Kaelkirjak

Kaelkirjaku teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Giraffidae
Perekond
Kaelkirjak
Teaduslik nimi
Giraffa camelopardalis

Kaelkirjaku kaitse seisund:

Ohustatud

Kaelkirjak asukoht:

Aafrika

Kaelkirjaku lõbus fakt:

Pikk, must keel võib kasvada 18 tolli pikkuseks!

Kaelkirjaku faktid

Saak
Lehed, puuviljad, seemned
Noore nimi
Vasikas
Grupikäitumine
  • Karja
Naljakas fakt
Pikk, must keel võib kasvada 18 tolli pikkuseks!
Hinnanguline populatsiooni suurus
Stabiilne
Suurim oht
Jaht ja elupaikade kadumine
Kõige eristavam omadus
Piklik kael ja ainulaadne mustriline mantel
Rasedusaeg
457 päeva
Elupaik
Avatud metsamaa ja savann
Kiskjad
Lõvid, leopardid, hüäänid
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Päevane
Üldnimi
Kaelkirjak
Liikide arv
9
Asukoht
Sahara-tagune Aafrika
Loosung
Pikk, must keel võib kasvada 18 tolli pikkuseks!
Grupp
Imetaja

Kaelkirjaku füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Net
  • Must
  • Valge
  • Niisiis
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
30 miili tunnis
Eluaeg
20–25 aastat
Kaal
550–1 930 kg (1200–4 200 naela)
Kõrgus
4–6 m (13–20 jalga)
Seksuaalse küpsuse vanus
3,5 - 4,5 aastat
Võõrutamise vanus
13 kuud

Kaelkirjakute klassifikatsioon ja areng

Kaelkirjak on pika kaelaga sõraline imetaja, kes on looduslikult leitud Sahara-taguse Aafrika avatud metsamaal karjatamas. Kaelkirjak on kõrgeim elusloom maal ja vaatamata oma kõrgusele on enamasti tihedalt seotud palju väiksema ja üksildase Okapiga, mida leitakse raskesti elavas tihedates troopilistes metsades. Kaelkirjakut on üheksa tunnustatud alamliiki, mida leidub erinevates geograafilistes asukohtades ja mis erinevad oma laigulaadsete märkide värvuse ja mustri poolest mõnevõrra. Ehkki kaelkirjakut oleks kunagi leitud kogu Sahara-tagusest Aafrikast ja isegi Põhja-Aafrika osadest, on tänapäeval nad välja surnud suurest osast oma ajalooliselt ulatuslikust looduslikust levialast, kusjuures vaid väikesed, isoleeritud populatsioonid on jäänud käputäisesse Aafrika keskkonda. Lõunas kaugemal peetakse kaelkirjakute populatsiooni stabiilseks ja mõnes piirkonnas see isegi kasvab, kuna nõudlus nende järele suureneb erasektoris.



Kaelkirjaku anatoomia ja välimus

Kaelkirjakul on tohutult pikk kael, mis võimaldab tal kasutada teiste loomade jaoks liiga kõrgel olevaid lehti ja taimestikku. Hoolimata pikkusest sisaldab kaelkirjaku kael tegelikult sama palju luid kui paljud teised sõralised imetajad, kuid nende kuju on lihtsalt pikem. Kaelkirjaku piklik kael viib lühikeseks kehaks, pikkade ja õhukeste sirgete jalgadega ning pika sabaga, mille ots on musta tuttiga, mis aitab kärbseid eemal hoida. Kaelkirjak on tavaliselt valge värvusega, pruunide või punakate märgistega, mis katavad tema keha (välja arvatud nende valged sääred). Iga kaelkirjaku märgised pole mitte ainult sellele inimesele unikaalsed, vaid erinevad ka kaelkirjaku eri liikide suuruse, värvi ja neid ümbritseva valge koguse vahel. Kõigil kaelkirjakutel on suured silmad, mis koos pikkusega annavad neile suurepärase nägemise, ja pea kohal on väikesed sarvest meenutavad ossikoonid.



