Põder

Põdra teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Artiodactyla
Perekond
Cervidae
Perekond
Põder
Teaduslik nimi
Põder põder

Põdra kaitse staatus:

Vähim mure

Põdra asukoht:

Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika

Põdra faktid

Peamine saak
Rohi, oksad, tiigilill
Elupaik
Metsapiirkonnad Arktika tundra lähedal
Kiskjad
Inimene, Karu, Hundid
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Karja
Lemmik toit
Rohi
Tüüp
Imetaja
Loosung
Uuendab igal aastal tohutult sarvi!

Põdra füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Niisiis
Nahatüüp
Juuksed
Tippkiirus
20 mph
Eluaeg
10-16 aastat
Kaal
270–720 kg (600–1580 naela)

'Suurim kõigist hirveliikidest.'




Põder on hirveliikidest suurim ja Põhja-Ameerika kõrgeim imetaja. USA-s, Kanadas, Aasias ja Euroopas leitud täiskasvanud täiskasvanud seisavad maast õlani kuue jalaga. Neid tunneb ära pikkade nägude, lõua kohal rippuvate koonude ja kõri all õõtsuva nahaklapi järgi. Isased põdrad kasvavad ühest otsast teise kuni kuue jala laiused suured sarved.



5 uskumatut põdrafakti

  • Täiskasvanud isane põder kaalub 1200–1800 naela
  • Looduses põdra oodatav eluiga on 15–20 aastat
  • Põder toitub maa- ja veetaimedest
  • Põdra kabjad töötavad nagu räätsad karmis talvises kliimas
  • Vaatamata kohmakale välimusele võib põder joosta kuni 35 miili tunnis

Põdra teaduslik nimi

Ameerikas tavaliselt põdradeks ning Euroopas ja Aasias põdradeks nimetatud suurtel loomadel on teaduslik nimetus „Alces alces”. Imetajatena kuuluvad nad Artiodactyla, Cervidae sugukonda ja perekonda Alces.

Üldnimest “põder” sai tunnustatud ingliskeelne sõna hiljemalt 1606. See termin pärineb algonkia keelenimest “mo-swa” või “moosh”, millel võib olla mõju mitmetest teistest keeltest.

Põdra välimus ja käitumine

Põder on väga suur, vastupidav ja tugev. Nad seisavad kabjast õlani nii kõrgelt kui täiskasvanud mees, umbes kuue jala kõrgusel. Nende luud on suured ja keha lihaseline. Emased on väiksemad kui isased, tavaliselt täiskasvanuna kaaluvad nad 800–1200 naela. Ehkki nad võivad kasvada suuremaks, on meessoost täiskasvanud keskmiselt 1200–1600 naela.

Need loomad elavad looduses paljunemisperioodil karjades, ehkki nad paistavad tavaliselt olevat üksikud või teistest karja liikmetest eemal. Tegelikult on nad looduses kõige üksildasemad ja asotsiaalsemad loomad väljaspool aretust. Paaritumisajal moodustavad isased oma emakarjad, mida nimetatakse haaremikarjadeks. Isased võitlevad üksteisega haaremiga paaritumise õiguse eest.

Põdra karusnahk on helepruuni kuni tumepruuni värvusega, varjates neid kergesti oma ümbruses. See karusnahk on pikk ja paks, kusjuures kõik juuksed on õõnsad, et soojeneda. Nende jalad on pikad, esipaar on seljast veidi pikem. See muudab põdrad ganglinguks ja kohmakaks. Kuid pikemad esijalad aitavad neil metsajäätmetest, näiteks langenud puudest ja okstest, välja voolata.

Põdra pea on pikk nagu a hobune , kuid sellel on laienenud nina ja ülahuul. Nende kõrvad on väikesed, nagu ka saba. Nende naljakale näoilmele lisab küür välimus, mille põhjustavad suured ja tugevad õlalihased. Nende kurgu kätel on lõtv nahk, mida nimetatakse dewlapiks.

Suured, laiad ja lamedad sarved muudavad põdra välimuse veelgi selgemaks teistest hirvlaste sugukonna liikmetest. Ainult meestel on need sarved, mis sirutuvad täie kasvu korral nelja kuni kuue jala vahele. Need sarved hakkavad kasvama hiliskevadel või suve alguses, kõigepealt katab udune nahk, mida nimetatakse sametiks. Sametis on pisikesed veresooned, mis toidavad sarvi toitaineid, et aidata neil kasvada. Kui sarved kasvavad suve lõpuks, kuivavad need veresooned ja samet hakkab lahti minema. Varasel sügisel omandavad põdrasarved kuivatatud luule iseloomuliku ilme. Nad kaaluvad kuni 40 naela ja langevad talvel maha.

Põder toidab kogu päeva. Nad on kõige aktiivsemad koidikul ja õhtuhämaruses. Kuigi nad ei näe eriti hästi, on neil erakordne lõhnataju. Need suured imetajad kuulevad ka hästi. Nad on tugevad ujujad alates mõnest nädalast pärast sündi ja võivad ujuda kuni kuus miili tunnis. Põder upub isegi täielikult ja viibib vee all korraga kuni 30 sekundit.

Põdrad on oma loomulikus elupaigas üksi leebed ja rahulikud. Kuid kui teised loomad või inimesed häirivad, muutuvad nad agressiivseks. Need imetajad on äärmiselt territoriaalsed ega kõhkle kedagi või midagi, mis nende ruumi ohustab. Isegi kui nad näevad kohmakad ja aeglased välja, võivad põdrad inimestest kergesti üle sõita. Lahingus oma ühe suurima kiskja, pruunkaru , paneb põder hea võitluse. Nad isegi võidavad vahel. Kiskja või inimese ründamiseks trambivad põdrad korduvalt jalga ähvardavale olendile ja kasutavad sarvi kaitseks.



Põdra elupaik

Põder elab Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia külmemates põhjapiirkondades, kus on aastane lumikate. Nad ei saa elada temperatuuril üle 80 kraadi, kuna nad ei higi. Toit, mida nad söövad, tekitab seedimisel palju kehasoojust.

Piirkondadel on alamliigid, millest igaühel on oma keskkonnaga ainulaadsed kohandused. Põhja-Ameerika põder hõlmab Kanada idapõdra ja USA kirdeosa; Kanada keskosa, Põhja-Dakota, Minnesota ja Michigani loodepõder; Kanada loodeosa Alaska põder ja Alaska osariik; ning USA ja Kanada Kaljumäestiku Shirase põder.

Euroopas ja Aasias peavad mõned loomaeksperdid põdra perekonda ka mitmeks alamliigiks. Nende mitteametlike alamliikide hulka kuuluvad Euroopa põder, Siberi jakuti põder, Lääne-Siberi Ussuri põder ja Ida-Siberi Kolja põder.

Põdra iga alamliik erineb geograafiliselt, suuruse, sarveomaduste ja karusnaha järgi. Keha suurused erinevad lokaliseeritud toitumise ja tingimuste tõttu. Alaskal ja Ida-Siberis on suurim põder - pullid kaaluvad keskmiselt 1300 naela ja õlal kuni seitse jalga. Wyoming ja Mandžuuria on koduks väikseimale põdrale, kelle pullid kaaluvad kuni 770 naela.

Põdra dieet

Põder on taimtoiduline loom, kes karjatab koidikust õhtuni. Nad söövad päevas kuni 70 naela taimestikku. Nende elupaik koosneb taimerikkast keskkonnast, kus toitmiseks on põõsad. Loomad eelistavad põõsaid, mida häirivad metsatulekahjud, üleujutused või laviinid. Suvel toituvad põdrad ka veetaimestikust. Nad kahlavad vette, et jõuda nende taimedeni, ja sukelduvad isegi vee alla, et nendeni jõuda. Need suured imetajad naudivad mineraalseid lakke.

Talvel võib põder leida kuuske, jugapuud ja muid okaspuid. Söömiseks raskete lumevaipade läbimiseks järgivad põdrakarjad tallatud radade süsteemi. Need rajad moodustavad põderaia.

Eelistatud toidud on nende toidus koor, lehed, oksad, männikäbid, puupungad, põõsaspungad ja vesiroosid. Lemmikud on paju, haab ja palsami kuusk. Kui nad söövad, läbib nende toit seedimise käigus neli kõhukambrit. Esimene kamber käärib toitu ja ülejäänud kolm kambrit eraldavad toitaineid. Meeldib lehmad , põdrad 'närivad oma kaisut'. Cud on regurgitiseeritud toit, mida nad närivad teatud aja jooksul enne allaneelamist.

Nendele muidu südamlikele loomadele mürgiste toitude hulka kuuluvad chokecherry, Euroopa jugapuu ja Jaapani jugapuu taimed. Taimed osutuvad põdra jaoks surmavaks, kuna taimerakud sisaldavad gaasi tsüaniidi. Mõne tunni jooksul pärast nende taimede söömist põder sureb. Kahjuks on need puud ja põõsad tavalised põdra aiaga istutatud aedadele, näiteks Alaskal.

Põder eelistab süüa taime pea- või õlgtasemel, eriti kui peas on kuni 40 naela sarve kaal. Toidu muudele tasemetele jõudmiseks kummarduvad nad eesmiste põlvedeni või sirutavad jalad üksteisest laiali nagu kaelkirjak.

Põdrakiskjad ja ähvardused

Põdra suurimaks ohuks on karud, hundid, inimesed ja puugid. Nii pruunkarad kui ka mustad karud on söödaks allikaks põdrale, eriti poegimisajal. Üks põder annab neile suurtele kiskjatele mitu söögikorda. Põder teeb ka hundikarja jaoks ahvatleva puhveti.

