Valge näoga kaputšin

Valge näoga kaputsiinide teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Cebidae
Perekond
Cebus
Teaduslik nimi
Cebus Capucinus

Valge näoga kaputsiinide kaitse staatus:

Vähim mure

Valge näoga kaputšiin Asukoht:

Kesk-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Valge näoga kaputsiinifaktid

Peamine saak
Puu, lehed, putukad
Elupaik
Kõrged troopilised metsad ja niisked madalsoopiirkonnad
Kiskjad
Inimene, maod, kotkad
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Väeosa
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Imetaja
Loosung
Üks maailma intelligentsemaid ahve!

Valge näoga kaputsiinide füüsikalised omadused

Värv
  • Hall
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
35 miili tunnis
Eluaeg
16–40 aastat
Kaal
2,9–3,9 kg (6,4–8,6 naela)

Valge näoga kaputsiinahv haugub ja köhib, et hoiatada teisi ahve selles piirkonnas olevast kiskjast.



Valge näoga kaputšiinid elavad sotsiaalsetes rühmades, kus on 18 kuni 20 ahvi. Nad on kõigesööjad ja elavad looduses umbes 30-aastaseks. Need ahvid asuvad kodus troopilistes igihaljades ja kuivades lehtmetsades, kus võrad või puude otsad kasvavad üksteise lähedal. Nad elavad Kesk-Ameerikas, täpsemalt Hondurases, Costa Ricas, Panamas ja Nicaraguas. Neid leidub ka Lõuna-Ameerikas, peamiselt Colombias ja Ecuadoris.



5 uskumatut valge näoga kaputsiini fakti!

  • Valge näoga kaputšiinid suhtlevad omavahel piiksude, haukumiste ja vilede abil.
  • Seda tüüpi ahv on ööpäevane, mis tähendab, et ta leiab päeval toitu ja magab öösel.
  • Valge näoga kaputšiin kasutab oma tugevat saba tasakaalu hoidmiseks ja puuoksade küljes rippumiseks.
  • Vangistuses olevad valge näoga kaputsiinid võivad elada 45-aastaseks.

Valge näoga kaputsiinide teaduslik nimi

Valge näoga kaputšiinid on tuntud ka kui Panama valge peaga kaputsiinid ja mõnikord ka valge kurguga kaputsiinid. Nende teaduslik nimi onCebus capucinus. Need ahvid kuuluvadCebidaeperekonda ja onImetajadklass.

Need kaputšinahvid said oma nime kapuutsiinivendadelt Itaalias. Need vennad kandsid peakatet ehk vutti, mis sarnanes selle kaputsiiniahvi peas oleva musta karusnahaga.

Kaputsiiniahve on mitut tüüpi, sealhulgas Kaapori kapuutsiin, kiiluga kapuutsiin ja mustanahaline kaputsiin.

Valge näoga kaputsiinide välimus ja käitumine

Nendel ahvidel on seljal ja jalgadel must karv ning rinnal ja näol valge karv. Valge näoga kaputšiinid on tuntud peas oleva musta karusnaha korki poolest. Täiskasvanud isased võivad kaaluda kuni kaheksa naela, naised aga umbes viis naela. Nende ahvide pikkus on 15–17 tolli, välja arvatud tema saba, mis on umbes sama pikk kui tema keha. Võrdluseks võib öelda, et kaheksa kilo kaaluv kaputsiin kaalub umbes sama palju kui gallon piima. Ja ahv, mille pikkus on 17 tolli, on natuke pikem kui keeglitapp.

Nendel ahvidel on nn eelsuunaline saba. See tähendab, et ahv saab saba abil haarata puuoksad ja muud esemed. See on peaaegu nagu lisakäsi! See saba aitab neil puulatvade kaudu liikudes puu jäsemete ja okste küljes rippuda. Kõrgete okste peal püsimine aitab neil kiskjaid vältida.

Panama valgepäised kaputsiinid saavad oma elupaigas puude okste vahel väga kiiresti liikuda. Nende ahvide kiireim registreeritud kiirus on 34 miili tunnis.

Valge näoga kaputšiinid kasutavad oma häält viisina kiskjate eest kaitsta. Neil on spetsiaalne säutsuv / haukuv heli, mida nad annavad teistele ahvidele kiskja piirkonnas märku anda. See annab ahvidele võimaluse minna kõrgemale puudele või põgeneda piirkonnast.

Valge näoga kaputšiinid on väga seltskondlikud ja elavad rühmades 18 kuni 20. Rühm valge näoga kaputšine võib olla paljude nimedega, sealhulgas väeosa, hõim, käru ja isegi tünn. Nii et nüüd teate, et tünnitäis ahve pole lihtsalt lõbus mäng! Enamik valge näoga kaputsiinahvide vägesid koosneb emastest. Nad jäävad kogu oma elu sama grupi juurde, samas kui isased rändavad vananedes väest teise.



valge näoga kaputsiin (Cebus capucinus) valge näoga kaputsiin puuoksal

Valge näoga kaputsiinide elupaik

Valge näoga kaputsiinahvid elavad Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, täpsemalt Ecuadori, Panama ja Colombia troopilistes metsades. Ahvide väed elavad kõrgel puude võrades, kust nad saavad toitu leida, kiskjate eest peitu pugeda ja oma rühma teistega suhelda.

