Pelikan

Pelikani teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Linnud
Tellimus
Pelecaniformes
Perekond
Pelecanidae
Perekond
Pelecanus
Teaduslik nimi
Pelecanus Occidentalis

Pelikani kaitse staatus:

Vähim mure

Pelican Asukoht:

Ookean

Pelikani faktid

Peamine saak
Kalad, krabid, kilpkonnad
Eristav tunnus
Noka alaküljel rippuv kott ja hea nägemine
Tiibade siruulatus
183 cm - 350 cm (72 tolli - 138 tolli)
Elupaik
Kuivad saared ja rannikuveed
Kiskjad
Inimene, kass, koiott
Dieet
Kõigesööja
Elustiil
  • Parv
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Lind
Keskmine siduri suurus
6
Loosung
Tiibade siruulatus võib olla kuni 3 meetrit!

Pelikani füüsikalised omadused

Värv
  • Hall
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Suled
Tippkiirus
40 miili tunnis
Eluaeg
16 - 23 aastat
Kaal
2,7 kg - 15 kg (6 naela - 33 naela)
Kõrgus
106 cm - 183 cm (42 tolli - 72 tolli)

Pelikan on suur lind, kes on kõige paremini tuntud pelikani nokas oleva kotikese poolest, mida pelikan kasutab vee välja püüdmiseks. Pelikan asub kogu maailmas maal, elab vee ja tihedalt asustatud kalastuspiirkondade lähedal.



Pruun meripelikan on üks suurimaid pelikani liike, kus isased pelikanid lahkuvad karjast sageli merel üksi jahtima. Pruun pelikan on eriti tähelepanuväärne selle poolest, et suudab tohutult kõrguselt ookeani pinnale kala püüdmiseks alla tõmmata.



Pelikan on üldiselt tohutu lind, kusjuures mõne liigi tiibade siruulatus on üle 3 meetri. Teised pelikaani liigid on palju väiksemad, kuid need väiksemad pelikani liigid elavad pigem maal, mitte ei veeta oma elu merel.

Igal maailma mandril, välja arvatud Antarktika, leidub kaheksat erinevat pelikaani liiki. Pelikanid eelistavad pigem parasvöötme ja soojemat kliimat külmematele ning pelikanid on seetõttu enamasti ekvaatorile lähemal.



Hoolimata asjaolust, et pelikanid on kõigesööjad linnud, toituvad pelikanid peamiselt kaladest, koorikloomadest, nagu krevetid ja krabid, väikestest kilpkonnaliikidest ja kalmaaridest. Pelikan kasutab nokataskut suu täis vett üles kühveldamiseks ja kurnab seejärel vee nokast välja, jättes toidu (näiteks kalad) pelikaani söömiseks maha.

Pesitsusperioodil pesitsevad pelikanid kolooniates ja paljunemine algab tavaliselt isaste pelikanide rühmaga, kes jälitab ühte emast pelikaani. Pelikani kurameerimine võib toimuda maal, õhus või vees. Isane pelikan kogub pesa ehitamiseks materjale, mida emane pelikan kasutab pesa ehitamiseks kas maapinnale või puusse, sõltuvalt pelikaani liigist.

Emane pelikan muneb keskmiselt 2 muna siduri suurust, mida nii emane kui ka isane pelikan aitavad inkubeerida. Pärast umbes kuuist peiteperioodi kooruvad pelikan-tibud munadest välja, kuid sageli jääb neist kahest ellu vaid üks pelikan-tibu. Emane pelikan toidab poegi kuni umbes 3-kuuseks saamiseni, ehkki beebipelikanid suudavad tavaliselt umbes 2-kuuseks käia ja ujuda.



Üldiselt suurte mõõtmete tõttu on pelikanide looduslikus keskkonnas vähe kiskjaid. Metsikud koerad, nagu koioodid, on pelikaani üks peamisi kiskjaid koos kasside ja inimestega, kes jahivad pelikaani nende liha ja sulgede järele.

Pelikanid elavad üle maailma piirkondades, tavaliselt suuremates karjades, kus on üle 100 linnu. Pelikanid puhkavad ja pesitsevad nendes kooslustes koos, kuid jahivad ja toituvad sageli üksi, välja arvatud emane pelikan, kes toidab oma pelikanide tibusid. Pelikani tibud kogunevad teadaolevalt vanemate ühises pesitsuskohas väikestesse rühmadesse.

Kuva kõik 38 loomad, mis algavad tähega P

Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lindude entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid