Darwini konn

Darwini konna teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Kahepaiksed
Tellimus
Anura
Perekond
Rhinodermatidae
Perekond
Ninasarvik
Teaduslik nimi
Rhinoderma Darwinii

Darwini konnade kaitse staatus:

Haavatav

Darwini konna asukoht:

Lõuna-Ameerika

Darwini konnakontaktid

Peamine saak
Putukad, ussid, teod
Eristav tunnus
Väike keha suurus ja lehetaoline välimus
Elupaik
Pöögimetsad ja põldudel
Kiskjad
Närilised, maod, linnud
Dieet
Kiskja
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Putukad
Tüüp
Kahepaiksed
Keskmine siduri suurus
30
Loosung
Kamuflaažib end surnud lehena!

Darwini konna füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Must
  • Niisiis
  • Roheline
Nahatüüp
Läbilaskev
Tippkiirus
5 mph
Eluaeg
10 - 15 aastat
Kaal
2g - 5g (0,07oz - 0,17oz)
Pikkus
2,5 cm - 3,5 cm (0,9 tolli - 1,4 tolli)

Ainulaadne lihasööja Darwini konn kannab oma häälekotis kullesid kuni 70 päeva!

Darwini konn on pärit Tšiili ja Argentina ojadest ja metsadest. See pisike konnaliik sai oma nime uurija Charles Darwini järgi. Ta avastas konna oma kuulsa 'Beagle'i reisi' ajal veebruarist 1832 kuni septembrini 1835. Darwini konn suudab kamuflaaž ise metsaalusel, tänu sellele, et see näeb välja nagu kuivanud leht.



5 Darwini konnakohta

  • Isased Darwini konnad kannavad oma hääleümbrises kooruvaid kullesid umbes 50–70 päeva.
  • Darwini konnad on kiskjad , söö väike putukad , teod , ussid ja ämblikud.
  • Mõlemad inimesed ja seened on süüdi konnade hääbumises väljasuremise suunas.
  • Need pisikesed konnad kasvavad ainult kuni 1,4 tolli pikkuseks.
  • Hoolimata väiksusest, liiguvad Darwini konnad kiirusega kuni viis miili tunnis.

Darwini konna teaduslik nimi

Tavaliselt Darwini konnadena nimetatud kahepaikseliikide kahepaiksed kannavad teaduslikku nimeRhinoderma darwinii. Nad kuuluvad perekondaRhinodermatidae.



Darwini konnade liike on kaks. Üks pärineb Tšiili põhjaosast, teine ​​aga elab Lõuna-Tšiilis ja Argentinas. Kahjuks usuvad teadlased, et Darwini põhjaosa konn on surmavast seenepuhangust välja surnud. Kuid jääb lootus, et need põhjapoolsed liigid eksisteerivad endiselt kuskil Põhja-Tšiili metsades.

Nende teaduslikust nimest tähendab „ninasarvik” ninasarvikulist nina. Kuid nende üldnime saavad nad nende olemasolu avastanud ja dokumenteerinud uurijalt Charles R. Darwinilt.



Darwini konna välimus ja käitumine

Darwini konna ülakeha nahk on pruuni või rohelise värvusega, suurte laikudega. Selle alumine külg on tavaliselt must või valge. Nende nahal on ka palju tüükaid.

Pisike konn tugineb oma värvusele ja naha tekstuurile, et maskeerida ennast metsaalusel ja ojadena, välja nägema nagu kuivanud leht. Iga üksiku konna kehaprint ja värvid toimivad inimestele sarnaselt sõrmejäljega. Ühelgi konnal pole täpselt sama mustrilist välimust.

Konna keha on ümar, kuid selle pea on kolmnurga kujul, millel on terav koon. Selle õhukesed jalad sobivad väga hästi metsaalusele hüppamiseks kiirusega kuni viis miili tunnis. Ainult selle tagajalgadel on varvaste vahel vöö, mis sobib ideaalselt ujumiseks. See võimaldab esijalgadel paremini maad haarata.



See väike konn on suuruselt sarnane õmmeldava sõrmkübaraga. Selle pikkus on keskmiselt 0,9–1,2 tolli.

Darwini konn on ööpäevane olend, mis tähendab, et ta magab öösel ja on päeval enamasti aktiivne. Kiskjate ähvardusel mängib konn surnuna. See lebab väga paigal metsaalusel või hõljub ojas. Selle värvuse ja nahamustrite tõttu näeb see välja nagu surnud leht, sulandades selle suurepäraselt metsajäätmetega.

Darwini konna elupaik

Darwini konnad elavad Tšiili ja Argentina lagendikel ja metsades. Konnad eelistavad elada metsades, rabades ja mööda aeglaselt liikuvate ojade või soode serva. Kuid nad elavad keskmisest merepinnast kuni 3600 jala kõrgusel. Üldiselt hõlmab nende elupaik rohumaid, metsaaluste puitunud prahti, sammaldunud alasid, noori puid, noori põõsaid ja mujal põlismetsades.

Darwini konnad sobivad kõige paremini lühikese taimestikuga kohtadesse, mis hoiavad mulla niiske ja jahedama temperatuuriga. Kuna nende värvus vastab elupaikadele, kus nad elavad, leiavad nad ka paremaid kohti kiskjate eest peitmiseks.

Päeval ja magades varjuvad Darwini konnad palkide või sambla alla. Samuti naudivad nad päikesevalguses peesitamist, kui kiskjaid pole läheduses.

Darwini konnadieet

Nagu paljud selle kahepaiksed ja konn nõod, on Darwini konn lihasööja. Saagi tabamiseks lihasööjad konn lihtsalt istub vaikselt ja ootab mööduvaid putukaid, ämblikke, teod ja ussid. Kui saak saabub lähedale, varitseb konn teda pika kleepuva keelega kiiresti ja vaikselt.

Darwini konnakiskurid ja ohud

Darwini konnadele on suurimad ohud seene chytrid, mis põhjustab nakkushaigust, mida nimetatakse tsütridiomükoosiks. See seeninfektsioon on võimeline tapma rohkem konni, kiiremini kui tema looduslikud kiskjad või inimesed . Teadlased ei tea selle seeninfektsiooni eest vastutavate bakterite päritolu. Kuid arvatakse, et see on hävitanud kogu Tšiili põhjaosa Darwini konnaliigi populatsiooni. See tähendab, et Tšiili lõunasse ja Argentinasse jääb ainult Darwini konnade lõunapoolne elanikkond.

Lõuna-Darwini konnad seisavad silmitsi ka loomkiskjate jätkuvate ohtudega. Nende hulka kuuluvad närilised, maod ja linnud .

Kui kiskja on lähedal, kasutab Darwini konn oma värvi, et aidata tal looma eest varjata. Metsaalusele väga paigal lebades sulandub konn ümbritsevaga. Kiskjad näevad ainult seda, mis näeb välja nagu teine ​​surnud leht maas. Konnad kukuvad või hüppavad ojja ja hõljuvad nagu leht mööda jõge.

Inimesed ohustavad linnastumise kaudu Darwini konna elupaika. Metsade hävitamine ja linnade sissetungimine võtab konnadelt elupaiga inimtarbeks. Muud ohud on kliimamuutuste tagajärg: muutuvad temperatuurid ja suurenenud UV-kiirgus päikese käes võivad konnad tappa.

Arvatakse, et põhjapoolne Darwini konn on väljasurnud . Tema lõunatütar Lõuna-Tšiilis ja Argentiinas on haavatav hääbumiseni. Nende väljasuremisoht tuleneb peamiselt inimeste metsaraiest, kliimamuutustest ja seenhaiguste ohust.

Darwini konnade paljunemine, imikud ja eluiga

Paljunemiseks kutsuvad Darwini konna isased öösel ja kogu päeva jooksul emaseid valjult. See kõne on kiire muster piiip-helidest. Kui isane leiab emase, kellega paaritada, juhatab ta ta aretamiseks varjupaika. See varjualune on tavaliselt sammaldunud palk või muu osaline kate.

Darwini konn on väga ebatavaline selles osas, kuidas ta oma poegade eest hoolitseb. Igal paaritumishooajal on ideaalseks tulemuseks sidurini kuni 40 puhast muna. Emaslind ladestab munade siduri metsaalustele lehtprahtudesse. Isane viljastab mune, jääb siis lähedale, kuna tema töö pole lõpule jõudnud. Ta ootab umbes kolm nädalat siduri lähedal, kuni vastsed saavad munade sees vingerdada. Seejärel kühveldab ta kõik munarakud kõri hääleauku. Seal veedavad nad umbes kolm päeva enne kulleseks koorumist.

Kullesed püsivad isase hääleümbrises veel 50–70 päeva. Selle aja jooksul pakub isakonn kotis sisalduvatest vedelikest toitu. Kullid saavad toitu ka munadest saadud munakollasest.

Oma 50–70 päeva hääleümbrises olles liiguvad pisikesed konnakesed isa suhu. Seejärel näib, et isane konn sülitab väikseid konni välja. See protsess toimub tavaliselt oja juures.

Darwini konnad võivad looduses elada 10–15 aastat.

Darwini konnade populatsioon

The Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) loetleb Darwini konnad (Rhinoderma darwinii) nende ohustatud liikide punases nimekirjas as ohustatud elanikkonna arv väheneb.

Loetletud kaitseohud hõlmavad järgmist:

  • Linna areng
  • Põllumajandus ja metsaraie
  • Tulekahju ja tuletõrje
  • Invasiivsed haigused
  • Reostus
  • Vulkaanid
  • Põud

Vaata kõiki 26 loomad, mis algavad tähega D

Huvitavad Artiklid