Gibbon

Gibboni teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Hylobatidae
Perekond
Hylobates
Teaduslik nimi
Hylobatidae

Gibboni kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Gibboni asukoht:

Aasia

Gibboni faktid

Peamine saak
Puu, munad, putukad
Elupaik
Tihe mets ja džungel
Kiskjad
Leopardid, maod, röövlinnud
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Väeosa
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Imetaja
Loosung
Leitud tihedast džunglist ja troopilistest metsadest!

Gibboni füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Kollane
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
35 miili tunnis
Eluaeg
25–40 aastat
Kaal
6–9 kg (13,2–19,8 naela)

'Kõige kiiremini liikuv puudega elav imetaja'



Gibbonid on Aasias ja Indoneesias elavad puudega elavad ahvid. Gibbonid, mida nimetatakse ka väiksemateks ahvideks kui ahvidest erinevad, on kiired ja väledad, liikudes läbi puulatvade kiirusega kuni 35 miili tunnis (56 km / h). Sellel arboreaalsel ehk puul elaval imetajal on 18 erinevat liiki, sealhulgas valgekäelised, släng ja vastsed. Enamik gibboni liike on ohustatud ja mõned on kriitiliselt ohustatud .



Uskumatud Gibboni faktid!

  • Sõltuvalt soost ja liigist kaaluvad gibbonid 6–9 kg.
  • Nad elavad kuni 25 aastat
  • Gibbonsil on eriti pikad käed ja võimsad jalad puult puule kiikumiseks ja hüppamiseks
  • Gibbons oskab kahel jalal kõndida paremini kui ükski teine ​​ahv või ahv

Gibboni teaduslik nimi

The teaduslik nimi gibboni jaoks on Hylobatidae. Hylobatidae ahvide perekond sisaldab perekondi Hylobates, Hoolock, Nomascus ja Symphalangus.

Kääbusgibbonid, teadusliku nimega Hylobates, hõlmavad liiki Hylobates lar, Bornean white-habe, Agile, Mueller’s, Silverery, Pleated, Klossi gibbon.



Hoolock hõlmab liike Western hulock, Eastern hulock ja Skywalker hulock gibbon.

Harjasgibonite liik, mille teaduslik nimi on Nomascus, koosneb põhjapõsksepõsksest, must-harjasest, ida-must-harjasest, Hainani must-harjasest, põhja-valgepõsk-, lõunapoolsest põsesarnasest ja kollapõselisest gibbonist.

Symphalangus perekond sisaldab ühte liiki, siamang gibbons.



Gibboni välimus

Need on kerged, väledad ahvid. Nende kõrgus on 15–36 tolli (40–90 cm), olenevalt nende liigist. Suurimad gibonid, siamang, on umbes pool inimeste kõrgusest. Kõigil liikidel on väikesed pead ja siledad, meeldivad näod, mis on raamitud karusnahaga. Täpselt nagu ahvidel ja erinevalt ahvidest pole neil saba.

Üks nende silmatorkavamaid jooni on nende harvaesinevad pikad käed, mida nad kasutavad elupaigaks olevate puude võrade kaudu harjamiseks. Kui need ahvid käivad püsti, hoiavad nad tasakaalu hoidmiseks käsi peast ülespoole.

Nendel loomadel on spetsiaalsed randmeliigesed, mis võimaldavad neil oma käsi liigutada nii küljelt küljele kui ka tagasi ette. See soodustab kiiret ja tõhusat edasiliikumist harust harusse.

Nende väiksemate ahvide käed ja jalad on piklikud. Igal käel on sügav pilu, mis aitab neil harudest tugevasti kinni haarata. Siamang-gibbonil, mis kuulub nende ahvide suurimate tüüpide hulka, on mõlemal jalal kaks varba, mis on püsivalt kokku sulanud.

Nende karusnahk võib olla mis tahes värvi pruun või must, mõnikord segatud valgega. Nende nägudel, jalgadel ja kätel on sageli kontrastsed märgised, nagu Borneo valge-habemega või kollapõsk-liigil.

Gibboni käitumine

Need väiksemad ahvid veedavad suurema osa oma elust vihmametsade varikatuses. Nende pikk käeulatus ja võimsad jalad teevad neist maailma suurimad brachiaatorid. Nad saavad kiiresti liikuda, ulatudes ühe hüppega kuni 50 jala kaugusele. Aeg-ajalt jäävad nad oksast mööda või hindavad puude vahekaugust valesti ja see põhjustab sageli luumurde

Metsaalustele seiklevad nad vaid aeg-ajalt. Võib-olla peavad nad puulatvadest toitu otsima või teise looma eest põgenema. Maal olles rändavad need väiksemad ahvid sageli kahel jalal, hoides käsi pea kohal, et püsti püsida.

Kõik gibboni liigid on häälekad. Nende hääl on musikaalne ja võib läbida märkimisväärseid vahemaid. Nad kasutavad heli abil teiste gibonite leidmiseks, sissetungijate eest hoiatamiseks ja kaaslaste meelitamiseks. Wooing laul, sageli duett kavandatud kaaslasega, on tuntud kui suur üleskutse.

Siamangi gibonitel ja teistel liikidel on unikaalselt arenenud kurgukotid. Kui loom sisse hingab, täites kurgukotti õhuga, võimendab ta oma kõnet läbi troopilise metsa, aidates leida teisi ahve, tähistada territoriaalseid piire või ühineda paaritusduetiga. Suurimal liigil, siamangil, on vali hääl, mis läbib kuni kaks miili.

