Raisakotkas

Raisakotka teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Cathartiformes
Perekond
Cathartidae
Perekond
Cathartes
Teaduslik nimi
Cathartes aura

Raisakotka kaitse staatus:

Ohustatud

Raisakotkas Asukoht:

Aafrika
Aasia
Kesk-Ameerika
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Vulture faktid

Peamine saak
Rotid, väikeste ja suurte loomakorjused
Eristav tunnus
Suured tiivad ja terav, kumer nokk
Tiibade siruulatus
130 cm - 183 cm (51 tolli - 72 tolli)
Elupaik
Kõrbed, savann ja rohumaad vee lähedal
Kiskjad
Kullid, maod, metsikud kassid
Dieet
Kiskja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Rotid
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
2
Loosung
Kogu maailmas on 30 erinevat liiki!

Raisakotka füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Valge
  • Niisiis
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
30 miili tunnis
Eluaeg
20 - 30 aastat
Kaal
0,85 kg - 2,2 kg (1,9 naela - 5 naela)
Kõrgus
64 cm - 81 cm (25 tolli - 32 tolli)

'Raisakotkas on üks maailma levinumaid koristajaid'



Inimesed peavad hirmuäratava välimusega raisakotku sageli häirivaks või surma esilekutsumiseks. Kuid need on tegelikult loodusliku ökosüsteemi lahutamatu osa. Toitudes oportunistlikult kõigest, mis jääb teiste loomade tapmistest, puhastavad need püüdurid keskkonnast surnud loomsed ained, mis võivad sisaldada kahjulikke mikroobe ja haigusi. Inimtegevuse tõttu on paljud liigid kogu maailmas järsult languses, mis võib soodustada haiguste levikut.



Uskumatud raisakotka faktid!

  • Raisakotkas on mänginud võtmerolli kogu inimkultuuris. Ajalooliselt on nad olnud lahinguväljal tavaline vaatepilt, toitudes tapetud sõduritest või tsiviilisikutest. Mõnes Aafrika traditsioonis on olendil mingi üleloomulik võime surnud või surevat saaki tuvastada.
  • Mõned raisakotkad oksendavad röövloomadest pääsemiseks söögi. Pole päris selge, miks nad seda teevad. Oksus võib aidata enne õhkutõusmist linnu kaalu kergendada. Teine hüpotees on see, et see häirib kiskjat hetkega, mis võimaldab linnul kiiresti põgeneda.
  • Raisakotkad vahelduvad suhtelise rohkuse hetkedega - söövad endale toitu nii palju, kui jõuavad süüa - ning pika puhkeaja ja uneperioodi ajal, kui nad sööki seedivad.

Raisakotka teaduslik nimi

Vaatamata levinud väärarusaamale ei kirjelda sõna „raisakotkas“ teaduslik klassifikatsioon ühest rühmast. Selle asemel on see mitteametlik nimi paljudele sarnaste omadustega raipet söövatele lindudele. Praegu on taksonoomide poolt klassifitseeritud üle 20 raisakotkaliigi. Nad jagunevad kahte laia kategooriasse: vana maailma ja uue maailma raisakotkad.

Neid kahte rühma ühendab palju sarnasusi, kuid tegelikult on nad omavahel pisut kaugel. Vana maailma raisakotkad kuuluvad Accipitridae sugukonda, kuhu kuuluvad ka kotkad , kullid, tuulelohed ja rästikud. Uue maailma raisakotkad kuuluvad Cathartidae sugukonda, mis on osa täiesti eraldiseisvast korrast.



Raisakotkas on näide konvergentsest evolutsioonist: kaks rühma, kes iseseisvalt arendasid sarnaseid jooni ja käitumist, kuid on taksonoomiliselt väga erinevad. Teisisõnu, hoolimata sellest, et nad on osa täiesti eraldiseisvatest evolutsioonilistest liinidest, arenesid nad sarnase niši kasutamiseks. Uue maailma raisakotkad hõlmavad kalkuni raisakotkast (Cathartes aura), California kondorit ja Andide kondorit. Vana maailma raisakotkad hõlmavad Egiptuse, Grifoni, Euroopa musta, habemega ja India raisakotka.

Raisakotkaste välimus ja käitumine

Rästara välimus, füsioloogia ja käitumine annavad tunnistust selle tähelepanuväärsest evolutsioonilisest kohanemisest miljonite aastate jooksul, et see sobiks röövelliku elustiiliga. Üks eristavamaid omadusi on kiilas pea. Kunagi arvati, et see kiilas plaaster on välja arenenud, et hoida sulgede rümba tarbimisel verest niiskena, kuid veel üks võimalik seletus on see, et see võib aidata ka kehatemperatuuri reguleerida. Suur terav nokk arenes välja ka lihast ja lihast luust lahti rebimiseks. Linnu sääred ja jalad on rohkem kohandatud kõndimiseks kui saaklooma tapmiseks.

