Vombat

Vombati teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Diprotodontia
Perekond
Vombatidae
Perekond
Volemys
Teaduslik nimi
Schizophyllum

Vombati kaitse staatus:

Ohustatud

Wombati asukoht:

Okeaania

Vombati faktid

Peamine saak
Muru, põõsad, juured
Elupaik
Metsamaa ja rannikupõõsamaa
Kiskjad
Dingo, Rebane, Metsikud koerad
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Veedab suurema osa päevast maa all!

Vombati füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
20–26 aastat
Kaal
20–35 kg (44–77 naela)

Vombatitel on kuubikujuline kaka, mida nad kasutavad oma territooriumide tähistamiseks.



Vombatid on tursked väikesed taimetoiduloomad, kes elavad ainult Austraalias ja Tasmaanias. Nad on kukkurloomad, mis tähendab, et nad kannavad oma lapsi pärast sündi kotis. Vombatid on suurepärased kaevajad ja loovad elamiseks tunneleid ja urke. Nende seedesüsteem on nii aeglane, et toidu seedimiseks võib kuluda kuni kaks nädalat. Kuigi vombatid näevad välja nagu lihtsad sihtmärgid, on neil tagumised küljed karmid, mida nad saavad kasutada, et takistada kiskjate söömist.



5 Vombati fakti

• Vombatid elavad maa-alustes urgudes, mida nad ise kaevavad

• Vombati beebid armastavad mängida ja veedavad palju aega ja energiat lõbutsedes

• Mõned vombatid võivad veeta nädalaid või isegi kuid

• Austraallased tähistavad nende loomade auks igal 22. oktoobril Wombati päeva

• Noored vombatid elavad ema kotikestes umbes kuus kuud

Wombati teaduslik nimi

Sõna ‘vombat’ pärineb nende loomade Austraalia aborigeenide nimest kas ‘vomat’ või ‘wombac’, millest sai inglise keeles „vombat“. Austraalias ja Tasmaanias elab kolm vombatiliiki. Need on harilik vombat, põhjapoolne karvase ninaga vombat ja lõunapoolne karvase ninaga vombat.

Hariliku vombati teaduslik nimi on Vombatus ursinus. Sõna ‘Vombatus’ tähendab vombatilaadset ja ‘ursinus’ karulaadset. Põhjapoolne karvase ninaga vombat on Lasiorhinus krefftii ja lõunapoolne karvase ninaga vombat on Lasiorhinus latifrons. ‘Lasio’ tähendab karvaseid ja ‘rhinus’ nina, mida kasutatakse nende vombatite kirjeldamiseks, kui karvad on ninal. ‘Krefftii’ põhineb Gerard Krefftil, kes oli 10 aastat Austraalia muuseumi direktor aastatel 1864–1874. Mõiste ‘latifronid’ tähendab laia rinnaga või laia rindega.



Vombati välimus ja käitumine

Vombatidel on raske, vastupidav välimus, nad näevad välja nagu väikesed, hallid, kollakaspruunid või pruunid karud. Neil on lühike, tihe karusnahk, mis on piisavalt pikk, et pakkuda neile teatud kaitset, kuid piisavalt lühike, et mitte täita umbrohtu ja mustust. Nende kolmnurksed kõrvad jäävad peast üles ja neil on vähe kobedaid saba.

Nendel loomadel on lühikesed ja võimsad jalad, millel on suured ja rasked küünised, mida vombatid saavad kaevamiseks kasutada. Nad on kukkurloomad, nii et emastel on kotid, milles nad oma lapsi kasvatavad, kuid nende kotid on suunatud tahapoole, sabade poole, nii et imikud ei viska mustust, kui nende emad kaevavad tunneleid ja auke.

Vombatid on pikkusega 80 kuni 129 cm (31–47 tolli) ja kaaluvad vahemikus 32–80 naela (14,5–36,29 kg). See on umbes sama kaal kui täiskasvanud labradori retriiver, kuid lühikeste jalgade korral, mis panevad vombati seisma mitte täiskasvanud inimese põlvedest kõrgemal. Suurim kunagi registreeritud vombat kaalus 88 naela (40 kg), umbes sama kaal kui vastsündinud vasikas. Ta elas Austraalia looduspargis ja oli tuntud kui Patrick.

