Hiiglaslik pandakaru

Hiidpandakaru teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Ursidae
Perekond
Ailuropoda
Teaduslik nimi
Ailuropoda melanoleuca

Hiiglasliku pandakaru kaitse staatus:

Haavatav

Hiiglaslik pandakaru asukoht:

Aasia

Hiiglaslik pandakaru lõbus fakt:

Bambus moodustab nende toidust 99 protsenti!

Hiidpandakaru faktid

Saak
Bambus, puuviljad, närilised
Noore nimi
Cub
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Bambus moodustab nende toidust 99 protsenti!
Hinnanguline populatsiooni suurus
2000
Suurim oht
Elupaikade kadu
Kõige eristavam omadus
Randmeluu pikendamine toimib pöidlana
Muud nimed)
Hiiglaslik karukass, bambuskaru
Rasedusaeg
5 kuud
Elupaik
Kõrgel, niiske bambusemets
Kiskjad
Inimesed, leopardid, röövlinnud
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Ööpäevane / öine
Üldnimi
Hiidpanda, hiiglaslik pandakaru
Liikide arv
1
Asukoht
Hiina keskosa mäed
Loosung
Bambus moodustab nende toidust 99 protsenti!
Grupp
Imetaja

Hiiglaslik pandakaru füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
20 mph
Eluaeg
20–35 aastat
Kaal
110 kg - 250 kg (242 naela - 551 naela)
Kõrgus
1,5–1,8 m (4,9–6 jalga)
Seksuaalse küpsuse vanus
4 - 8 aastat
Võõrutamise vanus
12 - 15 kuud

Hiidpandakarude klassifikatsioon ja areng

Hiidpanda on karuliik, mida leidub Hiina kesk- ja lääneosas mägedes. Hiidpanda on üks kuulsamaid ja hõlpsasti tuvastatavaid loomi maailmas ning see on ka üks haruldasemaid ja on oma looduskeskkonnas tohutu ohu all, peamiselt elupaikade kadumise tõttu. Hiidpanda on karude seas ainulaadne, kuna nad ei maga talveunne, neil on sündides väga väikesed beebid ja nad jäävad ellu peaaegu täielikult taimetoiduga. Kuna Giant Panda avastas esmakordselt Prantsuse loodusteadlane 1869. aastal, on sellest saanud ülemaailmne kaitse sümbol koos Maailma Looduse Fondi logoga. Hiina rahvas näeb hiiglaslikku pandat ka rahu sümbolina ja nende kodukandis on püütud kaitsta järelejäänud populatsioone arvukalt.



Hiiglaslik pandakaru anatoomia ja välimus

Hiidpanda on keskmise suurusega kuni suur karu, kellel on sarnaselt teistel liikidel suur pea, lühike saba ja pikk suure ninaga koon, mis annab neile suurepärase haistmismeele. Hiidpanda paks karusnahk on kreemikasvalget värvi, jäsemetel, õlgadel, kõrvadel ja ninal on suured mustad laigud ning nende väikeste silmade ümber on silmatorkavad mustad laigud. Hiiglaslik panda sööb peaaegu ainult bambust ja nii on selle tarbimise hõlbustamiseks mitmeid füüsilisi kohandusi, sealhulgas randmeluu pikendus, mis toimib natuke nagu pöial, võimaldades hiiglaslikul pandal bambusevartest kinni haarata. Neil on ka suured lõualuud, millel on tugevad lõualihased, mis koos lamedate purihammastega võimaldavad hiiglaslikul pandal toitainete eraldamiseks bambusevarsi ja lehti purustada.



Hiidpandakaru levik ja elupaik

Ajalooliselt oleks hiidpandat leitud kogu Jangtse vesikonna madalikult, kuid inimtegevuse suurenemine nendes piirkondades on hiidpandad kõrgele mägedesse ajanud. Kaugemaid asurkondi leidub endiselt kuues erinevas Hiina kesk- ja lääneosas asuvas mäeahelikus, kus nad asustavad 5000–13 000 jala kõrgusel paksu bambusekorrusega laialehelisi ja okasmetsasid. Need kõrgel asetsevad metsad on jahedad, hägused ja niisked ning neid satub üldiselt palju sademeid. Arvatakse, et Hiidpanda ainulaadne värvus võib aidata neil toitu otsides sulanduda nendesse udustesse metsadesse. Kuid nende elupaikade kadumine metsade hävitamisel on suurim oht ​​Piant Pandale tänapäeval, kuna nad toetuvad ellujäämiseks peaaegu ainult bambusele.

