Koala

Koala teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Diprotodontia
Perekond
Phascolarctidae
Perekond
Phascolarctos
Teaduslik nimi
Phascolarctos cinereus

Koala kaitse staatus:

Vähim mure

Koala Asukoht:

Okeaania

Koala lõbus fakt:

Kulutab kuni 80% ajast magades või puhates!

Koala faktid

Saak
Eukalüpti lehed
Noore nimi
Joey
Grupikäitumine
  • Üksildane
Naljakas fakt
Kulutab kuni 80% ajast magades või puhates!
Hinnanguline populatsiooni suurus
Stabiilne
Suurim oht
Elupaikade kadu ja haigused
Kõige eristavam omadus
Suur, lai pea ja tuttidega ümarad kõrvad
Muud nimed)
Koaala karu
Rasedusaeg
35 päeva
Elupaik
Eukalüpt, sisemaa ja rannikumetsad
Kiskjad
Röövlinnud, Dingo, Inimesed
Dieet
Taimetoiduline
Keskmine pesakonna suurus
1
Elustiil
  • Öine
Üldnimi
Koala
Liikide arv
3
Asukoht
kagu-Austraalia
Loosung
Kulutab kuni 80% ajast magades või puhates!
Grupp
Imetaja

Koala füüsikalised omadused

Värv
  • Hall
  • Must
  • Valge
  • Hallikaspruun
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
2 mph
Eluaeg
15 - 20 aastat
Kaal
4kg - 15kg (8,8 naela - 33 naela)
Kõrgus
60–85 cm (24–34 tolli)
Seksuaalse küpsuse vanus
2 aastat
Võõrutamise vanus
6 - 7 kuud

Koala klassifikatsioon ja areng

Koala on väike ja keskmise suurusega imetaja, kes elab Austraalia kaguosas mitut tüüpi metsas. Hoolimata välimusest ja asjaolust, et teda tuntakse ka Koala karuna, on koaalad tegelikult kukkurloomad, kuid on selle spetsiaalselt kohandatud imetajate perekonna seas nii eristuvad, et nad on klassifitseeritud oma teadusrühma. Kuigi neid peetakse nüüd Austraalia üheks ikoonilisemaks imetajaliigiks, kui Euroopa asukad esimest korda saabusid, olid asjad hoopis teistsugused - teadaolevalt tapeti igal aastal miljoneid koaalasi oma turja (karusnaha) pärast. Koala on ainulaadne loom, kes toidab kuulsalt ainult nende asustatud eukalüptipuude lehti, kuid seda dieeti on väga raske seedida ja selles puuduvad paljud elutähtsad toitained, mis on paljude loomaliikide ellujäämise võtmetähtsusega. Kuigi populatsioon on stabiilne ja laialt levinud, mõjutab Koala elupaikade kadu, kuna kasvava arengu toetamiseks puhastatakse igal aastal suuri maa-alasid.



Koala anatoomia ja välimus

Koala on üks karismaatilisemaid kikkidest, oma suure, laia näo ja ümmarguste valgete tuttidega kõrvadega, mis annavad talle väikese karu välimuse, lisaks sellele, et neil puudub nähtav saba ja sile must nina. Koalal on tihe ja pehme hall või hallikaspruun karv, mis on nende alaküljelt heledam ja tagumine laiguline. Tulenevalt asjaolust, et Koalas veedab peaaegu kogu oma elu puudes, on nad välja töötanud mitmeid kohandusi, et aidata neil arboreaalset eluviisi, sealhulgas lühikeste ja võimsate jäsemete olemasolu, mis on teravate küünistega. Kui mõlemal käel on kaks vastupandavat pöialt ja kolm sõrme, tähendab see, et Koalas suudab puudel ronides ja söötes haarata ka kõige siledamast koorest. Koalad liiguvad puude otsas hüpates, haarates kõigepealt pagasiruumi esikäppadega (abiks karmid käpapadjandid ja küünised), enne kui liigutavad mõlemad tagumised jalad puu otsas ülespoole, võimaldades neil tõusta kõrgemale.



Koala levik ja elupaik

Koala oleks kunagi olnud laialt levinud kogu Austraalia kaguosas ja paljudel selle ümbruses asuvatel saartel, kuid populatsioonid (eriti lõunas) hävitati mõnes piirkonnas jahi tõttu. Nad on siiski üllatavalt vastupidavad ja kohanemisvõimelised loomad, kes elavad teadaolevalt erinevat tüüpi metsades, alates kõrgetest eukalüptimetsadest, lõpetades rannikualade ja isegi madalamate metsadega, mis asuvad sisemaal. Hoolimata asjaolust, et nad on tänapäeval levinud suures osas oma looduslikust levialast, ei ole kliirens mitte ainult tähendanud nende elupaikade kadu, vaid eraldab ka populatsioonid üksteisest, muutes need üha isoleeritumaks. See ei ole ainult inimtegevuse elupaikade kaotus, ehkki see on viinud teatud piirkondades elanikkonna vähenemiseni, kuna kiiresti levivad metsatulekahjud võivad laastada suuri maa-alasid minutite jooksul ja mõjutada tõsiselt kohalikke Koala elanikke.

