Gepard

Gepardi teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Felidae
Perekond
Acinonyx
Teaduslik nimi
Acinonyx jubatus

Gepardi kaitse staatus:

Haavatav

Gepardi asukoht:

Aafrika
Aasia
Euraasia

Gepardi lõbus fakt:

Kiireim maaimetaja maailmas!

Gepardi faktid

Saak
Gazelle, Gnuu, Jänes
Noore nimi
Cub
Grupikäitumine
  • Üksildane / paarid
Naljakas fakt
Kiireim maaimetaja maailmas!
Hinnanguline populatsiooni suurus
8500
Suurim oht
Elupaikade kadu
Kõige eristavam omadus
Kollakas karv, kaetud väikeste mustade laikudega
Rasedusaeg
90 päeva
Elupaik
Avatud rohumaa
Kiskjad
Inimene, Lõvi, Kotkas
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
3
Elustiil
  • Päevane
Üldnimi
Gepard
Liikide arv
5
Asukoht
Aasia ja Aafrika
Loosung
Kiireim maaimetaja maailmas!
Grupp
Imetaja

Gepardi füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Kollane
  • Must
  • Niisiis
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
70 miili tunnis
Eluaeg
10 - 12 aastat
Kaal
40kg - 65kg (88 naela - 140 naela)
Kõrgus
115 cm - 136 cm (45 tolli - 53 tolli)
Seksuaalse küpsuse vanus
20 - 24 kuud
Võõrutamise vanus
3 kuud

Gepardite klassifikatsioon ja areng

Gepard on suur ja võimas kass, keda leidus kunagi kogu Aafrikas ja Aasias ning isegi mõnes Euroopa piirkonnas. Tänapäeval leidub seda oma kunagise tohutu loodusliku levila piirkonnas vaid mõnes kaugemas piirkonnas, seda peamiselt kasvava inimasustuse ja nende karusnaha pärast jahi tõttu. Gepardit peetakse laialdaselt viieks erinevaks alamliigiks, mille värvus varieerub vaid väga vähe ja mida saab kõige hõlpsamalt eristada geograafilise asukoha järgi. Kuigi neid ei peeta suurte kasside perekonna osaks, kuna nad ei saa möirata, on gepardid Aafrika üks võimsamaid kiskjaid ja on kõige kuulsam oma tohutu kiiruse poolest tagaajamise ajal. Gepard suudab lühikese aja jooksul saavutada kiirust üle 60 miili tunnis ja on gepardi kiireim maismaaimetaja maailmas.



Gepardi anatoomia ja välimus

Gepardil on pikk ja õhuke keha, mis on kaetud jämeda kollaka karusnahaga ja täpiline väikeste mustade laikudega. Selle pikk saba aitab tasakaalu ja suuna kiiresti muuta ning erinevalt muust gepardi kehast on saba ääres rõngastatud märgised, mis lõpevad musta otsaga. Geparditel on väikesed pead, millel on kõrged silmad, mis aitavad neid ümbritsevate rohumaade uurimisel võimaliku saagiks. Neil on ka silmatorkavad mustad pisarajäljed, mis kulgevad sisemisest silmast, mööda nina ja alla suu väljapoole, mis arvatavasti aitavad kaitsta neid ereda päikese eest pimestamise eest. Gepardi erakordne kiirus on põhjustatud paljudest asjadest, sealhulgas tugevate ja võimsate tagajalgadega ning uskumatult painduva ja lihaselise selgrooga, mis võimaldab gepardil mitte ainult kiiresti spurtida, vaid muudab nad ka väga nõtkeks. Neil on ka sissetõmmatavad küünised, mis kaevuvad maasse, andes gepardile parema haarde suurel kiirusel.



Gepardite levik ja elupaik

Gepardil oli kunagi ulatuslik ajalooline leviala, mis ulatus üle mitme mandri, kuid nende levik on tänapäeval palju hajutatum - väike arv Iraanis ja enamus Sahara-taguses Aafrikas. Kuigi gepardeid leidub endiselt mõnes erinevas Ida- ja Lõuna-Aafrika osas, on looduslike gepardite populatsioon nüüd kõige suurem Edela-Aafrika Namiibias. Gepardeid leidub kõige sagedamini laiaulatuslikel avatud rohumaadel, kuid neid leidub ka paljudes muudes elupaikades, sealhulgas kõrbetes, tihedas taimestikus ja mägisel maastikul, tingimusel et nii toitu kui vett on piisavalt. Gepardid on üks Aafrika kõige haavatavamaid kasse, kelle populatsiooni arvukus on peamiselt mõjutatud kasvavatest inimasustustest, mis tungivad nende kohalikesse elupaikadesse.

Gepardikäitumine ja elustiil

Gepard on Aafrika kasside seas ainulaadne peamiselt seetõttu, et nad on päeval kõige aktiivsemad, mis väldib konkurentsi toidu pärast, mida pakuvad teised jahedamad öösel jahti pidavad suured kiskjad nagu lõvid ja hüäänid. Nad on ka ühed seltskondlikumad kassiliigid, kus isased rändavad sageli väikestes rühmades, enamasti koos õdede-vendadega, ja kummalisel kombel on emased üksikloomad, välja arvatud 18 kuud või nii, et nad veedavad poegade eest hoolitsemist . Gepardid on ägedalt territoriaalsed loomad, kes patrullivad suurtes kodumajades ja kattuvad sageli teiste gepardite ja tõepoolest ka lõvide loomadega, kus emased kipuvad hulkuma palju suuremas vahemikus kui isased. Nad on tavaliselt häbelikud ja väga varjatud loomad, nii et neil on võimalik kuumal valgel ajal saaki jahtida, ilma et neid nii kergesti märgataks.



Gepardi reprodutseerimine ja elutsüklid

Pärast umbes 3 kuud kestnud tiinusperioodi sünnitab emane gepard kaks kuni viis poega, kes on sündinud Aafrika kõrbes pimedana ja uskumatult haavatuna. Pojad imevad oma ema esimestel kuudel, kui hakkavad liha sööma, ja hakkavad teda jahireisidel saatma, kuna nad saavad teda jälgides õppida jahti õppima. Gepardipojad õpivad suurema osa oma jahitehnikast õdede-vendadega mängides ja jäävad ema juurde, kuni nad saavad edukalt jahti pidada ja lahkuvad oma territooriumi leidmiseks vanuses 18 kuud kuni 2 aastat. Kahjuks on gepardite arvu sellise drastilise languse üks peamisi põhjusi see, et kuni 75% gepardipoegadest ei ela üle kolme kuu, kuna ema peab neid iga päev lahkuma, et leida toitu nende toitmiseks. jättes haavatavad poegad kiskjate silmis abituks.

Gepardidieet ja saak

Gepardil on erakordne nägemine ja seepärast jahib ta nägemist, jälitades kõigepealt oma saaki (10–30 meetri kauguselt) ja jälitades seda siis, kui on õige aeg. Gepardid tapavad oma saaki sageli avarates avatud ruumides, kuid kipuvad selle lohistama peidupaika, et teised loomad seda ei saaks. Gepard peab seda tegema, kuna ta ei saa saaki kohe süüa, kuna nad on pärast tagaajamist tohutult kuumad ja vajavad enne pidutsemist aega jahtumiseks. Gepardid on lihasööjad loomad, mis tähendab, et nad jahivad ja tapavad teisi loomi ainult selleks, et saada ellujäämiseks vajalikku toitumist. Peamiselt jahivad nad suuri taimtoidulisi loomi, sealhulgas Gazelle ja paljusid suuri antiloopiike nagu Wildebeest koos sebra ja väiksemate imetajatega nagu Jänes. Gepardi täpne toitumine kipub sõltuma selle asukohast.

Gepardikiskjad ja ähvardused

Täiskasvanud gepard on oma keskkonnas domineeriv kiskja ja seetõttu ei näe teised suured kiskjad teda saagina (pigem võistlusena). Gepardipojad on aga eriti haavatavad, eriti kui nende ema on jahipidamisel, ja neid röövivad paljud loomad, sealhulgas lõvid ja hüäänid, aga ka suured linnuliigid, nagu kotkad ja raisakotkad. Suurimat ohtu gepardidele kujutavad endast inimesed, kes pole mitte ainult võtnud tohutuid alasid selle looduslikust elupaigast endale, vaid muutnud suured maapiirkonnad ka rahvusparkideks. Kuigi näib, et nendes piirkondades kasvab nii lõvide kui ka hüäänide populatsioon, on gepardide arv palju madalam, kuna nende teiste suurte kiskjate arvu kasvades on toidu pärast rohkem konkurentsi.



Gepard Huvitavad faktid ja omadused

Erinevate alamliikide üks erilisemaid erinevusi on see, et nende karusnaha värv muutub veidi, sõltuvalt ümbritsevast keskkonnast. Need kuivemates kõrbepiirkondades leiduvad gepardid kipuvad olema heledamad ja väiksemate laikudega kui Lõuna-Aafrika rohumaadel hulkuvad kuninga gepardid, tumedamad, veidi suuremad ja suuremate laikudega. Kuigi gepardid ei saa müriseda, teevad nad erinevaid helisid, sealhulgas kõrget helinat, mida on kuulda rohkem kui miili kaugusel. Gepard on üks maailma kasside eristusvõimalusi ja kuigi seda segatakse üsna sageli leopardiga, arvatakse, et selle nimi pärineb hindude sõnast 'chita', mis tähendab tähnilist.

Gepardi suhe inimestega

Vaatamata nende ägedale välimusele on gepardid juba tuhandeid aastaid kodustatud kohalike elanike poolt, kuna neid kasutati külaelanike toiduainete jahtimisel. Neid on ka pikka aega vangistuses hoitud, kuid kuna nad ei näi eriti tervislikke isendeid, püüti vereliini taastamiseks regulaarselt metsikuid gepardeid. Inimesed on jahinud trofeedena suures osas oma looduslikust levialast. Gepardid on paljudest kohtadest täielikult kadunud ning koos elupaikade kadumisega kasvavatele inimasustustele ja maa puhastamisele põllumajanduseks vähenevad gepardide arvud tänapäevalgi paljudes piirkondades kiiresti.

Gepardikaitse seisund ja tänane elu

Tänapäeval on IUCN nimekirjas gepard liigiks, mis on lähitulevikus oma looduskeskkonnas väljasuremisest haavatav. Elupaikade kadu koos looduslike parkide arvu suurenemisega, mis on koduks suurele arvule konkureerivatele kiskjatele, on viinud maailma gepardite populatsiooni drastilise vähenemiseni. Looduslikult on praegu arvatavasti 7000–10 000 isendit, mida kasvab kogu maailmas loomaaedades ja loomainstituutides.

Vaata kõiki 59 loomad, mis algavad tähega C

Kuidas öelda gepardit ...
Bulgaaria keelGepard
Katalaani keelGepard
Tšehhi keelLahja gepard
Taani keelGepard
Saksa keelGepard
IngliseGepard
EsperantoGepard
Hispaania keelAcinonyx jubatus
EestlaneGepard
Soome keelGepardid
Prantsuse keelGepard
Galicia keelGepard
Heebrea keelgepard
HorvaadiGepard
Ungari keelGepard
Indoneesia keelGepard
Itaalia keelAcinonyx jubatus
Jaapani keelGepard
Ladina keelAcinonyx
IngliseGepard
HollandiGepard
IngliseGepard
Poola keelGepard
Portugali keelGepard
IngliseGepard
Sloveeni keelGepard
Rootsi keelGepard
Türgi keelGepard
VietnamlaneGepardid
Hiina keelGepard
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia

Huvitavad Artiklid