Pistrik on üsna tumeda ja vaoshoitud välimusega. See on kaetud musta, valge, halli ja taniga sulgedega, kuigi vähestel liikidel on heledam punane või oranž sulestik. Jalad omandavad sageli valge värvuse, kuna linnujäätmetest on kusihapet. Arvatakse, et kusihape aitab hävitada mikroobe ja reguleerida jalgade temperatuuri.



Nende suurus on erinev, ehkki enamik liike on suured ja kohutavad nagu röövlinnud. Vana-maailma raisakotka suurim liik on kane või must raisakotkas. Selle pikkus on üle 3 jala ja tiibade siruulatus umbes 9 jalga ning see kaalub peaaegu 30 naela. Uue maailma suurim raisakotkas on kondor, mille tiivaulatus on üle 10 jala. Võrdluseks hiiglaslik albatross tiibade siruulatus on peaaegu 11 jalga. Nende lindude ainulaadsed sulgede kohanemised on võimaldanud tal saada eksperdiks surnute või surevate loomade otsimisel maapinnast kõrgemale tõusma. Alati, kui külmaks läheb, sirutab lind teinekord päikese käes tiivad soojaks.

Oma uue evolutsioonilise põlvnemise tõttu erinevad nii Uue Maailma kui ka Vana Maailma raisakotkad mitmes võtmeaspektis üsna palju. Üks olulisemaid erinevusi on nende pesitsuskäitumine. Vana maailma raisakotkad eelistavad pulgadest pesasid ehitada. Uue maailma raisakotkad seevastu ei ehita mingeid pesasid ja kipuvad munema paljaste pindadega. Nendes pesitsuspiirkondades elavad mõnikord suured linnukolooniad. Rästakeste rühm on tuntud kui koht või toimkond.

Teine oluline erinevus kahe rühma vahel peitub nende meeltes. Mõnes Uue Maailma raisakotkas on terav lõhnataju, mis võimaldab neil rümpasid tuvastada kaugelt. See on paljude linnuliikide seas haruldane omadus. Vana maailma raisakotkad toetuvad tavapärase linnu kombel toidu leidmiseks traditsiooniliselt rohkem oma nägemisele.

Uue maailma raisakotkastel puudub ka kurgustruktuur - mis on tuntud kui siiriin -, mis annab hääle paljudele lindudele. Nad on endiselt võimelised susisema ja urisema, kuid ei suuda teha selliseid keerukaid helisid ja üleskutseid, mille poolest linnud on laialt tuntud. See piirab nende võimet ka omavahel suhelda.

Enamik raisakotkaliike veedab suurema osa ajast kitsas geograafilises piirkonnas, kuid põhjapoolsed liigid, nagu näiteks laialt levinud kalkunirästas, rändavad talvekuudel. Türgi raisakotkas veedab suurema osa suvest Ameerika Ühendriikide põhjaosas ja reisib siis lõunasse, kui ilm hakkab jahedaks minema.

Suur pruun neeme raisakotkas

Raisakotka elupaik

Nagu nimest järeldada võib, elavad vana maailma raisakotkad Euroopas, Aasias ja Aafrikas tohutul hulgal territooriume, välja arvatud Austraalia ja Vaikse ookeani saared. Uue maailma raisakotkad elavad enamasti katkematul territooriumil Kanadast lõuna pool asuvas Ameerikas. Mõlemad tüübid eelistavad kuuma või troopilist kliimat, kuid elavad ka parasvöötmes. Neid võib näha jahti pidamas suhteliselt kaugetes kohtades, tavaliselt suurte avaruste lähedal, ja roostetamas kaljudel, puudel ja mõnikord ka maas. Rästad väldivad inimasustusi, kuid mõnikord võivad nad proovida süüa inimeste poolt maha jäetud prügi või prügi.

Raisakotkadieet

Rästad kuuluvad kiskjate spetsiaalsesse klassi, mida tuntakse röövloomana. See tähendab, et nad toituvad peaaegu eranditult raipest - surnukehade jäänustest -, kuid nad ei erista eriti seda, millist looma nad söövad. Ehkki nad ei ole jahinduses vilunud, on teada, et nad tapavad oportunistlikult haavatud loomi ja kiirendavad nende surma. Samuti jälgivad nad mõnikord surevat looma, oodates kannatlikult tema hukkumist. Kui looma nahk on augustamiseks liiga karm, lubavad nad kõigil teistel kiskjatel või röövloomadel sellest kõigepealt toita. Mõnikord võib neid näha koos teiste koristajatega ühe korjuse kõrval.

Vulturide maos on kõrgelt spetsialiseerunud ensüümid (peamiselt teatud tüüpi valk), et neutraliseerida ohtlikke mikroobe, mis muidu kujutaksid ohtu enamikule loomadele. Nii puhastavad nad keskkonnast mädanenud korjused, mille teised kiskjad on maha jätnud. Nad on söövad sööjad, kes tarbivad ühe istungiga mõnikord kuni 20 protsenti oma kehakaalust. Nende tarbimine on äärmiselt põhjalik, jättes rümba sageli väga väheseks. Habemega raisakotkas kulutab isegi luid.

Vulture kiskjad ja ohud

Suuruse ja tugevuse tõttu on neil looduses vähe looduslikke kiskjaid, ehkki noored tibud on sageli röövloomade suhtes ohustatud kotkad ja muud lihasööjad linnud, nagu ka suured kassid Jaguar . Väikesed imetajad varastavad ja tarbivad ka mune. Seega vajab pesa valvsat kaitset ohtlike kiskjate eest.

Inimese tegevus kujutab suurimat ohtu raisakotkastele. Kõige pakilisemad ohud hõlmavad ebaseaduslikku jahti ja elektriliinide elektrilööke. Neid ähvardab ka elupaiga kadumine nende loodusliku leviala mõnes osas. Võib-olla on inimeste suurim oht ​​neile juhuslik mürgitamine. Indias ja Pakistanis on ökosüsteemi imbunud toksiinid hävitanud terved populatsioonid. Ravimitega täidetud põllumajandusloomade korjustest toitudes võivad nad kergesti surra.

Raisakotkaste paljunemine, imikud ja eluiga

Räkakate reproduktiivne käitumine on üsna varieeruv. Igal liigil võib kaaslase ligimeelitamiseks olla oma kindel pesitsusaeg ja ainulaadne kurameerimisrituaal. Need linnud on enamasti monogaamsed liigid ja neil on enamasti ainult üks paariline korraga.

Pärast paljunemist muneb emane ühes siduris ühe kuni kolme muna. Munade täielik inkubeerimine võtab aega umbes kuu või kaks. Mõnel liigil kasvatavad ja kaitsevad mõlemad vanemad noori tibusid. Erinevalt röövlindudest ei kanna nad toitu tagasi oma söötmes, vaid regurgiteerivad toitu spetsiaalsest kotist, et noori toita.

Pärast mitu kuud hoolikat hooldust hakkavad tibud täielikult lendama, see tähendab, et nad saavad oma lendavad suled. Kuid isegi pärast teatava iseseisvuse saavutamist ei pruugi tibud kohe pesast lahkuda. Nad võivad valida, kas jääda perele järgmise põlvkonna toitmiseks ja kaitsmiseks.

Tüüpiliste liikide puhul saavutavad noorlinnud lõpuks täieliku suguküpsuse kuni kaheksa eluaasta jooksul. Need linnud elavad looduses tavaliselt vähemalt 11 aastat, kuigi mõned liigid võivad elada ligi 50-ni.

Raisakotka populatsioon

Rahvastiku arv näib langevat üle kogu maailma, jättes raisakotkana rühmana ohtlikku olukorda. IUCNi punase nimekirja kohaselt kriitiliselt ohustatud liikide hulka kuuluvad punapäine raisakotkas (mida on järele jäänud vähem kui 10 000), valgepunglik (ka vähem kui 10 000), India raisakotkas (umbes 30 000), valgepea raisakotkas ja veel mõned liigid, paljud mis on Vana Maailma raisakotkad. Kuid see ei kehti ühetaoliselt iga liigi kohta. Türgi raisakotkas on loetletud liikidena vähemalt muret lai valik Lõuna-Ameerikas, Kesk-Ameerikas ja Ameerika Ühendriikides. See liik saab USA-s praegu õiguskaitset Rändlindude seadus .

Vastuseks vähenevale arvule on mõned valitsused teinud jõupingutusi loodusliku elupaiga taastamiseks, salaküttimise kaotamiseks ja kahjulike toksiinide vähendamiseks keskkonnas. Kaitsealad kasvatavad, hooldavad ja hooldavad vangistuses olevaid linde, püüdes taastada nende arv ja taastada oma endised elupaigad.

Raisakotkad loomaaias

Rästad on paljudes Ameerika loomaaedades, sealhulgas San diego loomaaed , Saint Louisi loomaaed , Oregoni loomaaed , ja Marylandi loomaaed . Oregoni loomaaed kasvatas oma Wild Life Live raames naissoost kalkunipesakonda nimega Clyde (sündinud 1985). saade.

Vaata kõiki 5 loomad, mis algavad tähega V

Huvitavad Artiklid