Kaelkirjaku levitamine ja elupaik

Varem leiti isegi Põhja-Aafrikas, kuid täna on ülejäänud kaelkirjakupopulatsioonid piiratud Sahara-taguse Aafrika osadega, kusjuures suurim kontsentratsioon on rahvusparkides. Kaelkirjakud elavad avatud metsas ja savannis, kus oma kõrgust kasutades suudavad nad enda ümber suuri vahemaid näha, et ohule läheneda. Üheksa erinevat kaelkirjakuliiki leidub mandri erinevates riikides, millest igaüks kasutab ära oma kohalikku ökoloogilist niši. Tulenevalt asjaolust, et kaelkirjakud toituvad puudest kõrgel, kuid ka väiksemate taimtoiduliste suu jaoks liiga puitunud taimestikust, suudavad nad jääda ka piirkondadesse, kus kodune karjatamine on taimeliigid hävitanud maapinna lähedal, sundides liike mis toituvad neist edasi liikumiseks. Kaelkirjakud kogu Aafrikas on tohutult mõjutatud tohutute looduslike elupaikade kadumisest.

Kaelkirjaku käitumine ja elustiil

Kaelkirjaku suur suurus tähendab, et ta peab kulutama palju aega söömisele, mida ta kipub hommiku- ja õhutaluvuse ajal kõige paremini tegema. Kuuma keskpäikese ajal puhkavad kaelkirjakud varjulisemates piirkondades, kus nad (nagu mitmed nende sugulased) taastavad oma toidu, mida nimetatakse kaisuks, enne kui nad seda uuesti tarbivad. Väikesed karjad, mis koosnevad paljudest emastest ja nende poegadest, veedavad nii päeva kui ka ööd koos, et kaitsta oma järglasi kiskjate eest, kuid isased kaelkirjakud on palju üksildasemad ja sageli hulkuvad viljaka emase otsingul suurtel aladel. Kui nad siiski konkureeriva isasega kokku puutuvad, hakkavad need kaks domineerimishierarhia kehtestamiseks pead lööma ja kaela lukustama, võitja saab õiguse paarituda kohalike naistega.



Kaelkirjaku paljunemine ja elutsüklid

Kaelkirjakud pesitsevad aastaringselt ja pärast emase leidmist, kellega paaritada, jätkab isane kaelkirjak oma üksildaseid viise. Pärast 15-kuulist tiinusperioodi sünnitab emane kaelkirjak ühe väikelapse (kaksikud on haruldased), kes on juba kahe meetri kõrgune ja millel on ainulaadsed märgised. Kaelkirjakvasikad näevad välja samasugused nagu täiskasvanud kaelkirjakud, kuid kasvades ja küpsedes muutuvad nad lihtsalt veelgi suuremaks ja piklikuks. Pärast sündi hoiab emane kaelkirjak oma vasika keskmiselt 15 päeva jooksul ülejäänud karjast eemal ja seejärel võõrutatakse vasikas, kui ta on veidi üle aasta vana. Isased kaelkirjakud suudavad sigida aasta hiljem kui emased, kuid mõnikord pole nad edukad enne, kui nad on peaaegu kaheksa aastat vanad. Ehkki nii isased kui ka emased noored kaelkirjakud liituvad väikeste rühmadega, kipuvad isased vananedes üksildasemaks muutuma, kus naised jäävad koos, kuid ekslevad sageli erinevate karjade vahel.

Kaelkirjakudieet ja saak

Kaelkirjak on taimtoiduline loom, kes on arenenud nii kõrgeks, et tal on võrade kõrgematel harudel toidu pärast vähem konkurentsi. Kaelkirjakud söövad teadaolevalt aastaringselt kuni 60 erinevat taimeliiki ja teevad seda haarates oma pika musta keelega (mis võib kasvada kuni 18 tolli pikkuseks) okstele ja kasutades oma sitkeid eelmängu tõmbuvaid huuli ja lamestatud, soonega hambaid. suudab okstelt lehed maha koorida. Kaelkirjakud söövad kõige sagedamini akaatsiapuid, kuid otsivad ka vihmade järel metsikuid aprikoose, lilli, puuvilju ja pungi ning söövad seemneid ja värsket rohtu. Kaelkirjakud saavad 70% oma niiskusest toidust, mistõttu tuleb neid juua väga vähe, kuid kui nad puutuvad kokku puhta veega, peavad nad oma pea maapinnale piisavalt lähedale sirutama (tagumised pikemad). jooma.

