Pruunkaru

Pruunkaru teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Ursidae
Perekond
Ursus
Teaduslik nimi
Ursus arctos

Pruunkaru kaitse seisund:

Ohustatud

Pruuni karu asukoht:

Aasia
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika

Pruunkaru faktid

Peamine saak
Kalad, puuviljad, putukad
Eristav tunnus
Võimas käsivarre ja talvel talveunne
Elupaik
Mets ja mägised piirkonnad
Kiskjad
Inimene, Hunt, Puuma
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
3
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Imetaja
Loosung
Selles keskkonnas domineeriv kiskja!

Pruunkaru füüsilised omadused

Värv
  • Pruun
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
35 miili tunnis
Eluaeg
20 - 30 aastat
Kaal
136–390 kg (300–860 naela)
Kõrgus
1,5–2,8 m (5–9,2 jalga)

'Pruuni karu nimetatakse sageli' grislikaruks '.



Pruunkarusid leidub mitmel pool Põhja-Ameerikas ja Euraasias, kus karud asustavad metsa- ja mägipiirkondi. Pruun karu on ka paljude Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia osariikide rahvusloom.



4 hämmastavat pruunkaru fakti

  • Pruunkaru on maakera enim levinud karu
  • Pruunkarude rühma nimetatakse laiskaks või lörtsiks
  • Enne talveunerežiimi võib pruunkaru süüa kuni 90 naela toitu päevas
  • Näib, et pruunkarudel on individuaalsed isiksused ja nad on äärmiselt intelligentsed

Pruunkaru teaduslik nimi

Pruunkaru nimi onUrsus arctosja on teatud tüüpi imetaja. Nimi Ursus on tuletatud ladina keelest, mis tähendab 'karu'. Mõlemad ursus ja arctos tähendavad karu, kusjuures arctos on selle looma kreekakeelne termin.

Terminit 'Grizzly Bear' nimetatakseUrsus.See on pruunkaru alamliik ja seda nimetati seetõttu, et karu tõlgendati kuidagi „õudselt või kohutavalt”, selle asemel, et karvkatet oleks hallide triipudega kihistanud.

Pruunkaru välimus ja käitumine

Pruunid karud on äärmiselt suured loomad. Pruunid karud võivad kasvada viie kuni kaheksa jala pikkuseks ja kaaluks umbes 700 naela. See tähendab, et pruunkaru kaal on umbes 75 protsenti nii raske kui Araabia hobusel, kes kaalub 930 naela. Kuigi mõned võivad olla isegi suuremad. Alaska pruunkaru võib kaaluda kuni 1500 naela.

Kevadel pärast talveunest võib pruunkaru kaaluda palju vähem. Selle kompenseerimiseks võib karu eelolevaks talveks ja talveuneks kaaluks saada kuni 90 naela toitu päevas.

Nad kipuvad olema üksikud loomad; emased ja nende pruunkarupojad kogunevad kokku ja kohati teatavasti kogunevad, eriti Alaska kalastuskohtades. Karude rühma nimetatakse laiskaks või lörtsi, kuid pruunkarud elavad enamasti üksi.

Talvel kaevavad pruunkarud talveuneks tihedusi, mida sageli leidub mäenõlvadel.

Pruunid karud on väga kiired ja saavutavad teadaolevalt kiiruse 30–40 miili tunnis; koguni 30% kiirem kui kiireima inimese, Usain Bolti tippkiirus. Kui nad on üllatunud või kui inimene satub ema ja poegade vahele, võivad nad olla ohtlikud. Pruun karu on teadaolevalt ka erakordne ujuja.



Pruunkaru elupaik

Pruunid karud elavad Põhja-Ameerika, Aasia ja Euroopa põhjaosa metsades ja mägedes. Euroopas leidub neid enamasti mägede metsamaal. Siberi pruunkarud eelistavad metsi, samas kui Põhja-Ameerikas nimetavad nad Alpiniitu ja rannajoont koduks.

Kus iganes nad on, eelistab pruunkaru tiheda kattega elupaika, kus nad saavad end päeval turvaliselt tunda.

Dieet

Pruunid karud on kõigesööjad; nad on ka toiduahela tippkiskjad. Nad söövad teisi loomi, näiteks närilisi või põtru. Suure osa nende toidust moodustavad siiski pähklid, marjad, puuviljad, lehed ja juured.

Nad naudivad ka lõhepüüki ja ihkavad rasvu, mis võivad neid pika talveunne läbi viia. Enne talveunne söömist on pruunkaru karanud teadaolevalt kuni 90 naela toitu päevas.

Pruunkaru kiskjad ja ohud

Kuna üks kõigesööjatest on pruunkaru tänapäeval söömise pärast muretsemata. Nad peavad muretsema teiste pruunkarude pärast. Siiski on ka muid ohte.

Varem ähvardasid pruunkarusid suured ulukikütid, trofeedena ning kasutati nende toornahku.

Salaküttimine võib olla probleem. Aasias arvavad mõned, et karu sapipõies on meditsiinilist kasu, kuigi pole tõendeid selle kohta, et see oleks tõsi.

Metsaraie, kaevandamine ja raadamine ning elupaikade hävitamine ohustavad pruunkaru populatsiooni. Inimeste ja karude konflikt on olnud probleemiks, kuna karud võivad segada kariloomi, veevarusid, puuviljapuuaedu ja prügikaste.



Pruunkaru paljunemine, imikud ja eluiga

Isased võivad paaritumisel emaste pärast tülitseda ja valvavad emast üks kuni kolm nädalat. Nad paarituvad maist juulini.

Emased lähevad raseduse ajal kaevu; nad sünnitavad talvisel puhkeperioodil ja neil on tavaliselt paar poegi. Pruunkarupojad imetavad kevadeni ja sulatades ema piima. Seejärel jäävad nad tema juurde kauemaks kui kaheks aastaks.

Emakarud paljunevad vaid üks kord kolme aasta jooksul, kuna nad on hõivatud oma noorte poegadega, kuni väikesed poegad on omaette. Pojad sünnivad pimedana ja alasti, kuid on peagi teel kasvule. Kuu kuuks võib pruunkaru kaal olla 55 naela ehk 25 kilogrammi.

Looduses võivad pruunkarud elada 20–30 aastat; paljud pruunkarud surevad aga varem.

Pruunkaru populatsioon

Arvatakse, et nüüd on maailmas järele jäänud umbes 200 000 pruunkaru. Nad on suurimad eluskiskjad, kuigi neid peetakse sageli kõigesööjateks ja neil on kaitsenimekirjas kõrge prioriteet.

Ameerika Ühendriikides võib liustiku ja Yellowstone'i rahvusparkides näha pruunkarusid. Need on ainsad kohad riigis, kus nad elavad; pruunkaru taaskasutusprogrammide kaudu püütakse seda karu tagasi tuua.

Venemaal on kõige rohkem pruunkarusid, kus elab üle 100 000 inimese.

Karpaatide mägedes on palju elanikke; riikide hulka kuuluvad Slovakkia, Poola, Ukraina ja Rumeenia. Teistest kohtadest, kus on pruunkaru populatsioon, on Palestiina, Ida-Siberi ja Himaalaja piirkond. Samuti võivad nad asuda Loode-Aafrika Atlase mäestikus ja Jaapani põhjaosas Hokkaidol.

5 pruunkaru käpa fakti

  • Pruunil karul on neli suurt käpa ja mõlemal pruunkaru käel on viis varvast, mille tulemuseks on pikad küünised.
  • Pruuni karu kahel esikäppal on varbad, millel on pikemad küünised kui tagumistel käppadel, kuna pruunkaru kasutab kaevamiseks esikäppasid.
  • Pruuni karu kaks tagumist käpa on suuremad kui kaks esikäppi, kuna pruunkaru seisab sageli tagajalgadel, et kas nende ümbrust uurida või kõrgematest kohtadest toitu saada.
  • Pruun karu rebib oma tohutute küünistega esikäppadega lahti palke, mille sees on putukad, et ta saaks neid süüa.
  • Pruunkaru kasutab oma spetsiaalselt struktureeritud käppasid ja jalgu, et aidata tal kiiresti joosta, puude otsa ronida ja hästi ujuda.

5 pruunkaru hammaste fakti

  • Pruunid karud tavaliselt oma saaki ei hammusta, vaid jahvatavad ja krõmpsutavad tohutute hammastega, et sööki saada.
  • Pruunkarul on umbes 42 hammast, sealhulgas suured röövhambad, mida pruunkaru kasutab liha ja naha purustamiseks.
  • Pruun karu kasutab saaklooma püüdmiseks ja tapmiseks nii suuri, tugevaid käpa kui ka teravaid hambaid ning hammustab kas looma kaela või pühib teda tohutute käsivartega.
  • Pruuni karu molaarhammaste suurus suureneb, kui nad lähevad pruunkaru suhu ja pruunkaru kasutab oma kõige suuremat molaari karmi toidu jahvatamiseks.
  • Pruunkaru hammaste suurus sõltub karu enda suurusest, seega on suurematel karudel suuremad hambad kui väiksematel.
Vaata kõiki 74 loomad, mis algavad tähega B

Kuidas öelda pruunkaru ...
Bulgaaria keelpruunkaru
Inglisepruunkaru
Katalaani keelPruun karu
Tšehhi keelpruunkaru
Taani keelpruunkaru
Saksa keelpruunkaru
InglisePruunkaru
EsperantoBruna karu
Hispaania keelUrsus arctos
EestlaneKaru
Soome keelKaru
Prantsuse keelpruunkaru
Heebrea keelpruunkaru
Horvaadipruunkaru
Ungari keelpruunkaru
Indoneesia keelpruunkaru
Itaalia keelUrsus arctos
Jaapani keelpruunkaru
Ladina keelUrsus arctos
Hollandipruunkaru
Inglisepruunkaru
Poola keelpruunkaru
Portugali keelpruunkaru
Inglisepruunkaru
Sloveeni keelpruunkaru
Rootsi keelpruunkaru
Türgi keelGrisli karu
Vietnamlanepruunkaru
Hiina keelpruunkaru
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid