Punakäeline Tamarin

Punakäeline Tamarini teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Primaadid
Perekond
Callitrichidae
Perekond
Saguinus
Teaduslik nimi
Saguinus midas

Punakäeline Tamarini kaitse staatus:

Vähim mure

Punakäeline Tamarin Asukoht:

Lõuna-Ameerika

Punakäelised Tamarini faktid

Peamine saak
Puu, putukad, närilised
Eristav tunnus
Väike keha suurus ja pikk, õhuke saba
Elupaik
Madalamaade troopiline mets
Kiskjad
Kullid, maod, metsikud kassid
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
2
Elustiil
  • Väeosa
Lemmik toit
Puu
Tüüp
Imetaja
Loosung
Punased juuksed kätel jalgadel!

Punakäeline Tamarini füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Net
  • Must
  • Kuld
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
24 mph
Eluaeg
8 - 15 aastat
Kaal
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Pikkus
18cm - 30cm (7 tolli - 12 tolli)

Punakäteline tamariin on väike energiline primaat, kes hulkub Amazonase metsades.



Vaatamata eelhajutava saba ja vastupandavate pöidlate puudumisele, võib see liik märkimisväärse osavuse ja kontrolliga oksade ja viinapuude vahel hüpata. Sellel on ebatavaline välimus, mis peaaegu sarnaneb ahvi ja a ristandiga orav , kuid sotsiaalselt ja füüsiliselt on see puhas primaat. Elupaikade kadumine seda veel ei ähvarda, kuid praegu õitseb see väikeses Lõuna-Ameerika piirkonnas.

Uskumatud punakäelised tamariini faktid

  • Punakäelist tamariini tuntakse ka kui kuldset tamariini või Midase tamariini. See kinnitab käte ja jalgade märkimisväärselt erksaid värve.
  • See liik võib ilma kahjustamata hüpata puudelt 60 meetri kaugusele. Tamariini liigesed toimivad amortisaatoritena, mis pehmendavad seda kukkumisjõust.
  • Punakäteline tamariin koguneb tegelikult matriarhaalsetes ühiskondades, kus on üks domineeriv naine. See muudab liikmed ka üksteise suhtes vähem agressiivseks, sest seksuaalse kättesaadavuse pärast pole naisi. Domineeriv naine jätab endale kõik aretusõigused.

Punakäeline Tamarini teaduslik nimi

Punakäelise tamariini teaduslik nimi on Saguinus midas. See nimi tuleneb kuningas Midase kreeka mütoloogilisest kujust, kes muutis kõik, mida puudutas, kullaks. Liik kuulub tamariinidena tuntud väikesemõõduliste primaatide perekonda (teaduslik nimetus Saguinus). Kaugemal on see seotud marmosettide, Goeldi ahvide ja lõvitamariinidega Callitrichidae sugukonnas. Koos moodustavad nad uue primaatide rühma, mida nimetatakse Uue Maailma ahvideks ja kes elavad ainult Ameerikas. See rühm eraldus umbes 40 miljonit aastat tagasi Aasia ja Aafrika vana maailma ahvidest.

Punakäeline tamariini välimus ja käitumine

Punakätelist tamariini iseloomustab lame koon, jämedat keha ja pea küljelt välja ulatuvad suured inimesetaolised kõrvad. Pöidlad pole vastandatavad ja seetõttu ei saa neid kasutada esemete haaramiseks. Nagu paljudel teistel primaatide imetajatel, on sellel kõigil numbritel, välja arvatud suur varvas, pigem küünised kui küüned.



Punakäteline tamariin mõõdab peast kuni seljaosani ainult 7–12 tolli ja veel 12–17 tolli, kaasa arvatud saba. Ehkki saba on väga pikk, ei ole ta eelpuhastamatu ega suuda oksi haarata. Ka see liik kaalub ainult ühe naela või umbes sama suur a orav . Isastel ja naistel on ainult väike suurus ja välimus.

