Jah



Jak teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Bovidae
Perekond
Mets
Teaduslik nimi
Bos Grunniens

Jakide kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Jak asukoht:

Aasia
Euraasia

Jak faktid

Peamine saak
Muru, ürdid, samblad
Noore nimi
Vasikas
Elupaik
Alpiniidud ja lahtised mäed
Kiskjad
Inimene, karud, hundid
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Looduses on järele jäänud vaid mõned üksikud!

Jakide füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
25 mph
Eluaeg
15–20 aastat
Kaal
300–1 000 kg (661–2 200 naela)

Jakid on tugevalt ehitatud tugeva raamiga loomad, millel on pikad ja paksud juuksed.



Nende kodumaa on Tiibet ja Hiina, kuid neid leidub ka Mongoolias, Nepalis ja Kesk-Aasias. Teadlased usuvad, et Qiangi hõimlased kodustasid jakke vähemalt 5000 aastat tagasi, seda väidet toetavad geneetilised tõendid. Mõni Tiibeti rahvas on aga jaksanud kodustada juba 10 000 aastat tagasi. Kodused jakid on palju üle metsikud ja aretatud nende künniks ja viljapeksmiseks jälgitavuse, kõrge piimatoodangu, liha, nahkade ja karusnaha jaoks.



Uskumatud jakifaktid!

  • Kodune jaks, erinevalt looduses asuvatest kolleegidest,teevad sageli nurisevaid hääli, mis viib hüüdnimeni 'Röökiv härg'.
  • Neil on lehmade kopsumaht kolm korda suurem ning punaseid vereliblesid on rohkem ja vähem, mis võimaldab neil hapnikku tõhusamalt transportida.
  • Nad taluvad külma temperatuuri, mis võib ulatuda nii madal kui -40 kraadi Fahrenheiti .
  • Jakidel on probleemejõudsalt arenema madalamalja on altid kuumakurnamisele, kui temperatuur on üle 59 kraadi Fahrenheiti.
  • Kui jaks sureb looduslikel põhjustel, leiavad tema luud budistlike õpetuste järgi uue elu ehetena ja telgitagustena.

Jak teaduslik nimi

Jak on veiste perekonna liige ja on seotud sugulastega lehmad ja pühvel , millest kõik pärinevad tõenäoliselt aurochs , väljasurnud veiseliik. Jakid eraldusid aurohhidest millalgi miljoni kuni viie miljoni aasta eest. Teadlased liigitavad looduse (Bos mutus) ja koduse jaki (Bos grunniens) kahte erinevasse liiki. Ingliskeelne sõna yak tuleneb tiibeti sõnast 'yag'. Mõlema liigi teaduslik nimetus viitab helidele või nende puudumisele, mida need loomad tekitavad. Bos mutus tähendab tummhärga, samas kui Bos grunniens tähendab härga nurinat. Nad kuuluvad Bovidae sugukonda, samasse sugukonda Aasia veepühvel , aafriklane pühvel ja ameeriklane piisonid . Peamine erinevus nende kahe liigi vahel on suurus, kus metsikud isased kaaluvad kuni kaks korda rohkem kui nende kodused kolleegid. Kodused jakid põlvnevad looduslikest liikidest.

Jak välimus ja käitumine

Kõik jakid on välimuselt sarnased, ehkki, nagu varem mainitud, on metsikud jakid suuremad. Metsikutel jakidel on tavaliselt tumedamad, mustjast kuni pruunini juuksed, samas kui kodumaistel liikidel on värvivariatsioonid laiemad, sealhulgas roostes pruun ja kreem. Kõigil on soe ja tihe karusnahk, mis ripub kõhu all, ja villane aluskarv, mis katab rinna, külgi ja reite. Neil on mahukad raamid ja tugevad jalad, mis lõpevad ümardatud, kinnitatud kabjadega. Nende kindlaid sarvi kasutatakse ka kaitseks, mis võimaldab neil talvel lumest läbi murda, et leida toitu maetud. Nii meestel kui ka emastel on lühike kael, mille õlgadel on tugev rõhk, kuigi meestel on see omadus rohkem väljendunud. Neil on pikad sabad ja sarnanevad pigem nende sabadega hobused kui kaablist.



Kodustatud jakid on väiksemad, kuna isasloomad kaaluvad tavaliselt 600–1100 naela, samas kui emased jäävad vahemikku 400–600 naela. Metsikud isased võivad kaaluda kuni 2200 naela. Kodulaste isaste kõrgus varieerub, kuid üldjuhul ületavad nad turja 44–54 tolli, samas kui emased on turjas 41–46 tolli. Naistel on neli lutti, mille udar on väike ja karvane. Sama võib öelda ka meeste munandikoti kohta. Suurus ja karvased katted kaitsevad külma eest.

Metsikud jakid elavad mitmesajaloomalistes karjades, mis koosnevad peamiselt emastest ja nende poegadest, kus elab vaid üksikuid isaseid. Enamik mehi elab üksi või elab väiksemates umbes kuuekümnendates poissmeeste rühmades kuni vahetult enne paaritumisperioodi, mil nad tavaliselt ühinevad suurema karjaga. Nad väldivad tavaliselt inimesi ja võivad põgeneda, kuigi nad võivad muutuda agressiivseks noorte kaitsmisel või rutiinis, kui isased regulaarselt omavahel domineerimise kindlustamiseks võitlevad. Tüüpiline rööbastee käitumine hõlmab vägivaldseid väljapanekuid koos rünnakutega, nagu lõõtsutamine ja sarvedega maapinna kraapimine. Pullid laadivad korduvalt ka langetatud peaga või sarvedega. Isased kõdunevad ruttu ajal kuivas pinnases ja lõhnavad uriini või sõnnikuga.

Tadžiki mägedes järve lähedal rohus seisvad kaks jaki
Jah

Jak elupaik

Metsikud jakid elavad peamiselt Põhja-Tiibetis ja Hiina lääneosas Qinghai provintsis. Mõned populatsioonid ulatuvad Xinjiangi ja India kõige lõunapoolsematesse piirkondadesse. Nende loomade isoleeritud populatsioonid on levinud ka kogu Kesk-Aasias. Esmasteks elupaikadeks on Kesk-Aasia puudeta kõrgustik vahemikus 9800–18 000 jalga mäginiitudel ja platoodel. Tavaliselt leidub neid Alpide tundras, kus toitu pakuvad paksud kõrrelised ja kõrrelised. Mõned karjad rändavad toitu otsides hooajaliselt. Nad söövad varahommikul ja õhtul ega liigu palju, magavad sageli suurema osa päevast. Tuiskade ajal muudavad need loomad sabad tormiks ja võivad tundideks liikumatuks jääda.



Lisaks piima kasvatamisele kasvatatakse koduseid jakke ka või jaoks, millest saab po-cha ehk tiibeti võitee. Tiibetlased valmistavad seda teed, lisades Pemagulist pärit mustale teele jakipiima, võid ja soola, et valmistada traditsioonilist jooki, mis rikastab joojaid Himaalaja mägede õhukese ja külma õhu vastu. Teed tarbivad tavaliselt need, kes elavad üle 17 000 jala kõrgustel platoodel.

Jakivõil on keskne roll Või lampide festivalil, mis toimus Tiibeti kalendri esimesel kuul Lhasas. Mungad veedavad kuid jakist võist skulptuure, samal ajal kui võid põlevad lambid on festivali ajal tänavatel.

Igal suvel kammivad ja töötlevad Tiibeti nomaadid pehmet udutakit aluskarvu, mida jakid sel aastaajal viskavad. Jämedad välimised juuksed muudetakse trossideks, telkideks ja parukateks. Sisemised kašmiiritaolised kiud muudetakse tekstiilideks, mis on hakanud konkureerima traditsioonilise kašmiiriga, mis on valmistatud Himaalaja kitsekarvadest.

Jak sõnnik on ainus kütus Tiibeti kõrgel platool, kuid selle kasutamine kujutab endast bioloogilist ohtu, kuna selle põletamisel tekib igal aastal 1000 tonni musta süsinikku, mis on globaalse soojenemise teine ​​peamine põhjus.

Jak Dieet

Jakid on taimtoidulised, see tähendab, et nad söövad ainult taimi. Nad veedavad palju aega mäginiitudel, karjatavad heintaimedel ja muudel madalatel taimedel nagu sarved. Carex, Stipa ja Kobresia on nende lemmikkõrrelised. Nad tarbivad ka ürte, talviseid rasva põõsaid, samblat ja samblikke. Naistele meeldib karjatada kõrgematel nõlvadel kui isastel, eriti kui neil on noori. Nad joovad sageli suvel ja söövad talvel lund, et püsida vedelikus. Nagu lehmadel, on ka neil kaks kõhtu, et söödavatest taimedest kõik toitained tõhusalt eraldada.

Jak-kiskjad ja ähvardused

Kuigi koduseid jaki on palju, on jakkide kogu populatsioon vähenemas ja ametlikult loetletud haavatav Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu poolt väljasuremisele. 1900. aastate alguses metsikuid jakke kütiti ulatuslikult Tiibeti ja Mongoolia karja ning sõjaväelaste poolt. Kui vaid 50 aastat tagasi hulkus Tiibeti platool tervelt miljon metsjaki, järele on jäänud vaid umbes 10 000 täna ristumise tõttu lehmad , inimeste elupaikade kadu ja salaküttimise rünnakud. Üksildased isased on salaküttimise suhtes eriti haavatavad. Koduste kariloomade häirimine toob kaasa nii haigusi kui ka ristumist.

Himaalaja hunt on jaki looduslik kiskja, ehkki mõnes piirkonnas lumeleopardid ja pruunkarud on teadaolevalt röövinud noori või nõrku jakke.

Jakide paljunemine, imikud ja eluiga

Emased sisenevad estrusesse kuni neli korda aastas, kuid paaritumine toimub tavaliselt suve lõpus, mõnikord isegi septembrini, sõltuvalt kohalikust keskkonnast. Tiinus kestab 257–270 päeva, mille tulemusena sündis mais või juunis üksik vasikas. Topeltsünnid on haruldased. Emased leiavad sünnitamiseks eraldatud koha, kuid liituvad peagi karjaga, kuna vasikad saavad tavaliselt 10 minuti jooksul pärast sündi kõndida. Enamik naisi sünnitab ainult igal teisel aastal, kuigi sagedamini võib sündida, kui toitu on palju. Nad hakkavad sünnitama umbes kolme kuni nelja aasta vanuselt, viljakuse tipp on umbes kuus aastat.

Vasikad võõrutatakse aasta vanuselt ja nad saavad varsti pärast seda iseseisvaks. Jakide eluiga on umbes 20–25 aastat, kuigi mõnel metsikul jakil võib olla lühem eluiga.

Jak populatsioon

Kodumaiseid jakke on Aasias 14–15 miljonit. Jakide rantšo on kasvamas ka Põhja-Ameerikas, praegu kasvatatakse umbes 5000 USA-s. Traditsiooniliselt on neid kasutatud karavanidena nii haagissuvilate kui ka kündmiseks ja rehepeksuks. Jak-sõnnik on ainuke kütus, mida Tiibeti puuteta tundradel saada on. Veel 1800ndate keskel ulatusid metsikud jakid Siberis Baikali järvest kuni Ladakhi stepini Indias. Hiina kuldsel jakkil, loodusliku jaki ohustatud alamliigil, on looduses alles vaid umbes 170 isendit. India ja Hiina on looduslikult jaki ametlikult kaitsnud, kusjuures viimased loovad isegi erivarud, kus asuvad paljud metsiku populatsiooni karjad.

Jakid loomaaias

Enamikus loomaaedades on ruumi ainult ühte tüüpi metsveiseliikidele, nii et nad valivad pühvel , piisonid või jaki. San Diego loomaaed Wildlife Park on üks erand, kus külastajad saavad näha nii jakke kui ka muid liike. San Diego loomaaed omab hoolikat ja spetsiaalset ohustatud liikide aretusprogrammi, kuigi enamik loomaaedu seda ei tee.

Vaata kõiki 3 loomad, mis algavad Y-ga

Huvitavad Artiklid