Koala käitumine ja elustiil

Koala on üksildane ja öine loom, kes veedab suurema osa päevastest tundidest eukalüpti kahvlis magades. Nende vähese energiasisaldusega dieet (mis koosneb ainult eukalüpti kiulistest lehtedest) viib Koalaseni peamiselt passiivse eluviisini, kuna nad saavad veeta rõõmsalt kuni 18 tundi päevas magades või lihtsalt energia säästmiseks puude otsas istuda. Puudes tehakse kõike alates magamisest kuni söömise ja isegi aretamiseni, ehkki koaalad tulevad teadaolevalt maapinnale üsna tihti, on nad võimelised liikuma teise puu juurde. Koalad on ka istuvad loomad, mis tähendab, et neil on kindel kodupiirkond, mille suurus võib varieeruda sõltuvalt saadaolevast toidurohkusest (kodused toidupiirkonnad on väiksemad piirkondades, kus on rohkem toitu, kuna pole vaja nii kaugele sõita). Ehkki isas- ja emasloomade kodused vahemikud kattuvad, ei salli isased oma territooriumile tungivaid rivaalitsevaid isaseid ning võitlevad õelalt kraapides ja hammustades.



Koala paljundamine ja elutsüklid

Pesitsushooajal võib kuulda, kuidas isased läbi metsa valjult õitsvaid kõnesid peavad nii naissoost kaaslast köitma kui ka potentsiaalseid konkurente eemale peletama. Koala ühiskonnas saab domineeriv isane kõige rohkem emaseid paarituma, mis tähendab, et kuigi isased (nagu ka emased) on võimelised paljunema alates kahest eluaastast, ei ole paljunemine tavaliselt edukas enne, kui isane Koala on 4–5-aastane ja on oma domineerimise kindlaks teinud. Pärast vaid 35 päeva kestnud tiinusperioodi sünnib üks mesilase suurune ja väga alaarenenud joey, kes roomab kohe ilma abita ema kõhtu kotti. Siin kinnitub ta ühe kahest nisast ja jääb kotti ohutusse asendisse, kuni see pärast dramaatilist kasvu on võõrutatud 6–7 kuu vanuselt. Seejärel klammerdub noor Koala ema selja külge, kus see kipub veel paar kuud püsima või kuni järgmise hooaja poeg on arenenud ja on valmis kotist lahkuma.

Koala dieet ja saak

Koala on taimtoiduline loom, kes toitub ellujäämiseks ainult eukalüpti (kumm) puu lehtedest. Vaatamata sellele, et eukalüpti liike on umbes 600, näib Koalas toituvat vaid 30 neist, mis sõltub ümbritsevast elupaigast. Eukalüpti lehed on sitked ja kiulised ning sageli mürgised, muutes need teistele taimtoidulistele loomadele söödamatuks, kuid Koala on arenenud selle ökosüsteemi tühimiku täitmiseks ja lehtede hoidmiseks on tal suured põsekotid. Kui Koala on täis saanud, hakkab leht lehtpeksuks lihvima, kasutades nende lamedaid põsehambaid, seejärel osa toksiinidest, mida maks detoksifitseerib. Koalal on ka uskumatult pikk seedetrakt, mis aitab tal murda karmid lehed, mis on rohkem kui kolm korda suuremad kui tema keha pikkus. Protsessi hõlbustamiseks söövad koaalad aeg-ajalt ka mulda, koort ja kruusa, et hõlbustada sellise kiulise taime seedimist.

Koala kiskjad ja ohud

Vaatamata suhteliselt väikesele loomupärasele imetajakiskjate puudumisele Austraalias tähendab see, et täiskasvanud koaaladel on väga vähe looduslikke kiskjaid, välja arvatud suured röövlinnud. Noored koaalad on siiski haavatavamad ja neid röövivad mitmed erinevad loomad, sealhulgas maod, kuid mõlemat ohustavad kõige rohkem koduloomad, eriti koerad, kes mitte ainult ei ründa koaalasid, vaid on teada, et levitavad haigusi ka kohalikesse populatsioonidesse. See on tegelikult üks suurimaid ohte koaaladele teatud piirkondades, kuna suurt hulka inimesi on mõjutanud eriti klamüüdia bakter, mida saab tegelikult antibiootikumidega ravida. Muud ohud praegustele Koala populatsioonidele hõlmavad elupaikade kadu kasvavale inimasustusele, turismiarendusi ja metsatulekahjusid, mis võivad kiiresti levida semiaride piirkondades. Koala populatsioone mitmel saarel on mõjutanud ka ülerahvastatus, kuna inimeste suurenev arv tähendab, et toitu on vähem ringi liikuda.



Koala huvitavaid fakte ja funktsioone

Tulenevalt asjaolust, et koaalad peavad end dieedil, mis koosneb ainult lehtedest, pole neil suurt vajadust juua, kuna nad saavad peaaegu kogu vajaliku vee oma toiduga. Elamine dieedil, mis sisaldab nii vähe toitaineid, on viinud selleni, et Koala arendab oma keha suuruse tõttu väga väikest aju, kuna see organ võib tühjendada keha energiavarud. Pärast seda, kui nad on oma esimesed kuus elukuud veetnud ema kotis piima imedes, peab beebi Koalas proovima süüa tahkeid toite, millest esimene on ema pehme väljaheide. Arvatakse, et noored koaalad teevad seda, kuna see sisaldab mitmeid mikroobe, mis aitavad noortel nii haiguste vastu võidelda kui ka eukalüpti sitkeid kiulisi lehti seedima hakata.

Koala suhe inimestega

Koala oleks kunagi olnud kogu Kagu-Austraalia metsades rikkalik, kuid 20. sajandi alguses oli nende intensiivne karusnaha jaht nende pehmete karusnahkade pärast märkimisväärne populatsiooni vähenemine ja mõnes piirkonnas isegi kohaliku väljasuremine. Kui tööstusharu jõudis 1924. aastal tipptasemele, kaubeldi kahe miljoni nahaga ja see põhjustas olukorra pärast lõpuks avaliku pahameele. Sellest ajast alates on Koalase jaht keelatud ja populatsioonide haldamine on neid taas suurendanud. Hoolimata rahvaarvu suurenemisest mõjutab koalasid inimtegevus kogu nende looduslikus ulatuses, peamiselt elupaikade kadumise näol, kuna suured maa-alad puhastatakse igal aastal arengu ja põllumajanduse jaoks. Kuid tänapäeval on Koala üks kuulsamaid ja hinnatud imetajaliike Austraalias ning seda leidub arvukatel embleemidel ja lugudes mitte ainult Austraalias, vaid kogu maailmas.

Koala kaitsestaatus ja elu tänapäeval

Täna on IUCN Koala nimekirja kantud kui loom, kes on kõige vähem murettekitav ja on lähitulevikus oma looduskeskkonnas väljasurnud. Elanike arv pole lihtsalt stabiilne ja laialt levinud, vaid on mõnes piirkonnas tegelikult liiga kõrge - 10 000 inimest on viimase 75 aasta jooksul Austraalia mandriosale tagasi viidud, et vältida saarte populatsiooni kontrolli alt väljumist. Nad on aga üha kaugenenud ja üksteisest isoleeritumad, mis võib tulevikus probleeme tekitada ja mida teatavates piirkondades tõsiselt mõjutavad sissetoodud haigused. Võimaluse korral antakse nakatunud koaaladele (ja eriti neile, keda kodukoerad on rünnanud) veterinaariaalast esmaabi, et neid tulevikus proovida ja aidata ning vältida kogu populatsiooni leviva suure haiguspuhangu levikut.

Vaata kõiki 13 loomad, mis algavad tähega K

Kuidas öelda Koala keeles ...
Bulgaaria keelKoala
IngliseKoala
Katalaani keelLeht
Tšehhi keelKoala kaisukaru
Taani keelKoala
Saksa keelKoala
IngliseKoala
EsperantoKoalo
Hispaania keelPhascolarctos cinereus
Soome keelKoala
Prantsuse keelKoala
Galicia keelKoala
Heebrea keelkoala
HorvaadiKoala
Ungari keelKoala
Indoneesia keelKoala
Itaalia keelPhascolarctos cinereus
Jaapani keelKoala
Ladina keelPhascolarctos cinereus
HollandiKoala
IngliseKoala
Poola keelKoala
Portugali keelLeht
IngliseKoala
Sloveeni keelKoala
IngliseKoala
Rootsi keelKoala
Türgi keelKoala
VietnamlaneKoala
Hiina keelKoala
Allikad
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Loom, lõplik visuaalne juhend maailma metsloomadele
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailma loomade entsüklopeedia
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisheri loomade entsüklopeedia
  4. Richard Mackay, California ülikooli press (2009) Ohustatud liikide atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreeritud loomade entsüklopeedia
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley loomade entsüklopeedia
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Imetajate entsüklopeedia
  8. Koalase kohta on saadaval siin: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Koala teave, saadaval siin: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Huvitavad Artiklid