Hiiglaslik pandakaru käitumine ja elustiil

Hiidpanda on üksikloom, kes hõivab territooriumi, mis on tähistatud lõhna näärmete eritiste ja puude kriimustusjälgedega. Isased hiidpandad rändavad kodus rohkem kui kahekordselt kui emasloomad, kusjuures tema territoorium kattub mitme emase hiidpandaga, kellega tal on aretusõigused. Kuna bambus ei ole eriti toitev, peab hiidpanda sööma iga päev palju bambust ning võib tarbida kuni 30 kg bambuse lehti, võrseid ja varsi, mis on umbes 40% tema kehamassist. Hiiglaslikud pandad pühendavad seepärast 12–15 tundi päevas bambuse närimisele, mida nad teevad istudes, võimaldades nende esikäppadel taimedest kinni haarata. Kuigi näib, et Hiidpanda veedab terve päeva kas söömise või magamisega, on nad teadaolevalt ka head puude ronimises ja suudavad vajadusel isegi hästi ujuda.



Hiidpandakarude paljunemine ja elutsüklid

Hiidpandad pesitsevad ajavahemikul märtsist maini, kui emane hakkab isasele ligimeelitamiseks andma rea ​​soove ja lööke, et sooviks paarituda. Pärast umbes viie kuu pikkust tiinusperioodi sünnitab emane hiidpanda õõnes puu või koopa põhjas ühe või kaks poega. Pandakarukarupojad on sündides väga alaarenenud, mõõdetuna kõigest 15 cm ja kaaludes vaid 100 g, neid muudab veelgi haavatavamaks asjaolu, et nad on ka pimedad ja karvadeta ega hakka roomama enne, kui nad on peaaegu kolm kuud vanad. Isegi kui emane sünnitab kaksikud, saab ta hoolitseda ainult selle eest, kes sõidab selili kuni 6-kuuseks saamiseni ja on võimeline ebakindlalt tema kõrval traavima. Panda-karupojad võõrutatakse umbes aasta vanuselt, kuid nad ei jäta oma ema alles 18-kuuseks. Mõni poeg võib jääda paariks aastaks ema juurde, kuni naine uuesti rasestub ja lahkuvad oma territooriumi rajamiseks.

Hiidpandakaru dieet ja saak

Hoolimata sellest, et teda liigitatakse lihasööja loomaks (rääkimata karuliigist), sööb Hiidpanda teda ümbritsevas metsas peaaegu eranditult bambust. Teadaolevalt tarbib rohkem kui 30 erinevat bambusetaime liiki, toituvad hiidpandad taime erinevatest osadest erinevatel aastaaegadel, et sellest maksimaalselt kasu saada. Võimeline sööma kuni 30 kg bambust päevas, purustab Giant Panda oma tugevad lõuad erinevate taimeosade kergemini seeditavaks pastaks purustamiseks. Kulutades enam kui poolest päevast söömisele, täiendavad hiidpandad oma dieeti ka teiste taimedega, sealhulgas rohttaimede ja puuviljadega, samuti näriliste ja lindudega. Ehkki nad suudavad peaaegu poole oma kehamassist bambuseosades ühe päevaga ära süüa, peab Hiidpanda siiski vett jooma ja teeb seda mägede ojadest, mida varustab sulav jää ja lumi kõrgemal nõlvadel.

Hiidpandakarukiskjad ja ohud

Giant Panda suuruse ja ainulaadse elupaiga tõttu pole täiskasvanutel oma jahedas, bambusest täidetud maailmas looduslikke kiskjaid. Pojad on aga kuni aasta vanuseni täiesti abitud ja suuremad kiskjad, nagu leopardid ja röövlinnud, neid röövivad. Inimesed on Hiina mägedes hiidpandadele aga suurim oht, kuna nad on jahtinud neid tähelepanuväärseid loomi ainulaadse karusnaha pärast, mõnes piirkonnas peaaegu hävimiseni. Ehkki salaküttimise eest karmid karistused on nüüd jahutamist aeglustanud, ohustavad hiidpandasid elupaikade kadumine puidu raadamise ja põllumajanduse jaoks kliiringu näol. Seetõttu on nad sunnitud oma kunagise tohutu loodusliku leviala väikestesse ja eraldatud taskutesse ning nende elanikkonna arv on tugevalt vähenenud.



Hiiglaslik pandakaru huvitavaid fakte ja funktsioone

Hiidpanda on inimesi alati paelunud ja seepärast kannab ta mitmeid erinevaid nimesid oma teadusliku nimega, mis tähendab 'kassijalg must ja valge', ja hiina nimi tõlgitakse sõna otseses mõttes 'hiiglaslik karukass', kuna hiidpandal on õpilastele pilusid nende silmis umbes nagu kass. Kohalikud tunnevad neid ka bambuskaruna nende tohutu koguse tõttu, mida nad tarbivad. Hiidpandapojad on sündides nii väikesed, et nad kaaluvad umbes sama palju kui keskmine hiir ja 100 g kaaluvad umbes 0,001% ema kaalust. Hiinas Shaanxi provintsis asuvas Qinlingi mäestikus võib tavaliste mustvalgete seas eksisteerida väike pruunide ja valgete hiidpandade populatsioon. Hiidpandad suhtlevad omavahel kõnede abil, tuvastades 11 erinevat hiidpandamüra.

Hiidpandakaru suhe inimestega

Hiidpandat on inimesed imetlenud juba sadu aastaid, kuid rohkem nende ilusate mustade ja valgete nahkade pärast minevikus. Pärast avastamist läänemaailmas ja teadlikkuse teadvustamist looduses on hiidpandadest saanud üks tuntumaid maailma suuremaid loomi, kelle projektide ja jõupingutuste abil püütakse neid päästa väljasuremisest. Inimeste aktiivsuse suurenemine nende kohalikes elupaikades on neid aga drastiliselt mõjutanud, mis on lõppkokkuvõttes toonud kaasa tohutu rahvastiku vähenemise ja ülejäänud populatsioonide isolatsiooni. Vaatamata näiliselt kaisukale välimusele on hiidpanda karuliik ja ehkki rünnakud inimeste vastu on haruldased, pole siiski ennekuulmatu kahju inimestele (eriti neile, kes üritavad vangistustesse siseneda).

Hiiglasliku pandakaru kaitseseisund ja elu tänapäeval

IUCN loetles aastakümneid hiiglaslikku pandat looduses ohustatud loomaliigina. Usuti kindlalt, et hiiglaslik panda seisab lähitulevikus looduses väljasuremise ees, kui selle kaitsmiseks ei tehta rohkem. Hiina valitsus on loonud 33 hiidpanda kaitseala ja enam kui 50% selle looduslikust elupaigast on nüüd seadusega kaitstud. Samuti on põhjalikult uuritud hiidpanda väljasuremise ärahoidmist, kuid ilma ainulaadsete bambusemetsata ei saa see lihtsalt ellu jääda. Kuid pärast kümneaastast elanikkonna arvu suurenemist umbes 2000 täiskasvanud isendini on hiidpanda nüüdseks ohustatud liikide nimekirjast kustutatud ja IUCN on selle klassifitseerinud haavatavaks peamiselt tänu Hiina valitsuse püüdlustele mitte ainult kaitsta oma looduslikke elupaikade, vaid ka edukate taastootmisprogrammide abil.

Vaata kõiki 46 loomad, mis algavad tähega G

Kuidas öelda hiiglaslikku pandakaru ...
Bulgaaria keelSuur panda
InglisePanda
Katalaani keelHiiglaslik panda
Tšehhi keelSuur panda
Taani keelPanda
Saksa keelSuur panda
IngliseHiiglaslik Panda
EsperantoGranda pando
Hispaania keelAiluropoda melanoleuca
EestlaneHiidpanda
Soome keelIsopanda
Prantsuse keelhiidpanda
Heebrea keelHiiglaslik panda
HorvaadiSuur panda
Ungari keelHiiglaslik panda
Indoneesia keelPanda
Itaalia keelAiluropoda melanoleuca
Jaapani keelHiiglaslik panda
Ladina keelSuur Panda
Malai keelHiiglaslik Panda
HollandiHiiglaslik panda
InglisePanda
Poola keelHiiglaslik panda
Portugali keelHiiglaslik panda
IngliseAiluropoda melanoleuca
Sloveeni keelHiiglaslik panda
InglisePanda
Rootsi keelHiiglaslik panda
Türgi keelDev panda
VietnamlaneSuur panda
Hiina keelPanda
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Hiidpanda faktid, saadaval siin: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Teave hiidpanda kohta, saadaval siin: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Huvitavad Artiklid