenud. Teadlaste hinnangul oli 2008. aastal umbes 200 inimest, kuid see arv langes 2016. aastal vähem kui 30-le ja arvati, et see on 2020. aasta paiku umbes 10 inimest.

Vaata kõiki 5 loomad, mis algavad tähega V

Huvitavad Artiklid