Tavalised vombatid elavad tavaliselt üksi üksikute urgude vahel. Karvase ninaga vombatid võivad jagada teistega omasuguseid suure uru. Need urud võivad olla ligi 100 jalga (30 m) pikad, kuhu pääseb isegi 20 sissepääsuga. Vombatite rühma nimetatakse rahvahulgaks või kolooniaks.

Tavaliselt on vombatid öised. Inimesed võivad elada samas piirkonnas ja ei näe kunagi vombatit, kuna need loomad kipuvad end ohu eest varjama. Hoolimata oma häbelikkusest võivad nad mõnes olukorras muutuda väga agressiivseks, eriti pesitsusajal, kui nad üksteist hammustavad ja kriimustavad. Tõeline võitlus on siiski haruldane ja tavaliselt lahkub võitlusest kaotanud vombat pigem selle asemel, et ta vigastada saaks.

Vombatidel on paks kõhrekiht, mis katab nende tagaosi. Kui kiskja üritab vombatit rünnata, suundub ta oma urgu, jättes kiskjale rünnakuks ainult tagumise osa. Ründav loom ei suuda tavaliselt seda tugevat kõhre läbi hammustada, mistõttu vombat pääseb ohust. Vombat võib ka oma tagajalgadega kiskja pihta lüüa, vigastades seda sageli raskete tagaküünistega.

Vombat seisab rohus

Vombati elupaik

Vombatid elavad ainult Austraalias või Tasmaanias. Nende leviala piirdub Ida-Austraalia lõunaosaga rannikul, lisaks veel Tasmaania ja Flindersi saar. Varem hõlmasid nad rohkem territooriumi, kuid konfliktid inimestega pluss keskkonnavõitlused on põhjustanud nende arvu ja territooriumi vähenemise. Vombateid võib leida avatud aladel nii mägedes kui ka tasastel maadel, kui nende jaoks on piisavalt auke kaevamiseks.

Öised vombatid magavad päeval oma urgudes, tulles öösel välja toitma. Kuna nad on öised, näevad inimesed vombateid harva. Nende urud on rantšode jaoks tülikad, kuna need võivad põhjustada kariloomadele vigastusi ja nii võivad rantšod, kes avastavad oma maalt vombati, proovida neist lahti saada.

Vombati dieet

Vombatid on taimetoitlased, kes söövad enamikku erinevatest oma territooriumil kasvavatest taimedest. Siia kuuluvad odarohi, lumesilmad, ürdid, rohujuured, puud, põõsad, seened, nagu seened, koor, põõsad, sammal, marsitaimed ja lehed. Nad eelistavad õrnu noori taimi, kuid leiavad selle leidmisel peaaegu kõike, sealhulgas inimeste kasvatatud köögivilju. Kui on põud, kaevavad vombatid rohttaimede vahele, et jõuda rohujuurteni sööma.

Vombatid vajavad vähem toitu kui teised sama suurusega loomad, kuna nende ainevahetus on väga aeglane. See tähendab, et nad ei pea kulutama nii palju aega toidu otsimiseks, võimaldades neil energiat kokku hoida. Samuti on neil välja kujunenud võime veeta oma toitu seedides nii palju kui kaks nädalat, andes oma kehale aega eraldada söödud toitudest võimalikult palju toitaineid.

Kuna nad elavad väga kuivas kliimas, on karvase ninaga vombatid kohandatud pikaks ajaks sõitmiseks ilma, et oleks vaja vett juua. Nad rahuldavad suurema osa oma veevajadusest veega, mis saadakse taimedelt ja kastest koputades. Tavalised vombatid otsivad juua vett. Kõik vombatid naudivad pärast vihma joomist ning otsivad lompe ja basseine.



Vombati kiskjad ja ohud

Vombateid jahivad mitmed erinevad kiskjad, sealhulgas dingod , rebased ja Tasmaania kuradid . Samuti röövivad noori vombateid kotkad ja öökullid . Paljudes piirkondades koerad tappa vombateid. Inimesed on üks suurimaid ohte vombatitele, kuna paljud inimesed vombativad kahjurite või varmintidena ning hakkavad neid jahtima, püüdma ja mürgitama, et neist lahti saada. Kuigi vombatid on kogu nende territooriumil praegu kaitstud, jäävad piirkonnad sinna, kus inimesed neid tavapäraselt tapavad.

Ka teised loomad konkureerivad vombatitega väheste ressursside pärast, mis on nende elupiirkonnas saadaval. Küülikud , lambad ja kariloomad on kõik loomad, kelle inimesed on sisse viinud ja kes ajavad vombati oma looduslikelt territooriumidelt välja. Nad mitte ainult ei söö samu toite, vaid küülikud kolivad võimaluse korral vombati urgudesse ja veised hävitavad urgud, kui neile peale astuvad.

Nälgimine tapab paljusid vombateid, eriti kuivadel aastatel. Teine tõsine oht vombatidele on teede olemasolu. Öösel tapavad autod regulaarselt vombateid, kuna neid on pimedas raske märgata. Aastas tapetakse sadu, nii täiskasvanuid kui imikuid.

Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) on hariliku vombati loetletud kõige vähem murettekitava loomana (LC), mis tähendab, et siinkohal pole muret nende väljasuremise pärast. Lõuna karvase ninaga vombat on samuti loetletud kõige vähem murettekitavana. Põhjapoolset karvase ninaga vombatit peetakse aga kriitiliselt ohustatuks, looduses elab neist vaid umbes 500.

Vombati paljundamine, imikud ja eluiga

Vombatid on tavaliselt küpsed ja võimelised lapsi saama kaheks eluaastaks. Neil pole kindlat pesitsusperioodi. Kui emane on tõuaretuseks valmis, puistab ta oma kakukuubikud elualale laiali. Nendel kuubikutel on feromoonid, mis annavad märku, et ta on selle piirkonna kõigi meeste jaoks valmis. Paar tuleb aretuseks kokku, kuid siis nad lähevad lahku ja ema kasvatab ise joey-nimelise lapse.

Vombat on marsupial, mis tähendab, et emastel on kotid, mida nad oma sündides oma beebi kannavad. Tiinuse aeg on 20–22 päeva ja tavaliselt annab see ainult ühe joey. Kui laps on sündinud, on ta pisike, abitu, pime ja umbes tarretise suurune. See ei saa iseseisvalt ellu jääda. Pärast sündi suundub joey oma ema kotti ja ronib sisse, kus see püsib kuni kuus kuud. Sel ajal on ta valmis tekkima ja hakkab maailma avastama, kuid ronib turvalisuse või mugavuse huvides kotti tagasi ja jääb oma ema juurde veel üheks aastaks.

On tavaline, et vombatid elavad looduses kuskil 5 kuni 20 aastat, kuigi vangistuses olnud vombatid on teadaolevalt vananenud 30 aastat. Sageli satuvad metsikud vombatid kiskjate, haiguste, näljahäda ohvriks või öösel teed ületades üritavad autod neid tabada.

Vombati populatsioon

Looduses elavate vombatite arv pole teada. Tavalisi vombateid peetakse küllaga, kuid nende arvu kohta pole praegu hinnanguid. Liik on loetletud kõige vähem murettekitavaks, see tähendab, et nende arv tundub olevat nende ülalpidamiseks piisav.

Lõuna karvase ninaga vombatite arvu hinnangul jääb nende populatsioon umbes 100 000 ja 300 000 vahele. Need on loetletud ka kõige vähem murettekitavate liikidena. Põhjapoolse karvase ninaga vombatite arv on paremini teada, kuna nad elavad Austraalia kaguosas väga väikeses kõrbes. Kaitsealaste jõupingutuste tõttu suureneb see liik, kuid neid on praegu veel vähem kui 500 ja neid peetakse jätkuvalt kriitiliselt ohustatud .

Vaata kõiki 33 loomad, mis algavad tähega W

Huvitavad Artiklid