Et kaitsta end kiskjate, nagu karud ja hundid, eest, võivad põdrad joosta kuni 35 miili tunnis. Jooksmine ja hüppamine kasutab põdraenergiat vähe, kuid nende röövloomadele palju energiat.

Kui sügav lumi katab maad, ei saa nad kiiresti joosta. See on siis, kui nad kasutavad teist kaitsetaktikat. Nad leiavad kõva pinnase, kus on võimalikult vähe lund, näiteks külmunud järved või maa-alad, kus lumi on puhunud. Samuti taganevad nad puudega tihedalt metsade vastu, et hoida hunte tagaveerandist eemal. Kui nad peavad nende loomade või karjadega silmitsi seisma, löövad nad oma röövloomadele kallale, löövad jalga nii, et hundid võivad tappa ja karud uimaseks jätta.

Veel üks põdra kaitse kiskjate vastu on madalate veekogude, mitte sügavate vette sattumine, kus hundid saaksid hästi ujuda. Hundid võitlevad põdra ründamiseks madalamas vees.

Inimesed jahivad põtru, kuid ühe põdra allavõtmiseks kulub sageli mitu lasku. Tegelikult eelistavad paljud Siberi jahimehed grislikarule vastandumist vihase põdra asemel.

Globaalne soojenemine suurendab puukide nakatumist põdra elukohas. Soojemal talvel kasvab puugipopulatsioon. Need pisikesed parasiidid võivad põdrakarja hävitada, nõrgendades neid verekaotuse kaudu. Paljud põdrad surevad igal aastal puukide põhjustatud aneemiasse. Püüdes puuke oma kehalt maha hõõruda, jäävad paljud põdrad koos juuste väljalangemisega plaastritesse. See katkine karv põhjustab talvel alajahtumist. New Hampshire'is arvavad bioloogid, et põderpopulatsioon on viimase 10 aasta jooksul vähenenud 40 protsenti puukidele ja teistele neile sarnastele parasiitidele.



Põdra paljunemine, imikud ja eluiga

Varasügisel hakkavad isased põdrad moodustama paaritumiseks valmis naissoost haaremikarju. Need naised meelitavad isaseid tugeva lõhna ja sügavate kõnedega. Mehed vaidlustavad teineteist mõnikord haaremiga paaritumise õiguse pärast. Need väljakutsed hõlmavad nende sarvede kasutamist ohu kuvamiseks. Samuti saavad nad kakluses üksteist sarvedega suruda. Kuid võitlused ei lähe tavaliselt eriti tõsiseks, sest sarved võivad kinni jääda, mis viib mõlema pulli surma. Nende väljakutsete lõpus jääb domineeriv põder karja juurde ja alistuv võitluse kaotaja kihutab minema.

Emane põder sünnitab kevadel või suvel ühe lapse. Mõnikord võib põder kanda kaksikuid või isegi kolmikuid. Kuid enamik sünnitusi on vaid üks vasikas. Vasikad tõusevad esimesel päeval püsti ja ujuvad mõne nädala jooksul hästi. Umbes kuue kuu vanuselt vasikad võõrutavad emasid. Kuid nad jäävad oma ema juurde, kuni järgmisel paaritusajal on tal veel üks vasikas. Põdrad kaitsevad oma poegi väga agressiivselt. Tegelikult maksavad pullpõder paaritusajal ja enne poegade sündi isegi inimesi või muid ohte.

Põdravasikaks olemine on ohtlik. Karud ja hundid naudivad põdraliha oma dieedi osana. Ligikaudu pool vasikatest sureb nende loomarünnakute tõttu enne kuue nädala vanust. Nelja-kuueaastaselt, kui nad nii kaua elavad, on põdravasikas täielikult välja kasvanud. Kuid kui nad on täissuuruses elanud, jäävad enamik vanadusse. Täiskasvanud põder elab üle 95 protsendi. Tavaliselt elavad nad looduses 15–20 aastat.

Põdra populatsioon

Põder osutub südamlikuks olendiks. See hoiab populatsiooni kõrgel. Ainuüksi Kanadas elab 500 000 kuni miljon põder. Newfoundlandis toodi põder piirkonda 1900. aastatel. Neli tollal sinna piirkonda paigutatud põder paljunesid tõhusalt ja nende vanematelt on nüüd üle 150 000 põdra.

Ameerika Ühendriikides on umbes 300 000 põder. Neist 200 000 elab Alaskal. Põder elab ka Soomes, Norras, Rootsis, Lätis, Eestis, Poolas, Tšehhis ja Venemaal. Nende kaitsestaatus kogu maailmas on kõige vähem murettekitav ja nende arv kasvab.

Kuva kõik 40 loomad, mis algavad tähega M

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid