Tuatara

Tuatara teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
roomaja
Tellimus
Sphenodontia
Perekond
Sphenodontidae
Perekond
Sphenodon
Teaduslik nimi
Sphenodon Punctatus

Tuatara kaitse staatus:

Ohustatud lähedal

Tuatara Asukoht:

Okeaania

Tuatara faktid

Peamine saak
Putukad, munad, sisalikud
Elupaik
metsamaa ja rohumaa
Kiskjad
Sead, kassid, närilised
Dieet
Kiskja
Keskmine pesakonna suurus
12
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Putukad
Tüüp
Roomaja
Loosung
Ainult mõnel Uus-Meremaa saarel!

Tuatara füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Hall
  • Roheline
Nahatüüp
Kaalud
Tippkiirus
15 mph
Eluaeg
50–100 aastat
Kaal
600–900 g (1,3–1,9 naela)

Üks tuatara hüüdnimedest teadlaste seas on 'elus fossiil', kuna sellel pole evolutsioonilisi muutusi.



Sellepärast, et see pole päris a sisalik ja mitte päris dinosaurus, on Uus-Meremaa tuatara üks väheseid maailmas tõeliselt ainulaadseid loomi. Need roomajad võivad välja näha nagu sisalikud, kuid nad kuuluvad omaette klassi ja on ainsad nende taksonoomilise korra ellujäänud liikmed. Teadlased on äärmiselt huvitatud nende uurimisest, sest nad saavad anda ülevaate tänapäevast sisalikud ja maod arenenud.



Tuatara faktid

  • Nimi “tuatara” tähendab maoori keeles “tipud selga”.
  • Tuataarid on ellu jäänud alates triiasajast, mis oli umbes 240 miljonit aastat tagasi.
  • Nad on ainsad Rhynchocephalia ordu ellujäänud liikmed.
  • Tuataaridel on pea kohal kolmas silm, mida nimetatakse parietaalseks silmaks.
  • Tuatara eluiga on pikem kui 60 aastat. Isegi kuni 100 aastat vangistuses!

Tuatara teaduslik nimi

Tuatara teaduslik nimi onSphenodon punctatus. “Sphenodon” pärineb kreekakeelsetest sõnadest “sphen”, mis tähendab “kiil” ja “odon”, mis tähendab “hammas”. 'Punctatus' on ladinakeelne sõna, mis tähendab 'teravat'.

Sõna “tuatara” tähendab maoori keeles “tipud tagaküljel”. Maorid on Uus-Meremaa põlisrahvaste polüneesia inimesed.



Tuatara välimus ja käitumine

Tuatara on pärit Uus-Meremaalt ja see on riigi suurim roomaja. Isased võivad kasvada peaaegu kolme jala pikkuseks ja täiskasvanud emased kasvavad tavaliselt umbes kahe jala pikkuseks. Nii isased kui ka naised kaaluvad täielikult kasvades kuni kaks naela, nii et hoolimata asjaolust, et nad on Uus-Meremaa suurimate roomajatena märgistatud, pole nad eriti suured loomad.

Nad on üksikud olendid, kes elavad urgudes, kuid on teada, et nad jagavad oma urgusid teatud merelindudega, kellega nad elavad kooskõlas.

Nii meestel kui naistel on värvus sarnane. Enamikul neist on nahk summutatud, oliivroheline või roostes pruun, et aidata neil ümbritsevasse piirkonda sulanduda. Üks huvitav fakt tuatara värvimise kohta on see, et see võib aja jooksul muutuda. Nad moltuvad igal aastal, nii et nende värv võib vananedes järk-järgult muutuda.

Isastel tuataratel on selja ja kaela ulatuses suur eristuv harjad. Neid emaseid saab imetleda väljapaistval väljapanekul, et paaritumishooajal emastele muljet avaldada, kuid neid kasutatakse ka teiste isastega võitlemisel domineerimiseks.

tuatara (Sphenodon punctatus) tuatara lähedalt

Tuatara elupaik

Tuatarasid leidub ainult Uus-Meremaal. Praegu elavad nad ainult vähestel avamere saartel ja mandri piiratud piirkondades.

Tuatara dieet

Kuna tuataarid on roomajate maailmas ainulaadsed, küsivad paljud inimesed: 'Mida tuataarid söövad?'

Selles aspektis on tuataarid nagu paljud teised sisalikud ja sarnase suurusega roomajad. Nad söövad peamiselt putukaid nagu mardikad , vihmaussid, ritsikad ja ämblikud. Nende putukate puudumisel on teada, et nad ka söövad teod , konnad , linnumunad, nahanahad ja isegi nende endi pojad.



Tuatara kiskjad ja ohud

Tuatarad kõiguvad anamneesiks liigitamise vahel ohustatud liigid ja on „ohustatud“ või „haavatav“, mis on samm sellest madalamal. Kuid IUCN värskendas seda hiljuti edukate kaitsepüüdluste tõttu kõige vähem murettekitavaks.

Kõige tõsisem oht ​​metsikutele tuataaradele on imetajate kiskjad, kes on asustatud saartele inimasustuse kaudu. Koerad ja rotid on tuatara populatsioonidele kõige tõsisemat mõju avaldanud, kuid teistele loomadele nagu tuhkrud ja kassid on mõjutanud ka nende arvu.

Tulenevalt asjaolust, et need sissetoodud kiskjad hävitasid loodusliku tuatara populatsiooni nii lühikese aja jooksul tõsiselt, kuulutas Uus-Meremaa valitsus tuatarad ja nende munad 1895. aastal täielikult kaitstuks. See kaitse kehtib tänapäevalgi ja see on oluline nende väheneva arvu säilitamisel.

Tuatara paljundamine, imikud ja eluiga

Tuataarid pole enamiku roomajate moodi, kuna nad paljunevad üsna aeglaselt. Neil on looduses suhteliselt pikk eluiga - 60 aastat või rohkem - ja nad võivad vangistuses elada kuni 100 aastat.

See pikk elu tähendab, et suguküpseks saavad nad alles 10–20-aastaselt. Lisaks jätkavad nad kasvu umbes 35-aastaseks saamiseni.

Paaritumine toimub jaanipäeval ja selle määravad suuresti naised. Isased saavad paljuneda igal aastal, kuid emased pesitsevad tavaliselt ainult iga kahe kuni viie aasta tagant. Isased tumenevad oma nahka, laiutavad harja ja ootavad emaslooma väljaspool, et talle muljet avaldada. Isastel tuataratel pole välist reproduktiivorganit, mistõttu nad edastavad spermat emastele, kloaake kokku hõõrudes. Seda nimetatakse kloaaki suudluseks.

Emased saavad seda spermat säilitada kuni aasta ja nad kasutavad seda siduri väetamiseks, mille suurus võib ulatuda ühest munast kuni 19 munani. Neid mune inkubeeritakse 12–15 kuud, mis on uskumatult pikk periood, eriti roomajate puhul. Kahjuks tähendab see pikk inkubatsioon seda, et tuatara munad on kiskjatele lihtsad toidud.

Tuatara emad ei hoia munade ega poegade kaitseks pärast nende koorumist, seega on kõik inkubatsiooniperioodi jooksul ellu jäänud haudepojad eriti haavatavad ja peavad toidu ja ohutuse osas kohe ise hakkama saama.

Tuatara imikute jaoks on huvitav fakt, et inkubatsioonipesa temperatuur määrab koorumise soo. See on nähtus, mida nimetatakse temperatuurist sõltuva soo määramiseks. Teadlased märkisid, et 70 kraadi Fahrenheiti juures inkubeeritud munadel on võrdsed võimalused olla isased või naised. Munad, mida inkubeeritakse temperatuuril 72 kraadi Fahrenheiti, on tavaliselt umbes 80 protsenti isased ja pesad, mis jahutatakse temperatuurini 68 kraadi Fahrenheiti, on tavaliselt 80 protsenti naissoost. Kui pesa jahutatakse 64 kraadini Fahrenheiti, on kõik koorunud pojad emased.

Tuatara rahvastik

Praegu võib tuataare leida vaid hajutatult Uus-Meremaa mandri väikestes taskutes ja käputäis närilisteta äärealadel. Hinnanguliselt eksisteerib looduses ainult umbes 55 500 tuataarat.

Lisaks looduses leiduvatele on neid veel spetsiaalsetes pühakodades ja kasvatatud vangistuses osana aretusprogrammidest, et aidata suurendada populatsiooni arvu.

Tänu sellele mõeldakse tuatarasid sageli ikka veel ohustatud liigid . Siiski Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) kas see on loetletud kui vähemalt muret sest jõupingutused invasiivsete liikide eemaldamiseks on tugevalt mõjutanud tuatara heaolu ja tulevikku. Kuigi see tähendab, et ellujäämiseks sõltub loodushoiukorraldus.

Vaata kõiki 22 loomad, mis algavad tähega T

Huvitavad Artiklid