Üldiselt paarituvad need primaadid kogu eluks. Nad elavad väikestes tuumaperedes, mis koosnevad paaritatud paarist ja ühest alaealisest järglasest. Kuigi nad magavad puude otsas, ei ehita need loomad pesasid nagu teised ahvid. Kui noor saab küpseks, julgeb ta luua oma peregrupi.

Gibboni elupaik

Need loomad elavad Kagu-Aasia vihmametsades nendes riikides:

  • Bangladesh
  • Borneo
  • Kambodža
  • Hiina
  • India
  • Indoneesia
  • Java
  • Laos
  • Malaisia
  • Myanmar
  • Sumatra
  • Tai
  • Vietnam

Need puukooliloomad vajavad tihedat metsakatet, mis pakuks toitu, peavarju ja transpordivahendeid. Erinevad liigid elavad erinevates piirkondades, näiteks mägedes või orgudes, kuid nad kõik eelistavad puulatvade elupaiku.

Gibboni dieet

Need loomad söövad enamasti puuvilju ja taimestikku, mis on saadaval vihmametsa võrastikus. Nad on siiski kõigesööjad, nii et nad söövad aeg-ajalt liha, näiteks putukaid, linnumune ja väikseid loomi.

Gibboni kiskjad ja ohud

Kagu-Aasiast pärit suured kassid, näiteks pilves leopardid ja tiigrid , nende väiksemate ahvide saak. Suured maod ja kotkad ohustavad ka neid arboreaalseid ahve. Üks märkimisväärne uurimus Boroonos asuvatest Maroon Languri ahvidest näitas, et valge habemega gibbonid tegid hoiatuskõnesid, et hoiatada nii oma liike kui ka muid loomi nagu ahvid, kui kiskjad olid lähedal, andes neile võimaluse ohutust otsida.

Inimesed jahivad neid loomi looduses, et neid loomaaedadele müüa. Mõne kultuuri inimesed ostavad loomade osi tervendamiseks või söömiseks.

Siiani on suurimaks ohuks inimeste sissetungimine vihmametsad et nad kutsuvad koju. Kuna tsivilisatsioon väidab üha enam neid metsi, on neil loomadel vähem toitu ja kiiresti kahanevaid elupaiku, mis on peamine põhjus, miks paljud liigid on ohustatud .

Gibboni paljundamine, imikud ja eluiga

Emane sünnitab korraga ühe järeltulija. Neil võib sigimisperioodi jooksul olla kuni kuus last. Looduses olevad emased saavad suguküpseks umbes kaheksa-aastaselt, samas kui isased küpsevad veidi hiljem, umbes 10-aastaselt. Need arboreaalsed imetajad võtavad korraga ühe kaaslase, kuid võivad pärast paari kasvamist partnerit vahetada.

Naiste rasedus kestab kuus ja pool kuud. Kui ta on sünnitanud, hoolitsevad mõlemad vanemad lapsest seni, kuni ta on kodust lahkumiseks piisavalt vana.

Keskmiselt elavad need loomad oma loomulikus elupaigas umbes 30–35 aastat. Vangistuses olijad elavad tavaliselt kauem, kuni 50 aastat. Rekordi pikaealisim isend, Uus-Meremaa Wellingtoni loomaaias asuv Muelleri gibbon nimega Nippy, suri 60-aastaselt.

Gibboni populatsioon

Kõik gibboni liigid vähenevad. Suurem osa 18 liigist on väljasuremisohus. Tegelikult on Nomascuse perekonnast alles vähem kui 25 harilikku harilikku giboni, mis muudab selle liigi kõige kriitiliselt ohustatud primaat maa peal. Nomascuse perekonda kuuluvad ka muud kriitiliselt ohustatud tüübid, sealhulgas:

  • Must-harjas -
  • Põhja-valgepõskne -
  • Kõrge Vit-vitamiiniga gibbon

Need liigid, kellel on ohustatud staatus on:

• Lääne hulock
• Vilgas
• Bornea valge habemega
• Klossi oma
• Lar
• Hõbedane
• Muelleri Borneean
• Kuumutatud
• Abbotti hall
• põhjahall
• Kollapõskne
• Lõuna-valgepõskne
• Siamang

Ida-hulocki gibbon on haavatav kuid pole veel ohustatud. Skywalkeri hoolock ja põhjapoolsed kollapõsksed gibbonid vajavad nende staatuse kindlakstegemiseks täiendavaid uuringuid.

Gibbons loomaaias

Paljudel USA suuremate linnade loomaaedadel on need loomad näitusel. Mõned liigid, mida nendes loomaaedades näete, on lar, siamang ja valge põsega gibbon. Muud tüüpi puu-elanikud loomaaedades on Jaava gibbon, idapoolne hulock ja kuhjatud gibbon.

Kanadas Toronto loomaaed on valgekäelised paelad. Hall emane gibbon Assiniboine'i loomaaed elas Winnipegis 50 aastat. Nüüd on loomaaias koduks valge käega gibonite perekond. Paljudes teistes loomaaedades kogu Kanadas on ka gibonid.

Tegelikult on kogu maailma loomaaedades erinevad gibbon-liigid. Vangistuses on kõige levinumad siamang, valgepõsk ja karvane ..

Vaata kõiki 46 loomad, mis algavad tähega G

Huvitavad Artiklid