Neil on ellujäämiseks vaja kõrge õhuniiskusega kliimat. Kui näete kunagi fotot valge näoga kaputsiin ahvist, kes oma keelt välja ajab; see pole ebaviisakas. See ahv pistab keele välja, et niiskus aurustuks, aidates neil eriti kuival aastaajal jahedana püsida.

Valge näoga kaputsiinide dieet

Mida sööb Panama valge näoga kaputsiin? Need ahvid on kõigesööjad, nii et nad söövad nii liha kui taimi. Nad söövad pähkleid ja puuvilju, nagu viigimarjad ja mangod. Lehed, putukad, sisalikud ja menüüs on ka linnud. Lisaks söövad nad mõnikord puud rotid nagu täpiline okaspuu.

Teadlased on täheldanud, et need valge peaga ahvid on valmis proovima süüa mitmesuguseid toite - isegi tundmatut puuvilja või putukat, keda nad pole kunagi varem näinud. Lühidalt öeldes püüavad need ahvid süüa kõike, mida nad oma elupaigast leiavad.

Valge näoga kaputsiinikiskjad ja ähvardused

Nagu enamikul väiksematel loomadel, on ka valge näoga kaputsiiniahvil mitu kiskjat. Neid küttib maod , nagu näiteks puuboa kitsendaja ja lancehead madu. Teiste kiskjate hulka kuuluvad kotkad , jaaguarid , kaiman ja ocelots .

Nagu näete, on enamikul neist loomadest hõlbus juurdepääs puudele, kus see ahv elab. Kotkas võib alla tõmmata, et rünnata valge näoga kaputsiini, või jaaguar võib järgida puu otsa, et see kinni püüda ja süüa. Ahv võib joogiaugu juurest puult alla ronida, et saada jahedat jooki, mille ainult a kaiman .

Kuigi selle ahvi esimene kaitse kiskja vastu on põgenemine, on aeg, mil kõik väeosad kogunevad kokku, et proovida sissetunginud kiskja vastu võidelda.

Valge näoga kaputsiinahve ähvardab ka metsade hävitamine elupaikade kadumine. Lisaks jahivad neid mõnikord inimesed, kes soovivad neid kinni püüda, et neid eksootiliste lemmikloomadena müüa. Selle ahvi kaitsestaatus on siiski Vähim mure . Kuigi nende populatsioon on üldiselt stabiilne, püütakse seda suurendada. Looduskaitserühmad ja loomaaiad kasvatavad valge näoga kaputšine, et nende arvu suurendada.



Valge näoga kaputsiinide paljunemine, imikud ja eluiga

Isastel ja emastel valge näoga kaputsiinahvidel on igal pesitsusperioodil (jaanuarist aprillini) erinevad partnerid. Kui emased on paaritusvalmis, teevad nad isaste kuulmiseks konkreetseid säutsuvaid helisid. Emane valge näoga kaputsiin on rase umbes 160 päeva ja tal on ainult üks laps. Ta sünnitab beebi, kes kaalub vaid paar untsi, elusalt ja ema kaputsiin hoolitseb lapse eest.

Ahvipoega nimetatakse imikuks ja ta näeb sünnist saati. Imikahv imetab emast kaks kuni neli kuud ja umbes kuus esimest elunädalat idendab ema seljas. Pärast nelja kuu vanuseks saamist õpib imikahv, kuidas leida oma putukaid, puuvilju, pähkleid ja muud toitu. Seda ei hoolita ega õpetata mitte ainult ema, vaid ka teised sõjaväe ahvid. Sellel ahvil kulub täielikult iseseisvaks saamiseks vähemalt neli aastat.

Looduses valge näoga kaputsiin peab inimeste silmitsi seisma kiskjate, elupaikade kadumise ja salaküttimisega. Selle keskmine eluiga on umbes 30 aastat. Teise võimalusena võib loomaaias või looduskaitsealal peetav valge näoga kaputšin elada 45-50-aastaseks. Vanim registreeritud valge näoga kaputšin jõudis 54-aastaseks.

Nende ahvide vananedes on nad haavatavamad sooleparasiitide suhtes, mis võivad põhjustada kohutavat haigust või surma.

Valge näoga kaputsiinide populatsioon

Viimati loendati 2007. aastal hinnanguliselt umbes 54 000 valge näoga kaputsiin ahvi. Selle kaitsestaatus on Vähim mure .

Kuid selle looma populatsioon väheneb metsade hävitamise ja muude ohtude tõttu, seetõttu on erinevates loomaaedades paljunemisprogrammid ja populatsiooni elavdamiseks looduskaitsealad.

Vaata kõiki 33 loomad, mis algavad tähega W

Huvitavad Artiklid