Jaguar

Jaguari teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Felidae
Perekond
Panthera
Teaduslik nimi
Panthera onca

Jaguari kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Jaguari asukoht:

Kesk-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Jaguari lõbus fakt:

Ameerika mandri suurim kass!

Jaguari faktid

Saak
Hirv, Capybara, Tapir
Noore nimi
Cub
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Ameerika mandri suurim kass!
Hinnanguline populatsiooni suurus
15 000
Suurim oht
Jaht ja elupaikade kadumine
Kõige eristavam omadus
Ilus rosettitud karusnaha muster
Rasedusaeg
90 - 105 päeva
Elupaik
Vihmamets, soo ja lammid
Kiskjad
Inimene
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
3
Elustiil
  • Videvik
Üldnimi
Jaguar
Liikide arv
1
Asukoht
Kesk- ja Lõuna-Ameerika
Loosung
Ameerika mandri suurim kass!
Grupp
Imetaja

Jaguari füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Kollane
  • Must
  • Valge
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
50 miili tunnis
Eluaeg
12-15 aastat
Kaal
36kg - 160kg (79 naela - 350 naela)
Pikkus
1,1–1,9 m (43–75 tolli)
Seksuaalse küpsuse vanus
3 - 4 aastat
Võõrutamise vanus
3 kuud

Jaguari klassifikatsioon ja areng

Jaguar on Ameerika mandril suurim kass ja on ainus maailma suurematest kassidest, keda uues maailmas leidub. Jaguarid on tihedalt seotud leopardidega ja neil on mitmeid sarnaseid omadusi, sealhulgas karusnahale iseloomulik täpiline muster. Jaguar on Tiigri ja Lõvi taga maailmas suuruselt kolmas kass ning on tuntud oma tohutu jõu ja väleduse poolest. Tegelikult öeldakse, et nimi Jaguar pärineb põlisameeriklaste sõnastyaguarmis tähendab 'see, kes tapab ühe hüppega'. Hoolimata nende uskumatust jõust, on Jaguareid läbi aegade jahitud peamiselt nende hämmastavalt ilusa karusnaha pärast. Kuigi Jaguari karusnaha jahtimine on nüüd keelatud, on populatsioonide arv vähenenud kogu nende looduslikus ulatuses, kusjuures Jaguarid on paljudelt aladelt täielikult kadunud.



Jaguari anatoomia ja välimus

Jaguar on suur ja lihaseline loom, kelle keha on raskem ja vastupidavam kui leopardil. Neil on suur ja lai pea, mille lõuad on nii tugevad, et väidetavalt on neil kõige võimsam hammustus kogu maailma kassidest. Jaguaridel on kate kas kollakaspruunist või tumekollasest karusnahast, mis on täpiline tumedamate roosilaadsete mustritega, mis sarnanevad leopardi omadega (lisaks sellele, et neil on keskel tumedad laigud). Roosivärvina tuntud Jaguari karusnaha muster on iga looma jaoks ainulaadne, nagu sõrmejäljed on üksikute inimeste omad ja hoolimata oma ilust toimib see tegelikult ümbritseva džungli täiusliku kamuflaažina. See kamuflaaž osutub nende ellujäämisvõimaluste jaoks nii oluliseks, et vihmametsast leitud jaguarid on tumedamat värvi ja sageli väiksemad kui avatumates piirkondades.



Jaguari levitamine ja elupaik

Jaguar on põliselanik läänepoolkeral, kus ta elab peamiselt Kesk- ja Lõuna-Ameerika troopilistes vihmametsades. Ehkki Jaguari ajalooline leviala ulatus kogu mandri ulatuses ja isegi USA lõunaosariikidesse, on need tänapäeval piiratud vihmametsa taskutega, eriti niiskes Amazonase basseinis. Jaguarid eelistavad saagi edukaks küttimiseks ja seejärel varitsemiseks pigem paksu, tihedat ja niisket džunglit, kus on palju katet. Neid leidub peaaegu alati veekogu lähedal ja nad eelistavad kas püsivat rabamaad või hooajaliselt üleujutatud metsi. Jaguarit on tõsiselt mõjutanud elupaikade kadu kogu selle looduslikus piirkonnas ning salakütid, kes lasevad neid maha, kui nad kasvavatele karjakasvandustele liiga lähedale jõuavad.

Jaguari käitumine ja elustiil

Kuigi see raskesti tabatav loom veedab suurema osa ajast kas puude ohutusel puhates või tihedas metsaaluses jahti pidades, armastavad jaguarid viibida vee läheduses, näiteks üleujutusala ja aeglaselt liikuvate jõgede läheduses (mis on kassidel haruldane), ja nad harva võtavad ette kuivemaid, kõrbetaolisi piirkondi. Jaguar on suurepärane ujuja ja suudab liikuda vees üllatava kiirusega, eriti saaki taga ajades. Nagu paljude teiste kassiliikide puhul, on ka Jaguar üksildane loom, välja arvatud paar esimest aastat, mille Jaguari pojad emaga veedavad. Mehed on eriti territoriaalsed ja kuigi nende koduala kattub paljude naiste omaga, kaitsevad nad oma plaastrit ägedalt teiste isaste eest. Jaguarid tähistavad oma territooriume uriiniga, kraapides puudele jälgi ja kinnitades end urisevate häälekõnedega.



Jaguari paljundamine ja elutsüklid

Hoolimata asjaolust, et enamik Jaguari poegi sünnib tavaliselt detsembri ja märtsi vahel, pole haruldane, et nad sünnivad ka muul ajal aastas. Paaritumishooajal kasutab emane Jaguar isaseid oma territooriumile meelitamiseks valju häälega. Emased jaaguarid sünnitavad tavaliselt kaks või kolm poega. Kui nende poegad on sündinud, ei salli emane Jaguar oma territooriumil isast, kuna ta muutub selles etapis oma poegi väga kaitsvaks. Jaguari pojad sünnivad pimedana ja saavad nägemise umbes kahe nädala pärast. Ema võõrutab nad umbes 3 kuu vanuselt, kuigi poegade lootus on umbes 6-kuuseks saamiseni ema küttimine ja nende varustamine. Kuue kuu pärast hakkavad Jaguari pojad naisjaguari jahil kaasas käima, kuid ei lase omal käel välja enne, kui nad on saanud ühe või kaks aastat vanad ja on endale territooriumi loonud.

Jaguari dieet ja saak

Suurem osa Jaguari jahipidamisest toimub maapinnal, kuid teadaolevalt jahivad nad saaki nii vees kui ka puudelt, kust Jaguar saab oma saaki hõlpsasti varitseda, tappes selle sageli ühe võimsa hammustusega. Keskmise suurusega imetajad moodustavad suurema osa Jaguari toidulauast, sealhulgas Hirved, Capybara, Peccaries ja Tapirs, mida nad varitsevad vaikuses läbi tiheda džungli. Vees olles jahivad jaguarid kilpkonni, kalu ja isegi väikest Caimani, kui see võimalus avaneb. Jaguar on teadaolevalt hirmuäratav ja agressiivne jahimees ning arvatakse, et ta söömise täiendamiseks sööb üle 80 erineva loomaliigi. Inimeste asustuse kasvades on rantšoomanikud süüdistanud Jaguarit ka kariloomade varastamises, eriti piirkondades, mis tungivad Jaguari territooriumile.

Jaguari kiskjad ja ohud

Jaguari suuruse ja domineeriva iseloomu tõttu pole ühtegi teist metslooma, kes teadaolevalt seda tegelikult saagiks peab. Kui nad on kogu Lõuna-Ameerika mandril leitud, on inimesed neid jahtinud peamiselt karusnaha pärast, mis on põhjustanud Jaguari elanike arvu drastilise vähenemise kõikjal. Hoolimata sellest, et Jaguaril on nüüd õiguskaitse ja nende karusnaha jaht on vähenenud, on suurem oht ​​elupaikade kadumise tõttu peamiselt metsade hävitamise näol, et teha teed põllumajandusele või kasvavatele inimasustusele, mis tähendab neid suuri ja majesteetlikke loomi surutakse kodumaale kaugematesse piirkondadesse.



