Xerus

Xeruse teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Rodentia
Perekond
Sciuridae
Perekond
Xerus

Xeruse kaitse staatus:

Vähim mure

Xeruse asukoht:

Aafrika

Xeruse lõbus fakt:

Xerus kasutab oma kohevat saba Aafrika savannil päikese eest varju.

Xeruse faktid

Saak
Putukad, lehed, seemned, pähklid
Noore nimi
Kutsikad
Grupikäitumine
  • Sotsiaalne
Naljakas fakt
Xerus kasutab oma kohevat saba Aafrika savannil päikese eest varju.
Kõige eristavam omadus
Pikk valge saba
Rasedusaeg
48 päeva
Elupaik
Savannad, rohumaad, kõrbed
Kiskjad
Šaakalid, maod, sisalikud
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1-3
Elustiil
  • Päevane
Üldnimi
Aafrika maavill
Liikide arv
4
Asukoht
Sahara-tagune Aafrika
Loosung
Orav, kes elab Aafrikas urgudes.
Grupp
Imetaja

Xeruse füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Net
  • Valge
Nahatüüp
Juuksed
Eluaeg
Looduses tundmatu, 11,5 aastat vangistuses
Kaal
14oz-22oz
Pikkus
17–18
Seksuaalse küpsuse vanus
8 kuud
Võõrutamise vanus
52 päeva

Xerus kasutab oma kohevat saba Aafrika päikesevalguse eest varju.



Xerus erythropus, mis on üldtuntud kui Aafrika orav ja on pärit Aafrikast. Neil on jämedad ja lühikesed juuksed ning nad on teadaolevalt sotsiaalsed loomad. Nad võivad vangistuses ellu jääda umbes 11,5 aastat.



Mehed ja naised elavad eraldi rühmades ja tulevad kokku paaritama, misjärel elavad imikud emade rühmas emade juures.
Xerusel on neli alamliiki - neemeorav, triibuline orav, mägine orav ja triibuline maasorav.

Need loomad on ööpäevased ja on teadaolevalt tavaliselt taimtoidulised ning söövad tavaliselt pähkleid, juuri ja seemneid. Kuid mõnikord söövad nad ka mune ja muid väikeloomi.



5 hämmastavat Xeruse fakti

  • Küps isane Xerus soovib moodustada oma rühmad, mis on emastest eraldi. Nendes rühmades on sageli umbes 20 liiget.
  • Need oravad ei varja teadaolevalt toitu nagu teised oravad. Selle asemel käivad nad iga päev toidujahil ja ei hoia neid pidevalt.
  • Nad ei ela puude all, luues kõrbes lohkudes mugavamaid elupaiku.
  • Need oravad paarituvad aastaringselt, mitte ühe hooaja jooksul. Isastel ja emastel on mitu paaritumispartnerit.
  • Emane Xerus elab koos oma imikutega rühmades üks kuni neli, mida nimetatakse ka kutsikateks.

Xeruse teaduslik nimi

Üldiselt tuntud kui Xerus, lähevad need olendid mööda teaduslik nimi Xerus erythropus'est ja kuuluvad Sciuridae ja Chordate perekonda. Need pärinevad Imetajate loomade klassist.

Xerusel on neli alamliiki. Esimene, neemeorav (teaduslik nimi: Xerus inauris), elab peamiselt Lõuna-Aafrikas, Botswanas ja Namiibias ning otsib kuivemaid piirkondi, kuhu koju helistada. Triibuline orav (teaduslik nimetus: Xerus erythropus) on aga peamiselt Maroko edelaosas, Mauritaanias ja Senegalis.

Mägine orav (teaduslik nimi: Xerus Princeps) elab Lõuna-Aafrika lääneosas ja Namiibias, samuti Angola edelas. Lõpuks võib triibutamata maapoja (teaduslik nimi: Xerus rutilus) leida nii Sudaani kui ka Tansaania kirdepiirkondade rohumaadel, metsamaadel ja kivistel aladel.



Xeruse välimus ja käitumine

Need oravad on pealaest jalatallani kaetud karvkattega, mis on sageli mulla helepruun värvus. Kuid seda võib leida ka punakas-hallis või kollakas-hallis karusnahas. Kuid nende jalgadel on suhteliselt vähem juukseid kui ülejäänud kehal. Kui nende jalgade padjadel on karvad minimaalselt või mitte, on jalal endal mõned juuksed.

Triibulise maaorava puhul on kehal mõlemal küljel ja õlgadel valge triip. Saba on tavaliselt lame ja tumedama varjundiga kui keha karusnahk. Looma kõrvad on tavaliselt väikesed ning küünised on pikad ja kõverad. Kuid need küünised ei luba olendil puude otsa ronida.

Nende kõrgus võib olla 17-18 tolli, välja arvatud saba. Saba on umbes 7,5–10,2 tolli pikk, moodustades selle umbes kolmandiku Xeruse täispikkusest. Orava suurus sõltub enamasti ja enamasti siiski kõnealustest alamliikidest, kuna kõigil neljal võib olla mõningaid erinevusi.

Tavaliselt kaaluvad nad umbes 14 untsi. Need oravad kasutavad saba kaitseks kõrvetava kuumuse eest.

Xerus on teadaolevalt sotsiaalne loom, kes elab rühmades. Täiskasvanud isased moodustavad oma rühmad, millel on umbes 19 kuni 20 liiget. Emased seevastu elavad koos järglastega tavaliselt ühe kuni nelja rühmas.

Lähedus Xerusest, kes sööb seemet
Lähedus Xerusest, kes sööb seemet

Xeruse elupaik

Xerus elavad teadaolevalt lagedatel aladel, eriti metsamaal, kõrbes või mujal rohumaa . Kuid neid võib leida kogu Aafrikas. Üks alamliik saab oma kodu isegi kivistes piirkondades, sealhulgas mägedes.
Kuigi nad on maapealsed, võimaldavad nende päevased harjumused uurida suurt osa piirkonnast, kus nad toiduks elavad.

Kuigi teadaolevalt elavad puudel paljud teised oravad ja sarnased loomad, teeb Xerus oma kodu hoopis urgudesse. Nende looduslike loomade leidmiseks vaadake Lõuna-Aafrika, Namiibia, Lesotho ja Botswana teatud kõrbe piirkondi. Oravad ei ole teadaolevalt rännanud, nii et tõenäosus teda näha on üsna kõrge.

Xeruse dieet

Xerus einestab mitmesugustel toitudel, nagu pähklid, juured ja seemned. Neemeoravale meeldivad eriti põõsad ja sibulad. Samuti tarbivad nad neid leidmisel jamsse, puuvilla, maniokit, maapähkleid ja maguskartulit. Kuigi Xerus on peamiselt taimtoiduline loom, on neil mitmeid loomseid valguallikaid, mida nad päevase toidutagamise ajal otsivad. Kui see on kättesaadav ja vajalik, koosneb nende toit ka putukatest, munadest ja väikestest loomadest (väikestes kogustes).

Xerus Kiskjad ja ohud

Nagu kõik teised loomad, söövad ka Xerus ja neid söövad ka teised elusolendid, hoides end toiduahelas. Suurim oht ​​Xeruse elule on šaakal , ehkki musta seljaga šaakal otsib seda kõige rohkem. Xerust jälitab ka maod , sisalikud ja paisutaja.

Xerus on teadaolevalt kiire loom, mis on vajalik teda röövivate loomade peksmiseks. Siiski on ebaselge, kui kiiresti nad võivad liikuda, kuna nende kiired sprindid on sageli lühiajalised.

Teisel küljel kujutab inimeste teostatud tööstuslik tegevus ohtu ka Xeruse elule, kuna see võib viia nende loodusliku elupaiga mandumiseni. Xeruse populatsiooni on kogu maailmas palju ja IUCN on kuulutanud, et see pole 'välja surnud'.

Xeruse paljunemine, imikud ja eluiga

Xeruse puhul pole teadaolevat sigimisperioodi. Isane ja emane Xerus paaruvad aga aasta läbi, hoolimata sellest, et tal on ainult üksikud paarituspartnerid. Öeldakse, et mõnikord sünnitavad nad juuli ja oktoobrini. Tiinusperiood Xerus on umbes 48 päeva, pärast mida võõrutatakse noori umbes 52 päeva.

Naine Xerus saab suguküpseks 10 kuu vanuselt, samas kui isaste suguküpsus saabub tavaliselt kaheksa kuu vanuselt. Emane Xerus võib paljuneda aastaringselt, kuid väga vähesed neist toodavad aastas rohkem kui ühe väikese. Tavaliselt annavad emased pesakonnas umbes üks kuni kolm last.

Poegadeks nimetatud lapsed sünnivad karvadeta, silmad kinni. Teadaolevalt avavad nad oma silmad umbes 35 päeva vanuselt ja emad hoolitsevad neid umbes 45 päeva. Pojad saavad täiskasvanuks teadaolevalt umbes 150–153 päeval.

Vangistuses olles suudab Xerus ellu jääda kuni 11,5 aastat, kuid nende eluea kohta looduses pole teada andmeid.

Xeruse populatsioon

Nende loomade populatsioonist on teada väga vähe. Siiski on piisavalt Aafrika maapoegi ja IUCN on nad kuulutanud kui „välja surnud”.

Vaata kõiki 2 loomad, mis algavad tähega X

Huvitavad Artiklid