See liik elab rühmades, kus on korraga umbes kaks kuni 15 liiget, kuigi kuus on tavalisem arv. Väekond, nagu seda nimetatakse, koosneb ühest domineerivast emasest, mitmest paljunevast isasest, järglastest ja kõigist alluvatest liikmetest, kes kuuluvad rühma orbiidile. Domineerival emasel on rühmas eriline aretusstaatus. Feromoonide vabastamisega saab ta tegelikult rühma teiste emaste reproduktiivsed võimed maha suruda, andes talle isasloomaga ainuõiguslikud tõuaretusõigused. Punakäteline tamariin on ööpäevane liik. See tähendab, et see on päeval aktiivne söödaja ja seltskondlik liblikas ning magab öösel puudes. Rühma liikmed abistavad üksteist sööda otsimisel ja muudes tegevustes.

Häälestused on peamised vahendid, mille kaudu see liik suhtleb. Sellel on mitu erinevat heli, mis võimaldavad tal edastada oma meeleolu ja kavatsusi, sealhulgas nii sõbralikke kui ka agressiivseid üleskutseid. Punakätelisel tamariinil on suguelundite ja rindkere ümbruses ka spetsiaalsed lõhnanäärmed, mis tähistavad territooriumi ning näitavad selle liikide teistele liikmetele oma identiteeti ja staatust. Näoilmed on mõnede teiste primaatide liikidega võrreldes mõnevõrra vähem tähtsad, võib-olla tulenevalt näojoonte piiratud valikust.



Punakäteline tamariin on väga koostöövalmis ja heatujuline loom, kes näib olevat peaaegu mitte agressiivne rühma teiste liikmete suhtes. Hoolitsemine, mänguaeg ja toidu otsimine on kõik olulised aspektid grupi sideme loomisel. Kuid nad võivad oma territooriumi väliste ohtude eest kaitsta üsna agressiivselt. Nad koonduvad teise rünnaku alla sattunud liikme kaitseks ja üritavad ohtu pelgalt numbrite abil tõrjuda.

Punased käed ja jalad

Selle liigi ja selle nime kõige silmatorkavam tunnus on helepunane või oranž karv jalgade ümber. Ülejäänud karvkate on musta värvi ja selja ümber on ka kollaseid või kuldseid laike. Käte ja jalgade ümbruse karusnaha mustade ja punaste osade vahel on nii terav erinevus, et peaaegu tundub, et loom kannab kindaid ja saapaid. Sellel on ka tume nägu ja silmad. See eristab teda valgest näost, mida leidub paljudel teistel sama perekonna tamariiniliikidel.

Punakäeline tamarin (Saguinus midas) on puu, millel on suu lahti
Punakäeline Tamarin (Saguinus midas) avatud suuga puul

Punakäeline Tamarini elupaik

Punakäteline tamariin elab suurel territooriumil Lõuna-Ameerika riikide - Põhja-Brasiilia, Guyana, Suriname ja võib-olla isegi Venezuela vahel. See liik on spetsiaalselt kohandatud arboreaalseks (tähendab puudega seotud) eluviisiks, elades umbes 50 jalga maapinnast. Punakäteline tamariin eelistab väikeste võradega puid (mis on okstega puu ülemine osa). See kroon pakub kõike, mida see vajab kaitsmiseks, toiduvõimaluste leidmiseks ja sotsialiseerumiseks. Ühe väe kogu territoorium võib hõlmata peaaegu 25 aakrit.

Punakäeline tamariini dieet

Nagu paljud teised Uue Maailma primaadid, on ka punakäeline tamariin kõigesööja liik, kellel pole peaaegu mingit puudust toidust, millest igal ajahetkel valida. Põhiosa tema toidust koosneb erinevatest puuviljadest paljudest erinevatest taimeliikidest. Dieedi täpne puuviljakoostis muutub hooajal sõltuvalt saadavusest. Sellele lisanduvad seemned, nektar, kumm, mahl, linnumunad, teod, ämblikud, väikesed konnad ja putukad . Saakloomaga kokku puutudes tapab tamariin ühe hambumusega pähe. Sellel liigil on oluline ökoloogiline roll, levitades seedimata seemneid kogu kohalikus keskkonnas.

Punakäelised tamariini kiskjad ja ohud

Väikese suuruse tõttu teeb punakäeline tamariin väga ahvatlevat sööki kotkad , maod , jaaguarid , puurid ja teised suured kiskjad. Selle arboreaalne eluviis pakub kiskjate vastu suurimat kaitset. Isegi tublidel mägironijatel, näiteks kassidel, võib olla probleeme väleda tamariiniga sammu pidamisel. Ja metsaalune kaitse annab teatud määral röövlindude eest. Otsese ähvarduse korral võib rühm punakäelisi tamariine olla teravate hammaste ja küünistega välja hüpates üsna tige. Üksik tamariin on aga röövloomade suhtes palju haavatavam, sest tal on napp kaitse, millega ennast kaitsta. Üksinda jäetud või hüljatud noor tamariin on täiesti kaitsetu ja muudab veenvama sihtmärgi.

Liikide kui terviku suurim oht ​​ei ole ükski tavaline kiskja, vaid pigem inimtegevus. Raie ja põllumajanduse elupaikade kadu on vähendanud mõnda looduslikku puupoolset territooriumi, millele see nii tugineb. Seda liiki jahitakse mõnikord liha pärast või püütakse kinni ja müüakse eksootiliste lemmikloomade kaubanduses. See ei ole veel piisavalt vähendanud rahvaarvu, et viia nende ohtu, kuid see võib tulevikus olla probleem.

Punakäeline tamariini paljundamine, imikud ja eluiga

Kõigi punakäeliste tamariinide jaoks on vägi sotsialiseerumise ja aretuse keskne seos. Kõik paljunemise ja laste kasvatamise aspektid tehakse grupisiseselt. Liik on polüandroosne, mis tähendab, et üks emane paaritub kogu pesitsusaja jooksul mitme isasega. Tema valib alati, millise isasega ta soovib paarituda. Isane on alati rühma liige ja peab armuõiguste omandamiseks usalduse pälvima. Nii et igal aprillikuu ja juuli vahelisel pesitsusperioodil korraldab domineeriv emane paljunemisvõimalusi, mis vähendab tõenäoliselt isaste vahelist konkurentsi.

Pärast kopulatsiooni kestab tiinusperiood vähemalt 140 päeva. Ema sünnitab kevad- või suvekuudel (mis Lõuna-Ameerikas on pigem aasta lõpu poole) ühe või kaks last. Harva toodab ta korraga kolme järglast. Ema imetab oma järeltulijaid umbes esimese kahe või kolme kuu jooksul, kuid iga rühma liige tunneb tohutut huvi alaealiste ahvide hooldamise ja arendamise vastu. Tegelikult vastutab peamiselt lapse seljas kandmise eest eelkõige isa.

Alaealised õpivad kogu rühmalt ellujäämiseks vajalikke väärtuslikke suhtlemis- ja toitumisoskusi. See jätkub kuni täieliku suguküpsuse saavutamiseni umbes 16–20 kuu vanuselt. Selle liigi eeldatav eluiga on looduses umbes 10 aastat ja vangistuses 16 aastat, mis väiksema primaadi puhul on üsna tüüpiline. Mõned surevad kiskjate või haiguste tõttu enne loomulikke põhjuseid.

Punakäeliste tamariinide populatsioon

Ehkki täpselt arvud pole teada, näib punakäteliste tamariinide ülejäänud populatsioonide tervislik ja hea. IUCNi punase nimekirja kohaselt, mis olemasolevate andmete põhjal hindab populatsiooni tervist, on punakäeline tamariin loetletud vähemalt muret . See on parim võimalik liigituse liigitus. Looduskaitsjad üritavad endiselt säilitada Amazonase vihmametsade säilmeid, enne kui piirkonnas on ohustatud rohkem liike.

Punakäeline Tamarin loomaaias

Punakäeline tamariin on Põhja-Ameerika loomaaedades väga haruldane vaatepilt, kuid Euroopas saavad loomasõbrad punakäelist tamariini leida Barcelona loomaaiast, Winghami looduspargist ja Ühendkuningriigi Chessingtoni loomaaiast ning Santa Ana loomaaiast aastal. Iisrael. Kui elate Ameerika Ühendriikides ja soovite siiski näha tamariini otseülekandes, võite leida lähedased sugulased keiser tamarin (millel on väga iseloomulikud valged “vuntsid”) Smithsoniani riiklikus loomaaias, Franklini pargi loomaaias Uus-Inglismaal ja paljudes teistes loomaaedades kogu maailmas. Marmosetid on ka teine ​​levinud vaatepilt kogu maailmas.

Kuva kõik 21 loomad, mis algavad tähega R

Huvitavad Artiklid