Jaguari huvitavad faktid ja omadused

Jaguaridel on kõigist kassidest kõige tugevam hammustusjõud ja sarnaselt teistele ‘suurtele’ kassidele saavad nad möirata (teised ei saa). Jaguar on kahtlemata silmatorkavalt ilus loom ja on loomulikult pälvinud nii teadlaste kui ka jahimeeste tähelepanu, sest paljud isikud on oma erilise mustriga karusnaha pärast kahjuks salaküttitud. Kuigi Jaguaridel on tavaliselt kollakas karv, on teada ka teisi värve, sealhulgas must ja valge. Nagu mustade leopardide puhul, pole nad ka täiesti mustad, kuna tugevas päikesevalguses on määrimist näha (kuigi nõrk). Väidetavalt suudavad jaaguarid ristatada nii leopardide kui ka lõvidega. Filmitööstus tootis Lepjagi, et toota kassi, millel oli Jaguari välimus, kuid mida oli leopardi temperamendiga lihtsam käsitseda. Ta elab nüüd pensionipõlves Suure Kassi pühakojas ja nagu teisedki „suured” kassihübriidid, on ta steriilne.

Jaguari suhe inimestega

Ajalooliselt on jaguarid esinenud kogu Ameerika põliselanike kultuuris, kuna need inimesed teadsid hästi selle domineeriva kiskja jõudu, mõned arvasid, et Jaguar oli allilma isand. Neid kardavad inimesed, kes elavad džungli lähedal asuvates piirkondades ja mida rantšoomanikud süüdistavad sageli ka kadunud kariloomades. Ehkki Jaguaridel on väga agressiivne maine, on provotseerimata rünnakuid Inimeste vastu harva. Metsade hävitamine on jaguare tõsiselt mõjutanud suures osas Kesk- ja Lõuna-Ameerikast, peamiselt põllumajanduse jaoks, mille arv on praegu suurim Amazonase basseinis.

Jaguari kaitse seisund ja tänane elu

Kunagi leiti Jaguar Lõuna-Ameerika otsast kuni Mehhiko-USA piirini ja sealt väljapoole, kuid nende karusnaha ja elupaikade kaotuse otsimine on põhjustanud elanikkonna arvu drastilist vähenemist. Neid näeb USA-s tänapäeval väga-väga harva ja neid peetakse ohustatud kogu suures osas nende looduslikust levialast, ehkki Jaguar on IUCNi punases nimekirjas loetletud kui loom, kes on ümbritsevas keskkonnas ohustatud. Kuigi täpne rahvaarv pole teada, on vihmametsa rändama jäänud hinnanguliselt 15 000 Jaguari inimest.

Vaata kõiki 9 loomad, mis algavad tähega J

Kuidas öelda Jaguari ...
Bulgaaria keelJaguar
Katalaani keelJaguar
Tšehhi keelJaguar
Taani keelJaguar (kallis)
Saksa keelJaguar (kass)
IngliseJaguar
EsperantoJaguar
Hispaania keelJaguar
Soome keelJaguar
Prantsuse keelJaguar
Heebrea keeljaaguar
HorvaadiJaguar (loom)
Ungari keelJaguar
Itaalia keelJaguar
Jaapani keelJaguar
HollandiJaguar
IngliseJaguar (kallis)
Poola keelJaguar
Portugali keelJaguar
Türgi keelJaguar
Rootsi keelJaguar (loom)
VietnamlaneGepardid
Hiina keelJaguar
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Jaguari ajalugu, saadaval siin: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Jaguari teave, saadaval siin: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Jaguari faktid, saadaval siin: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Huvitavad Artiklid