Kaelkirjakukiskjad ja ohud

Hoolimata sellest, et tegemist on maailma kõrgeima maisloomaga, on kaelkirjakut tegelikult ohverdanud mitmed suured kiskjad, kes elavad kuival savannil. Lõvid on kaelkirjaku peamised kiskjad. Lõvid kasutavad kogu uhkuse jõudu oma ohvri tabamiseks, kuid kaelkirjakuid ohverdavad ka leopardid ja hüäänid. Kaelkirjakud toetuvad avarale tasandikule, et neil oleks võimalikult hea ülevaade oma ümbrusest, kuid kui kiskjad jõuavad liiga lähedale, löövad kaelkirjakud enda kaitseks oma ründajat oma suurte ja raskete jalgadega. Noored vasikad on aga palju haavatavamad ja loodavad oma ema ja karja kaitsele. Kahjuks ei jõua umbes 50% noortest kaelkirjakudest kiskluse tõttu kuue kuu vanuseks. Kõiki kaelkirjakuid ähvardab ka jaht inimestelt, kelle populatsioon on teatud piirkondadest täielikult kadunud.



Kaelkirjak Huvitavad faktid ja omadused

Ehkki kaelkirjakud söödavad kõrgemalt kui ükski teine ​​loom, toituvad isased ikkagi kõrgemal tasemel kui naised, et vältida üksteisega toidu nimel võistlemist. Nad sirutavad oma kaela kõrgemale, mis võib samuti anda neile eelise kiskjate eest hoolitsemisel. Kui ohtu nähakse, kiirustavad kaelkirjakud koheselt minema ja võivad lühikese aja jooksul joosta kiirusega üle 30 miili tunnis. Huvitav küll, kuigi nad pole tegelikult võimelised traavima, kuna nende keha kuju ja suurus tähendab, et nad lähevad üle ja nii peavad nad koheselt minema jalutuskäigult jooksmisele. Kaelkirjaku pikliku kõrguse ja selle suurte tundlike silmade tõttu suudavad nad näha mõnda märkimisväärset kaugust ja neil on kõigi maal olevate loomade suurim nägemisulatus.

Kaelkirjaku suhe inimestega

Kaelkirjakut peetakse tänapäeval peamiseks turismiobjektiks ja see on üks paljudest inimeste kohustuslikest liikidest, kui safaril käiakse. Inimesed on aga kaelkirjakudele jahti pidanud ning neid on tõsiselt mõjutanud ka nende sissetungimine nende looduslikesse elupaikadesse, mis on põhjustanud kogu Aafrikas tohutu populatsiooni vähenemise ja mõnes riigis isegi liigi väljasuremise. Aafrika lõunaosades on kaelkirjakute populatsioon mõnes piirkonnas isegi kasvamas, kuna see muutub üha populaarsemaks erasektori rantšo ulukina. Kuid jahipidamise ja elupaikade kadumise tõttu on kaelkirjakud kaotanud poole oma kunagisest ulatuslikust levialast, enamik metsikuid isendeid on leitud paljudest Aafrika suurtest rahvusparkidest.

Kaelkirjaku kaitse seisund ja elu tänapäeval

Täna on IUCN kirjas, et kaelkirjak on loom, kes on kõige vähem mures oma loomulikus keskkonnas lähiajal välja surra, kuna enamik kaelkirjakute populatsioone on praegu stabiilsed ja mõnes piirkonnas tegelikult suurenevad. Neid mõjutab aga endiselt nii jahindus kui ka elupaikade kadumine, põhjapoolsemad populatsioonid muutuvad hõredamaks ja üksteisest isoleeritumaks. Mõni üheksast kaelkirjakuliigist on nüüd kas ohustatud või ohustatud.

Vaata kõiki 46 loomad, mis algavad tähega G

Kuidas öelda kaelkirjak keeles ...
Bulgaaria keelKaelkirjak
IngliseKaelkirjak
Katalaani keelKaelkirjak
Tšehhi keelKaelkirjak
Taani keelKaelkirjak
Saksa keelKaelkirjak
IngliseKaelkirjak
EsperantoKaelkirjak
Hispaania keelGiraffa camelopardalis
EestlaneKaelkirjak
Soome keelKaelkirjak
Prantsuse keelKaelkirjak
Heebrea keelKaelkirjak
HorvaadiKaelkirjak
Ungari keelKaelkirjak
Indoneesia keelKaelkirjak
Itaalia keelGiraffa camelopardalis
Jaapani keelKaelkirjak
Ladina keelKaelkirjak
Malai keelKaelkirjak
HollandiKaelkirjak (dier)
IngliseKaelkirjak
Poola keelKaelkirjak
Portugali keelKaelkirjak
IngliseKaelkirjak
Sloveeni keelKaelkirjak
Rootsi keelKaelkirjak
Türgi keelKaelkirjak
VietnamlaneKaelkirjak
Hiina keelkaelkirjak
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Kaelkirjaku teave, saadaval siin: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Kaelkirjakukaitse, saadaval siin: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Huvitavad Artiklid